forum.optyczne.pl

Filtry, konwertery i soczewki - FZ18, FZ28, FZ38 - tulejki adaptacyjne i konwertery

zsoi3 - Wto 17 Cze, 2008
Temat postu: FZ18, FZ28, FZ38 - tulejki adaptacyjne i konwertery
czym sie roznia podane nizej tulejki adaptacyjne do FZ18?

http://panasonic.gliwice....861&cPath=10_73

oraz

http://panasonic.gliwice....860&cPath=10_73

cube007 - Wto 17 Cze, 2008

Tym ze jedna z nich nie pasuje do FZ18 ;)
zsoi3 - Wto 17 Cze, 2008

hehe - jasne. dzieki :) przy okazji - jak duze jest winietowanie przy zasosowaniu tulejki w fz18? bede wdzieczny za jakies przyklady zdjeciowe. z gory dziekuje.
Gumior - Sro 18 Cze, 2008

cube007 napisał/a:
Tym ze jedna z nich nie pasuje do FZ18 ;)

... a ta, która pasuje jest w Polsce nieosiągalna - ani w Gliwicach, ani w kilkunastu innych miejscach w których pytałem. Gdyby ktoś wiedział gdzie w kraju można kupic DMW-LA3, niech poda info. Chyba będę ściągał z Japonii, albo ze Stanów.

edmun - Sro 18 Cze, 2008

Pierwszy link prowadzi do aukcji do FZ8 :)
Druga natomiast tulejka jest do FZ18.
Ja tulejkę odpowiadająca moim potrzebom zakupiłem przez allegro.
Przykładowe aukcję:
http://allegro.pl/item377...m_filtrowa.html
http://allegro.pl/item382...fz_18_58mm.html

Gumior - Sro 18 Cze, 2008

Tylko, że te z allegro mają wyjście na 58mm / oryginalna LA3 na 55mm / . Poza tym mam już filtry na 55mm.
edmun - Sro 18 Cze, 2008

Właśnie dlatego mówię, że tulejka wg potrzeb. a filtrów i tak nie będę na tulejkę wkręcał bo będę miał winietowanie poprzez tulejkę (na pewno na 28 mm będzie).
Niezależnie jaką tulejkę zastosujemy. Ważne żeby wydłużyć sam korpus o te kilka cm, aby wysuwający się obiektyw nie zahaczał o raynoxa który to będzie zamontowany na samym przodzie. Czy będziemy mieć 55 czy 58 czy 62 mm to już kwestia gustu i zakupu :) Raynox łapie się od 52 do 67 mm na tulejce. Lub sama soczewka na 46 mm (czyli użycie redukcji)

Gośka - Sro 18 Cze, 2008

Podsumowując jak najsensowniej połączyć Raynox-a z Lumix-em? ...tulejką LA3 ?
edmun - Sro 18 Cze, 2008

tulejką LA3 lub w przypadku jak szkoda 90 zł, jakakolwiek tulejka.
Gośka - Pią 20 Cze, 2008

No właśnie...a jaka jest praktyczna różnica pomiędzy nimi...oprócz ceny oczywiście?
edmun - Pią 20 Cze, 2008

podejrzewam że średnica na jaką możesz filtry zamontować, plus pewnie logo "Panasonic"
postaram się po weekendzie dokończyć instrukcję co do Raynoxa i tulejek.

zsoi3 - Sob 21 Cze, 2008

Gośka napisał/a:
No właśnie...a jaka jest praktyczna różnica pomiędzy nimi...oprócz ceny oczywiście?

przylaczam sie do pytania. w szczegolnosci - jaka jest dlugosc tulejek?

edmun - Sob 21 Cze, 2008

zaraz podam wymiary

[ Dodano: Sob 21 Cze, 2008 18:56 ]
średnica gwintu : 5,42 cm (niedokładną mam miarkę)
średnica tuleji: 6,00 cm
długość tuleji: 3,35 cm

nie znajdę na szybkiego suwmiarki :)

tuleja jest jakby metalowa (ciężko mi określić z czego to jest). twarde i wytrzymałego jak stop stali i aluminium a dźwięk jakby porcelanowy :)

Idealnie pasuje do FZ18 a wysuwający się obiektyw nie wykracza za tulejkę.

