|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - a200? e510? d60?
hush - Wto 17 Cze, 2008 Temat postu: a200? e510? d60? Witam!
Zastanawiam się nad zakupem sony a200. Czytałem testy wielu modeli na waszej stronie i niestety, tak jak większość tutaj im więcej czytam tym trudniej mi się zdecydować. Zgodnie z testami jest to dobry aparat dla amatora, a patrząc na jego aktualne ceny(ok 1500zł z obiektywem 18-70) jest też bardzo tani, w porównaniu do innych lustrzanek, nawet tych amatorskich. Wielu z was poleca e510, ale jego parametry wydają mi się gorsze i do tego jest droższy od a200, czytałem też trochę o nikonie d60, który również wydaje mi się aparatem gorszym, a jest droższy. Tak jak mówiłem, jestem amatorem, więc narazie trudno mi się wypowiadać, który jest lepszy, a który tak na prawdę gorszy, bo nigdy nie miałem żadnego z nich w rękach. Podpowiedzcie proszę, jakie są główne różnice między tymi aparatami, na co powinienem zwracać uwagę przy wyborze i co wy o tym sądzicie.
Pozdrawiam!
MC - Wto 17 Cze, 2008
Dla kogos, kto zaczyna kazdy z tych aparatow bedzie niezly. A200 jest teraz tani jak barszcz i jego bym polecal.
krisv740 - Wto 17 Cze, 2008
zgadzam się jak zwykle z MC
hush - Wto 17 Cze, 2008
no więc fajnie
widzialem 2 opcje a200, pierwsza ta o ktorej pisalem, a druga to z dodatkowym obiektywem AF 70-300 mm f/4,5-5,6 ale 500zł droższa i szczerze mowiac nie wiem czy oplaca sie dokladac, czy lepiej kupić tą tańszą wersję, a później dokupić jakieś lepsze szkła jak przyjdzie na to czas?
i jeszcze pytanko: wyczytałem że nie ma gniazda synchornizacji zewnętrznej lampy błyskowej? co to oznacza? bo czytałem że mogę do niego podłączyć dodatkową lampę i wtedy wbudowana staje się sterownikiem?
i co to jest podgląd głębi ostrości? którego ponoć a200 nie ma i czy bez tego da się żyć? bo jednak wg mnie ręczne ustawienie ostroście to rzecz ważna, można dzięki temu wyeksponować szczegóły, a nie wiem czy to będzie możliwe bez tego gadżeta
pozdrawiam!
MC - Wto 17 Cze, 2008
hush, wiec tak
1. Obiektywu Sony 75-300 nie kupuj. Za 350zl wiecej masz zdecydowanie lespza Sigme70-300APO
2. Do aparatu bez problemu podlaczysz normalna lampe zewnetrzna. Moze dzialac nawet bezprzewodowo, a wtedy faktycznie ta wbudowana dziala tak, ze jej blysk powoduje wyzwolenie blysku drugiej lampy. Brakiem gniazda synchro bym sie nie przejmowal - chyba ze masz studio.
3. Podglad GO - faktycznie A200 go nie ma, ale bez problemu mozna zyc bez tego. Ostrzyc mozesz recznie i bez tego. Chociaz generalnie przyjemnosc recznego ostrzenia to sie zaczyna dopiero w 5D ze wzgledu na wielkosc wizjera.
hush - Wto 17 Cze, 2008
super wielkie dzięki za dobre rady, narazie nie mam więcej pytań i czuję, że niedługo stanę się szczęśliwym posiadaczem a200
mam nadzieję żę jeszcze zagoszczę na forum, dzieląc się nowymi odkryciami i może też kiedyś komuś pomogę
jeszcze raz dzięki i pozdrawiam!
rafalg - Wto 17 Cze, 2008
Super, następna ofiara. IIII IIII IIII .....
Ostegolectric - Wto 17 Cze, 2008
ja wiem czy to tak zle wejść w system który jest zasilany przez Zeiss'a... drogie obiektywy ale optycznie świetne
MC - Sro 18 Cze, 2008
rafalg, boli Cie to, ze ktos bedzie zadowolony z Sony?
mavierk - Sro 18 Cze, 2008
MC napisał/a: | rafalg, boli Cie to, ze ktos bedzie zadowolony z Sony? | Nawet ja w sony mógłbym sobie skompletować godny zestaw
hush - Sro 18 Cze, 2008
rafalg napisał/a: | Super, następna ofiara. IIII IIII IIII .....
|
nc, może się podbudowuje ja niestety nie mam 5 albo 10tys. żeby złożyć sobie z tego pierwszy zaje zestaw, sony jest rozwojowy, ma dobre parametry i mi pasuje jako pierwsza lustrzanka, a jak się to rozwinie, w sensie czy fotografowanie stanie się na prawdę moją pasją, to się okaże i wtedy zmienię go może na coś lepszego
Muszę sobie dokupić kartę do niego, myślałem o SanDisk Extreme III, zgodnie z danymi zapis 30mb/s więc powinno starczyć, a jest jeszcze dość tania, jeśli się mylę poprawcie mnie
MC - Sro 18 Cze, 2008
hush napisał/a: | mi pasuje |
I o to w tym wszystkim chodzi.
A karta Extreme III spokojnie Ci starczy.
hush - Czw 19 Cze, 2008
ok byłem dzisiaj przetestować aparacik "jak leży w ręce" wypadł nawet dobrze
przetestowałem przy okazji MF i troche się zaniepokoiłem, miał system "skokowy" co niezbyt mi się podobało, w porównaniu do innych aparatów, w których ostrość zmieniałem płynnie
i teraz takie moje pytanka: może to ja coś źle robiłem? a jeśli taki jest ten obiektyw to czy po zamianie za jakiś czas na sigmę MF będzie płynny, skokowy, czy to zależy tylko i wyłącznie od rodzaju obiektywu który wybiorę?
pozdrawiam!
MC - Czw 19 Cze, 2008
hush, mowisz o kitowym obiektywie? Czy o tej Sigmie70-300APO? Kita obiektyw da sie ostrosc regulowac plynnie, choc ma mikroskopijny pierscien. Co do Sigmy to nie wiem, bo tylko na AF ja probowalem.
hush - Czw 19 Cze, 2008
mówiłem o kitowym
więc nie wiem dlaczego, ale przy MF miał duży opór i chodził skokowo, to był taki aparat na wystawie w wielkim sklepie, więc może już połowa ludzi z Poznania go testowała i było coś rozwalone, szczególnie że jest tam akurat na promocji (btw. wyższa cena niż w zwykłym fotograficznym )
MC - Czw 19 Cze, 2008
hush, pewnie juz zniszczony, jak go kilka tysiecy ludzi dotykalo i pewnie jeszcze nie wiedzieli jak dziala. Mi chodzil bardzo plynnie.
hush - Pon 23 Cze, 2008
ok kupiłem a200, zapłaciłem poniżej 1500 więc jestem zadowolony zdjęcia mi się podobają, już trochę opanowałem sterowanie lampa rzeczywiście za nisko, ale narazie makro nie będę robić. Ogólnie w porównaniu do poprzedniego mojego aparatu, zwykłej cyfrówki hp to niebo a ziemia... na początek starczy później może się przesiądę na coś lepszego, ale to za dobre kilka lat
pozdrawiam wszystkich! dzięki za wypowiedzi
|
|