|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - APM 10x50 ED Apo
mariuszi - Pią 15 Paź, 2021 Temat postu: APM 10x50 ED Apo czy ktoś z szanownych miał do czynienia ?
w necie mało informacji a chodzi mi po głowie 10x50 do nieba nocnego
https://www.apm-telescope...ckstoff-fullung
adaher - Pią 15 Paź, 2021
Porównywałem taką kiedyś z innym klonem Fuji- TS. APM Była sporo lepsza, zwłaszcza w odwzorowaniu barw, TS była przy niej jakby szara i wyblakła... (to było takie półgodzinne dzienne porównanie) Generalnie fajna lorneta
Tu masz porównanie jednej z "odmian" - United Optics 10x50 Sky Rover (z tego co wiem to mniej więcej to samo) VS Fuji 10x50:
http://www.holgermerlitz.de/fuji_rover_10x50.html
Ale...!!!
Przecież Ty masz NL... APM Przy niej, nawet pomimo większej apertuty, to...nie ma co porównywać
mariuszi - Pią 15 Paź, 2021
oczywiście masz rację i widziałem to porównanie i na dodatek długi czas uzywałem fuji 10x50
do obserwacji "ziemskich" NL jest bezkonkurencyjne , ale kiedy przesiadałem sie z Fuji na SE 12x50 to sporo zyskałem w obserwacjach naziemnych ale subiektywnie obraz z Fuji jeśli chodzi o nocne niebo był dla mnie atrakcyjniejszy, widziałem "puls kosmosu"
pytanie brzmi jak ma się to APM APO do Fuji a nie jak ma sie do NL ..
dodam że niebo przez NL 10x42 jeśli chodzi o jakość obrazu jest na poziomie SE oczywiście z większym polem i zapewne z mniejszym zasięgiem, choć tego nie porównywałem
no i ten APM APO ma być lepszy niż tez z czerwonymi otoczkami ( marine ? )
Wiking69 - Pią 15 Paź, 2021
Najlepszym uzupełnieniem dla NL 10x42 będzie ... statyw + Zeiss 15x60 GA T* . Pięknie opisany w klasykach przez goornika .
adaher - Pią 15 Paź, 2021
Nie porównywałem Fuji i APM bezpośrednio obok siebie, z resztą i tak niczego więcej niż Holger M. bym nie powiedział...
Patrzyłem jeszcze przez APM 12x50 i też zrobiła na mnie duże wrażenie! (ma ją kolega z forum)
Nie ma to jednak jak własne oczy...
Pozdrawiam i mam nadzieję do zobaczenia w niedzielę!
dexter77 - Pią 04 Lut, 2022
Cześć, może ktoś ma na stanie APM 10x50 ED i jej nie używa? Chętnie odkupię
Radarowiec - Nie 06 Lut, 2022
dexter77 napisał/a: | Cześć, może ktoś ma na stanie APM 10x50 ED i jej nie używa? Chętnie odkupię dobrze pisac |
Podłączam się
TRYTON7 - Pon 07 Lut, 2022
APM to chińszczyzna i to w niskim wydaniu.
mając takie arcydzieło optyczne jak Swarovski to aż się dziwie...
o ile Fuji mozna jeszcze w nocy co tam próbować to APM-APO uważam za stratę czasu i kasy.
uważajcie na ich produkty :
https://astropolis.pl/topic/82047-lornetka-apm-150mm-45%C2%B0-ed-apo/
dexter77 - Sro 09 Lut, 2022
Bzdury, posiadałem APM 28x110 a teraz APM 25x100 ED. Nie znam lepszej 25x100 na rynku.
Porównanie do Svarka nie ma sensu, bo to inny budżet.
Gość z astropolis kupił kątową, zauważył wadę i jej nie zwrócił. Potem nagle się obudził, że chce oddać. No proszę cię... Sam jest sobie winny. Pomijam fakt, że kupując sprzęt za kilkadziesiąt tysięcy można pokusić się o odbiór osobisty, za benzynę by zapłacił jakieś 1000 zł.