Winietowanie jest do: 1,8 x.
Przy zamontowanym Raynoxie winieta (również od Raynoxa od ramki) znika przy zoomie 5x, więc myślę że nie jest to aż takie straszne

zsoi3 - Sob 21 Cze, 2008

super - dzieki. a bylby to dla Ciebie problem zrobic zdjecia krajobrazu jakiegos z zalozona tueljka przy 28mm no i moze z delikatnym zoomem (40mm - 56mm, etc...) ?

raz jeszcze - dziekuje

edmun - Nie 22 Cze, 2008

tak ale nie dzisiaj. dzisiaj jadę na kolejny mecz i będę musiał znowu zajechać mój sprzęt do końca jego możliwości (kurz, seryjne zdjęcia, procesor który musi mnie wytrzymać i wiele więcej).
Spróbuję w poniedziałek zrobić kompletną instrukcję tulej, Raynoxa, jak to się zakłada, jakie są wymiary itp.

zsoi3 - Nie 22 Cze, 2008

edmun, - ok. dzieki.
edmun - Nie 22 Cze, 2008

jako że miałem trochę czasu oto zdjęcia z tuleją na czystym FZ18 bez żadnych dodatków:

28mm

46mm

56mm

przy 46mm jeszcze widać lekką winietę. jest to około 1.6X zoom.
przy 2x zoom znika całkowicie (jest to właśnie 56mm może nawet mniej)

zsoi3 - Nie 22 Cze, 2008

dziekuje :)

ciekawe jak sie zachowuje w tej kwestii oryginalna tulejka Panasonica? jesli ktos ma - bedzie milo dla porownania zamiescic tutaj fotki :)

edmun - Wto 24 Cze, 2008

jako że obiecałem to podaję malutki poradnik do Raynoxa DCR-250 (nie jest to żaden test, ani profesjonalny poradnik, ale ze względu na to, że wiele osób o to pyta, przedstawiam kilka odpowiedzi na wiele pytań wraz ze zdjęciami)

Sam Raynox do kupienia jest na allegro. Koszt to około 110 zł (z bonusami jak soczewka skupiająca +4 którą możemy zamontować na soczewkę Raynoxa i w ten sposób uzyskać jeszcze większe powiększenie, kosztem jakości plus dostajemy malutki statyw, który dobrze nosić w plecaku czy torbie z aparatem. zawsze pomoże a jest lekki jak piórko).

Raynoxa możemy zamontować na wysuwanym obiektywie od FZ18, jak i poprzez tulejkę do tulipana, lub tulejkę kupioną na allegro.
Po kolei wytłumaczę wszystkie.

Aby zamontować bezpośrednio na obiektywie potrzebujemy przejściówkę z 46 mm na 43 mm. Sama soczewka Raynoxa jest mniejsza niż obiektyw w Lumixie, więc bez redukcji - nie mamy co kombinować.

Można również zamontować Raynoxa (wraz z uchwytem z łapkami) na tulejce od tulipana.
Należy jednak uważać aby nie kombinować z zoomem.
Sam obiektyw jest już i tak na tyle wysunięty, że zwiększenie zoomu uszkodzi na soczewkę od Raynoxa.
Przy okazji mamy duże winietowanie i praktycznie bardzo małe powiększenie.
Szkoda i czasu i sprzętu na takie zabawy.

Najlepszym rozwiązaniem jest montowanie Raynoxa na tuleji.
Tuleję można kupić w sklepach internetowych jak i na allegro.
Oznaczenie to DMW-LA3, jednakże na allegro należy szukać inaczej.
Podałem już wcześniej te informacje, ale wkleje to jeszcze raz żeby wszystko było w jednym miejscu:
"Aby znaleźć tuleję wchodzimy w "Fotografia>Akcesoria fotograficzne>Tuleje i pierścienie redukcyjne"
W szukaj wpisujemy FZ18 i mamy 4-5 aukcji które mogą nas interesować.
Sam Raynox jest do znalezienia poprzez:
"Fotografia › Akcesoria fotograficzne › Makro › Soczewki"
W polu szukaj wpisujemy "Raynox" "
Wymiary tuleji:
"średnica gwintu : 5,42 cm (niedokładną mam miarkę)
średnica tuleji: 6,00 cm
długość tuleji: 3,35 cm "

Ze względu na to, że chcemy uzyskać jak największe powiększenie - warto użyć zooma. Moim zdaniem aby nie było winiety ani też nie uzyskiwać głębi ostrości wielkości szpilki, najlepiej trzymać się w granicach 8-13 x zoom. Dzięki temu głębia jest wystarczająca aby coś złapać, a po drugie nie będziemy mieli niepotrzebnej winiety od tulejki (chyba że mamy redukcję z 46 mm na 43 mm to nie myślimy o winiecie).

