|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Niezbyt duża lornetka z podziałką.
Antoniwolk - Nie 27 Mar, 2022 Temat postu: Niezbyt duża lornetka z podziałką. Cześć.
Miałem kiedyś lornetkę Steiner Commander 8x30. Była to lornetka która idealnie wpisuje się w moje potrzeby:
-mały rozmiar.
-podziałka w tysięcznych
-ostrość bez kręcenia, na każdej odległości na jakiej patrzę (swoją drogą jak profesjonalnie się to nazywa?
Czy ktoś może polecić coś podobnego w cenie mniej więcej 1000 zł? Może być mniej może być trochę więcej. Podejrzewam że musiałbym szukać czegoś z zachodniego demobilu.
Pozdrawiam
Qbutek - Nie 27 Mar, 2022 Temat postu: Re: Niezbyt duża lornetka z podziałką.
Antoniwolk napisał/a: | Cześć.
Miałem kiedyś lornetkę Steiner Commander 8x30. Była to lornetka która idealnie wpisuje się w moje potrzeby:
-mały rozmiar.
-podziałka w tysięcznych
-ostrość bez kręcenia, na każdej odległości na jakiej patrzę (swoją drogą jak profesjonalnie się to nazywa?
Czy ktoś może polecić coś podobnego w cenie mniej więcej 1000 zł? Może być mniej może być trochę więcej. Podejrzewam że musiałbym szukać czegoś z zachodniego demobilu.
Pozdrawiam |
Punkt ostatni nazywa się głębia ostrości, ale tak całkiem bez kręcenia to nie...
Jeśli chodzi o 8x30, nowe, nie będące bazarowym wynalazkiem, to chyba tylko KOMZ na tą chwilę, pytanie czy chcesz czarną, camo czy ogumowaną:
https://www.komz-shop.ru/...i/binokli-bpts/
Chyba do wszystkich można zamówić siatkę dalmierczą.
Był jeszcze Nikon Tropical w wersji z siatką, ale dziś cena będzie pewnie bardziej w stronę 1000 USD niż PLN... Poza tym to było bodaj 7x50, więc jednak "trochę nie to".
Arek - Nie 27 Mar, 2022
Tak, podziałkę miał Tropical 7x50.
A jeśli chodzi o pytanie, to faktycznie trzeba szukać starszych wojskowych Steinerów, rosyjskich BP czy niemieckich wynalazków z Jeny.
|
|