forum.optyczne.pl

Lornetki - Lornetka obowiązkowym wyposażeniem plecaka fotograficznego

Wiking69 - Sob 15 Sty, 2022
Temat postu: Lornetka obowiązkowym wyposażeniem plecaka fotograficznego
Po kilku latach przerwy znowu zacząłem fotografować . Tym razem oprócz cyfrowego Canona 5D Mark II , do plecaka fotograficznego zabieram także starego Kodaka Retinę II , chyba z 1946 roku , specjalnie do fotografii czarno białej . A ponieważ nie wyobrażam sobie wycieczki bez lornetki , próbuję na siłę upchnąć do plecaka jakąś niedużą lornetkę . Mam do was pytanie , czy wybierając się w plener z plecakiem lub torbą fotograficzną , zabieracie również lornetkę ? .
Soniak10 - Sob 15 Sty, 2022

Ja się staram, ale po ostatniej zmianie plecaka i kupieniu tego Vanguarda okazało się że lornetka już tam nie wejdzie i muszę ją nosić extra, na szyi. Ale tak czy inaczej - zabieram. A plecak będę chyba musiał zamienić na większy.
Mechooptyk - Sob 15 Sty, 2022

Oczywiście że tak. :-) Kiedy idę z nastawieniem na fotografowanie, to nie zabieram Levenhuka Shermana Pro 10x50, ani nawet Delty Optical Forest II 8x42, bo te lornetki są za duże i za ciężkie. W takich sytuacjach biorę Vortexa Diamondbacka HD 8x28 i nawet nie wiem, że go mam. Porro 10x50 biorę kiedy idę sobie po prostu popatrzeć na ten cudny świat, bez zamiarów żeby te cudności uwieczniać na matrycy mojego aparatu. :-)
Wiking69 - Sob 15 Sty, 2022

Oglądając poradniki i albumy fotograficzne w których zawodowi fotografowie często chwalą się zawartością swoich toreb i plecaków fotograficznych . Tylko raz widziałem lornetkę schowaną w przegródce obok aparatu fotograficznego . Zawodowiec woli wziąć dodatkowy obiektyw zamiast małej lornetki . Oczywiście fotograf który fotografuje krajobrazy może się obejść bez lornetki . Ale zawsze mi się wydawało że zawodowcy którzy fotografują ptaki potrzebują lornetki , a nawet nie mogą się bez niej obejść :) . I to jest mój 2000 post :) . Cuda się jednak zdarzają , teraz muszę odpocząć , sami sobie radźcie :) .
zelik76 - Sob 15 Sty, 2022

Ja ostatnio zaniedbałem fotografię, ale włócząc się z lornetką nabrałem ogromnego smaka na jakieś tele do mojego Olka lub Canona. I już wiem że latem sobie jakiś sprawię. Po zakupie lornetki wszystkie szerokie obiektywy mi zbrzydły :razz: Nie ma to jak zobaczyć świat z innej perspektywy...