forum.optyczne.pl

Lornetki - 8x32 - Kowa SV II 8x32 vs Vortex Diamondback HD 8x32

viper - Pon 07 Lut, 2022
Temat postu: 8x32 - Kowa SV II 8x32 vs Vortex Diamondback HD 8x32
Witam,
Dylemat jak w tytule. Budżet do max 1000zł, lornetka do zastosowań turystycznych więc ważna jest kompaktowość i mała waga.

Aktualnie wybrałem dwie propozycje:
1. Vortex Diamondback HD 8x32 - 950zł
2. Kowa SV II 8x32 - 989zł

Vortex przemawia głównie większym polem widzenia (8.1 vs 7.8), mniejszym rozstawem okularów (56 - 73 vs 58,5-72; lornetka będzie używana także przez dzieci), wagą (mniej o około 100g) i dożywotnią gwarancją.

Którą z nich polecacie bardziej?

pgolik - Pon 07 Lut, 2022

Z tych dwóch brałbym Vortexa, ale mom zdaniem lornetki kupuje się jak buty - trzeba przymierzyć. Są nieopisywalne parametrami technicznymi różnice w budowie, które powodują, że jedna lepiej leży w dłoniach i przy twarzy, a inna gorzej.
Jan55 - Pon 07 Lut, 2022

Viper...popieram pgolika , ale jeżeli już to zdecydowanie kup Vortexa. Kowa ma mniejsze pole niż podane przez producenta. Gdzieś około 7,5-7,6* i optycznie nie jest lepsza, co sprawdzałem sam osobiście, a do tego to gabarytowo, cegła w stosunku do Vortexa, którego można schować do troszkę większej kieszeni kurtki.
anton - Pon 07 Lut, 2022

Mogę śmiało polecić tego Vortexa. Porządnie wykonana, dobra optycznie lornetka. Pole widzenia 8.1st robi przewagę :)
Jan55 - Pon 07 Lut, 2022

Przypominam sobie, że jak porównywałem tego Vortexa z Kową SV, to Vortex miał jakby jaśniejszy obraz od Kowy a co do ostrości też był lekko ostrzejszy. W zasadzie ta Kowa SV miała podobny obraz do Kowy YF, co potwierdzał też pracownik sklepu w którym je porównywałem, co wpłynęło też na moją decyzję o kupnie Vortexa. Być może te nowe Kowy (zielone) są lepsze bo podobno poprawili powłoki, no, ale cena też jest wyższa o prawie 50%.
gruber - Wto 08 Lut, 2022

Dostałem w ramach gwarancji zieloną SV II 8x25 za moją czarną i nie widzę żadnej różnicy.
Jan55 - Wto 08 Lut, 2022

gruber...mieli poprawić podobno w Kowach YF II, ale czy tak jest to nie wiem bo nie miałem YF II w rękach.
viper - Sro 09 Lut, 2022

Przyszedł do mnie Vortex i pierwsze wrażenia bardzo pozytywne. Konstrukcja wygląda bardzo solidnie, dołączone akcesoria czyli pokrowiec i pasek do lornetki też na plus (najgorzej wypada pasek do pokrowca, bardzo słaba jakość). Optycznie moim zdaniem prezentuje się bardzo dobrze, a z wad najbardziej rzuca się w oczy AC. Nie w samym centrum ale czym bliżej brzegu tym gorzej. Trzeba przyznać, że nie wyklucza to w żadne sposób ten lornetki, ale jest widoczne. Na dużo optyczny plus natomiast jest jasność (po pierwszych próbach wieczorem i w nocy) oraz dobra praca pod światało (narazie sprawdzone na latarniach ulicznych) gdzie nie widać dużych artefaktów utrudniających użytokowanie.
Jan55 - Sro 09 Lut, 2022

viper...tak, AC na brzegach jest widoczna ale po jakimś czasie ,jak się przyzwyczaisz to przestanie Ci przeszkadzać i nie będziesz zwracał na nią uwagi. Prawdę powiedziawszy to specjalnie sprawdziłem swoją przed chwilą i delikatną AC widać w mojej jakieś 20% od brzegu pola, ale naprawdę delikatną, w środku pola nie widzę AC. Chyba,że mój egzemplarz tak ma, bo wcześniej też nie rzucała się w oczy jak np w Vortexie 10x42, którego miałem kiedyś. A używam jej często zwłaszcza przy lotnisku. Ale co by nie mówić to jest to lornetka bdb zwłaszcza w tej cenie, bo następna, trochę lepsza, w kolejce to już 1500 zł.
Proponuję zakupić jakiś miękki wyścielany futerał bo w tym twardym jak spadnie Ci na ziemię to może być póżniej problem.
Gratuluję zakupu i życzę szerokich i pięknych widoków. :grin: