forum.optyczne.pl

Lornetki - Lornetka na prezent do 1000 zł

Kamiljania - Pią 01 Kwi, 2022
Temat postu: Lornetka na prezent do 1000 zł
Hej,
mój tata w wieku 66 lat zaczął się interesować lornetkami, póki co kupuje starsze konstrukcje z allegro olx i lokalnych komisów ma ich już 7 sztuk ale są to leciwe konstrukcje i zauważyłem, że coraz częściej spogląda w stronę gwiazd i stąd pomysł mój i mojej rodziny, żeby mu kupić właśnie lornetkę typową do obserwacji nocnego nieba.
Patrzyłem na stare testy i zastanawiamy się nad CELESTRON SkyMaster 20x80 ale to stara konstrukcja i test, więc pewnie coś międzyczasie wyszło lepszego/z lepszym stosunkiem jakości do ceny, czy możecie coś polecić?
budżet 1000 zł jest nieprzekraczalny ale najlepiej jakby się zamknąć w 600-800 zł

Maciek - Pią 01 Kwi, 2022

20x80 ? coś takiego to raczej do specjalistycznych zastosowań. Małe pole widzenia początkującemu obserwatorowi nie zapewni żadnej frajdy, a wręcz frustrację. Dopiero pole widzenia pow. 100/1000 zapewnia możliwość podziwiania nieba, drogi mlecznej i niemalże całych gwiazdozbiorów.
Dlatego też poleciłbym raczej coś typu 10x50 lub nawet mając na uwadze słabe rozszerzanie źrenicy oka w tym wieku nawet 10x42. Dla obydwu tych parametrów wybór jest ogromny, modele w oczekiwanej przez Ciebie cenie są raczej dostępne w wielu sklepach stacjonarnych. Dlatego też o ile mieszkasz w większym mieście możecie przelecieć się po marketach i coś wybrać.
Jak w grę wchodzi kupno na odległość to przejrzyj wątki o tych parametrach.

Jan55 - Pią 01 Kwi, 2022

Maciek, nie polecaj :wink: Kamiljania zakupu lornetki w markecie, bo wiadomo co tam mają :roll: . Po prostu niech poczyta troszkę forum, bo ostatnio jest dużo tematów o lornetkach 10x42-50 i wtedy niech sprecyzuje sobie co chce. Czy to ma być dachówka czy porro. Do tego powinien pamiętać o wadze lornetki, bo w wieku 66 lat bawienie się lornetką ciężką, z ręki, nie jest komfortowe.
Jan55 - Pią 01 Kwi, 2022

Kamiljania, Twój tata ma swój wiek (jak ja) i stare lornetkowe klamoty, które w dzisiejszych czasach odstają optycznie od jakiejkolwiek nowej lornetki kupionej za odpowiednie pieniądze, nawet te do 1000 zł. W związku z tym zakup nowej lornetki 10x42-50 to będzie najodpowiedniejszy zakup dla niego, do patrzenia z ręki, na nocne niebo i nie tylko niebo. Każda lornetka o większym powiększeniu spowoduje, że nie zobaczy nic, bo nie będzie w stanie ją utrzymać w bezruchu, z powodu maleńkiego pola jak i drgań. O reszcie napisał powyżej Maciek.
Do tego zakup przez internet umożliwia sprawdzenie (ewentualny zwrot gdy coś nie spasuje), lornetki w domu pod kątem przede wszystkim dopasowania jej do oczodołów i optycznie, czego w sklepie nie zrobi dokładnie. Dlatego w poprzednim poście napisałem... "Po prostu niech poczyta troszkę forum, bo ostatnio jest dużo tematów o lornetkach 10x42-50 i wtedy niech sprecyzuje sobie co chce. Czy to ma być dachówka czy porro. Do tego powinien pamiętać o wadze lornetki, bo w wieku 66 lat bawienie się lornetką ciężką, z ręki, nie jest komfortowe."
Jak będziesz wiedział jaka lornetka ma być, to napisz i wtedy będzie łatwiej Ci coś doradzić :wink: .

krzys13k - Sob 02 Kwi, 2022

Przy powiększeniu 20x już potrzebny jest montaż lornetki, aby móc stabilnie obserwować. Czyli minimum statyw. Ponieważ ten przykładowy Celestron waży 3kg to musi być dosyć solidny statyw. Niestety nawet obserwacja ze statywu jest niewygodna jeśli chcemy spoglądać na niebo wysoko, pod dużym kątem.

