| |
forum.optyczne.pl
|
 |
Nasze zdjęcia - ASTROFOTOGRAFIA
Wujek_Pstrykacz - Sob 01 Sty, 2022 Temat postu: ASTROFOTOGRAFIA Zapraszam
pablo12311 - Czw 05 Maj, 2022
W ramach testów. Modyfikacja Nikona Z6 udana.
pablo12311 - Pon 30 Maj, 2022 Temat postu: Mgławica Trąba Słania i okolice W ramach testów Nikona Z6 kolejne zdjęcie.
Arek - Sro 01 Cze, 2022
Świetnie wyszło. Na czym polegała modyfikacja?
pablo12311 - Sro 01 Cze, 2022
| Arek napisał/a: | | Świetnie wyszło. Na czym polegała modyfikacja? |
Demontaż środkowego filtra oraz regulacja sensora, tak aby właściwie działał AF.
pablo12311 - Wto 07 Cze, 2022 Temat postu: Panel RGB Pierwsze podejście do mozaiki.
Amator79 - Pon 27 Cze, 2022
Z dzisiejszego ranka - Księżyc w nowiu z Wenus. Pod Księżycem powinien być Merkury, ale nie udało mi się go dostrzec nawet przez lornetkę 7x50.
Samsung NX300M obiektyw Samsung NX 50-200(KIT), JPG prosto z aparatu. Kadr przycięty do kwadratu - podkręcony kontrast w FastStone.
Preskaler - Wto 13 Wrz, 2022
Straszny zastój tutaj, wiec może taka fotka z koniunkcji z 11.09?
Amator79 - Wto 20 Wrz, 2022
Ja mam trochę astro, ale do tej pory nie opanowałem programów do stackowania tych zdjęć.
Ale taką pojedynczą ekspozycję mogę podrzucić:
Amator79 - Pon 10 Paź, 2022
A tu z koniunkcji Księżyca i Jowisza
Słabe, bo pojedyncza ekspozycja, ale zawsze coś.
ryszardo - Pon 14 Sie, 2023
Ożywię wątek, bo w tym roku robiłem pierwsze poważniejsze podejście do Perseidów.
Efekt taki:
Szału nie ma, ale już wiem czym to się je i będę się bawił.
ophiuchus - Pon 14 Sie, 2023
Rewelacja Panie! Ja się rozleniwiłem, i nawet nie wyjechałem poza dom, gdzieś gdzie miałbym czysty północno-wschodni horyzont.
ryszardo - Pon 14 Sie, 2023
A to jeszcze takie dodam:
To było pierwsze podejście, jeszcze bez zabawy w doświetlanie pierwszego planu i w innym miejscu.
Intimate - Nie 20 Sie, 2023
| ryszardo napisał/a: | Ożywię wątek, bo w tym roku robiłem pierwsze poważniejsze podejście do Perseidów.
Efekt taki:
Obrazek
Szału nie ma, ale już wiem czym to się je i będę się bawił. |
Świetne zdjęcia, wygląda to jakbyś ledwo uniknął tych meteorów.
Soniak10 - Sro 06 Gru, 2023 Temat postu: Też niedawna koniunkcja Księżyca i Jowisza Zdjęcie pojedyncze, Lumix G90 z telezoomem Panasonic 100-300, z ręki.
Ten "duch Księżyca" w prawej dolnej części zdjęcia to odbicie w szybie okna.
Preskaler - Pią 08 Gru, 2023 Temat postu: Re: Też niedawna koniunkcja Księżyca i Jowisza
| Soniak10 napisał/a: | .....
Ten "duch Księżyca" w prawej dolnej części zdjęcia to odbicie w szybie okna. |
Absolutnie nie. Szyba okienna nie odwraca obrazu.
Soniak10 - Pią 08 Gru, 2023
| Preskaler napisał/a: | | Szyba okienna nie odwraca obrazu. | I słuszna Twoja racja! pewnie coś z wnętrza pokoju się odbiło w szybie.
TomPL2 - Sro 13 Gru, 2023
Przez szybę robiłeś?!
ps. w lewym rogu Wenus?
Soniak10 - Sro 20 Gru, 2023
Pan Prezes Cichosz, dwa zestawy pytań, nagroda 25 tysięcy złotych!
Odpowiadam na pytanie 1: tak.
Odpowiadam na pytanie 2: tak.
Soniak10 - Sob 23 Gru, 2023
Ps. poprawka: odruchowo wprowadziłem Cię w błąd, to oczywiście jest Jowisz jak zaznaczyłem w tytule postu, a nie Wenus.
Jowisz teraz jest widoczny wieczorem a Wenus przed wschodem Słońca. Zdjęcie było robione wieczorem.
Pzdr
TomPL2 - Pon 25 Gru, 2023
Sprawdziłem w Stellarium i jeśli te zdjęcie zrobiłeś 9 listopada to nad ranem i z Wenus
Soniak10 - Czw 28 Gru, 2023
No wprost nie wiem co powiedzieć ale chyba masz rację 😵💫 jeżeli rano to Wenus...
Do czego to dochodzi? Żeby człowiek od obcych musiał się dowiadywać co sfotografował?! A niech ten internet świnia powącha 🤨
Amator79 - Sob 10 Sie, 2024 Temat postu: Plamy na Słońcu Nie ma zdjęć plam słonecznych??? Co się dzieje???
https://flic.kr/p/2q9fd4T
Mój zestaw do foto Słońca, to folia Baadera trzymana w ręku i Panasonic HC-V180 (handycam)
Zdjęcie, to zrzut kadru z filmu.
