|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Futerał do Nikona 8x30 EII?
Wojtas_B - Pon 15 Lis, 2021 Temat postu: Futerał do Nikona 8x30 EII? Jestem ciekaw, jakiego futerału używacie szanowni posiadacze tejże lornetki.
Widzę w ofercie fajną torbę Zeissa do Conquest 32 i Terra 32, ale wątpię, czy Nikon wejdzie mi do niej w poziomie.
Będę wdzięczny za porady.
moshica - Pon 15 Lis, 2021
A oglądałeś może te futerały, są solidne i markowe :
https://www.opticron.co.u...binocular-cases
Wojtas_B - Pon 15 Lis, 2021
moshica, Dzięki, przyjrzę się.
krzys13k - Pon 15 Lis, 2021
Spędziłem duużo czasu szukając czegoś co będzie dobrze pasować i nie znalazłem... Na razie mam takie coś: Swarovski Field Bag Pro rozmiar M (aktualnie jest dostępny w pewnym sklepie za 99zł). Niestety jest odrobinę za duży i lornetka w nim lata na boki.
Ale włożyłem do środka jakieś miękkie ścianki z torby foto i dzięki temu lornetka trzyma się w miejscu. Dodatkowo dzięki temu pasek który ma metalowe elementy nie obija się o lornetkę.
Nie jest to idealne rozwiązanie, ale przynajmniej moge jakoś zabrać lornetkę na spacer, bez plecaka.
Ten Opticron fajny, szkoda tylko że nie ma nieco niższego bo ma 15cm, a Nikon 11cm wysokości.
Ale może jest coś lepszego, także jestem otwarty na podpowiedzi.
Jan55 - Pon 15 Lis, 2021
Do pierwszego i szóstego powinna Ci wejść bez problemu. Nie wiem jak ten pierwszy jest wykonany, ale ten szósty jest całkiem nie zły, bo ścianki ma lekko pogrubione i jest lekki. Jedynie zapięcie jest nie takie jak powinno, bo na rzepa, ale można z tym żyć. Popatrz jeszcze w Astroshopie na futerały Zeissa, są troszkę droższe od Opticrona, ale tańsze od Swarovskiego i mają zapięcie na zatrzaskowe klamerki. Generalnie każdy z nich jest wart kupienia. Mam ten szósty Opticrona, Zeissa i Swarka ale do innych lornetek. Gatunkowo są bardzo dobre, ale Zeiss ciut cieńszy od pozostałych.
Jan55, krzys13k, Dzięki.
Santre - Pon 15 Lis, 2021
E ll mam spakowane do taniego lowepro. Zaletą jest dobre trzymanie i masywne etui. Do Meopty również używam tego samego. Cena ok. 50 zł. Oczywiście Ell wsadzam pionowo ale w niczym to nie przeszkadza.
Jan55 - Pon 15 Lis, 2021
Santre...ale paski od lornetek, chyba do środka już się nie mieszczą?. Chyba, że się mylę?
No właśnie, fajna torba, ale paska nie odseparuję od lornetki.
Meopta jest na pasku swoim. Niestety Ell chowam pasek do etui i podpinam oryginalny z etui. Zaletą tego pokrowca jest bardzo solidna ochrona lornetki pomimo niskiej ceny. Uznałem że lepiej chroni zarówno Meopte jak również Nikona i na wyjazdy sprawdza się doskonale.
Jan55, dobry pomysł z tym Opticronem, wygląda na idealnie dopasowany.
Santre, pamiętasz może nazwę tego Lowepro?
Chomsky - Pon 15 Lis, 2021
Używam toreb foto marki Lowepro. Dobieram wielkość do lornetki. Ceny ok.100 zł.
Pozdr. Ch.
Jan55 - Pon 15 Lis, 2021
krzys13k...chyba podałeś złą cenę za futerał Swarka Field Back Pro M. Pominąłeś jedną cyfrę z przodu, jest 99 a chyba powinno być 299. Ja dałem 275 zł w Laniusie.
Tak sprawdziłem Torba Lowepro Scout SH 100 cena całe 39zl 😊. Mam też swarovskiego i uważam że pokrowiec tej marki jest za delikatny dla kultowej Ell. Dla swarka może być ale nie dla tej ślicznotki.
Santre napisał/a: | Tak sprawdziłem Torba Lowepro Scout SH 100 cena całe 39zl 😊. Mam też swarovskiego i uważam że pokrowiec tej marki jest za delikatny dla kultowej Ell. Dla swarka może być ale nie dla tej ślicznotki. |
Dzięki
Jan55 napisał/a: | krzys13k...chyba podałeś złą cenę za futerał Swarka Field Back Pro M. Pominąłeś jedną cyfrę z przodu, jest 99 a chyba powinno być 299. Ja dałem 275 zł w Laniusie. |
To nie pomyłka, taka jest cena w Beafoto. Też się zdziwiłem.
