|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Amatorska lornetka 26x65
merkury - Pią 08 Lip, 2022 Temat postu: Amatorska lornetka 26x65 Witam.
Modyfikacja vanguard 65s w wersji bino na lornetkę z wymiennymi okularami.
Najlepsze parametry uzyskałem z okularami ALTAIR UF15mm 66" powiększenie około 26x.
Inne okulary ES11mm 82", maxvision 6,7mm 82", Sky-Watcher SWA6mm-58" itp.
Poniżej zdjęcia lornety, statywu kompletnego z torbą.
Waga w zależności od okularów około 2,6kg.
marp - Pią 08 Lip, 2022
Jeszcze tylko stabilizacje z Canona 18x50 przełożyć i będzie gites
anton - Pią 08 Lip, 2022
Raczej taka osobliwość, ciekawostka. Nie naśladowałbym.
Maciek - Sob 09 Lip, 2022
Moim zdaniem może być słabo z kolimacją.
anton, w czasach młodości (70-80) ze względu na problemy z kupieniem czegokolwiek z kumplami robiliśmy "nie takie rzeczy". Np. montowaliśmy teleskop z soczewek od starych projektorów kinowych, próbowaliśmy robić peryskopy i inne tym podobne rzeczy a nawet laser. Sam więc byłem majsterkowiczem i popieram oraz szanuję każdego kto robi coś sam zamiast za forsę kupować gotową chińszczyznę ze sklepu.
Abs - Sob 09 Lip, 2022
Gratuluję umiejętności. Ciekawa rzecz. Napisz jak oceniasz obraz. Udało się skolimować?
Marcelixt - Sob 09 Lip, 2022
Fajny sprzęt.Dobra robota.Gratuluję.Powstał fajny sprzęt.
merkury - Nie 10 Lip, 2022
Kolimacja wyszła praktycznie bardzo dobrze.
Powodem tego jest że zatoczenia na tubusach pod stopy są wykonane precyzyjnie wspóosiowo do osi optycznej.
Część rozporowa mostka i na niej wykonane wytoczenia udało mi się wykonać też wspóosiowo.
Całość jest opasana taśmą stalową, która dociska, usztywnia tubusy i tworzy mostek.
Docisk jej jest regulowany pośrodku śrubą z pokrętłem, którą można zluzować aby zmienić roztaw oczu.
Optycznie zależy od użytych okularów.
Przy okularach ALTAIR UF15mm obraz jest podobny jak w Vortex Viper HD 12x50 takie odnosze wrażenie.
Nie jestem tylko zwolenikiem takich konstrukcji bo z lornetek która najbardziej mi się podoba jest NL Pure 12x42 ewentualnie Leica 12x50.
W tym temacie chetnie porozmawiam telefonicznie, telefon udostępnie na pw.
Binokularnik - Nie 10 Lip, 2022
marp napisał/a: | Jeszcze tylko stabilizacje z Canona 18x50 przełożyć i będzie gites |
Podobno im cięższa lornetka tym lepsza stabilizacja przy obserwacjach z "ręki".
Może 2,6 kg wystarczy do tego żeby mieć stabilny obraz przy powiększeniu 26x ...
merkury - Sob 06 Sie, 2022
Stabilizacja jest ale przekładki nie będzie, niech zostanie w Canonie.
Doszły okulary Omegon SWA 20mm, które dają powiększenie koło 19x.
Sprawują się bardzo dobrze, mają dużą średnicę soczewek i nie są wrażliwe na osiowe patrzenie.
Obraz na brzegu pola dają troszkę gorszy jak Altair uf15mm.
_Tomek_ - Sob 06 Sie, 2022
Fajny pomysł. Nie dałoby się jakoś sprząc tych pokręteł ostrości? Bo podejrzewam, że przy tych parametrach centralne ustawianie byłoby wygodniejsze...
ElerykBon - Czw 11 Sie, 2022
Binokularnik napisał/a: | marp napisał/a: | Jeszcze tylko stabilizacje z Canona 18x50 przełożyć i będzie gites |
https://www.czyj--numer.pl/
Podobno im cięższa lornetka tym lepsza stabilizacja przy obserwacjach z "ręki".
Może 2,6 kg wystarczy do tego żeby mieć stabilny obraz przy powiększeniu 26x ... |
Też tak słyszałem ale nie wiem czy ręka za szybko się nie męczy. Lecz coś kosztem czegoś.
|
|