forum.optyczne.pl

Lornetki - Lornetka Kasai 3x50

jutomi - Czw 06 Sty, 2022
Temat postu: Lornetka Kasai 3x50
Okazuje się, że rynek nie znosi próżni. Ktoś wreszcie wpadł na pomysł, żeby wyprodukować seryjną lornetkę o powiększeniu 3x! :smile:

Na rynku pojawił się produkt Kasai 3x50.

Pole widzenia 17* (pozorne pole widzenia ~50*)

Waga 285g

Cena - 140$ (czyli taniej niż model Kasai 2,3x40)

Link do strony dystrybutora: https://agenaastro.com/kasai-trading-3x50-constellation-wide-field-binoculars.html

Skromny wątek na CN: https://www.cloudynights....ied-kasai-3x50/

Czy ktoś w Was ją nabył lub miał ją przy oku? Jestem bardzo ciekawy jej jakości optycznej i wartości użytkowej.

Jar - Czw 06 Sty, 2022

Warto mieć świadomość, że ta i podobne konstrukcje zaprojektowane są na bazie nasadkowych telekonwerterów od kamer wideo i aparatów kompaktowych. Działają ogólnie na zasadzie lunetki Galileusza. Z fabrycznych konstrukcji chyba Omegon sprzedaje coś podobnego, tylko chyba z innym powiększeniem.
Natomiast gdzieś na forum Astropolis jest wątek o takiej lornetce zrobionej samodziałowo z 2 telekonwerterów Nikona. Tytuł "Oczy wyraka" czy jakoś tak.
Pozdrawiam
-J.

jutomi - Pią 07 Sty, 2022

Tak to mój artykuł. Jestem twórcą Oczu Wyraka. :wink:
Stąd moje zainteresowanie seryjnym produktem o identycznym powiększeniu.

Parę lat temu posiadałem również BGSZ 2,3x40, którą wymieniłem na Oczy Sowy, wykonane również z dwu telekonwerterów Nikona TC E-2, o parametrach 2x53.
Przez krótką chwilę byłem posiadaczem Oriona 4x21 WA. Od czterech lat posiadam również Visionkinga 5x25.
Generalnie temat ultraszerokokątnych lornetek o małych powiększeniach jest bardzo ciekawy i trochę niedoceniany wśród lornetkowców.

Wojtas_B - Pią 07 Sty, 2022

Przepraszam, ale co ma 50 stopni pola własnego wspólnego z szerokokątnością?
jutomi - Pią 07 Sty, 2022

Z szerokątnością ma dużo wspólnego 17-stopniowe pole widzenia lornetki 3x, nieosiągalne dla instrumentów o powiększeniu 6x ani tym bardziej 8x. :razz:
Takie pole widzenia pozwala ogarniać całe gwiazdozbiory na nocnym niebie.
A ponieważ lornetki galileuszowe w zasadzie nie mają diafragmy można maksymalnie przybliżyć się oczami do szkieł "okularu" i dosłownie "rozejrzeć na boki poza diafragmę" powiększając znacząco pole widzenia obserwowane przy patrzeniu na wprost; w ten sposób bez problemu można powiększyć pozorne pole widzenia do jak najbardziej szerokokątnych 70-80 stopni. :cool:

mariuszi - Nie 09 Sty, 2022

Wojtas_B napisał/a:
Przepraszam, ale co ma 50 stopni pola własnego wspólnego z szerokokątnością?

W takiej lornetce pole okularu inaczej przekłada się na „szerokość widzenia”
Okular jest umieszczony przed ogniskiem obiektywu ….

W nocy po niebie można się porozglądać

Wojtas_B - Nie 09 Sty, 2022

Zatem muszę doświadczyć takiej "lornetki", żeby nabrać wyobrażenia. Na forum astro czytałem rozbieżne opinie, od zachwytów po kompletną dezaprobatę.
pgolik - Nie 09 Sty, 2022

Gdzieś czytałem, że lornetki tego typu nadają się tylko dla osób o dobrym wzroku, bo ani w okularach, ani bez okularów przy wadzie wzroku, nie będzie w nich dobrze widać. Jak to jest?
jutomi - Wto 11 Sty, 2022

Lornetki galileuszowe zdecydowanie wymagają "wygimnastykowanego" wzroku. Są bardzo specyficzne w obserwacjach.
Ogniskowania od 2 metrów do ∞ nie realizuje się pokrętłem ostrości ale własnym wzrokiem. Przeogniskowanie i adaptacja do ostrego widzenia na określonym dystansie trwa od ułamka sekundy u niektórych do 1-2 sekund u innych.
Okularnicy też mają pod górkę, bo do komfortowych obserwacji potrzebują ERa 17-20mm a w lornetkach galileuszowych przy tej odległości możemy zaobserwować około 2/3 promienia pola widzenia. Pełne pole widzenia otrzymujemy przy wciśnięciu oka na odległość 7-10mm od szkła okularu.

Preskaler - Sro 12 Sty, 2022

Wszystkie lornetki "galileuszowe" z jakimi miałem do czynienia miały regulację ostrości. Były to lornetki teatralne i wojskowe a także lunety. Jestem więc zdziwiony powyższą wypowiedzią.
Dodam jeszcze, że ta tytułowa lornetka jest bardzo jasna. To zapewne też umożliwia obserwację mgławic na ciemnym niebie.

mariuszi - Pon 17 Sty, 2022

Preskaler napisał/a:

Dodam jeszcze, że ta tytułowa lornetka jest bardzo jasna. To zapewne też umożliwia obserwację mgławic na ciemnym niebie.

Nie doświadczyłem …. Może za mało ciemne niebo było , ale frajda z obserwacji jest ..

Trzeba samemu popatrzeć żeby zaakceptować komfort/dyskomfort jak i jakość obrazu