|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Zeiss Victory FL 8x32 - jaka średnica muszli ocznych?
TheNewOne - Pią 10 Gru, 2021 Temat postu: Zeiss Victory FL 8x32 - jaka średnica muszli ocznych? Cześć
Mam prośbę do posiadaczy lornetek Zeiss Victory FL 8(10)x32 o pomiar średnicy muszli ocznych i oczywiście zamieszczenie tej informacji na forum
Pozdrawiam
TheNewOne - Sob 08 Sty, 2022
Wiem, że nie zasługuje. Mimo to proszę o informację o średnicy muszli. Nie wierze, że nikt nie ma tej podobno już kultowej lornetki!!!
Binokularnik - Sob 08 Sty, 2022
Może ktoś ma wersję 7x42 ...muszle chyba są takie same jak w modelu 8x32
Jan55 - Nie 09 Sty, 2022
TheNewOne, jeżeli Ci to pomoże to standardowe średnice muszli w lornetkach 8-10x32 mieszczą się w granicach 39-40 mm, chyba, że Zeiss ma jakieś nie standardowe wymiary, takie jak np Kowa BD II(43) czy Swarovski CL (36).
Maciek - Nie 09 Sty, 2022
Nie mam FL ale pomogę bo mogę Zrobiłem dokładne zdjęcie całkowicie wysuniętych muszli Conquesta HD (41 mm), porównaj je za zdjęciami na których jest Conquest i HD. FL ma podobne muszle jak SF.
Jan55 - Nie 09 Sty, 2022
Maciek, Wygląda na to, że SF ma 43 mm średnicy.Chyba, że się mylę.
Wojtas_B - Nie 09 Sty, 2022
W zeszłym roku FL 8x32 był długo wystawiony na sprzedaż (o ile pamiętam za 6 k). Dowiedziałem się, że sprzedający nie był zadowolony z dużych muszli, które nie wchodziły mu odpowiednio w oczodoły, dlatego sprzedawał.
Wiking69 - Pon 10 Sty, 2022
Sprawa nie jest taka prosta . Mojego Zeissa FL 7x42 kupiłem ze starego typu muszlami ocznymi o bardzo ostrych krawędziach , co powodowało pewien dyskomfort ( średnica 40 mm ) . Dlatego postanowiłem dokupić nowszą wersję muszli ocznych które miały być bardziej komfortowe . Dzięki uprzejmości przemiłej pani sprzedającej lornetki w sklepie Szuster , muszle oczne dostałem od ręki i to za darmo . Mają zupełnie inny kształt i faktycznie są dużo bardziej komfortowe . W najszerszym miejscu mają aż 42 mm średnicy , ale płynnie się zwężają do średnicy 38 mm , są pięknie zaokrąglone . Wniosek ... Średnica jest ważna , ale równie ważny jest sam kształt muszli ocznych .
TheNewOne - Pon 10 Sty, 2022
Dzięki za info.
|
|