|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Podatność na sugestię podczas wyboru lornetki
Wiking69 - Sob 05 Lut, 2022 Temat postu: Podatność na sugestię podczas wyboru lornetki Przyznam się szczerze że lubię czytać opinie uznanych autorytetów , zwłaszcza Tobiasa Mennle . Jeżeli ktoś z tak dużym doświadczeniem chwali konkretny model lornetki , nie mam żadnych wątpliwości że taka opinia jest wiarygodna i poparta latami spędzonymi z najlepszymi lornetkami . Ale widzę że nawet w jego poglądach występuje proces ewolucyjny , zwłaszcza odkąd pojawiła się najnowsza seria Swarovskiego NL . Teraz dla Tobiasa Mennle numerem jeden jest NL Pure ... długo długo nic ... i reszta świata .
Soniak10 - Sob 05 Lut, 2022
Dzisiaj w "Pytaniu na Śniadanie" zaprosili jakąś - jeśli dobrze zrozumiałem, bo nie oglądałem całego wywiadu - redaktorkę, która spędziła parę dni na Malediwach, w tym chyba przynajmniej jeden dzień w super-hiper-ober-och-i-ach-luksusowym hotelu. Prowadzący usiłowali z niej wyciągnąć najpierw cenę, a potem co w tym hotelu było takiego szczególnego. No i ta pani z wielkim trudem, po naleganiach, przyznała, że cena za - uwaga! - JEDEN NOCLEG W TYM HOTELU TO ok 20 000 pln! Słownie: DWADZIEŚCIA TYSIĘCY POLSKICH NOWYCH ZŁOTYCH!! Jakby zawstydzona tą ceną zaraz dodała, że akurat ONA MIAŁA ZNIŻKĘ i zapłaciła, bagatela, 12 000 PLN, słownie: DWANAŚCIE TYSIĘCY POLSKICH NOWYCH ZŁOTYCH, za JEDEN NOCLEG, MA SIE ROZUMIEĆ!
No więc teraz Pan Redaktor "przystąpił do ataku" starając się wydusić z podróżniczki, co takiego niezwykłego za tą cenę było w tym hotelu. Najpierw zaczęła uciekać w ogólniki w stylu "wszystko" itp, aż w końcu stwierdziła, że to był hotel tak niezwykły, że "jesz w nim zwykłą pizzę a masz wrażenie (...)" - no i jak usłyszałem ten wstęp, to prawie "wziełem-i-parsknełem-śmiechem" po czym niezwłocznie wróciłem do przerwanego na moment zajęcia, czyli... prozaicznego sprzątania mieszkania.
I tak to właśnie jest z tymi "superluksusowymi markami": JESZ ZWYKŁĄ PIZZĘ, A MASZ WRAŻENIE, ŻE TO-I-TAMTO...
W lornetkach też tak to działa, chociaż oczywiście skala zjawiska jest mniejsza, no bo spędzenie choćby i jednej nocy w takim hotelu na Malediwach to coś znacznie bardziej wysublimowanego i ekstrawaganckiego, niż noszenie choćby i najbardziej luksusowej lornetki.
A niestety, sporo pospolitych ptakolubów daje się nabierać na ten marketing i wyobraża sobie, że jak kupią Swarka NL Pure (albo teleobiektyw Canona 600/4), to będą traktowani jak równorzędni członkowie elity finansowej co najmniej z listy stu najbogatszych ludzi Forbesa.
No, nie będą.
Ps: to jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
Abs - Sob 05 Lut, 2022
Nie jest dobrze gdy tworzymy sobie ołtarzyki z czegokolwiek. Często kupujemy coś nie dlatego że potrzebujemy ale żeby mieć ponieważ...(jest to the best, chcemy się pochwalić, nie mamy co robić z pieniędzmi...) Próżność leży w naturze ludzkiej ale Konstytucja tego nie zabrania. Szanuje tych ,którzy mimo niewygórowanych dochodów są w stanie wysupłać pieniądz na rzecz, którą maksymalnie wykorzystają, np, NL ( i wcale nie muszą aspirować do jakiejś tam elity). Tym którzy kupują aby tylko mieć - daj Boże zdrowie, skoro daje to jakąś radość. Gospodarka potrzebuje konsumentów.
NoVik - Sob 05 Lut, 2022
Podobno z biodegradowalnej gumy, cieszącej się ogromną atencją wśród dzisiejszych branż marketingowych.