Nie chcesz nie kupuj, ale odradzanie tego typu argumentami to nic innego jak zabawa w przedszkolaka
Radarowiec - Czw 10 Lut, 2022
Prosiłbym, żeby jeszcze się ktoś wypowiedział, bo widzę, że zdania się podzielone rozwiązuję krzyżówki na https://haslowo.pl/
Arek - Czw 10 Lut, 2022
dexter77 napisał/a: | Sam jest sobie winny. |
Czytałem ten wątek i odebrałem go zupełnie inaczej. Dla mnie producent źle zapakował i zabezpieczył do transportu bardzo drogą lornetkę więc to producent jest winien, a nie klient.
TRYTON7 - Wto 15 Lut, 2022
bzdur to jest to ze APM robi dobre lornetki.
facet a astropolis nie jest sobie winien kolego tylko winni są astro maniacy /nie będę tu wymieniał osób/ którzy przytrzymywali go by nie wysyłał do producenta tylko inaczej patrzył ,zmieniał okulary ,etc.
wina jest definitywnie po stronie producenta, który ma w dużym poważaniu sposób dostarczenia jak i wszelkie formy załatwiań pozytywnych po dokonaniu zakupu.
Ten APM 25x 100 jest tak dobry ze leży na forach astro w działach" sprzedam "wiele miesięcy i trafia w końca na OLX.
proponuję popatrzeć w nocy przez Fujinona 25x100ED i oczarowanie APM spada do zera.
Porównanie ze Swarkiem jest właśnie celowe ,gdyż widać tu przepaść w a jakości optycznej a ze to już kosztuje to inna bajka... niech Markus zrobi swarka za podobne pieniądze to pogadamy .
snicket - Sro 25 Paź, 2023 Temat postu: Re: APM 10x50 ED Apo
Jeśli szukasz lornetki specjalnie do obserwacji nocnego nieba, konfiguracja 10x50 będzie doskonałym wyborem. Oto kilka sugestii dotyczących wysokiej jakości lornetek, które spełnią Twoje wymagania:
1. Lornetka Fujinon Polaris 10x50 FMT-SX: Model ten cieszy się dużym uznaniem w społeczności astronomicznej. Oferuje szerokie pole widzenia, doskonałą jakość wykonania dzięki aluminiowej obudowie i soczewki z funkcją spłaszczania pola zapewniające ostre obrazowanie. Odsunięcie źrenicy jest wystarczające dla osób noszących okulary.
2. Lornetka Pentax JUPITER 10x50: Ta lornetka oferuje dobrą jakość dla osób z ograniczonym budżetem. Zapewniają szerokie pole widzenia i mają lekką konstrukcję. Odsunięcie źrenicy może być nieco krótsze w przypadku osób noszących okulary, dlatego warto to rozważyć.
3. Lornetka Celestron Echelon 10x70: Jeśli jesteś otwarty na lornetkę o większym rozmiarze, warto rozważyć Celestron Echelon 10x70. Dzięki większemu obiektywowi zapewnia lepsze zbieranie światła i jaśniejszy obraz. Jest jednak większy, cięższy i do stabilnego oglądania może wymagać użycia statywu.
4. Lornetka Opticron Imagic BGA VHD 10x50: Jeśli wolisz konstrukcję z pryzmatem dachowym, lornetka Opticron Imagic BGA VHD będzie świetną opcją. Oferują doskonałą optykę, magnezową obudowę zapewniającą lekkość i trwałość, wykręcane muszle oczne oraz duży odstęp od źrenic zapewniający wygodę.
Podejmując decyzję, weź pod uwagę swoje potrzeby, preferencje i budżet. Pamiętaj, aby porównać ważne funkcje, takie jak pole widzenia, odstęp źrenicy i jakość wykonania. Warto także przeczytać recenzje i zasięgnąć opinii ekspertów, aby mieć pewność, że wybierzesz najlepszą lornetkę spełniającą Twoje specyficzne wymagania.hill climb racing
binocullection - Czw 26 Paź, 2023
Czytam ten historyczny wątek i potwierdzam to co już kiedyś ktoś tutaj napisał - naprawdę nie należy polegać na pojedynczej opinii na forum.
Nawiązuje tu do oceny APM. Zapraszam serdecznie na pooglądanie (a nie zgadywanie) przez MSy, bo tych u mnie pod dostatkiem. Można nawet porównać z SV, choć to porównanie pokazuje odklejenie od jakiejkolwiek logiki rozumowania.
|
|