forum.optyczne.pl

Lornetki - Spajki - pytanie

Binokularnik - Pią 12 Sie, 2022
Temat postu: Spajki - pytanie
Witam,
od czego zależy występowanie lub brak spajków w lornetce?. Czy rządzi tym czysty przypadek i czasem uda się komuś zrobić nawet tanią lornetkę niespajkującą i sam jej stwórca nie wie jakim cudem, a inny produkuje lornetki spajkujące i też nie wie co jest tego przyczyną?
pozdrawiam

Jan55 - Pią 12 Sie, 2022

Binokularnik, prawdopodobnie od konstrukcji pryzmatów (gdzieś o tym czytałem, chyba na BF) a dotyczyło to Kow BD II). Kowy BD II mają chyba specyficzną konstrukcję bo spajki występują mniej lub więcej we wszystkich aperturach. Ciekawe jak jest w Genessisie i starych Prominarach.

Jan55 napisał/a:
Binokularnik, prawdopodobnie od konstrukcji pryzmatów (gdzieś o tym czytałem, chyba na BF) a dotyczyło to Kow BD II). Kowy BD II mają chyba specyficzną konstrukcję bo spajki występują mniej lub więcej we wszystkich aperturach.

W artykule poświęconym całej serii BD II podano, że wszystkie te lornetki mają pryzmaty Schmidta-Pechana, czyli bardzo popularne w tego typu lornetkach.
Acuter 8x32 ma inne?

Jan55 - Pią 12 Sie, 2022

Binokularnik, Acuter ma pryzmaty takie jak napisałeś. Co do spajków, to może chodzi o wielkość pryzmatów i ustawienie ich pod innymi kątami, a do tego może rolę odgrywają też długości lornetek. Kowy są chyba jednymi z najkrótszych i najbardziej pękatych lornetek, w swoich aperturach, więc może trzeba te większe (jeżeli takie są) pryzmaty jakość zamontować (może pod innym kątem?).
To takie moje luźne dywagacje :wink: .
Szukałem już kiedyś w internecie jakiegoś wytłumaczenia, ale nic sensownego nie znalazłem. Może dlatego, że większość posiadaczy lornetek, do obserwacji gwiezdno- księżycowych, używa lornetek o dużej aperturze lub lunet, bo w nich ten problem (chyba) nie występuje.
Jedynie tylko Arek może na ten temat odpowiedzieć, lub ktoś, kto siedzi głębiej w konstrukcjach optycznych.
Tak na pocieszenie, to spajki występują też w Zeiss SF 8x32, a to przecież najwyższa półka.

mariuszi - Pią 12 Sie, 2022

cześć

o ile pamiętam to tzw spajki generuje wada optyczna pt astygmatyzm i pewnie dyfrakcja ..

w genesisach które miałem nie było to uciążliwe

jeśli w lornetce korekta dioptrii jest źle ustawiona , tzn jeden tor optyczny jest poza ogniskiem .. szczególnie widać to na gwiazdach

krzys13k - Pią 12 Sie, 2022

Binokularnik, w lornetkach dachowych z tego co się orientuję duże znaczenie m precyzja wykonania "dachu" pryzmatu. Czyli miejsca gdzie ściany szkła tworzą kąt 90 stopni. Przez ten dach przechodzą promieni światła i ta granica musi być bardzo precyzyjnie wykonana, aby załamanie światła w niepożądanych kierunkach było jak najmniejsze.

Spoglądając przez obiektyw lornetki (czyli odwrotnie niż normalnie) można zobaczyć ten "dach" jako cienką linię, jakby w środku lornetki znajdował się włos. Najlepiej poświecić ostrym światłem. Jak widać światło się na nim minimalnie załamuje, co może powodować takie spajki na jasnych źródłach światła.

Ponieważ pryzmaty są odwrócone w obu tubusach to patrząc przez lornetkę zobaczymy takie długie promienie światła w kształcie litery X odchodzące od jasnego źródła. Tak rozumiem "spajki" pochodzące od pryzmatów dachowych.

Trochę rozmazane wyszło, ale coś takiego:

mariuszi napisał/a:
cześć

o ile pamiętam to tzw spajki generuje wada optyczna pt astygmatyzm i pewnie dyfrakcja

Przed zapodaniem wątku szukałem w słowniczku informacji o spajkach, ale nic nie znalazłem…szukałem pod „S”(spajki) i pod „P” (pryzmat, promienie).
Przed chwilą zajrzałem pod „A”(astygmatyzm)… i dalej nic nie wiem. Może źle zrozumiałem ale „wyszło” mi, że astygmatyzm dotyczy soczewek a mi się wydaje, że te X-y, które widzę na jasnych obiektach, mają związek z pryzmatami.

_Tomek_ - Pią 12 Sie, 2022

Jan55 napisał/a:
Ciekawe jak jest w Genessisie i starych Prominarach.