Montując Raynoxa warto ustawić MF czyli ręczne ostrzenie i ustawić na nieskończoność (taka pozioma "8" jeśli ktoś nie wie). Patrząc na ekran i tak nic ciekawego nie zobaczymy, więc warto znaleźć obiekt naszego zainteresowania, wycelować aparatem "na oko" w obiekt i przybliżać aparat do fotografowanego obiektu.

raynox poprawnie ostrzy od 108mm czyli około 10 cm.
należy wykorzystać nasz zoom i zbliżać się do obiektu aż zauważymy że obraz robi się wyraźny.

Poniżej zdjęcia i krótkie opisy:

Zakupiona tulejka i jej wielkość

Sam Raynox DCR-250. Na drugim zdjęciu widać, że jest sama soczewka plus łapak, na trzecim zdjęciu zmontowany Raynox na uchwycie.

FZ18 z zamontowanym Raynoxem na tulejce do tulipana (którą mamy przy zakupie lumixa)

FZ18 z zamontowaną tulejką

FZ18 z kompletem. Tuleja plus zamontowany Raynox.

Winietowanie przy zamontowanej tuleji i Raynoxie bez użycia zooma.

FZ18 ustawiony przed kalkulatorem plus zdjęcie które uzyskałem (ogniskowa 209mm)

P.S. Proszę mnie nie krytykować. Najwyżej poprawić jeśli gdzieś wkradł się błąd.
Przy okazji - mój 200-ny post :)

Sz@kal - Wto 24 Cze, 2008

edmun, normalnie masz u mnie browara (bezalkocholowego :wink: oczywiście) odpowiedziałeś na prawie wszystkie pytania jakie mnie interesowały propo Raynoxa :)
zsoi3 - Czw 26 Cze, 2008

banan11 - a Ty jakiej tulejki uzywasz pod swojego Raynoxa? oryginalnej Panasonica czy tej co co ma edmun?
edmun - Pon 30 Cze, 2008

proszę zmienić w moim poście:
"z bonusami jak niepotrzebna soczewka powiększająca, która nam - użytkownikom FZ18 - w niczym nie pomoże"
na:
"z bonusami jak soczewka skupiająca +4 którą możemy zamontować na soczewkę Raynoxa i w ten sposób uzyskać jeszcze większe powiększenie, kosztem jakości"

//zmienione - goltar

banan11 - Wto 01 Lip, 2008

Ja używam orginalnej tulejki.
zsoi3 - Wto 01 Lip, 2008

banan11, - dzieki, a moglbys analogicznie jak edmun zamiescic zdjecia z winietowaniem; tym razem wlasnie z oryginalna tulejka Panasonica?
sensei - Wto 01 Lip, 2008

Witam
Zastanawiam sie nad telekonwerterem dla FZ18 z zakresu 2x do 3x. Czy mozecie polecic jakas sprawdzona i tania konstrukcje :?: Na zasadzie najlepszego stosunku ceny do osiagnietego zoomu... rozumiem ze wchodzi w gre jedynie 58mm przez tulejke :?:

mpromark - Pią 04 Lip, 2008

witam..
które telekonwertery dobrze współpracują z FZ18...i nie psują jakości obrazu?
oczywiście poza oryginalnym dedykowanym ze względu na cenę..?
ma ktoś jakieś doświadczenie w tej kwestii...?
pozdrawiam
m.

sallad - Sro 09 Lip, 2008

Witam serdecznie. Wczesniej napisalem ze wrzuce pare zdjec robionych fz 18-tką z Telekonwerterem OLYMPUS TCON 17. Oto one... Co o tym myslicie? Czy opłacalo sie to kupować :?:
(Zdjecia sa tak robione ze jedno jest bez TCON 17 a nastepne juz z Telekonwerterem)

PROSZE O KOMENTARZE... :razz:

[ Dodano: Sro 09 Lip, 2008 16:08 ]
Ops... Cos mi nie wyszlo ze zdjeciami :sad: ale wystarczy nacisnac prawym klawiszem na "czarny patyczek" i wybrac "Pokaż obrazek" :mrgreen:

goltar - Sro 09 Lip, 2008

sallad - Zmieniłem linki na prawidłowe ale w przyszłości wpisuj poprawnie, bo nie wiem czy będę miał tyle cierpliwości następnym razem ;) Pod zdjęciem na stronie masz prawidłowe formy linków dla forum, wystarczy zrobić kopiuj-wklej...
nomek - Nie 13 Lip, 2008

Witam wszystkich.

Jutro mam zamiar kupić fz18 w fotojokerze ^^. Pieniążki już gotowe .. ehh nie mogę się doczekać. Pragnę do niego dokupić raynoxa i tu mam pytanie... bo przeglądając forum parokrotnie natknąłem się na aukcje na których Raynox był za 119 zł + statyw + soczewka +4d.
Albo źle szukam, albo nie ma już aukcji w podobnych cenach. Najtaniej udało mi się znaleźć tu : Raynox DCR-250

oraz tuleję :
tyleja

tu rodzi się moje pytanie : czy warto czekać na aukcje z soczewka - statyw mam juz identyczny. Przydaje się ta soczewka ??

