forum.optyczne.pl

Lornetki - Carl Zeiss 7x50B & Fujinon 7x50 Fmtrx

TRYTON7 - Sro 10 Lis, 2021
Temat postu: Carl Zeiss 7x50B & Fujinon 7x50 Fmtrx
Bawił się ktoś tymi lornetkami ?

w necie dość mało sensownych opinii ...
zastanawiam się czy ten osławiony Zeiss mógłbym zagrozić Fuji-nonowi w dzień lub w nocy :) .

https://www.sklepbazant.p...ZEISS_7X50_GA_T

T

Wiking69 - Sro 10 Lis, 2021

To jest ten rodzaj lornetek które większość czasu spędzają w szafie :( . Są zbyt wielkie i ciężkie na spacery i długie wycieczki . Na szczęście indywidualne ustawienie ostrości idzie w parze z rekordowo dużą głębią ostrości . Niestety minimalna odległość na jakiej można prowadzić obserwacje dyskwalifikuje obie lornetki do wielu zastosowań . Nigdy nie miałem okazji do bezpośredniego porównania tych dwóch niewątpliwie wspaniałych lornetek :( . Ale wspomnienia jakie mi zostały z przed kilku laty stawiają Zeissa Marine na szczycie wszystkich 7x50 jakie miałem w rękach . Jestem przekonany że 99% ludzi mając do wyboru kupno za te same pieniądze Zeissa Marine 7x50 T* i Zeissa SF 8x32 , wybrałoby małego Zeissa z ogromnym polem widzenia i wspaniałą ergonomią .
TRYTON7 - Sro 10 Lis, 2021

Mam Fuji 7i 10x i nie lezą w szafie ;) .
Od czego są statywy ?

Zastanawia mnie ogniskowa obiektywów Zeiss ? ze zdjęcia wynika, ze są one o większej światło sile niz Fuji.

mariuszi - Sro 10 Lis, 2021

U mnie fuji tez nie leży w szafie … a w zasadzie to cały czas leży pod ręką ze względu na GO i łatwość użycia , oczywiście nie bez znaczenia jest tu gabaryt i waga ,

Niemniej jednak zabieram często do samochodu bo jezioro o poranku najlepiej wyglada w 7x50 :cool:

TRYTON7 - Pią 12 Lis, 2021

Nikt naprawdę nie miał tego Zeiss-a ?

teraz widzę ,ze jest podziałką na prawym okularze ...
zdjęcie jej zapewne spowoduje inne ogniskowanie tego okularu :???:

Może mam ktoś krzywa transmisji ? :mrgreen:
4-elementowe okulary i 2 soczewki ?

Obrazki oddaje całkiem ładne :smile: nie wiem nawet czy nie bardziej kolorystyczne od Fuji 7x50fmtrx .

T

Arek - Pon 15 Lis, 2021

Wiking69 napisał/a:
Są zbyt wielkie i ciężkie na spacery i długie wycieczki .

Bo to nie są lornetki na spacery i długie wycieczki. To lornetki morskie używane na pokładzie jachtu/statku gdzie daleko nie trzeba chodzić, w astronomii często na statywie albo z ręki ale do przeglądu z wygodnego leżaczka, albo przez myśliwych z ambony (choć oni z tym też chodzą, ale są przyzwyczajeni, bo przecież najczęściej używają jeszcze większych 8x56 czy 9x63).