|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe aparaty bez lustra z wymienną optyką - CANON RP + RF 85 F2 na początek ...czy warto?
marioE30 - Pią 15 Lip, 2022 Temat postu: CANON RP + RF 85 F2 na początek ...czy warto? Witam,
od ok. 10lat używałem Sony A37 z obiektywem kitowym, później ze stałką 50 f1,8, a teraz chciałbym przejść na pełną klatkę. Zainteresował mnie system Canon R, co sądzicie o Canonie RP + stałka RF 85 F2 na początek? Fotografuję raczej amatorsko ( portrety dla dzieci, wakacje ). Mogę kupić ten zestaw nowy w cenie ok 5700, co o tym sądzicie?
pozdrawiam,
dzięki z góry za odpowiedź.
ziggy - Pon 18 Lip, 2022
Z pewnością taki zestaw da Ci większe możliwości niż stary. Pytanie, czy w tej samej lub podobnej cenie nie dostaniesz jeszcze więcej, decydując się np. na sprzęt ze stajni Sony?
marioE30 - Wto 19 Lip, 2022
ziggy napisał/a: | Z pewnością taki zestaw da Ci większe możliwości niż stary. Pytanie, czy w tej samej lub podobnej cenie nie dostaniesz jeszcze więcej, decydując się np. na sprzęt ze stajni Sony? |
O jakim systemie Sony w podobnej cenie myślisz? Jaki obiektyw?
ziggy - Sro 20 Lip, 2022
Mam na myśli Sony A7 II i III - przynajmniej starszy model był do niedawna dostępny w podobnej czy nawet niższej cenie niż ten Canon. Oba ogólnie wydają mi się korzystniejszym wyborem od RP, np. mają stabilizację matrycy i lepsze osiągi sensora. Co nie znaczy, że Canon to zły sprzęt i nie odczujesz postępu po jego zakupie. Ja nie siedzę w pełnej klatce poza okazyjnym używaniem Canona 6D, ale jakbym miał kupować bezlustro FF to wybrałbym właśnie któregoś z tych Sony.
Obiektywów portretowych odpowiadających Canonowi RF 85/2 jest w tym systemie duży wybór - popatrz tutaj:
https://www.optyczne.pl/i...t=&typ=3&moc=25
Który z nich byłby najlepszy do Twoich zastosowań to musieliby się wypowiedzieć użytkownicy systemu, ja tu niestety nie pomogę.
marioE30 - Czw 21 Lip, 2022
Jednak kupiłem, pierwsze wrażenie bardzo pozytywne. Jakość zdjęć pomimo że dopiero się uczę systemu Canona jest o niebo lepsza niż z Sony A37. Muszę tylko jeszcze dokupić jakieś szkło z mniejszą ogniskową np. 35 a najlepiej jakiegoś zoom-a, jak się sprawuje ten kitowy 24-105 nie L ( używki / nówki na rynku wtórnym w bardzo okazyjnych cenach ok 700-900zł. Wolałbym oczywiście L, ale wiadomo cena. Czy lepiej kupić adapter i jakieś szkło EF?
|
|