I 2 pytanko troche OT. Czy przy zakupie sprawdzac firmware ?? Słyszałem ze w Fotojokerze jest 1.07 albo 1.08 .

Maciej Loret - Wto 15 Lip, 2008

Witam.

Przeczytałem cały wątek (i kilka innych dotyczących akcesoriów), ale nie znalazłem odpowiedzi.
Która tulejka lepsza? Jedno- czy dwu-częściowa:
http://www.allegro.pl/ite...m_dedykowa.html
http://www.allegro.pl/ite...fz_18_58mm.html ?
A może jedna cholera?
Oczywiście pod Raynoxa DCR-250...

Pozdrawiam,
Maciej Loret

edmun - Wto 15 Lip, 2008

gdybym miał teraz wybierać a wiedziałbym że nie będę skracał głębi na kilka milimetrów (czyt. nie będę używał zooma więcej niż 10x) to kupiłbym dwuczęściowy.
jednoczęściowy daje dużą winietę przy niskim zoomie

Maciej Loret - Wto 15 Lip, 2008

edmun napisał/a:
gdybym miał teraz wybierać a wiedziałbym że nie będę skracał głębi na kilka milimetrów (czyt. nie będę używał zooma więcej niż 10x) to kupiłbym dwuczęściowy.
jednoczęściowy daje dużą winietę przy niskim zoomie

OK, dziękuję bardzo.

zsoi3 - Wto 15 Lip, 2008

ja ze swej strony dodam, ze nabylem oryginalna tulejke Panasonica i jej winietowanie jest mniej wiecej takie samo jak w przykladach zdjeciowych zamieszczonych w tym watku przez edmun'a
edmun - Sro 16 Lip, 2008

czyli efekt ten sam a po co przepłacać.
zsoi3 - Sro 16 Lip, 2008

edmun napisał/a:
czyli efekt ten sam a po co przepłacać.

filtry 55mm (a nie 58mm), ktorymi dysponuje - czyli nie przplacam, a oszczedzam.

Maciej Loret - Pią 18 Lip, 2008

Witam.

Czy używał ktoś jakichś telekonwerterów razem z FZ-18?
Np. Raynox'ów DCR-2025 PRO, DCR-2020 PRO, DCR-1850 PRO, DCR-1540 PRO...
Jest sens? Co z jakością zdjęć...?
A może jakiejś innej firmy?
Czy dać sobie spokój z takimi wynalazkami?

P.S. Dlaczego tu: http://raynox.co.jp/english/digital/fz18/index.htm nie ma w zestawieniu DCR-1850?

edmun - Pią 18 Lip, 2008

kurcze napaliłem się teraz na konwerter szerokątny FISHEYE :)
jedyne 2000 zł :/

sensei - Pią 18 Lip, 2008

Widze ze pojawil sie tani telekonwerter 2x click! czy ktos juz przyjzal mu sie dokladnie :?:
edmun - Sob 19 Lip, 2008

2 elementowy system szkła trochę mnie dziwi (pewnie dlatego taka cena), ale kto wie, może te 2 razy coś jednak da

chociaż wolę zrobić zdjęcie przy nie największej ogniskowej i wykadrować odrobinę :)

p.s. właśnie piszę do Chińczyków (szkoda że nie Japońców, ale można coś znajdę) w jakich cenach mają konwertery i czy mogliby mi dodać do moich służbowych przesyłek.
może nawet dostanę fisheye jako sample (próbka) i zapłacę tylko 50USD za przesyłkę i cło ? :D (zdarza sie)

Maciej Loret - Sob 19 Lip, 2008

edmun napisał/a:

p.s. właśnie piszę do Chińczyków (szkoda że nie Japońców, ale można coś znajdę) w jakich cenach mają konwertery i czy mogliby mi dodać do moich służbowych przesyłek.
może nawet dostanę fisheye jako sample (próbka) i zapłacę tylko 50USD za przesyłkę i cło ? :D (zdarza sie)

Przejdzie bez problemu.
Ja nie dawno miałem farta: http://www.glofiish.com/n...=3&page=1&id=84 i z Tajwanu doszedł do mnie X650 z adnotacją w papierach, że "sample" i żadnego cła ani akcyzy nie wlepili. Tylko VAT. W dodatku p. Sylvia (Pozdrawiam! ;) ) sprawiła, że przesyłka była warta w papierach tylko $100, więc VATu zapłaciłem czterdzieści kilka złotych...

