forum.optyczne.pl

Lornetki - Vanguard - serwis lub źródełko części

wstepbronislaw - Nie 03 Kwi, 2022
Temat postu: Vanguard - serwis lub źródełko części
Witam,

Kilka lat temu nabyłem lornetkę Vanguard Endeavor ED IV.
Dosyć szybko odpadła guma z muszli ocznej - oczywiście gdzieś w lesie :cry:
Duży dyskomfort to dla mnie jest bo lornetki głównie używa żona :wink: ale obiecałem w końcu rozejrzeć się za możliwością naprawy.

Pytanko: czy jest w Polsce jakiś serwis gdzie można by nabyć zamiennik gumy do tej lornetki?

Jan55 - Nie 03 Kwi, 2022

wstepbronislaw, odpadające gumy z muszli to częsta przypadłośc Vanquardów II I IV. Jedynym sposobem ich zdobycia jest chyba pisanie do serwisu Vanquarda w Niemczech, może Ci przyślą za darmo (w co wątpię) albo odpłatnie. Mam wątpliwości czy znajdzie się, w ogóle, w Polsce serwis, który by miał zamienniki muszli z innych lornetek. W Polsce są ewentualnie tylko dystrybutorzy marki a lornetki na reklamacje do serwisów, wysyłane są do zagranicznych serwisów np do Niemiec, Szwecji czy Belgii. Ewentualnie musiałbyś próbować kupić jakiś chiński chłam np Kandar itp za 100-150 zł i spróbować dopasować. Może Cię to wynieść nawet taniej niż sprowadzanie z serwisu, jeżeli jest oczywiście możliwość sprowadzenia.
wstepbronislaw - Sro 01 Maj, 2024

Okazuje się że pasują gumy od Forestera. Do nabycia w najbliższym sklepie Delta Optical ;-)
Kot72 - Sro 01 Maj, 2024

Subaru ?
Swoją drogą ciekawe że mają na składzie gumy które fabrycznie są klejone i raczej nie podlegają procesowi zgubienia . Dużo dałeś ?

wstepbronislaw - Nie 05 Maj, 2024

50 za dwie sztuki. Co ciekawe nie wyglądają jak gumy od starego Foresta II którego tez mam w domu - Forest ma na końcu obłe a te są kanciate - jak oryginalne u Vanguarda.