|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe aparaty bez lustra z wymienną optyką - Obiektyw do Sony A6000
Daniel1311 - Sob 12 Lut, 2022 Temat postu: Obiektyw do Sony A6000 Witam,
Chciałbym zakupić bezlusterkowca Sony A6000. Według opinii ludzi jest to warty swojej ceny aparat z wymienną optyką. Chciałbym go zabierać na wszelkie przejażdżki rowerowe, wypady powędkować czy pospacerować. Chciałbym pogodzić jego rozmiary z wygodą noszenia. Jaki polecacie niewielkich rozmiarów dobry obiektyw do fotografowania krajobrazów? Zoom przy takiej fotografii można odpuścić. Zależy mi na dobrej jakości i w miarę kompaktowych rozmiarach.
Soniak10 - Nie 13 Lut, 2022
Daniel1311 napisał/a: | Zoom przy takiej fotografii można odpuścić |
Niby dlaczego?? Nie popełniaj tego błędu Właśnie gdzie jak gdzie, ale w krajobrazie zoom jest szczególnie przydatny i służy przede wszystkim do kadrowania obrazu. Tzw "zoom nożny" czyli podchodzenie lub oddalanie się od obiektu w krajobrazie rzadko daje oczekiwany efekt, bo od razu wchodzą w kadr obiekty z boku (gałązki drzew i krzewów, kamienie i in) i zmieniają kompozycję. Nie mówiąc o tym, że nie zawsze będziesz miał możliwość cofnięcia się. MZ stałki mają zastosowanie głównie w fotografii studyjnej lub innej takiej, gdzie wszystko możesz zaaranżować lub przewidzieć, a zrobienie 2-3 kroków w tył czy w przód nie jest problemem.
No więc "przechodząc do ad remu": gdy używałem systemu Sony A, moim podstawowym obiektywem był Zeiss 16-80 i świetnie się w tej roli sprawdzał. Biorąc to pod uwagę, ja bym na Twoim miejscu pomyślał o czymś takim Zaznaczam że akurat tego obiektywu nie miałem w ręku, więc niech się wypowiedzą Koledzy bardziej doświadczeni w tym względzie.
Pewnie nie jest to obiektyw kompaktowy, ale ja bym aż tak się tego nie trzymał. O ile, oczywiście, cena Ci odpowiada.
Pzdr.
Ps: pytanie do Forumowiczów: jakiego znacie współczesnego, polskiego, dobrego fotografa, specjalizującego się w krajobrazie? Jak możecie to zalinkujcie do jakieś galerii. Dzięki.
|
|