Slaff667 - Wto 22 Lip, 2008

Kupowałem sprzęcik w stanach,przez pośrednika(kumpel)-źle doczytał i teraz mam w domku dwa takie cuda ,dokupiłem tuleję na allegroale i tak w żeden sposób nie mogę ich wykorzystać.po prostu konwertery nie są do naszego sprzętu(FZ18)(jedyny plus mam teraz chyba wszystkie możliwe przejściówki gwintów :mrgreen: .także uważajcie co kupujecie.
Maciej Loret - Wto 22 Lip, 2008

Slaff667 napisał/a:
Kupowałem sprzęcik w stanach

Ja też.

Slaff667 napisał/a:

dokupiłem tuleję na allegroale i tak w żeden sposób nie mogę ich wykorzystać.po prostu konwertery nie są do naszego sprzętu(FZ18)(jedyny plus mam teraz chyba wszystkie możliwe przejściówki gwintów :mrgreen: .także uważajcie co kupujecie.

Ale co dostałeś? Bo tam są 3 sprzęty...

Slaff667 - Wto 22 Lip, 2008

takie konwertery 2x, i 0,5 (plus 4 szt.przejściówek z różnego rodzaju gwintów)...czyli dwie sztuki są spakowane razem 2 i 0,5
Maciej Loret - Wto 22 Lip, 2008

Slaff667 napisał/a:
takie konwertery 2x, i 0,5 (plus 4 szt.przejściówek z różnego rodzaju gwintów)...czyli dwie sztuki są spakowane razem 2 i 0,5

Zaraz... Tulejki z Alledrogo mają na wyjściu 58mm. Na to ładujesz przejściówkę z 58 na któryś z konwerterów i na to konwerter. Żle kombinuję?

Slaff667 - Sro 23 Lip, 2008

Maciej Loret, Maciej Loret, przejściówki są ale nie muszę ich używać(tuleja ma gwint 58 i konwerter również),przy pomocy przejściówek mogłem dokręcić konwertery bezpośrednio na obiektyw ale i to nic nie dało,zdjęcia wychodzą zamglone(przy pomocy konwerter+tulejka również) .1 -podłączenie z tulejką,2-bez niej

1
2

Maciej Loret - Sro 23 Lip, 2008

Slaff667 napisał/a:
Maciej Loret, Maciej Loret, przejściówki są ale nie muszę ich używać(tuleja ma gwint 58 i konwerter również)

A to nie zauważyłem, przepraszam.
Co do przykładów, to ja nie widzę wielkiej różnicy pomiędzy zdjęciami.
Może konwerter jest walnięty? Z obu konwerterów są "zamglone" zdjęcia?

Slaff667 - Czw 24 Lip, 2008

foty aparat+konwerter
1 z konwerterem 0.5X
2 sam aparat

3 konwerter 0,5
4 0,5
5 konwerter 2X
6 konwerter 2X
Używam różnych ustawień i nic(ręcznie ,automat,konwersja,bez)

karol n. - Czw 24 Lip, 2008

edmun napisał/a:
proszę zmienić w moim poście:
"z bonusami jak niepotrzebna soczewka powiększająca, która nam - użytkownikom FZ18 - w niczym nie pomoże"
na:
"z bonusami jak soczewka skupiająca +4 którą możemy zamontować na soczewkę Raynoxa i w ten sposób uzyskać jeszcze większe powiększenie, kosztem jakości"

//zmienione - goltar

Witam,
Ty, zreszta jak i inni preferuja uzycie tuleji 58mm do Reynoxa 250. Dlaczego? Wydaje mi sie, ze uzycie redukcji 46mm na 43mm i przykrecenie Reynoxa bezposrednio do jezdzacego obiektywu jest najprostsze. Czy sa jakies wskazania aby tak postapic?
Pozdrawiam
Karol N.

PS. Wlasnie na goraco sprawdzam w sieci tuleje. Panasonic podaje ze tuleja DMW-LA3 ma gwinty 55,8mm i 55mm a na "alegro" pisza o 58mm i o co tu chodzi?

edmun - Pią 25 Lip, 2008

bo Panasonic niepotrzebnie podaje średnicę przykręcania tulejki do aparatu (55,8mm).
Jesli na allegro piszą o 58mm to jest to średnica na końcu tulejki (czyli tam gdzie przykręcasz już Raynoxa na końcu).