Dlatego dla większej wygody obserwacji do montażu takich dużych lornetek stosuje się na przykład takie żurawie, dzięki którym można sobie rozłożyć leżak pod lornetką i spoglądać w górę.

Są także lornetki z okularami odwróconymi pod kątem 45 lub 90 stopni, ale to już zazwyczaj drogie instrumenty.

Dlatego na początek, chyba najlepszą opcją jest, tak jak sugerują koledzy powyżej, właśnie lornetka 10x50 lub 10x42. Przy takim powiększeniu możemy pooglądać niebo z ręki i opcjonalnie ze statywu, jeśli już chcemy czemuś się lepiej przyjrzeć.

Ja czasem podglądam niebo przez 10x50 i gwarantuję ze można sporo zobaczyć. To była moja druga w życiu lornetka (po kilkunastu latach bezlornetkowych) i pamiętam że po pierwszym spojrzeniu na drogę mleczną z balkonu powiedziałem po cichu: "wow" :mrgreen: A na ostatniej wycieczce pod ciemne niebo przeżyłem zaskoczenie jak zobaczyłem galaktykę M110 obserwując Andromedę.

Maciek - Sob 02 Kwi, 2022

Jan55 napisał/a:
Maciek, nie polecaj :wink: Kamiljania zakupu lornetki w markecie, bo wiadomo co tam mają :roll: ....

Uchowaj Boże nie wysyłałem Kamiljania do marketu po lidletkę :roll: Może nie doprecyzowałem ... chodzilo mi o sklepy typu MM lub Fotojoker gdzie można zobaczyć Actiony lub Aculony - a zwłasza o sklep Militaria, gdzie jest spory wybór lornetek różnych marek.

Jan55 - Sob 02 Kwi, 2022

Maciek, tak przypuszczałem, ale napisałem tak, bo ostatnio jak byłem w Krakowie i wstąpiłem do dwóch centrów handlowych a w tym do MM i Fotojokera, to na pólkach była nędza, dosłownie po dwie bez markowe lornetki, do tego rozjechane mostki, a w Jokerze dwa Nikony, nawet nie patrzyłem jakie. Jeżeli tak jest wszędzie to szkoda zachodu. Co do Militariów to zaglądałem kilka miesięcy temu i najlepszą lornetką była Prime 8x32 i Hawk Nature 10x42, reszta to tanie Bushnelle, czyli też nędza.
Jeżeli Kamiljania jest z Warszawy lub okolicy to pozostają mu sklepy: Teleskopy i Delty, a najlepiej jednak przez internet i ze strony sklepu, bo są niższe ceny, z możliwością dokładnego sprawdzenia i ewentualnego zwrotu.

_Tomek_ - Sob 02 Kwi, 2022

Też radziłbym internetowo, tym bardziej, że to prezent, więc jak rozumiem obdarowywany nie zerknie nawet przez chwilę w sklepie przed zakupem. I to mimo sentymentu do MM, gdzie ponad 20 lat temu kupiłem swoją pierwszą lornetkę, zresztą do astro właśnie (Soligor 10x50) ;)

Co do parametrów, to do astro z ręki brałbym 10x50 lub 8x42. Sam wolę na nocne niebo powiększenie 8x, bo jest stabilniej, a osoba w średnim wieku z tego co się słyszy i czyta tym bardziej będzie stabilność ceniła.

Binokularnik - Sob 02 Kwi, 2022

Maciek napisał/a:
Dlatego też poleciłbym raczej coś typu 10x50 lub nawet mając na uwadze słabe rozszerzanie źrenicy oka w tym wieku nawet 10x42.

