forum.optyczne.pl

Lornetki - Wyszczerbiony pryzmat

Marcelixt - Pią 08 Paź, 2021
Temat postu: Wyszczerbiony pryzmat
Od strony obiektywu lornetki zobaczyłem,że wyszczerbił się nie wiadomo w jaki sposób pryzmat.Nie wpływa to na obraz.Nie uderzyłem jakoś lornetką
nie było takiej sytuacji.Czy to będzie dalej się wyszczerbiać??Jakieś naprężenia??Sprzęt ma 50lat.

goornik - Pią 08 Paź, 2021

Na dwoje babka wróżyła. Jeśli kolimacja optyki realizowana jest za pomocą pryzmatów, to one są "spring-loaded" jak to mawiają angole. Czyli w szkle są pewne siły wynikające z nacisku śruby kolimującej i sprężystej blaszki.
Być może pryzmat posypie się w tydzień, być może trwać będzie wiecznie....

Marcelixt - Sob 09 Paź, 2021

Lornetka Swift Saratoga.Zapomniałem napisać.Teraz sprawdzałem na niebie to gwiazdy punktowe.Obraz piękny.
Kurcze a może wcześniej nie zauważyłem tego wyszczerbienia??Jeszcze przyszło mi do głowy,że noszę ją w futerale po rosyjskiej lornetce obiektywami poziomo,nie pionowo w dół.Tak się mieści.Może tak coś ma znaczenie i coś pękło?

Marcelixt - Nie 10 Paź, 2021

Macie jakieś wnioski do w/w przypadku?
moshica - Nie 10 Paź, 2021

Nie przejmowałbym się tym faktem zupełnie. Goornik dobrze Ci odpisał, jeśli nie kolimowałeś na śrubach a tego nie wpisałeś ale tak zakładam, to nie powinno wystąpić żadne wtórne naprężenie. Poza tym fragmentu ukruszonego rozumiem we wnętrzu nie ma ani na słuch ani wzrokowo ? Jeśli nie ma, to tylko korzystać z instrumentu i nie robić sobie złych emocji niepotrzebnie ;-)

Dziękuję.Podobają mi się Wasze odpowiedzi.W środku nic nie lata i nic nie widać oprócz jakiegoś jednego paprochu co się do soczewki obiektywu przykleił.Byłem teraz na podwórku i patrzyłem na to i owo na niebie.Obraz idealny,wielkie pole!!!!Normalnie wchodzisz w obraz.
goornik - Nie 10 Paź, 2021

...bo Saratoga to fajna seria lornetek. Kolor obrazu mógłby być wierniejszy.

A jeszcze od strony technicznej. O ile dobrze pamiętam, Saratogę kolimuje się na mimośrodach obiektów, a więc pryzmaty NIE są poddane żadnym siłom. Jesteś pewien, że to ukruszenie?

Jak zaglądam od strony obiektywu to widać jakby wykruszenie.A inna możliwość to jaka może być?
goornik - Pon 11 Paź, 2021

Ja bym wykręcił obiektyw i dokładnie zobaczył co w trawie piszczy
Albo całkowicie odpuścił i cieszył się obrazem

TRYTON7 - Pon 11 Paź, 2021

odkręcenie obiektywu będzie już ingerencją w kolimacje.

tez bym to zostawił ale optycznie mimo ,ze wszystko wydaje się ok. to nie musi być ok.
wyszczerbienie najprawdopodobniej nie jest w torze optycznym ale w boku/rancie, który może wnosić postronne odbicie ,etc.
sprawdź pod ostrym światłem np. latarni czy przy rozkolimowaniu ostrości oba tory optyczne zachowują się tak samo.
ciekawe gdzie jest ten odłamek skoro nic nie lata w środku?...

zrób fotkę jeśli nie jest to problemem.

Marcelixt - Pon 11 Paź, 2021

Fotka zrobiona.Jak ją zamieścić?Chyba,że nr telefonu podajcie to podeślę MMS do konsultacji.
goornik - Wto 12 Paź, 2021

Klikasz w prostokątny przycisk ODPOWIEDZ i poniżej pola tekstowego masz Załącz plik

Dalej już prosto, pamiętaj, aby zdjęcie było nie szersze / wyższe od 1024 pikseli

Marcelixt - Wto 12 Paź, 2021

Nie dam się tego tak wysłać.Za duży rozmiar fotki.Nie wiem jak go pomniejszyć.
adaher - Wto 12 Paź, 2021

Otwórz chociażby w Paincie i zapisz. Paint atutomatycznie skompresuje jpg do mniejszego rozmiaru (Poniżej 1mb). Ilość pikseli też można tam zmniejszyć.
Marcelixt - Sro 13 Paź, 2021

Sorki.Nie wychodzi mi to.
adaher - Sro 13 Paź, 2021

Podaj szczegóły zdjęcia, zobaczymy co jest nie tak: najedź na zdjęcie (nieotworzone) myszką, prawy klawisz, właściwości, szczegóły. Będziesz tam miał wymiary np. 3000x4000 i wielkość np. 4mb.

Mam je w telefonie.Moge MMS wysłać i ktoś by je zamieścił na forum.
Kyle - Sro 13 Paź, 2021

Marcelixt napisał/a:
Sorki.Nie wychodzi mi to.
Ile MB ma to zdjęcie, które chciałbyś zamieścić?

708kb

Przykro mi.Jestem bezradny.😀. Próbowałem na różne sposoby.
TRYTON7 - Pią 15 Paź, 2021

jak jesteś np. na FB, itp. to zamieść tam zdjęcie i daj link.
Marcelixt - Pią 15 Paź, 2021

Nie jestem👍
TRYTON7 - Pią 15 Paź, 2021

https://www.fotosik.pl/