W takim razie jeśli panasonic ma 55,8/58mm
a na allegro jest oznaczenie tylko 58mm
to są to te same wielkości.
po prostu na allegro nie piszą jaka jest średnica mocowania tulejki do aparatu, a opisują że jest to tuleja do FZ18 :) tak okrężnie.

karol n. napisał/a:
Ty, zreszta jak i inni preferuja uzycie tuleji 58mm do Reynoxa 250. Dlaczego? Wydaje mi sie, ze uzycie redukcji 46mm na 43mm i przykrecenie Reynoxa bezposrednio do jezdzacego obiektywu jest najprostsze. Czy sa jakies wskazania aby tak postapic?

Nie powiedziałem że preferuję. Po prostu było najłatwiej dostać właśnie komplet Raynoxa i tej tulejki do mocowania. Podejrzewam że przy redukcji z 46mm na 43mm, robienie zdjęć byłoby o wiele łatwiejsze, ale niestety nie miałem wtedy czasu szukać i kupować redukcji. Może również wkrótce dokupię i tą redukcję.

karol n. - Pią 25 Lip, 2008

edmun napisał/a:
bo Panasonic niepotrzebnie podaje średnicę przykręcania tulejki do aparatu (55,8mm).
Jesli na allegro piszą o 58mm to jest to średnica na końcu tulejki (czyli tam gdzie przykręcasz już Raynoxa na końcu).

W takim razie jeśli panasonic ma 55,8/58mm
a na allegro jest oznaczenie tylko 58mm
to są to te same wielkości.
po prostu na allegro nie piszą jaka jest średnica mocowania tulejki do aparatu, a opisują że jest to tuleja do FZ18 :) tak okrężnie.

karol n. napisał/a:

Nie powiedziałem że preferuję. Po prostu było najłatwiej dostać właśnie komplet Raynoxa i tej tulejki do mocowania. Podejrzewam że przy redukcji z 46mm na 43mm, robienie zdjęć byłoby o wiele łatwiejsze, ale niestety nie miałem wtedy czasu szukać i kupować redukcji. Może również wkrótce dokupię i tą redukcję.

Dzieki Edmun, jak zwykle precyzyjna odpowiedz.
Zastosuje chyba tez ten wariant z redukcja 46mm na 43mm. Ciekawe jak to bedzie funkcjonowac? W tym rozwiazaniu Reynox bedzie nieruchomy w stosunku do obiektywu bo w przypadku tuleji 58mm odleglosc miedzy obiektywem a soczewka moze sie zmieniac w zaleznosci od ustawienia zooma.
Moze ma ktos doswiadczenia z redukcja 46mm 43mm?
Karol N.

edmun - Pią 25 Lip, 2008

myślę że nawet jakość obrazu powinna się zwiększyć.
rozmawiałem już z wieloma osobami na ten temat którzy w makro siedzą już od dłuższego czasu, ale wszyscy z nich właśnie korzystali z tulejki a nie z redukcji.
spróbuję w sierpniu zakupić tą redukcję to będę mógł jakieś testy wrzucić, ale nic nie obiecuję.

[ Dodano: Czw 08 Sty, 2009 16:34 ]
dodam tylko że redukcji nigdy nie zakupiłem, ale podpiąłem Raynoxa pod Canona, więc sam Raynox nie zmienia pozycji co do obiektywu,
teraz myślę że redukcja (zamiast tulejki) byłaby lepsza, jednakże jak już mówiłem, odstawiłem FZ18 na bok, więc w niego już nie inwestuje

luqs - Pon 27 Paź, 2008
Temat postu: fz 18 a telekonwenter
witam serdecznie

bawie sie aparatem fz18 od 4 miesiecy zastanawiam sie na zakupem telekonwentera
Raynox DCR-2025PRO ale nie jestem pewny

czy ktos go posiada moze mi powiedziec czy sie oplaca? czy duza jest strata na jakosci zdjecia itp bo w koncu to 600zl

pozdrawiam

inka - Czw 26 Lut, 2009

też jestem zainteresowana tym tematem...
mpromark - Pon 23 Mar, 2009

zamiast 2025 polecam 1540 Raynoxa (399PLN)..!
co prawda mniejsza krotność ,ale przy dużym zoomie lumixa to i tak sporo,a ten konwerter jest zdecydowanie lepszej jakości!.. wszystko opisane na stronie Raynoxa!
Mam tylko przy okazji pytanie jeśli ktoś stosował ten konwerter,który ma średnicę mocowania 52mm...czy to jest jakiś inny standard (skok gwintu)..czy mam złe przejścia..? ale dwie redukcje 52mm nie mogę nakręcić na ten konwerter..hmm.?
Raynox oferuje oczywiście swoje przejścia i zaczynam podejrzewać,że to może jakiś udziwniony gwint jak chociażby w Lumixie 55,8mm..!!
czy ktoś coś wie.?
pozdrawiam

