forum.optyczne.pl

Lornetki - Lornetkowa niedziela z dwiema kultowymi porro

Wojtas_B - Wto 09 Lis, 2021
Temat postu: Lornetkowa niedziela z dwiema kultowymi porro
W ostatnią niedzielę z kolegą Wikingiem odbyliśmy kolejne lornetkowe posiedzenie.
Bohaterami byli:
• Nikon 8x30 E2 porro z aktualnej produkcji
• Zeiss 8x50B porro
• Zeiss FL 7x42
• Zeiss SF 10x42
• NL Pure 12x42
Głównym tematem ćwiczeń było porównanie obrazów między Nikonem 8x30 E2 i dwa razy większym oraz cięższym Zeissem 8x50B. Szukaliśmy przede wszystkim różnic w intensywności efektu 3D.
Nowoczesne powłoki Nikona oczywiście dają mu przewagę nad Zeissem w kolorystyce obrazu. Również Nikon ma wyjątkowo duże pole widzenia, choć mniejsze pole Zeissa wcale nie daje efektu patrzenia przez rurkę.
Obie lornetki dają piękny obraz. Wyraźnie ciepła tonacja Zeissa może kogoś drażnić, ale zauważyłem, że trawa i liście zyskują dzięki temu dodatkowy urok – zieleniom taka lornetka moim zdaniem sprzyja (rzecz gustu).
Efekt 3D obecny jest w obu lornetkach, ale w Zeissie jest on moim zdaniem większy. Nawet patrząc przez niego na roślinę z kilku metrów widzimy wyraźną przestrzeń między bliższymi i dalszymi gałązkami. Ten intensywniejszy efekt trójwymiarowości jest zasługą większego rozstawu obiektywów w Zeissie i większej głębi ostrości, która wynika zapewne z innej konstrukcji (Zeiss to 50 mm).
Gdyby połączyć pole widzenia, kolorystykę i wagę Nikona z jasnością i głębią ostrości Zeissa, mielibyśmy porro idealne – czyste marzenie zmanierowanych lornetkowych maniaków.
Zeiss SF po raz kolejny zachwycił mnie łatwością ustawiania ostrości, co przypomina używanie aparatu z szybkim autofocusem.

Wiking69 - Wto 09 Lis, 2021

Fajnie było :) . Jak dobrze się spotkać z kimś kto szuka w optyce piękna i harmonii , żeby w końcu po latach poszukiwań odkryć poezję obrazu w Nikonie EII 8x30 . Gdyby ktoś przysłuchiwał się naszym dyskusjom mógłby odnieść wrażenie że rozmawia dwóch poetów :) . Mieliśmy trochę szczęścia ponieważ pomimo chłodnej listopadowej aury w Wiśle pluskali się miłośnicy lodowych kąpieli . A po plaży biegały fajne dziewczyny w skąpych strojach kąpielowych . Dobrze że Wojtek zabrał statyw , Swarovski NL 12x42 pokazał klasę :) .

Na ostatnim zdjęciu nasze lornetki wyglądają jak zagraniczni turyści na placu Zamkowym . Jak widać najwięcej turystów przyjechało z Niemiec :) .

A Japończyk spóźnił się na Konkurs Chopinowski.

Nikon EII pomimo braku słońca zaskoczył mnie jasnością i żywymi kolorami , piękny obraz :) . Natomiast Zeiss SF 10x42 był dużo jaśniejszy od Swarka NL 12x42 . Okazuje się że wielkość źrenicy wyjściowej ( 4,2 mm kontra 3,5 mm ) robi dużą różnicę w takie pochmurne dni .

Ludzie, kupujta EII, bo drożeją.

Wiking69 napisał/a:
Nikon EII pomimo braku słońca zaskoczył mnie jasnością i żywymi kolorami , piękny obraz :) . Natomiast Zeiss SF 10x42 był dużo jaśniejszy od Swarka NL 12x42 . Okazuje się że wielkość źrenicy wyjściowej ( 4,2 mm kontra 3,5 mm ) robi dużą różnicę w takie pochmurne dni .

Absolutnie nie odebrałem różnicy w jasności jako dużej, ale przyznaję, że ją zauważyłem, gdy patrzyłem na zmianę przez SF i NL ze statywu.

Jan55 - Wto 09 Lis, 2021

Wojtas napisał..."Ludzie, kupujta EII, bo drożeją" (Nikon E II 8x30)

One już drożały, nawet 3x :shock: , teraz troszkę staniały :wink: , ale gdyby wróciły do poziomu normalnego, jak kiedyś (1600-1800 zł), to była by to normalna cena :mrgreen: i może bym się skusił na takie porro :wink: .