Grossus - Sob 05 Lut, 2022
No i zaczęła się już biodegradować. W czym problem?
NoVik - Sob 05 Lut, 2022
Tak, że do upływu gwarancji całkowicie się utleni?
Santre - Sob 05 Lut, 2022
Miałem 8.5x42 raczej bez problemów technicznych poza oberwaniem zaślepek ale Swarovski wysyła nowe bez problemów. Niestety największą wada dla mnie był problem z uchwytem. Nie mogę użytkować lornetek z podwójnym mostkiem. Zamienilem na nowego malucha cl companion 8x30 i nową Meoptę 7x42. To był bardzo dobry wybór.
Mechooptyk - Sob 05 Lut, 2022
Soniak10, wyobraź sobie taką sytuację: Jesteś myśliwym. Idziesz na polowanie zbiorowe w kole gdzie poluje wicepremier, dwóch ministrów, prezes dużego banku, Główny Inspektor Weterynarii i dowódca brygady wojsk zmechanizowanych, a Ty stoisz w gumofilcach i na szyi dynda Ci pociesznie Delta Optical Titanium 8x56 w wersji porro. I weź tu nie kup Swarka za 15 tysięcy. Tak to działa.
Wojtas_B - Sob 05 Lut, 2022
I znowu na forum "mądrości" o bezsensie wydawania pieniędzy na najlepsze lornetki, mało taktowne sugestie o wyłącznie snobistycznych pobudkach ludzi je kupujących i nielogiczne analogie z dziedziny ekonomii podwórkowej.
Po co to? No co to? O czym to?
Mechooptyk - Sob 05 Lut, 2022
Wojtas_B, bo prawda jest taka, że znaczna część wysokiej klasy sprzętu trafia właśnie w ręce snobów, reszta zaś w ręce ludzi rzeczywiście takiego sprzętu potrzebujących. Czy ja jako biedak nie mam prawa choćby pośmiać się z takich snobów? Kiedyś sprzedawałem sprzęt fotograficzny i lornetki. Miewałem nieraz tak ciekawych klientów, że o mało za głowę się nie łapałem, bo nie mogłem uwierzyć w to co od nich słyszę. Pewnego razu przyszedł człowiek, który chciał żebym sprzedał mu obiektyw do jego lustrzanki. Tylko koniecznie taki gruby, z wielką soczewką z przodu, bo z takim obiektywem będzie wyglądał bardziej pro. A ilu myśliwym w wieku 65+ próbowałem bezskutecznie odradzać pomysłu noszenia na swoich wątłych karkach lornetek 8x56 to tylko ja wiem.
Mam dzisiaj zły dzień, to i pozwalam sobie nieco na przeróżne złośliwości.
Soniak10 - Sob 05 Lut, 2022
Mechooptyk napisał/a: | Idziesz na polowanie zbiorowe w kole gdzie poluje wicepremier, dwóch ministrów, prezes dużego banku, Główny Inspektor Weterynarii i dowódca brygady wojsk zmechanizowanych, (...) |
No i to akurat jestem w stanie sobie wyobrazić, niestety...
Mechooptyk napisał/a: | Czy ja jako biedak nie mam prawa choćby pośmiać się z takich snobów? |
Zdecydowanie MASZ! I ja też. Z tym, że tu nawet nie chodzi o śmianie się ze snobów, tylko swobodną wymianę zdań na temat rozmaitych aspektów pogoni za luksusem. Nie uważam, że bogaci powinni kupować tanie rzeczy - niech kupują co chcą, ale nie zgadzam się, gdy dorabiają do swoich decyzji zakupowych ideologię, że kupują to, bo potrzebują sprzętu najwyższej jakości i z tańszym nie uzyskaliby tego, co chcą, np. mieliby problemy z rozpoznaniem gatunku ptaka przez lornetkę za 3000 PLN "bo ona zniekształca kolory" itp bzdury. A przytoczyłem konkretny przykład, jaskrawo obrazujący przegięcia w tej kwestii.
Arek - Sob 05 Lut, 2022
Śmianie się z takich rzeczy jest nie na miejscu.