edmun - Wto 24 Mar, 2009

mpromark, poczytaj dokładnie.
jest naprawdę sporo informacji jak podłączasz Raynoxa i jakie są gwinty.
p.s. skąd Ty te symbole wziąłeś ?
p.s.2 uwierz mi że raynox dcr-250 to wystarczająca soczewka.
zauważ jak wiele osób sprzedaje raynoxy MSN.... głównie chyba ze względu na zbyt duże powiększenie

mpromark - Sro 25 Mar, 2009

oj edmun..edmun..!
jeśli chodzi o symbole to popatrz wyżej ,a zrozumiesz.!
chodzi o tele ,a nie o makro.!
mam pisać wszystkie literki,które niczego nie wnoszą,a numer modelu nie wystarcza.??
w związku z tym,co ma do rzeczy dcr250..??..zupelnie nic.!
skoro nie jesteś zorientowany w temacie konwerterów Raynoxa to po co odpowiadasz.?
Natomiast jeśli "podłączenie" Raynoxa wymaga według Ciebie jakiejś specjalnej lektury to wybacz,ale nie ten poziom...
tu chodziło jak wyraźnie napisałem o GWINT .!...gdyż dwie redukcje mi nie pasują.!
Odpisuj jeśli masz coś do powiedzenia..
pozdrawiam

edmun - Sro 25 Mar, 2009

mpromark, przystopuj trochę, bo widocznie kultury brakuję jednej z osób w tej dyskusji.

I uwierz mi że jeśli odsyłam Cię do odnalezienia odpowiedzi - to nie bez powodów.
Sam zresztą napisałem ładny poradnik do dcr-250, więc nie tylko ten jeden model jest mi znany.

Pozdrawiam i życzę trochę dystansu do życia :neutral:

mpromark - Sro 25 Mar, 2009

no cóż..widzę ,że kolega dalej nie na temat.!
tak bywa..ale po co zabierać głos i miejsce skoro brak znajomości tematu..??

edmun - Sro 25 Mar, 2009

powiedziałem już. znam też inne modele raynoxa. nie opieram się tylko na 250-tce...
kreescher - Sro 21 Kwi, 2010
Temat postu: Jak zamontować dcr 250 do fz38 na tele?
Witajcie, jakim najlepszym sposobem będzie zamocowanie 250-ki do fz18/28/38 ?

przy standartowym wyposażeniu snap-on pozwala na zoom max x3

Można ten problem obejść montując snap-on na dłuższy okrąg (ten z fz38 ma 1 cm długości) lub znajdując przejsciówkę 46mm 43mm.

Którą konwersję polecacie? 46-43 nie obciąży za bardzo obiektywu? W końcu 250 trochę waży. Dłuższa obręcz była by nakręcana na body więc tego problemu by nie było.

Pozdrawiam i przepraszam jeśli już ktoś o to pytał, szukałem, nie znalazłem :neutral:

hijax_pl - Sro 21 Kwi, 2010

Potrzebujesz tuleję która umożliwi założenie czegoś "normalnego". Ot choćby taka :arrow: http://www.allegro.pl/ite...28_38_fz38.html

Pozwoli na wysunięcie całego obiektywu? I na to snap-on?

Dzięki bardzo, szkoda tylko że to kolejny wydatek.
pozdrawiam

hijax_pl - Sro 21 Kwi, 2010

kreescher, a jak zakładasz osłonę przeciwsłoneczną? ;)
Cytat:
Umożliwia stosowanie telekonwerterów ( np. DMW-LT55, DMW-LW55 ), 58mm filtrów, pierścieni redukcyjnych oraz soczewek makro w aparatach Panasonic LUMIX DMC-FZ18 oraz DMC-FZ28.
Materiał - aluminium

A temat, który powinie Cię zainteresować jest tu :arrow: http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=3455

Razem zaparatem jest coś a'la tulejka o długości 1 cm.

Czy tulejka z tej aukcji by pasowała?
http://allegro.pl/item998..._fz38_w_wa.html

Jest dla fz18, nie wiem jak z jej długością. Orientuje się ktoś?

Jesli znowu będę zamawiać coś w necie to zadam od razu pytanie. Warto kupić jakiś tańszy filtr? W gratisie do 250 dostałem foxa 10D. Jeśli tak wygląda jakość za niską cenę to chyba obędę się bez filtra. Ale jeśli nie... Wziąść tani UV, Skylight, Polar? Do 50 złotych max.
Np taki http://allegro.pl/item994...ratis_w_wa.html

Przyda się? Ważne by nie zepsuł jakości.

pozdrawiam.

