|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Biały nalot (plamy) na lornetce ZOMZ
fireman82 - Sob 19 Mar, 2022 Temat postu: Biały nalot (plamy) na lornetce ZOMZ Witam,
Orientuje się ktoś może skąd biorą się białe plamy na całej powierzchni lornetki? Lornetka to ZOMZ Zagorsk 15x50 Dioptex, stara ale optycznie jak nowa, jednak z biegiem czasu zaczęła pokrywać się białym nalotem, który nie wiem jak usunąć. Lornetka przechowywana w pokoju w oryginalnym futerale. Spotkał się ktoś z takim przypadkiem?
Maciek - Nie 20 Mar, 2022
Nie podałeś ważnej informacji - jaka jest obudowa, skórzana, gumowa czy chropowaty plastik. ZOMZ-y i KOMZ-y są niezależnie od parametrów robione w tych trzech wariantach.
moshica - Pon 21 Mar, 2022
@fireman82, miałem taki biały nalot na Tento, chropowata powierzchnia. Sposób na to jest prosty, wziąłem twardą szczotkę i wyszczotkowałem tę powierzchnię i zeszło jak kreda. Potem przemyłem benzyną ekstrakcyjną i od paru lat jest spokój. Wygląda jak w dniu zakupu.
fireman82 - Pon 21 Mar, 2022
Maciek napisał/a: | Nie podałeś ważnej informacji - jaka jest obudowa, skórzana, gumowa czy chropowaty plastik. ZOMZ-y i KOMZ-y są niezależnie od parametrów robione w tych trzech wariantach. |
Tak to wygląda (zalącznik)
lobudek - Pon 21 Mar, 2022
Spróbuj z płynem do naczyń i szczoteczką do zębów.
moshica - Pon 21 Mar, 2022
@fireman82, odpisałem Ci poprzednio, miałem dokładnie ten sam nalot...i pomogło.
Dzięki za porady, spróbuję szorować.
Szczoteczka do zębów, pół godzinki szorowania i jak nowa... bez żadnej chemii, ciekawe na jak długo....Swoją drogą...ciekawe co to za zanieczyszczenie i skąd się bierze? Dzięki chłopaki.
Lech149 - Pon 21 Mar, 2022
To pierwsze zdjęcie (białe) jest perfekcyjne . Nie można zrobic tak samo po czyszczeniu ?
fireman82 - Wto 22 Mar, 2022
Lech149 napisał/a: | To pierwsze zdjęcie (białe) jest perfekcyjne . Nie można zrobic tak samo po czyszczeniu ?
|
Proszę bardzo
Lech149 - Wto 22 Mar, 2022
??
Jan55 - Wto 22 Mar, 2022
fireman82, czy po czyszczeniu szczoteczką, użyłeś do przemycia benzyny ekstrakcyjnej? czy tylko czyściłeś szczoteczką na sucho ?
fireman82 - Wto 22 Mar, 2022
Jan55 napisał/a: | fireman82, czy po czyszczeniu szczoteczką, użyłeś do przemycia benzyny ekstrakcyjnej? czy tylko czyściłeś szczoteczką na sucho ? |
Tylko szczoteczką do zębów na sucho, bez żadnej chemii i wody. Nie spodziewałem się że tak ładnie zejdzie..
Jan55 - Wto 22 Mar, 2022
fireman82, dzięki za odpowiedź. Wyszło super, tylko ciekawe jak długo taki stan się utrzyma, oby jak najdłużej.
Lech149 - Wto 22 Mar, 2022
Podobno na lata . Teraz jest super .
Binokularnik - Sro 23 Mar, 2022
fireman82 napisał/a: | Szczoteczka do zębów, pół godzinki szorowania i jak nowa... bez żadnej chemii, ciekawe na jak długo....Swoją drogą...ciekawe co to za zanieczyszczenie i skąd się bierze? Dzięki chłopaki. |
Skoro tak ładnie zeszło i to bez użycia detergentów i innej chemii to może te plamy były pozostałością po spoconych dłoniach?
fireman82 - Czw 24 Mar, 2022
Binokularnik napisał/a: | Skoro tak ładnie zeszło i to bez użycia detergentów i innej chemii to może te plamy były pozostałością po spoconych dłoniach? |
Nie, ja jej od dawna nie używałem, leżała w futerale.
|
|