Bogaci ludzie cenią swój czas. Zamiast marnować go na wybór lornetki i bawienie się w niuanse, kupują najlepszą, nawet wtedy gdy nie wykorzystają pełni jej możliwości. Bo mogą i mają na to pieniądze, a nie mają ani chęci, ani czasu bawić się w długie wybieranie. I wielokrotnie to nie jest snobizm lecz praktyczne podejście.
Wiking69 - Nie 06 Lut, 2022
Ten wątek dedykuję osobie która ostatnio się pytała ... Dlaczego Mnich już nic nie pisze ? . Musicie wiedzieć że Mnich choć jest człowiekiem cichym i niezwykle skromnym . Bardzo sobie ceni perfekcję obrazu i harmonię w życiu . Dla niego kolory , kontrast i plastyczność obrazu są źródłem z którego czerpie radość i energię do życia . Niestety obawiam się że czytając niektóre wpisy , poczułby się jak Złota Rybka wrzucona do szamba . Trudno wytrzymać wasz śmiech , drwiny i poniżanie ludzi którzy spełniając swoje marzenia , kupują najdroższą optykę jaka jest dostępna . Większość właścicieli topowych lornetek , omija forum lornetkowe z daleka .
Jan55 - Nie 06 Lut, 2022
Abs napisał..." Szanuje tych ,którzy mimo niewygórowanych dochodów są w stanie wysupłać pieniądz na rzecz, którą maksymalnie wykorzystają, np, NL ( i wcale nie muszą aspirować do jakiejś tam elity)".
Abs, jaką kwotę dochodów uważasz za niewygórowaną ?. Pytam tak z ciekawości.
Arek - Nie 06 Lut, 2022
Jan55, ale po co pytasz? Żeby dalej jątrzyć ten głupi wątek? Niewygórowana dla jednego, jest wygórowana dla drugiego. A nawet dla tej samej osoby podobna kwota na różnych etapach życia jest różnie odbierana.
Opowiem Ci historię. Będąc na studiach doktoranckich zarabiałem jakieś 900 zł miesięcznie. Musiałem wyremontować mieszkanie, gdzie trzeba było wyburzyć solidną ścianę, skuć tynki i cały ten gruz wynieść na dość odległy śmietnik. Znalazłem ekipę, która chciała mi to zrobić za 700 zł. Ponieważ to był prawie miesiąc mojej pracy, zakasałem rękawy i przez ponad weekend zrobiłem to sam. Teraz bez wahania był zapłacił. Czy w związku z tym te 700 zł było kwotą wygórowaną czy niewygórowaną?
Jan55 - Nie 06 Lut, 2022
Arek napisał"Jan55, ale po co pytasz? Żeby dalej jątrzyć ten głupi wątek?"
Arek...ja napisałem "Pytam tak z ciekawości". Pisząc to nie miałem nawet zamiaru ciągnąć tego wątku nie mówiąc o jątrzeniu. Chciałem, z czystej ciekawości, dowiedzieć się, jaka kwota jest dla kogoś, niewygórowanym dochodem. Tyle i tylko tyle .
Zauważyłem już, że pisanie na tym forum o lornetkach nie kosztujących kilka tysięcy i więcej jest "obraźliwe" dla co niektórych, ale pisanie o zakupach lornetek za 12000 też "dotyka" co niektórych .
Co do wynoszenia gruzu to też przechodziłem taką ścieżkę jak Ty (wynoszenie gruzu), ale nie wynikało to z moich niewygórowanych zarobków (10 lat temu było to 1800 zł na rękę), tylko z tego, że nie było chętnego żeby zarobić, bo trzeba było znosić gruz z 4 piętra .
Wojtas_B - Nie 06 Lut, 2022
To "pisanie o zakupach lornetek za 12000" po raz kolejny odbywa się w tonie pogardliwym, który sam pogardy jest godny, nie do przyjęcia na forum, które powinno skupiać miłośników optyki. Znów muszę czytać wpisy poziomem przypominające bzdurne komentarze gminu na portalach z wiadomościami, wpisy przesiąknięte małostkowością, zazdrością, chłopską filozofią w najgorszym znaczeniu tego słowa i po prostu zwykłą durnotą.
Na CN czy BF też ludzie piszą o dużym wydatku, jakim jest zakup NL czy SF. Tak, dla ludzi z Zachodu też to nie są grosze. Tylko tam widzę raczej dywagacje, czy warto wydać na NL, gdy ma się świetnego poprzednika EL, jakie będą korzyści z takiego awansu itp. Nie spotykam zawistnych komentarzy, a ten, który nie ma dużego budżetu, często gratuluje innemu zakupu lornetki nr 1, życząc często sobie w duszy, że kiedyś sam dostąpi tej przyjemności.