EDIT:
A zapytam raz jeszcze i zdam się na wasze doświadczenie. Jakie filtry najczęściej się przydają? Może zamiast polara kupić szary albo IR? Każdy z nich można kupić do 50 zł. Nie będzie to strata kasy? Który mieć zawsze przy sobie?

edmun - Sro 21 Kwi, 2010

kreescher, proszę Cię abyś najpierw przeczytał tamten temat. dowiesz się naprawdę sporo. tulejki z fz18 pasują do fz38

Wątek oczywiście przeczytałem, dzięki :)

Dzięki za odpowiedzi, wątek można zamknąć/skasować.
W tamtym rzeczywiście wszystko już jest :)

pozdro

komor - Czw 22 Kwi, 2010

Scaliłem te dwa wątki, skoro dotyczą tego samego i dodałem FZ38 do tytułu. Czy jeszcze jakiś model dodać?
edmun - Czw 22 Kwi, 2010

fz28
karol n. - Wto 11 Maj, 2010

edmun napisał/a:
myślę że nawet jakość obrazu powinna się zwiększyć.
rozmawiałem już z wieloma osobami na ten temat którzy w makro siedzą już od dłuższego czasu, ale wszyscy z nich właśnie korzystali z tulejki a nie z redukcji.
spróbuję w sierpniu zakupić tą redukcję to będę mógł jakieś testy wrzucić, ale nic nie obiecuję.

[ Dodano: Czw 08 Sty, 2009 16:34 ]
dodam tylko że redukcji nigdy nie zakupiłem, ale podpiąłem Raynoxa pod Canona, więc sam Raynox nie zmienia pozycji co do obiektywu,
teraz myślę że redukcja (zamiast tulejki) byłaby lepsza, jednakże jak już mówiłem, odstawiłem FZ18 na bok, więc w niego już nie inwestuje

Zastosowalem redukcje 46mm na 43mm + RaynoxDCR150. Wyglada ze dziala bez problemow. Obawialem sie troche, ze DCR150 za bardzo obciazy naped obiektywu i nie bedzie chcial jezdzic. Plusem tez jest, ze nie wypelniam dodatkowymi pierscieniami torby a redukcja zostaje zamocowana na DCR150. Teraz musze pojsc w plener i porobic troche zdjec.

8szymon8 - Nie 08 Sie, 2010

Witam po raz pierwszy :)
Mój problem/zapytanie dotyczy raynoxa ale qc-303 (szeroki kąt/rybie oko). Czy przy tym konwerterze lepiej będzie przykręcić ją do korpusu, czy obiektywu. Aaa bym zapomniał o najważniejszym - aparat Lumix fz38.

Oo i jeżeli jest ktoś kto używa w/w sprzętu mógłby przykładowe foty pokazać ?
Dzięki i pozdrawiam :)

Karteria - Sro 18 Sie, 2010

faktem jest ze nie przeczytałem wszystkich postów w tym temacie...
faktem jest również ze moja 38`ka ma gwint na obiektywie (46mm) i nie radze zakładać filtru na obudowę... (56?58?mm) problem z zoom-owaniem, lub winietowaniem, lub nadmierna kombinatoryka. mam nadzieje ze 18 i 28 maja również gwint bezpośrednio na ruchomym obiektywie.

będąc laikiem i przeczytawszy sporooo w sieci na ten temat kupiłem HOYA HMC 46mm CIR-POL

gdyby ktoś miał pytania- proszę śmiało pytać...

pozdrawiam
kuba

devil-80 - Wto 07 Lut, 2012

Czy po zamontowaniu takiej tulei:
http://fripers.pl/product...-FreePower.html obiektyw będzie się chował?

archive - Wto 25 Gru, 2012

Witam
Chciałbym zakupić osłonę DMW-LMC52 oraz inne akcesoria do FZ150, lecz ceny zwalają z nóg np telekonwertera. Czy są jakieś zamienniki do Panasonica?
Dodam iż nie jestem oblatany w temacie akcesoriów w sensie co pasuje a co nie, dlatego pytam bardziej doświadczonych forumowiczów.

pozdr.
Daniel
świeży posiadacz FZ150

kivirovi - Czw 27 Gru, 2012

Musisz kupić tuleję a potem konwerter pod odpowiedni gwint. Zdaje się, że pasuje ta od FZ100.
Konwerter może Raynox:
http://raynox.co.jp/engli...z100/index.html

archive - Czw 27 Gru, 2012

dziękuję za opd. Zakupiłem osłonę/filtr Marumi 52mm i jest OK.

[ Dodano: Nie 01 Lis, 2015 14:32 ]
Mam pytanie: czy telekonwerter nakręcony bezpośrednio na obiektyw FZ150 będzie działać?