|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Zaślepka do gwintu statywowego lornetki - gdzie kupić ?
twegier - Sob 29 Sty, 2022 Temat postu: Zaślepka do gwintu statywowego lornetki - gdzie kupić ? Wkurzyłem się dziś mocno, bo zorientowałem się, że na obydwu moich Kowach brakuje zaślepek do gwintu statywowego. Najprawdopodobniej na jednej i drugiej za słabo je dokręciłem i z czasem poodkręcały się i odpadły w terenie. Co gorsza, nigdzie w handlu nie widzę zamienników. Pełno jest śrub foto 1/4 cala, ale żadna nie mi nie pasuje w roli estetycznej zaślepki. Czy ktoś mógłby podpowiedzieć jak taką zaślepkę zdobyć?
Jedyny pomysł jaki mam to podzwonić do serwisów, np. Delty Optical, może oni mają (bo zakładam, że jeśli nawet uda mi się skontaktować z serwisem Kowy, to tam mogą mieć zaporowe ceny na takie gadżety)....
Jan55 - Sob 29 Sty, 2022
twegier...spróbuj przez sklep BEAFOTO ( Pan Norbert), może oni mają lepsze kontakty z serwisem Kowy z racji dystrybucji ich lornetek. Może pomogą .
Preskaler - Pon 31 Sty, 2022
Ja bym kupił właśnie taką "fotograficzną" i obciął ją tak aby zrównać z obudową a wtedy wyfrezował bym szczelinę na śrubokręt. Tak się już nie zgubi.
twegier - Pią 04 Lut, 2022
update poszukiwań zaślepki: w Beafoto odesłali mnie do serwisu, tj. ProClub, a ci obiecali skontaktować się z dystrybutorem w Szwecji, tj. zapewne Focus Nordic. Póki co cisza, ale nawet jak się odezwą to spodziewam się zaporowych cen.
Więc równoległe skontaktowalem się telefonicznie z serwisem Delty Optical, i ich serwisant dobrał jakieś zaślepki z lornetek Delty. Dzis doszły i wielkością pasują bardzo dobrze, tak więc spory plus dla Delty i ich serwisu. Cena była rozsądna, poza kosztem wysyłki. Zaślepki Delty są bardzo skromne, po prostu czarne. Moje Kowy wyglądają teraz tak jakbym próbował ukryć przed światem ich markę, coś jak zaklejanie nazwy "Canon" czy "Nikon" na aparatach przez niektórych...
Morał z tej historii jest taki: dokręcajcie mocno zaślepki. Łatwo odpadają (ach ta grawitacja), a ciężko je zdobyć bo to część serwisowa, w handlu ich nie ma.
Preskaler - Czw 10 Lut, 2022
Za tą cenę chyba warto się przyłożyć i poczernioną wykonać?
twegier - Czw 10 Lut, 2022
update nr 2: odezwali się z serwisu Kowy. Zaślepka Kowy to 79 zł + wysyłka. Ja na razie raczej nie skorzystam, ale przynajmniej jest mozliwość kupienia. Ciekawy jestem jak brak oryginalnej zaślepki wpłynąłby na ewentualną odsprzedaż lornetki. Wychodzi na to, że trzeba by zmniejszyć cenę o 100 zł.
@Preskaler dzięki za sugestie. Wydaje mi się jednak, że nie warto bawić się w takie rozwiązania. Estetycznie to raczej nie będzie wyglądać. Ja jestem zadowolony z zaślepek Delty - trochę drożej ale za to ładnie się prezentują i nic więcej nie trzeba robić.
Jan55 - Czw 10 Lut, 2022
twegier...jeżeli ktoś nie przywiąże wagi do estetyki braku oryginalnej zaślepki to może będzie chciał kupić 100 zł taniej, a może nie zwróci na to nawet uwagi, ale jak trafisz na kogoś innego, kto przywiąże do tego wagę, to będziesz musiał spuścić może i 200 zł. Ja potraktowałbym to jako brak oryginalnej części .
Binokularnik - Pią 11 Lut, 2022
twegier napisał/a: | update nr 2: odezwali się z serwisu Kowy. Zaślepka Kowy to 79 zł + wysyłka. Ja na razie raczej nie skorzystam |
i słusznie,
gdyby ta śrubka była niezbędna i na tyle wyjątkowa, że nie dałoby się jej niczym zastąpić to trudno, trzeba by zapłacić te 79zł za kawałeczek plastiku - pocieszając się, że przynajmniej jest wysokiej jakości, ale w tej sytuacji ?…hmm.. moim zdaniem nie warto.
|
|