| 

| 

|  | forum.optyczne.pl 
 |  |  Lornetki - Niezbyt duża lornetka z podziałką.

Antoniwolk - Nie 27 Mar, 2022
 Temat postu: Niezbyt duża lornetka z podziałką.
 Cześć.
 Miałem kiedyś lornetkę Steiner Commander 8x30. Była to lornetka która idealnie wpisuje się w moje potrzeby:
 -mały rozmiar.
 -podziałka w tysięcznych
 -ostrość bez kręcenia, na każdej odległości na jakiej patrzę (swoją drogą jak profesjonalnie się to nazywa?

Czy ktoś może polecić coś podobnego w cenie mniej więcej 1000 zł?  Może być mniej może być  trochę więcej. Podejrzewam że musiałbym szukać czegoś z zachodniego demobilu.
 Pozdrawiam
 Qbutek - Nie 27 Mar, 2022
 Temat postu: Re: Niezbyt duża lornetka z podziałką.

| Antoniwolk napisał/a: |  	  | Cześć. Miałem kiedyś lornetkę Steiner Commander 8x30. Była to lornetka która idealnie wpisuje się w moje potrzeby:
 -mały rozmiar.
 -podziałka w tysięcznych
 -ostrość bez kręcenia, na każdej odległości na jakiej patrzę (swoją drogą jak profesjonalnie się to nazywa?

Czy ktoś może polecić coś podobnego w cenie mniej więcej 1000 zł?  Może być mniej może być  trochę więcej. Podejrzewam że musiałbym szukać czegoś z zachodniego demobilu.
 Pozdrawiam
 | 

Punkt ostatni nazywa się głębia ostrości, ale tak całkiem bez kręcenia to nie...

Jeśli chodzi o 8x30, nowe, nie będące bazarowym wynalazkiem, to chyba tylko KOMZ na tą chwilę, pytanie czy chcesz czarną, camo czy ogumowaną:
 https://www.komz-shop.ru/...i/binokli-bpts/

Chyba do wszystkich można zamówić siatkę dalmierczą.

Był jeszcze Nikon Tropical w wersji z siatką, ale dziś cena będzie pewnie bardziej w stronę 1000 USD niż PLN... Poza tym to było bodaj 7x50, więc jednak "trochę nie to".
 Arek - Nie 27 Mar, 2022

Tak, podziałkę miał Tropical 7x50.

A jeśli chodzi o pytanie, to faktycznie trzeba szukać starszych wojskowych Steinerów, rosyjskich BP czy niemieckich wynalazków z Jeny.

|  |