Jan55, Obecnie widzę już ceny od 2,8 k w górę. Jeszcze niedawno była za 2,3 k. Zobaczymy, co będzie w przyszłym roku.

Ale abstrahując od cen, mam już romans z tą lornetką.
Jan55 - Wto 09 Lis, 2021

Wojtas...kiedy te 2300 było ? Ja śledzę od sporego czasu ( od 2019 r.) ceny E II i jedynie pamiętam ceny 3200-3300, a taką cenę jak Ty piszesz to widziałem raz, półtora roku temu, za 6-cio letnią, używaną, na OLX, która poszła w 10 min. Ceny w sklepie wtedy były na poziomie 3300 zł. Czas leci, więc prawdopodobnie widziałeś taką cenę dużo wcześniej, albo od tego niedawno,o którym piszesz, minęło ze 3 lata :mrgreen: . Natomiast cena 2800 jest na rynku od jakichś 4 m-cy i jak dla mnie jest co najmniej o 1000 zł za wysoka :cry: .
Gratuluję "romansu", oby służyła Ci jak najdłużej.

Maciek - Wto 09 Lis, 2021

Jan55 napisał/a:
Wojtas...kiedy te 2300 było ? Ja śledzę od sporego czasu ( od 2019 r.) ceny E II i jedynie pamiętam ceny 3200-3300, a taką cenę jak Ty piszesz to widziałem raz, półtora roku temu, za 6-cio letnią, używaną, na OLX, która poszła w 10 min. (....)

Jesienią 2014 roku kiedy kupowałem Zeissa Conquesta HD 8x32 za 2450 zł EII była za 1590. Licząc inflację nawet po 3% rocznie to powinna kosztować 1898 zł :shock: . Wychodzi na to, że lepiej wówczas było kupić 10 Nikonów niż akcje KGHM-u.
Tak przy okazji ... Zeis proporcjonalnie zdrożał tyle samo.

adaher - Wto 09 Lis, 2021

Piękny zestaw lornetek!!! Kolekcja marzeń...(wytrawnego pasjonaty)😊 Wprawdzie rozłożona na dwie osoby, ale pomarzyć można😊

Janie, rok temu prawie kupiłem eII 8x30 w Lanius Books za 2550, ostatecznie zdecydowałem się na coś innego. W międzyczasie w dwóch chyba sklepach można było kupić za ok. 2600, a ostatnio w Łomiankach za 2700, więc nie jest tak źle... Za 3300 często widywana jest EII na alle. alle tam to można też kupić, jak ktoś ma ochotę, Kandara za 9999...
Pozdrawiam!

mariuszi - Wto 09 Lis, 2021

cieszę się że puls wraca :cool:

no i jak widać porro ma się dobrze.

ja sobie tez cos kupiłem i tez porro ale to na oddzielny watek

mariuszi, Dawaj (w oddzielnym wątku)!
Jan55 - Wto 09 Lis, 2021

W Łomiankach widnieje cena 3299, w Laniusie widnieje od roku na stronie ""oczekiwanie na dostawę", a jak dzwoniłem w maju to powiedzieli, że cena może być wyższa i wystawiona jest 3199, więc nie wiem skąd takie masz ceny, chyba, że po znajomości albo stały klient. Najtaniej jest od 3 m-cy na teleskopach 2799. Jak pisałem wcześniej, ceny E II śledziłem od dawna, więc wiem jakie były i są obecnie. A i tak te, najniższe, które są obecnie, w/g mnie są o 1000 zł za wysokie. :sad: Ale to jest i tak nieważne bo nie mam już parcia na E II, chyba, że trafi się jakaś okazja.

Wojtas_B napisał/a:
mariuszi, Dawaj (w oddzielnym wątku)!

musze zdjęć trochę zrobić , z zmotać jakiś adapter do fotografii afokalnej, kilka dni wolnych z pogodą się szykuje :wink:

Zdradź choć, co to jest (jako teaser).

Nie chce sztucznie napięcia budować … :cool:

Lornetka znana i jak myśle lubiana …. w parametrze 7x50

Chomsky - Sro 10 Lis, 2021

Kiszka i pietruszka, nie wspomnę o blasze falistej i kostce brukowe zddrożały bardziej. Wszystko zdrożało bardziej. To kwestia inflacji i kursów walut.
Niektórzy myślą, ze te 1600 sprzed 10 lat to jakiś magiczny punkt odniesienia.
EII wartuje więcej niż wynosi jej aktualna cena. Jest raczej niedoszacowana. To optyczny skarb. To nie gumowce, dachowce. Trochę żartuję, ale tylko troszeczkę.
Pozdr. Ch.
p.s. Wiking wisisz mi piwo. Musiałem Cię zastępować.

