|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Ten nieszczęsny odstęp źrenicy...
NoVik - Wto 16 Lis, 2021 Temat postu: Ten nieszczęsny odstęp źrenicy... Przyznam się, że wciąż nie rozumiem tego zagadnienia w praktyce.
Dajmy na to - Zeiss Dialyt 7x42 ma 14 mm, Swarovski 10x32 wg specyfikacji ma 20 mm, Ultravid 8x32 ma ciut powyżej 13 mm.
Czy ja jako osoba dość wrażliwa na tą właściwość jestem - mówiąc brutalnie - skazany na dyskomfort użytkowy lornetek z odstępem źrenicy poniżej 15-16 mm?
Czy zależność leży w konstrukcji okularu i jego ogniskowej? Jak w suchych danych można przypuszczać, że dana lornetka z daną odległością oka od okularu będzie odpowiednia?
Co ciekawe - większość lornetek z przeszłości jak Dialyt niezależnie od swojej wielkości mają takie same odstępy. Czy kiedyś ludzie nie uskarżali się na zbyt mały ER?
TRYTON7 - Wto 16 Lis, 2021
ja wychowany na rosyjskich lornetkach zawsze miałem wciśnięte oczy w muszle oczne i powiem szczerze, ze to już mi zostało i szukam z zerowym LER danych lornetek.
Nie cierpię okularów teleskopowych - Pentax XW gdyż owe mają duży LER i trzeba nauczyć się trzymać głowę w pewnej odległości od okularu szukając obrazu, który bardzo szybko wymyka z osi obserwacji.
Okulary lornetowe zapewne tak jak i teleskopowe będą miały LER jeśli zastosowany zostanie Lantan jako jedna z soczewek okularowych.
T
Binokularnik - Wto 16 Lis, 2021 Temat postu: Re: Ten nieszczęsny odstęp źrenicy...
NoVik napisał/a: | Przyznam się, że wciąż nie rozumiem tego zagadnienia w praktyce. |
Przyznam się że ja też.
Lornetki które posiadałem miały ER od 12 do 19 milimetrów. Przy obserwacjach bez okularów wszystkie były ok. Przy wykręconych do oporu muszlach ocznych każda z nich pozwalała na wygodne obserwacje bez konieczności głębokiego wpychania w oczodoły lub odsuwania od oczu na „półmetra”.
Przy obserwacjach w okularach wymagały innego „podejścia”.
Kowa sv 8x25 (ER 15mm)- tu musiałem założyć pod muszle cienkie oringi żeby zapobiec wkręcaniu muszli do oporu.
Kowa sv 10x25 (ER 12mm) ta się nie nadawała do patrzenia w okularach
Kowa bdiixd 6.5x32 (ER 17mm )- oringi pod muszle ale ciut grubsze niż w przypadku sv
FN Falcon 8x42 (ER 19mm) tę lornetkę używałem wyłącznie bez okularów bo była ciężkim klamotem (670g netto) i przykładanie jej do okularów korekcyjnych groziło ich uszkodzeniem lub wgniotami na nosie.
Terra ED 10x25 (ER 16mm) tutaj nie muszę stosować oringów bo przypadkowo nie da się wkręcić muszli do oporu – trzeba tego naprawdę chcieć i kliknąć.
Arek - Wto 16 Lis, 2021
NoVik napisał/a: | Czy ja jako osoba dość wrażliwa na tą właściwość jestem - mówiąc brutalnie - skazany na dyskomfort użytkowy lornetek z odstępem źrenicy poniżej 15-16 mm? |
Wg wszelkich standardów 15-16 mm to komfortowy odstęp źrenicy i nawet wiele osób noszących okulary nie ma problemów z taką wartością. Trzeba mieć wyjątkowo nietypowy narząd wzroku, żeby 15-16 mm dawało odczucie dyskomfortu.
Dla osób z normalnym wzrokiem i nie noszących okularów, nawet 12-14 mm nadaje się bez specjalnych problemów. Odstępy na tym poziomie mają np. Leiki Trinovid/Ultravid 8x32 i 10x32 i mi obserwuje się nimi wyjątkowo przyjemnie. Trinovid BN 10x32 to jedna z fajniej leżących przy oku lornetek jakimi obserwowałem.
Problemy zaczynają się z odstępami poniżej 10 mm. Szczególnie zimą, bo wtedy ciepło gałki ocznej potrafi zaparowywać soczewki okularu.
NoVik - Wto 16 Lis, 2021
Dialyt 7x42 jest dla mnie w standardowych muszlach ocznych nie do przyjęcia pod względem obserwacji (zaciemnienia). Czy taka Leica, która ma 14 mm będzie również problematyczna?
Arek - Wto 16 Lis, 2021
Dialyt ma nieregulowane muszle i to może być problemem.
Wojtas_B - Wto 16 Lis, 2021
I to kolejny przykład, jak indywidualna fizjonomia decyduje o wyborze lornetki.
Dla mnie Dialyt 7x42 jest ok ze standardowymi muszlami.
Z innej beczki, 8x30 E2 jest najłatwiejszą lornetką, przez jaką w życiu patrzyłem, a kolega musiał sobie muszle oczne odgiąć, żeby móc stwierdzić, że daje piękny obraz, bo ma ciasne oczodoły, w które nie może wcisnąć muszli.
TheNewOne - Wto 16 Lis, 2021
TRYTON7 A jak jest w Pentax XW z wysuwaniem muszli okularu? Jak wysoko można je wykręcić i czy dają oparcie podczas obserwacji (czy nie wsuwają się pod naporem)? Gdzieś tam chodzi mi pogłowie mała luneta Pentax z okularem XW14 lub 20 do dziennych obserwacji, stąd moje pytanie.
Jan55 - Wto 16 Lis, 2021
Panowie, ja noszę okulary ale w okularach nie jestem w stanie patrzeć przez żadną lornetkę, którą miałem i mam. Po prostu nie jestem w stanie zobaczyć całego pola i to bez względu na ER lornetki, natomiast bez okularów mam tylko problem z niektórymi, ale ich dlatego nie kupiłem mimo, że są bardzo dobre. Największy problem miałem min z M7, Prostaffem S7 i Deltą Forest II 8,5x50, Opticronem Adventurerem 6x32 i Kową YF, nie mówiąc o wszystkich 8x25 ( z Terrą się troszkę męczę , ale to chyba przez za małą średnicę muszli którym też brak pośredniej blokady w połowie wysuwu).
TRYTON7 - Sro 17 Lis, 2021
TheNewOne napisał/a: | TRYTON7 A jak jest w Pentax XW z wysuwaniem muszli okularu? Jak wysoko można je wykręcić i czy dają oparcie podczas obserwacji (czy nie wsuwają się pod naporem)? Gdzieś tam chodzi mi pogłowie mała luneta Pentax z okularem XW14 lub 20 do dziennych obserwacji, stąd moje pytanie. |
jakas tam regulacja jest... ,ogólnie to dobry okular ale mi nie podchodziły .
zapytaj "Lotara" bo ma owe na zbyciu
https://astropolis.pl/topic/80360-okulary-pentax-10-xw-125/
pozdr
T
|
|