"W tym wieku" rozszerzanie źrenicy oka jest powyżej 5 mm...

Sprawdziłem...

Kamiljania - Sob 02 Kwi, 2022

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, on już z tego co wiem ma instrumenty typu 8*40 ale właśnie "stare" Temu myślałem o czymś z większym przybliżeniem statyw to nie problem pożyczę/dam mu któryś ze swoich aby lornetka miała mocowanie więc te 10 czy 12 nie będzie problemem, jesteśmy z okolic Lublina i mamy w pobliżu poleski park narodowy gdzie jest względnie ciemne niebo. Z lornetek używał też monarch 7 ale w nocy, co kiedyś kupiła sobie mama do obserwacji ptaków ale nie pamiętam parametrów w każdym bądź razie nie był pod jakimś szczególnym wrażeniem pod patrzę co ma i poczytam o 10*50.
Binokularnik - Sob 02 Kwi, 2022

[quote="Kamiljania" i poczytam o 10*50.[/quote]

i słusznie...
Nie jest prawdą to, że lornetki ze źrenicą wyjściową 2-3mm są wystarczające dla osób starszych.
Ktoś, kiedyś, palnął taką głupotę i ....
... niestety, się " przyjęła" :sad:

Abs - Sob 02 Kwi, 2022

W miarę pewnym typem jest ciągle Nikon Ex 10x50. Centralne ogniskowanie pozwala na wszechstronne zastosowania. Ciekawym ale już poniekąd kwalifikowanym wyborem byłaby DO Extreme 10x50 - do astro świetna ale nie ma już centralnego ustawiania ostrości. Jeśli uważasz, że przybliżenie mimo wszystko byłoby fajne, można pomyśleć o 12x. Trudno znaleźć coś sensownego do 1000 zł. Ja używam z zadowolenie Nikona Ex 12x50 i to głównie do astronomii czasem do samolotów czy przeglądu dalekiego krajobrazu z punktów widokowych.
Fajna, uniwersalna lornetka ED to Chase 10x50 https://www.ceneo.pl/5543...ASABEgKY5vD_BwE ale nie mieści się w budżecie, podobnie jak Extreme. Chase 10x42 także dałby by radę w przeglądzie nieba i przyrody. Celestrony są generalnie słabe choć za niespełna 400 zł można mieć fun z parametrów 15x70 (taką jeszcze od biedy, na chwilę utrzymamy w ręce). Wynalazki typu 20x to już generalnie więcej problemów niż przygody zwłaszcza w niższym budżecie...

Generalnie polecałbym porro i raczej 10x50 ale pod bardzo istotnym warunkiem - że nie będzie kopią tego co już jest w zbiorach obdarowywanego. Jeśli np. ma starego Zeissa Jena 10x50 to Ex 10x50 byłby raczej niewypałem niż niespodzianką.

Qbutek - Sob 02 Kwi, 2022
Temat postu: Re: Lornetka na prezent do 1000 zł
Kamiljania napisał/a:
Hej,
mój tata w wieku 66 lat zaczął się interesować lornetkami, póki co kupuje starsze konstrukcje z allegro olx i lokalnych komisów ma ich już 7 sztuk ale są to leciwe konstrukcje i zauważyłem, że coraz częściej spogląda w stronę gwiazd i stąd pomysł mój i mojej rodziny, żeby mu kupić właśnie lornetkę typową do obserwacji nocnego nieba.
Patrzyłem na stare testy i zastanawiamy się nad CELESTRON SkyMaster 20x80 ale to stara konstrukcja i test, więc pewnie coś międzyczasie wyszło lepszego/z lepszym stosunkiem jakości do ceny, czy możecie coś polecić?
budżet 1000 zł jest nieprzekraczalny ale najlepiej jakby się zamknąć w 600-800 zł

Przeczytaj mój wpis o SvBony SV202 10x42 ED kilka wątków wcześniej.

Do kupienia tutaj: https://www.amazon.pl/gp/...00?ie=UTF8&th=1

Polecam, za te pieniądze na prawdę warto.