Wojtas_B - Sro 10 Lis, 2021

Jan55, Jeszcze niedawno w Łomiankach mieli ją za 2800.
Chomsky napisał coś istotnego. Oczywiście, pięknie by było, gdyby wciąż kosztowała 1600, ale odnoszenie się do tamtej ceny nie ma sensu, jeśli przeanalizuje się, jaką rzeczywistą wartość optyczną E2 stanowi obecnie na rynku w porównaniu do innych lornetek w podobnej cenie. Gdzie jest jej odpowiednik z tak pięknym, przestrzennym obrazem, tak dużym polem, taką łatwością patrzenia? Nie ma takiego.
Na początku byłem z automatu na nie z powodu braku wodoszczelności, ale to był błąd. Po pierwszym spojrzeniu przez nią poczułem, że muszę ją mieć.

Chomsky - Sro 10 Lis, 2021

Wodoszczelność to cecha do ominięcia. W końcu można przerwać obserwacje i zapakować lornetkę. Stary sprzęt optyczny służył w wojsku w każdą pogodę i o każdej porze roku. Był nieuszczelniony i dział latami. Coś na ten temat wiem, jestem artylerzystą. Dobra torba, plecak, worki strunowe, nawet reklamówka pomaga załatwić problem.
Pozdr. Ch.

anatol1 - Sro 10 Lis, 2021

Mam pytanie odnośnie większego brata (siostry ?) EII 8x30 a mianowicie 10x35. Czy jest równie dobra ? Ktoś miał/ma i może coś powiedzieć na jej temat ?
Santre - Czw 11 Lis, 2021

Nikon Ell 10 x35 jest bardzo dobra lornetką. Jeśli potrzebujesz parametr 10 możesz spokojnie brać i będziesz zadowolony. Osobiście jestem zwolennikiem 8x. Obraz nie wchodząc w szczegóły jest podobny. Ell w kolekcji musi być bo dla mnie jest to odnośnik kiedy porównuje lornetki.
Volver - Czw 11 Lis, 2021

E2 10x35 jest genialna! Potężne pole widzenia, także AFoV, lekka, poręczna, a nieco dłuższe tubusy powodują lepszy balans i wygodę trzymania niż w 8x30 - moim zdaniem. :mrgreen: Optyka jest praktycznie pozbawiona w 90% pola komy, a kolejną zaletą jest niemal całkowity brak odblasków pod Słońce. Dawna jakość projektu i wykonania - gorąco polecam. Wg mnie 10x35 i 600 gramów to uniwersalne parametry na każdą okazję.
leniwiec - Czw 11 Lis, 2021

anatol1, mam obydwie. Uważam, że obie są świetne ale wolę dziesiątkę. Wrażenie patrzenia przez otwarte okno w dziesiątce jest moim zdaniem jeszcze większe niż w ósemce. Zresztą jest trochę tak, że ta dziesiątka, dzięki rozległemu polu, daje jednocześnie wrażenia i dziesiątki i ósemki. Np. taki Prominar pierwszej generacji 8x32 (skądinąd fajna lornetka) ma zmierzone przez Arka 7.15 stopnia. W EII 10x masz niemal tyle samo obrazu, z tą różnicą, że ten obraz jest po prostu ogromny a jeszcze do tego dzięki dobrej ergonomii stabilny.

Niektórzy narzekają na AC w EII 10x. Mimo, że nie lubię tej wady, w tej lornetce specjalnie mi nie nie przeszkadza.

Chomsky - Pią 12 Lis, 2021

Dziesiątka ma nieco większą aberrację chromatyczną. No, troszkę mi bardziej telepie. Nie wiem co lepsze, wolę ósemkę, nie wiem czemu. Może lepiej mi leży przy oku?
Ostatnio nad Sanem miałem dziesiątkę, szerokie plenery, spore odległości preferują większe powiększenia.
Pozdr. Ch.

mariuszi - Pią 12 Lis, 2021

anatol1 napisał/a:
Mam pytanie odnośnie większego brata (siostry ?) EII 8x30 a mianowicie 10x35. Czy jest równie dobra ? Ktoś miał/ma i może coś powiedzieć na jej temat ?

Odpowiadając na pytanie :
Tak , jest równie dobra :cool: