|
forum.optyczne.pl
|
 |
Teleskopy, lunety i celowniki optyczne - Soczewka "rybie oko" do lunety celowniczej. Noktow
betepok - Pon 13 Gru, 2021 Temat postu: Soczewka "rybie oko" do lunety celowniczej. Noktow Witam
Poproszę o pomoc w temacie.
Na lunecie celowniczej zamontowany jest noktowizor. Luneta KLIK , Noktowizor KLIK . Luneta jest trochę nietypowa ponieważ odległość od oka to aż 138mm. średnica obiektywu 28mm. Patrząc przez samą lunetę obraz jest ok. Po założeniu noktowizora pole widzenia zawęża się tak, że widzę ciemną obwódkę do około krzyża celowniczego. Noktowizor ma stałem powiększenie 1,5. Gdzieś usłyszałem, że przy większej średnicy obiektywu nie byłoby problemu.
Czy można zastosować soczewkę rybie oko do poszerzenia pola widzenia?
Czym się kierować przy wyborze?
Do głowy przychodzi mi coś takiego:
Soczewka KLIK
Pozdrawiam
kot Sylvester - Sob 25 Gru, 2021
Betepok obawiam się że sprawa jest raczej skazana na niepowodzenie. Szansa na dopasowanie optyczne pojedynczej soczewki raczej nikła. Luneta to gotowy policzony układ optyczny, nakładka noktowizyjna również a mimo to ogranicza pole widzenia. Akrylowe soczewki od latarek raczej nie są tej jakości co szkło optyczne. Przechodzący przez nie snop światła nie stawia takich wymagań jak patrzące ludzkie oko.
Abyś osobiście "poczuł" rangę tego problemu polecam zrobić proste doświadczenie, osobiście sam je zrobiłem tylko z lornetką. Przyłożyć samą lunetę do wizjera w drzwiach wejściowych następnie samą nakładkę a na koniec lunetę z nakładką regulując oczywiście ostrość w całym zakresie. To powinno bardziej uświadomić problem.
Próbować dobrać odpowiednią soczewkę zawsze można ale w tym przypadku podejrzewam że trzeba to będzie robić na piechotę metodą prób i błędów oraz kolejnych przybliżeń.
Życzę wytrwałości i wesołej rybki plum!
Preskaler - Czw 13 Paź, 2022
Winieta w takich przypadkach powstaje zwykle z powodu zbyt dużej odległości pomiędzy tymi układami optycznymi lub zbyt małej. Trzeba spróbować je przybliżyć lub oddalić i dobrać możliwie najlepszą odległość.
P.S.
Wiem, ze to stary temat ale może kogoś zainteresuje?
|
|