forum.optyczne.pl

Lornetki - Źrenica wyjściowa a pole widzenia

krzys13k - Wto 18 Sty, 2022
Temat postu: Źrenica wyjściowa a pole widzenia
Przeglądając lornetki zauważyłem, że te o największej średnicy źrenicy wyjściowej mają generalnie małe pole widzenia (pozorne). Z czego to wynika? Domyślam się, ze chodzi o koszty produkcji... Ale ciekawi mnie który element lornetki stanowi tu największe ograniczenie i dlaczego jest to trudne do obejścia do tego stopnia, że producenci decydują się na ograniczenie pola.

Z tych lornetek, które widzę, jedynie Steiner Nighthunter i astronomicznie drogi Nikon WX przekraczają 50 stopni (obliczone wg wzoru z funkcjami trygonometrycznymi)

Arek - Wto 18 Sty, 2022

W takim 7x50 obiektyw ma ogniskową ponad 200 mm, a to oznacza że okular musi mieć ogniskową około 30 mm.
Okulary o ogniskowej 30 mm i dużym polu widzenia własnym (powiedzmy większym od 60 stopni) są duże rozmiarami i ciężkie, a w lornetce do obserwacji z ręki takie być nie mogą. Rozmiary i wagę długoogniskowego okularu można ograniczyć obcinając mu pole widzenia i to właśnie się robi.

A przypadku WX 7x50 żadnych ograniczeń rozmiarowych i wagowych nie było więc mogli zrobić takie pole jakie chcieli.

krzys13k - Wto 18 Sty, 2022

Dzięki za podpowiedź. Zacząłem sobie właśnie czytać o kostrukcji okularów. Ciekawie wygląda porównanie okularu Nikona 7x50IF SP i WX. Widać że w WX zaraz za pryzmatem znajduje się układ soczewek rozpraszający światło, przez co kolejne soczewki mają dużo większą średnicę.
Kyle - Pią 28 Sty, 2022

Też poszukiwałem dużej źrenicy, z dużym polem obrazowym (i nie najniższym powiększeniu). Ciekawym kompromisem jest Delta Optical 8x56ED - Arek zmierzył (jeszcze raz dzięki Arku) powiększenie i wyszło 8,85x (dla mnie zaleta, że większe niż 8x), przy "obiektywach" ledwie 56mm daje to źrenicę wyjściową ponad 6,3mm - nie taką małą. Jednak najciekawsze jest to pole obrazowe 59,4 stopnia wg. tego dokładnego wzoru. Wspomniany test:
https://www.optyczne.pl/1...um_8x56_ED.html

goornik - Nie 30 Sty, 2022

Dość łatwo jest wyprowadzić wzór na średnicę soczewki ocznej w okularze, przy założeniu znanego pola widzenia, średnicy źrenicy wyjściowej i odsunięcie oka. A soczewki w wewnętrznej części okularu muszą być jeszcze większe....