Mechooptyk - Nie 06 Lut, 2022
Wojtas_B, gdybyś wiedział ile "durnoty" jest wśród polskich myśliwych, o których wspomniałem w swoim poprzednim poście, to pewnie byś się w nieco innym tonie wypowiadał. Zaznaczam, że rozumiem sens i potrzebę istnienia łowiectwa. Jednakże widząc ogromną patologię w tym środowisku i to jak ludzka głupota i pazerność szkodzi przyrodzie, nie powstrzymuję się przed tego typu wypowiedziami. Tyle z mojej strony, bo trochę rzeczywiście zboczyłem z tematu wątku; za co wszystkich przepraszam.
Mechooptyk, Durnota jest w każdym środowisku. Nie wpuszczajmy jej na to forum.
Mechooptyk - Nie 06 Lut, 2022
Wojtas_B napisał/a: | Mechooptyk, Durnota jest w każdym środowisku. Nie wpuszczajmy jej na to forum. |
Masz rację. Trzymajmy poziom wypowiedzi. Pozdrawiam!
Jan55 - Nie 06 Lut, 2022
Wojtas_B...czemu Ty bierzesz te wpisy, o zakupie lornetek za 12000, personalnie do siebie. Tutaj wcześniej były durnowate wpisy o zakupach lornetek za 600 do 1500 zł, że to dla biedoty ze slamsów i wtedy nie pisałeś nic o zaprzestaniu pisania takich postów, bo Cię to nie dotyczyło? Wyluzuj, kupiłeś taką lornetkę, bo Cię stać, to chwała Ci za to. Cieszysz się z niej to też super, jak napiszesz coś o niej to my też się ucieszymy i jeszcze coś się dowiemy o NL-ach. Ale nie reaguj od razu na każdy wpis tego typu, chyba, że personalnie będzie się odnosił do Ciebie, a wtedy napisz..."tak mam pieniądze, stać mnie na to więc kupiłem i się z tego cieszę" .
Akurat te wpisy, do których się odniosłeś zawierają w jakimś stopniu prawdę, ale nie odnoszą się do Ciebie. Nikt, chyba?, Ci tutaj na forum nie zazdrości zakupu a przynajmniej ja.Takie jest moje zdanie i z nim się zgadzam, Ty może nie koniecznie, a wtedy mówi się trudno i czyta się forum dalej.
Uprzejmie proszę o jeden konkretny cytat , w którym ktoś napisał że lornetki z przedziału cenowego 600-1500 zł są to lornetki dla biedoty ze slamsów . Jeden cytat ! .
Doczekam się tego cytatu ? . Czy mam nazwać kogoś kłamcą i manipulantem ? .
Czekam . Kto i kiedy to napisał ? .
Abs - Nie 06 Lut, 2022
Odpowiadam na pytanie Jana "Abs, jaką kwotę dochodów uważasz za niewygórowaną ?. Pytam tak z ciekawości."
Dokładnie tak jak pisze Arek. Mamy tutaj wyraźny relatywizm czyli ocenę własną. Niby można się pokusić o jakieś przykłady uogólnione, np że dochód niewygórowany to cząstka ceny lornetki NL a wygórowany - odwrotnie. Nie znaczy to że taka lornetka jest przeznaczona tylko dla jednej grupy nabywców. Jest przeznaczona dla tych którzy ją chcą i są w związku z tym skłonni wydać tę sumę. "Wolnoć Tomku w swoim domku" jak pisze pośrednio Arek o remoncie w swoim mieszkaniu.
Jan55 - Nie 06 Lut, 2022
Abs napisał..."Nie znaczy to że taka lornetka jest przeznaczona tylko dla jednej grupy nabywców. Jest przeznaczona dla tych którzy ją chcą i są w związku z tym skłonni wydać tę sumę".
Masz rację. Dziękuję za odpowiedź.
Binokularnik - Pon 07 Lut, 2022
Jan55 napisał/a: | Abs napisał..."Nie znaczy to że taka lornetka jest przeznaczona tylko dla jednej grupy nabywców. Jest przeznaczona dla tych którzy ją chcą i są w związku z tym skłonni wydać tę sumę".
