|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Test obiektywu Sigma 120-400 mm f/4.5-5.6 APO DG OS HSM
Arek - Pon 16 Cze, 2008 Temat postu: Test obiektywu Sigma 120-400 mm f/4.5-5.6 APO DG OS HSM http://www.optyczne.pl/in...ywu&test_ob=126
Zapraszam do lektury i dyskusji.
Arek
MC - Pon 16 Cze, 2008
Po przeanalizowaniu testu - chyba jednak podziekuje. Wole troche dozbierac do 100-300. Za duze mydlo.
maziek - Pon 16 Cze, 2008
Ostrzę sobie zęby na ten obiektyw a właściwie na jego większego brata 150-500 i wyniki rozdzielczości troche mnie smucą. Mój nikkor 70-300VR dla swojej "najgorszej" (jesli idzie o rozdzielczość) ogniskowej 300 mm dochodzi do 35 lpmm natomiast Sigma w najlepszych dla siebie ogniskowych ledwie przekracza tą granice dochodząc do 37-38 (gdzie Nikkor dobija do 45 lpmm), dla 300 mm jest już grubo poniżej (jakieś 32) a dla 400 mm (o co tak na prawde mi chodzi) spada wręcz minimalnie poniżej 30 lpmm.
Czy też Arek należy te wartości jakoś przemnożyć ze względu na różne matryce i nie jest tak źle?
Paweł_G - Pon 16 Cze, 2008
Szkoda bo dla kogoś kto będzie używał w większości 400 mm to jednak nie najlepszy wybór. Z drugiej strony cena Canona 100-400 czy 400/5,6 L jest sporo wyższa więc jako tymczasowe szkło mogłoby być. Nie bardzo podoba mi się umiejscowienie pierścienia zmiany ogniskowych - wolę odwrotne ustawienie w stosunku do pierścienia ostrzenia.
MC - Pon 16 Cze, 2008
Arku, a jak ma sie Sigma100-300+TC1,4 w porownaniu do tej Sigmy na dlugim koncu jesli chodzi o ostrosc?
Arek - Pon 16 Cze, 2008
Nie wiem, nie testowałem 100-300 z TC. Niestety... Ale ja nie lubię konwerterów. Z zoomami prawie zawsze mocno mydlą.
Maziek. Wyniki swojego Nikkora musisz podzielić przez jakieś 1.07-1.08, żeby móc porównywać.
Czyli z tego wynika, że w najlepszych rozdzielczościach nikkor jest lepszy od tej sigmy o ~5 lpmm, przy 300 mm jest +/- tak samo, a przy 400 mm niestety sigma jeszcze dołuje...
Heh . Czyli dla kogoś, kto nastawia się na długi koniec może to być troche sytuacja "zamienił stryjek siekierkę na kijek"...
MC - Pon 16 Cze, 2008
Ano wlasnie... Bo ja sie zastanawiam czy czasami 300mm nie bedzie zbyt krotko.
I mam oto taki dylemat. Brac ta Sigme i wydac ok.2500zl majac mydelko na koncu czy wydac ponad 4tys na 100-300/4+TC1,4
Wiem z ktorej jakosc bedzie lepsza, ale czy ta roznica warta jest az 1500zl.
Ja rozważam obiektyw stały plus TC, tylko że Sigma wykazuje zadziwiajcy (żeby nie powiedzieć galopujący) wzrost ceny pomiędzy 180/3,5 a 300/2,8 (2800 - 8400 zł). A w sumie z żoną całkiem dobrze mi .
W zasadzie zoom mi generalnie na nic (choć nie powiem, w Góraszce się bardzo nadał).
Arek - Pon 16 Cze, 2008
MC, jest w tej dobrej sytuacji, że z Sigmą 100-300 mm będzie miał stabilizację. Dla mnie, jej brak to poważny mankament, choć optyka jest świetna.
bruncio - Pon 16 Cze, 2008 Temat postu: Sigma 100-300 Proponuję zajrzeć tutaj:
http://www.euro.com.pl/ob...,strona-2.bhtml
Sigma AF 100-300 mm f/4,0 APO EX DG HSM w cenie <4000 i to na 30 bezpłatnych rat. Sam się skusiłem, ale do K10D. Obiektyw jest rewelacyjny. Gwoli ścisłości zdaje się, że na obiektyw trzeba trochę poczekać - ja czekałem coś ok. 3tyg. ale naprawdę było warto.
MC napisał/a: | Ano wlasnie... Bo ja sie zastanawiam czy czasami 300mm nie bedzie zbyt krotko.