Jan55 - Pon 15 Lis, 2021
krzys...dzięki,miałeś rację, właśnie zrobiłem zakup na drugą lornetkę. Wczoraj byłem na ich stronie i tej promocji chyba nie było, bo nie widziałem albo przeoczyłem, To okazja niebywała. Jeszcze raz dzięki za informację.
Również dokonałem zakupu. Będzie rezerwa. W tej cenie grzech nie kupić. Dziękuję krzys
koraf - Wto 16 Lis, 2021
Też dołączyłem się do zakupu , powinna idealnie pasować do CL 10x30, dzięki za podpowiedź.
Santre - Wto 16 Lis, 2021
Koraf pasuje idealnie. Mam taki w 8x30. Pasek z lornetki wchodzi do wewnątrz pokrowca i jest super.
Wojtas_B - Wto 16 Lis, 2021
Dzięki za dyskusję.
Również kupiłem futerał Swaro, albowiem grzechem by było nie kupić za 99 zł.
Przed chwilą został im się tylko jeden, ale mają jeszcze domówić (nie wiadomo ile sztuk), więc będą w tej samej cenie do wyczerpania zapasów.
koraf - Wto 16 Lis, 2021
Santre napisał/a: | Koraf pasuje idealnie. Mam taki w 8x30. Pasek z lornetki wchodzi do wewnątrz pokrowca i jest super. | Dzięki Santre za potwierdzenie, wymiar 8x30 jest taki sam jak 10x30
Jan55 - Wto 16 Lis, 2021
Rozmiar CL 10x30 jest taki sam jak 8x30, będziesz miał jeszcze trochę luzu np na smartfona. Ja trzymam w nim Kowę BD II 10x42 i jest w sam raz, a smartfona w zewnętrznej kieszeni. Jak tak dalej pójdzie, to będzie można otworzyć klub użytkowników futerałów Swarovskiego.
koraf - Wto 16 Lis, 2021
Klub użytkowników futerałów Swarovskiego to już chyba mamy, tak od niechcenia i przy okazji zakupu lornetek tego producenta, tam gdzie nie skąpił na wyposażeniu i oferował futerał wraz z lornetką. Swoją CL10x30 kupiłem 2 lata temu, obecnie po masowej krytyce na różnych forach Swarek sprzedaje już je w futerałach.
Jan55 - Wto 16 Lis, 2021
Tylko podnieśli cenę lornetki z futerałem i paskiem, chyba z 3800 na 4700. Sama lornetka kosztowała chyba 3800 więc przeskok jest 900 zł, a teraz sam futerał plus pasek do lornetki, kosztują 580 zł. "Więc nie kijem go to pałą". Chyba, że się mylę.
Santre - Wto 16 Lis, 2021
Jan niestety wszystkie produkty podrożały. Rok temu kupiłem cl companion komplet z pokrowcem za 4.300. Aktualnie taka cena jest nierealna. Ale nie można się podawać. Ostatnio kupiłem ostatnią Sztukę Meopty 7x42 w Czechach. Na plus cena która była ustalona 10 lat temu była aktualna 😂.
krzys13k - Sro 17 Lis, 2021
Gratuluję wszystkim zakupu futerału Swarka w promocji
A mi udało się zaopatrzyć w Lowepro taki jak ma kolega Santre, w cenie 25zł (minimalnie używany). Zaletą są grube i wykończone miękkim materiałem ścianki. Przetestuję Lowepro i Swarka i zobaczymy który się będzie lepiej sprawdzał.
Lech149 - Sro 17 Lis, 2021
Też kupiłem -obydwa .
Santre - Sro 17 Lis, 2021
Super. Wszyscy zadowoleni. Mała rzecz a cieszy. 😊
Wiking69 - Czw 18 Lis, 2021
I w ten oto prosty i nieskomplikowany sposób Swarovski zdobył nowych klientów . Zakładam że specjaliści od marketingu szacują że duża część osób którzy dokonali zakupu futerału na lornetkę . Poczuje silną i niepohamowaną potrzebę zakupu lornetki z Austrii . A ponieważ ja też kupiłem zielony futerał , już teraz się zastanawiam skąd wezmę pieniądze na lornetkę Swarovskiego . To była pułapka .
Santre - Czw 18 Lis, 2021
Witam. Zamówiony futerał dotarł. Okazał się większy od używanego w cl companion 8x30. Jednak idealnie wpasował się do rozmiaru Meopty 7x42. Przypadkowy zakup okazał się bardzo dobrym wyborem ponieważ jest zdecydowanie lepszym pokrowcem od oryginalnego czeskiej firmy. Jestem zadowolony 😊
Jan55 - Czw 18 Lis, 2021
Ja trzymam w nich lornetki 10x42 i 8x42, o czym pisałem kilka postów wyżej, z tym, że myślałem, że do CL 8-10x30 są takie same, ale widzę, że do CL są jeszcze mniejsze. Szkoda, że tych mniejszych, co do CL, nie sprzedają oddzielnie, bo kupiłbym sobie na 8x32. Ale z tych też jestem bardzo zadowolony. Tym bardziej, że są lekkie i eleganckie.
|
|