|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - PENTAX K200D CZY OLYMPUS E-520
wersal - Pon 16 Cze, 2008 Temat postu: PENTAX K200D CZY OLYMPUS E-520 Panowie proszę o pomoc w sprawie zawartej w temacie!
Aparat będę wykorzystywał amatorsko, głównie chodzi mi o porzadny stabilizator obrazu oraz odwzorowanie kolorów. Ostatnio zbyt dużo czytałem przed podjęciem decyzji i skusiłem sie na fujifilm s6500 nad którym się ogromna rzesza zachwycała. Dobry aparat przy robieniu zdjęć ze statywu. Jeśli chodzi o fotografowanie z ręki a w szczególności przy nawet niewielkim wykorzystaniu zumu to tragedia. Jeśli macie jakieś inne propozycje w podobnym przedziale cenowy to bardzo proszę o wskazówki.
krewzszafy - Pon 16 Cze, 2008
zamiast k200 lepiej k10
cube007 - Pon 16 Cze, 2008 Temat postu: Re: PENTAX K200D CZY OLYMPUS E-520
wersal napisał/a: | Jeśli chodzi o fotografowanie z ręki a w szczególności przy nawet niewielkim wykorzystaniu zumu to tragedia. |
Moze zmiast nowego aparatu, wystarczy skrocic czas migawki?
wersal - Pon 16 Cze, 2008
to nie kwestia czasu migawki, testowałem ten aparat przez długi czas. ale dzięki
krisv740 - Pon 16 Cze, 2008
zmiana aparatu raczej nie przyniesie polepszenia jakości zdjęć z "zum" skłaniałbym się do zdania cube007. stabilizacja niekoniecznie musi pomóc. nawet na 100mm z obiektywem stabilizowanym moge ci pokazać "skopane" zdjęcia - sam robiłem to wiem
trzeba wzmocnić uchwyt i skrócić czas-to wszystko
wersal - Pon 16 Cze, 2008
wiem ja to już przerabiałem chyba, że aparat mam lipny. problem jest również z ostrością, często nie ostrzy pierwszego planu i to przy optymalnych ustawieniach i pogodzie idealnej
krisv740 - Pon 16 Cze, 2008
sorry kolego, ale w to że aparat jest do d... to ja nie bardzo wierzę
sprawdź na ustawieniach nie automatycznych z wyborem jednego pola ostrości af
zrób zdjęcie ustawiając czas ok 1/400 lub 1/500 w dobrym oświetleniu dobierając wartość przysłony i wtedy oceń wyniki
nie wychodź poza ogniskową 250mm
|
|