I mam oto taki dylemat. Brac ta Sigme i wydac ok.2500zl majac mydelko na koncu czy wydac ponad 4tys na 100-300/4+TC1,4
Wiem z ktorej jakosc bedzie lepsza, ale czy ta roznica warta jest az 1500zl. |
krewzszafy - Pon 16 Cze, 2008
obudowa jest metalowa czy z tworzyw?
bruncio - Pon 16 Cze, 2008
Full metal, miejscami chyba tworzywo (pierścienie ostrości, itp) - ciężkie paskudnie, ale na ostatniej imprezie RedBull'a w Poznaniu kilka fotek z ręki udało mi się zrobić. Jednak statyw mocno pożądany, bo godzinie fotografowania to ręka drga niczym "oczyszczacz" matrycy.
krewzszafy napisał/a: | obudowa jest metalowa czy z tworzyw? |
MM - Pon 16 Cze, 2008
Test tylko potwierdził moje odczucia, szkło jest mydlane. Ma ciekawy zakres i stabilizację, ma fajną cenę. Dla wielu to będzie decyzować. Jak ktoś chce mieć jakość to w Canonie ma dalej tylko jeden wybór - poczciwy 100-400L. Szkoda, że Nikon dalej nie daje ciekawej alternatywy.
Co do skuteczności stabilizacji to na szybko i "na oko" oceniałem ją na maks 2,5 EV. Przeceniłem jak widać, bo optyczni dali jej 2 EV.
marcepanek - Sro 18 Cze, 2008
Ktoś może słyszał o modelu 100-300 f4 z dołożonym OS?
Przeczytałem kiedyś na forum nikona o takowej wersji będącej w planach Sigmy ale jak narazie coś nie widać takowej.
Dla mnie byłby to ideał.
jakubh - Wto 11 Sie, 2009
Obiektyw kupiłem przed wakacjami z drugiej ręki jako zamiennik do 135-400 APO do puszki SONY A700 i ma już za sobą poważne "ptasiarskie" wakacje. Godny następca, bardzo solidne i całkiem ostre szkiełko, użyteczne F5,6/400mm, F8/400mm naprawdę dobre. Ostrzenie od 1,5 metra jest genialną sprawą, nawet nie liczę, ile fajnych zdjęć bym stracił, gdybym korzystał ze stałki ostrzącej od paru metrów.
Na plus w porównaniu z APO 135-400 - szybkość, bezgłośne ostrzenie, zoom lock, zakres od 1,5 m (spokojnie można użyć do makro większych owadów)
Na minus - masa (prawie 1,8 kg w miejsce 1,2 kg - jak oni to zrobili?).
Optyka solidna, ostrość na dobrym poziomie w całym użytecznym zakresie przysłon i ogniskowych.
Podsumowanie - poza wagą bez zarzutu.
MM - Wto 11 Sie, 2009
Ja mam tylko pytanie czy kolega używał dłużej w swoim życiu jakiejś lepszej optyki bo od Sigmy 135-400 to prawie cokolwiek będzie lepsze.
Radkiewicz - Wto 29 Wrz, 2009
Witam wszystkich jestem tutaj nowy i mam zapytanie:
Obecnie dysponuję środkami około 2,5 do 3tys i chciałbym z mienić moją sigmę 135-400 dg na coś o podobnych ogniskowych ale ze stabilizacją i hsm znacie może jakiś obiektyw który jest choć trochę lepszy optycznie od sigmy 120-400 os hsm ale w podobnej cenie?Pod bagnet nikona byłoby to szkiełko.CZy jestem skazany na 120-400?Mówię z góry że 300mm to dla mnie trochę mało ze względu na to że najczęściej fotografuję dziką zwierzynę i piłkarzy[A-klasa ale zawsze można potrenować:]
Amedos - Pią 28 Sty, 2011
Mam ten obiektyw od niecałego roku. W sumie nie mam na co narzekać, bo to pierwszy mój sprzęt. Zdjęcia wychodzą bardzo ładne, robie dużo odbitek w dużym formacie i każdego odwiedzającego zawsze zatrzymują
Jeszcze nigdy mnie nie zawiódł.
Kupiłem go od znajomego, który na chyba 4 modele wybrał ten, który akuratnie mam.
Po około 5 miesiącach, cos dziwnego siadło na przedniej soczewce od wewnątrz. Więc wysłał do serwisu, niestety wróciła z dwoma porysowaniami przedniego szkła od wewnątrz. Zauważył to dopiero po miesiącu, nie dało mu to żyć i mi sprzedał.
Pare dni temu wysłałem zapytanie do serwisu, ile by taka wymiana przedniej soczewki kosztowała.
Kiedy dostałem odpowiedz, poczułem się jakby mi ktoś z otwartej ręki w twarz dał.
1200 zl plus koszta wysyłki.
|
|