P.S.
Czemu {img} nie działa???
I czy ktoś wie, co dzieje się z Fotosik;pl??? Mam tam sporo zdjęć, a od paru już lat nie można płacić, ani umieszczać nowych zdjęć, choć stare ciągle się pokazują.
mickey93 - Nie 11 Sie, 2024
Są, wczoraj robiłem. Słońce wygląda jakby dostało jakiejś wysypki
Arek - Wto 13 Sie, 2024
Wczorajsza noc była unikalna. Nie dość, że maksimum Perseidów i koniunkcja Jowisza z Marsem, to jeszcze piękna zorza polarna, którą było widać nawet z południa Polski.
Ja byłem tylko 25km od centrum Warszawy, więc warunki były daleki od ideału, ale coś tam ustrzeliłem.
Amator79 - Czw 15 Sie, 2024
15 sierpnia 2024
https://flic.kr/p/2qabM5J
ryszardo - Sro 23 Paź, 2024
Się powoli uczę stackowania. Efekt #1: Tsuchinshan ATLAS
Ostrość nie zachwyca, ale 2 warkocze są
Jan55 - Czw 24 Paź, 2024
ryszardo...Ostrość ostrością, liczy się to, że udało Ci się złapać i uwiecznić to zjawisko .
ryszardo - Sob 29 Mar, 2025
Dzisiejsze zaćmienie.
Pierwsze telefon + luneta. Drugie Oly E-M1 + 75-300. Oba z folią ND 5.
Jar - Nie 15 Cze, 2025
Kawałek południowego nieba z Reunion (21*S). Z ciekawostek od lewej: NGC104/47 Tucanae, Mały Obłok Magellana (ledwo dostrzegalny na fotce, wizualnie nie do zobaczenia w lornetce i gołym okiem), Wielki Obłok Magellana (widoczny gołym okiem), gwiazda Canopus (na prawej krawędzi kadru)
Oly E-M10 II, 17/1.8 @F/2, ISO800, 1 x 15 s
Pozdrawiam
-J.
Jar - Nie 15 Cze, 2025
C.D. Reunion:
Od lewej: Toliman i Agena (czyli alfa i beta Centauri), wysoko nad nimi gromada kulista NGC5139 (aka omega Centauri), Krzyż Południa, pod nim ciemna mgławica Worek Węgla, na prawo obszar Drogi Mlecznej gęsty od gromad i mgławic, w tym okolice eta Carinae (kandydatka na rychłą supernową, siedząca w mgławicy wyrzucanej gwałtownie materii).
1 klatka, dane jak poprzednio.
Pozdrawiam
-J.
mickey93 - Czw 03 Lip, 2025
Hej.
przelot ISS ze Sławoszem na pokładzie z 2 Lipca o godzinie 3 rano
ophiuchus - Nie 06 Lip, 2025
Jak Ty żeś mnie tera zaimponował!
mickey93 - Nie 24 Sie, 2025
2 tranzyty ISS przez tarczę słońca, strona licząca trochę się pomyliła, ale udało się złapać pojedyncze klatki, kolory uzyskane w postprodukcji, bo przez folię baadera był by szaro filoletowe (10 sierpnia 10.41 oraz 14 sierpnia o godzinie 9:03)
Jar - Pon 15 Wrz, 2025
Całkowite zaćmienie Księżyca, sprzed tygodnia (7.09.2025).
Z lewej Saturn, trochę pojechany (trailing+ kiepska ostrość).
MatNeu - Pon 12 Sty, 2026
Witam .Szukam jakiejś rad dotyczących fotografowania gwiazd i drogi mlecznej .Posiadam Nikon Z6II oraz obiektyw Viltrox 16mm 1.8 Z. Fotografowałem drogę mleczną z ustawieniami takimi jak balans bielin 3200-3800K ,iso 3200-6400 czas otwarcia migawki na 30 sek przy pełnej klatce jednak zdjecia wychodziły przeswietlone.Nie wiem jaki bład zrobiłem.Próbowałem zmniejszyć iso wiec było troche lepiej.Prosze o radę.
ophiuchus - Pon 12 Sty, 2026
Jakbyś opublikował jakiś przykład, to łatwiej byłoby się odnieść. Balans bieli chyba wystarczy ustawić na światło słoneczne. A Robisz RAW, czy jpg? Eksperymentuj z czasami naświetlania. Przecież to nie film, gdzie masz 36 klatek.
ryszardo - Pon 12 Sty, 2026
| MatNeu napisał/a: | Witam .Szukam jakiejś rad dotyczących fotografowania gwiazd i drogi mlecznej .Posiadam Nikon Z6II oraz obiektyw Viltrox 16mm 1.8 Z. Fotografowałem drogę mleczną z ustawieniami takimi jak balans bielin 3200-3800K ,iso 3200-6400 czas otwarcia migawki na 30 sek przy pełnej klatce jednak zdjecia wychodziły przeswietlone.Nie wiem jaki bład zrobiłem.Próbowałem zmniejszyć iso wiec było troche lepiej.Prosze o radę. |
Głupie pytanie: skąd fotografowałeś i jakie były warunki?
Jak mocno było zaświetlone niebo? Nie było Księżyca lub mgły?
Czy Droga Mleczna była wyraźnie widoczna gołym okiem?
Ale jak prześwietliłeś zdjęcie, to trzeba zmniejszyć czułość, przymknąć przysłonę lub skrócić czas naświetlania. Jeśli jednak warunki były słabe, to wtedy drogi mlecznej nie złapiesz bez względu na parametry ekspozycji.
|
|