forum.optyczne.pl

Lornetki - "mobilny" pasek do kieszonkowej lornetki

Binokularnik - Sro 04 Maj, 2022
Temat postu: "mobilny" pasek do kieszonkowej lornetki
Witam,
mam kieszonkową lornetkę 10x25 do której zamocowałem firmowy pasek w sposób zgodny z instrukcją. Paseczek jest ładny i przydatny ale…
Są sytuacje kiedy on mi po prostu przeszkadza (plącze się, zaczepia, zajmuje miejsce w kieszeni itp.) i na ten moment najchętniej bym się go pozbył. Niestety, sposób mocowania paska wyklucza jego szybki montaż i demontaż. Założenie go do lornetki zajęło mi sporo czasu, końcówki paska w trakcie zakładania zaczęły się strzępić, musiałem użyć zapalniczki i choć bardzo się starałem to i tak nie obyło się bez poprawek.
Zastanawiałem się nad przeróbką paska, która umożliwiłaby szybkie jego zdjęcie i ponowne założenie ale nic nie przychodzi mi do głowy.
Może ktoś z Was miał taki "problem", jakoś go rozwiązał i mógłby coś zasugerować?

Pozdrawiam

PS. W ostateczności mogę użyć sznurka zamiast paska ale Ela nie byłaby chyba zadowolona gdyby miała- tak „udekorowaną” lornetkę, powiesić sobie na szyi podczas spaceru… zwłaszcza w Zoo gdzie zwykle jest kupa ludzi.

_Tomek_ - Sro 04 Maj, 2022

Może taka trójzębna złączka jaką mają niektóre futerały do lornetek albo plecaki? Też na paskach mocowane, więc będzie elegancko, choć takich małych co by wizualnie pasowały do Terry nie widziałem. Rzepy czy zatrzaski raczej odpadają, zbyt duże ryzyko, że to się rozłączy. Nie wiem czy takie złączki są do kupienia, ostatecznie można brać jakiś tani futerał, odciąć złączkę, a reszta będzie opakowaniem na kanapki ;)
gaudemus - Sro 04 Maj, 2022

hej

ja do małej (8x25) lornetki dokupiłem sobie na alledrogro coś takiego:

pasek

i takiego:

smycz

Tylko w czarnym kolorze ;)
producent ten sam, więc i złączki takie same
i teraz zamiennie w zależności od sytuacji:

albo mam leciutki pasek na szyję
albo pasek na nadgarstek
albo mogę używać lornetki bez niczego :)

Binokularnik - Czw 05 Maj, 2022

gaudemus napisał/a:
hej

ja do małej (8x25) lornetki dokupiłem sobie na alledrogro coś takiego:

Twoja propozycja mi konweniuje i w 100% rozwiązuje mój "problem" :smile:
dziękuję !