Masz rację. Dziękuję za odpowiedź. |
W końcu to do Ciebie dotarło...
Szkoda, że tak późno...
Jan55 - Pon 07 Lut, 2022
Binokularnik napisał...''W końcu to do Ciebie dotarło...
Szkoda, że tak późno..."
Ponieważ zacytowałeś tekst z mojego cytatu(wpis Abs) to mniemam, że odnosi się do mnie, Jeżeli tak to napisz dokładnie co do mnie dotarło, bo nie rozumię Twojego wpisu. Napisz jaśniej o co Ci chodzi .
Zadałem w tym temacie jedno, nie mające podtekstów, pytanie do Abs, co rozumie przez dochód niewygórowany, na co On odpisał filozoficznie i naukowo, a ja nie mający na myśli, rozwijania tego tematu, zakończyłem podziękowaniem i przyznaniem racji, na co Ty od razu piszesz że coś do mnie wreszcie dotarło, tak jakby do tej pory coś do mnie nie docierało. Więc napisz dokładnie co do mnie nie docierało, bo widzę, że z jednego pytania zaczyna się robić wielkie gówno, że napiszę tak ordynarnie. Myślę, że ten Twój wpis, to odegranie się za to, że Ci kiedyś, którymś moim wpisem "nadepnąłem na odcisk", chyba, że się mylę.
Odnoszę wrażenie, że to forum zaczyna przybierać styl "wojenki warszawsko-krakowskiej" a szkoda bo doprowadzicie do tego, że pewnego dnia na forum zostaną "cztery osoby na krzyż", które i tak w pewnym momencie się "pozagryzają", bo to takie polskie postępowanie jest.
Jeszcze jedno, jeżeli jeszcze komuś, na tym forum, nie pasuje moje uczestnictwo (moje posty), to proszę o wystąpienie do właściciela forum o wykreślenie mnie z listy uczestników i będzie po sprawie. Mniej moich postów, mniej stresu dla co niektórych uczestników forum.
Wiking69 - Pon 07 Lut, 2022
Z największym bólem i trwogą , przeczytałem informację kolegi Jana55 w której zauważył że jest ktoś tak nikczemny na naszym forum lornetkowym . Kto uważa że lornetki z przedziału cenowego od 600-1500 zł są to lornetki dla biedoty ze slamsów . Zacząłem analizować czy przypadkiem nie pochwaliłem się na forum zakupem lornetki z tego właśnie przedziału cenowego . Z przerażeniem stwierdziłem że 1 sierpnia 2021 roku naiwnie pochwaliłem się na naszym kochanym forum zakupem wspaniałej lornetki Hensoldt Wetzlar 8x30 za kwotę 150 zł . A jeszcze później napisałem że jest to lepsza lornetka od Zeissa 8x30 Oberkochen . Oznacza to że jestem w hierarchii społecznej znacznie poniżej biedoty ze slamsów . W związku z powyższym zwracam się z uprzejmą prośbą do kolegi Jana55 żeby wskazał osobę która wprowadza kastowość na forum lornetkowym .
Wiking69 - Pon 07 Lut, 2022
Jeżeli nie otrzymam takiej informacji stwierdzę że kolega Jan55 kłamie i świadomie manipuluje faktami .
Binokularnik - Pon 07 Lut, 2022
Jan55 napisał/a: | Ponieważ zacytowałeś tekst z mojego cytatu(wpis Abs) to mniemam, że odnosi się do mnie, Jeżeli tak to napisz dokładnie co do mnie dotarło, bo nie rozumię Twojego wpisu. Napisz jaśniej o co Ci chodzi |
Jaśniej nie potrafię, wybacz
Cytat: | Jeszcze jedno, jeżeli jeszcze komuś, na tym forum, nie pasuje moje uczestnictwo (moje posty), to proszę o wystąpienie do właściciela forum o wykreślenie mnie z listy uczestników i będzie po sprawie. |
Nie ma takiej potrzeby, wystarczy skorzystać z opcji "Ignoruj", co niniejszym czynię, pa!
Jan55 - Pon 07 Lut, 2022
Binokularnik...ponieważ Ty nic do tej pory nie potrafiłeś( w swoich wpisach) wyjaśnić dokładnie, to Ci wybaczam. Widać, tak masz.
|
|