forum.optyczne.pl

Lornetki - PZO 11x40

Marcelixt - Nie 29 Maj, 2022
Temat postu: PZO 11x40
Cześć.Co sądzicie o lornetce PZO 11x40?Staroć ale podobno dobry.
Maciek - Nie 29 Maj, 2022

IMHO vintage dla kolekcjonerów, zwłaszcza, że jest to reminiscencja z czasów kiedy mieliśmy przemysł optyczny.
Oczywiście zanim się cokolwiek zawyrokuje należy jeszcze rozważyć wiele kwestii o których nie wspomniałeś: oczekiwania, budżet, zastosowanie czy też stan techniczny sztuki którą rozpatrujesz (ogromny rozstrzał co do stanu w oferowanych egzemplarzach).

anton - Nie 29 Maj, 2022

Miałem tę lornetkę przez ok. miesiąc w czasach rozpoczynania przygody z ornitologią czyli jakieś 30 lat temu. W porównaniu z ruską Tento 10x50 bo na taką później przeszedłem: wyraźnie ciemniejsza PZO, Tento miało bardziej neutralne barwy. 11x powiększenie robiło wyraźną różnicę, upierdliwa regulacja ostrości na każdym okularze osobno w PZO. Bardziej kompaktowa i jakościowo lepiej wykonane PZO. Tyle pamiętam.
Marcelixt - Pon 30 Maj, 2022

Jeżeli brać pod uwagę nowego levehuka heritage base 8x30 za 500zł i takie pzo w dobrym stanie w tej samej cenie.To co polecacie?Sprzęt ma być do oglądania przyrody.
Jan55 - Pon 30 Maj, 2022

Marcelixt, dołóż 50 zł i kup Opticrona Adventurera T WP 8x32, mniejszy i lepszy optycznie i lepiej wykonany, nie mówiąc już o firmie. Jego klonem jest Levenhuk Sherman Base 8x32 ale jakościowo gorszy.
Po co się pchasz w starocie :?: , jak na rynku są lornetki porro o wiele lepsze optycznie i w podobnej cenie, na dokładkę z gwarancją.

Arek - Sro 01 Cze, 2022

Jedna rzecz, którą warto wziąć pod uwagę jest taka, że jeśli te PZO jest faktycznie w dobrym stanie, to za 10 lat będzie wyglądać tak samo jak dzisiaj. Zdecydowanie nie da się tego powiedzieć o chińskim Levenhuku i Opticronie. Te dwie lornetki dadzą jednak lepszy i jaśniejszy obraz, a w obserwacjach przyrody będą miały dodatkowy atut w postaci centralnej śruby do ustawiania ostrości.
Marcelixt - Sro 01 Cze, 2022

A która jest lepsza,bpc 5 8x30,czy te PZO 11x40??
Jestem ciekaw Waszego zdania.

anton - Sro 01 Cze, 2022

Pytanie w stylu które auto lepsze: wóz strażacki czy dźwig budowlany ?
Maciek - Czw 02 Cze, 2022

Marcelixt napisał/a:
A która jest lepsza,bpc 5 8x30,czy te PZO 11x40??
Jestem ciekaw Waszego zdania.

Popieram Antona - to diametralnie różne lornetki.
Ja z tych dwóch wybrałbym BPC gdyż:
- mniejsza
- lżejsza
- poręczniejsza
- centralne ostrzenie
- większe pole widzenia
- nieco lepszy aczkolwiek zażółcony obraz.

Marcelixt - Sob 04 Cze, 2022

Trafiła w moje ręce dziś PZO 11x40 w stanie bardzo dobrym.Obraz wspaniały,mechanika bajka.Z wyglądu coś jak Swarovski 10x40.Wiem,to nie to ale jest świetna.
Wojtas_B - Sob 04 Cze, 2022

Jeśli Ci żółty obraz nie przeszkadza, to ok.
Marcelixt - Sob 04 Cze, 2022

Nie przeszkadza.Nie jest nawet mocno żółta.Taki miły ciepły odcień.