Jan55, stare Kowy Prominar, BD XD 12x56 oraz BD XD 8x32, generują śladowe spajki. Trzeba się przyłożyć, by zauważyć. Kowa BD II 8x42 daje już wyraźniejsze spajki, podobnie jak Terra 8x25 (którą miałeś, więc może da Ci to lepszy pogląd). Te wyraźniejsze spajki to jednak nadal mz średni poziom, da się z tym żyć...

krzys13k napisał/a:
Binokularnik,

krzys13k Dziękuję! już wiem o co chodzi...
nie typ, ale precyzja wykonania pryzmatu dachowego ma tu kluczowe znaczenie...
(+) dla acutera i ogromny (-) dla kowy

Jan55 - Pią 12 Sie, 2022

_Tomek_, powiem szczerze, że nie pamiętam aby Terra 8x25 miała spajki, natomiast pamiętam bardzo wyrazisty obraz i dużą ostrość kraterów na księżycu. W tej chwili spajki mam tylko w dwóch Kowach, więc na księżyc czy gwiazdy patrzę przez pozostałe lornetki, które mam.
mariuszi - Pią 12 Sie, 2022

Binokularnik napisał/a:
mariuszi napisał/a:
cześć

o ile pamiętam to tzw spajki generuje wada optyczna pt astygmatyzm i pewnie dyfrakcja

Przed zapodaniem wątku szukałem w słowniczku informacji o spajkach, ale nic nie znalazłem…szukałem pod „S”(spajki) i pod „P” (pryzmat, promienie).
Przed chwilą zajrzałem pod „A”(astygmatyzm)… i dalej nic nie wiem. Może źle zrozumiałem ale „wyszło” mi, że astygmatyzm dotyczy soczewek a mi się wydaje, że te X-y, które widzę na jasnych obiektach, mają związek z pryzmatami.

Całkiem możliwe , nie zgłębiałem tematu …
Możliwe ze to odblaski jak np w newtonach ..

Jan55 napisał/a:
powiem szczerze, że nie pamiętam aby Terra 8x25 miała spajki,

przez terrę 10x25 raz popatrzyłem w nocy na latarnie i księżyc i uznałem, że nie spajkuje.
Ale sprawdzę to raz jeszcze bo może jednak trochę błyska, a krótkie porównanie jej z kową mogło wprowadzić mnie w błąd.

_Tomek_ - Pią 12 Sie, 2022

Terra 10x25 chyba powinna zachowywać się tak samo jak 8x25, skoro - jak pisze krzys13k - to krawędź dachu, one przecież różnią się tylko okularami...

Na Księżycu i gwiazdach to ja spajków w żadnej lornetce nie zauważam. Jeśli już są, to widzę na mocnych i małych (ale nie punktowych, jak gwiazdy) źródłach światła: jasnych planetach i niektórych latarniach.

Wróciłem przed chwilą z balkonu...

Na latarni z uszkodzonym kloszem, oddalonej o kilkadziesiąt metrów, obie lornetki (kowa 6.5x32 i terra 10x25) spajkują wyśmienicie...trudno mi było zdecydować która jest "lepsza".
Spajki mają nieco inną konfigurację ale są równie efektowne...w zeissie grubsze (rozmazane?) ale mniej intensywne, a w kowie odwrotnie.
Na białej żarówce w bloku oddalonym o kilkaset metrów, kowa spajkuje bez zastrzeżeń, a w przypadku terry spajków nie zauważyłem...tak jak i wielu innych rzeczy które widziałem patrząc przez kowę. Różne średnice obiektywów, rożne powiększenia...takie porównywanie pewnie nie ma sensu ale się starałem.

PS. lornetki wyczyściłem po raz pierwszy od kilku miesięcy i obserwacje poczyniłem bez okularów korekcyjnych.

Jan55 - Sob 13 Sie, 2022

Binokularnik, Kowy na wszystkich aperturach spajkują, tak, że nie ma znaczenia wielkość apertury w tym przypadku. Dlatego napisałem powyżej, że nie przypominam sobie aby Terra 8x25 spajkowała na latarniach, księżycu czy bardzo jasnych gwiazdach. Potwierdziła to Twoja obserwacja na 10x25. :smile:
_Tomek_ - Nie 14 Sie, 2022

Do tych spajków trzeba spokojnie podejść, bo nie każda latarnia i nie każda planeta je wywołują, trzeba przesuwać różne światła po całym polu i szukać. Teraz miałem wolną godzinkę i opiszę co najgorszego zauważyłem przez Terrę 8x25, Kowę BD XD Prominar 8x32 i Kowę BD II 8x42 (przez inne lornetki już nie miałem czasu patrzeć)

Z grubsza wypadają tak jak pisałem w opiniach o tych lornetkach, tj. śladowe spajki w Kowie 8x32 i zauważalne (średnie) w Terze 8x25 i Kowie 8x42.

Teraz szczegóły:

1) Kowa Prominar 8x32 jest zdecydowanie najlepsza, generuje sporadycznie delikatną radialną cięciwę z lewegu toru optycznego, prawy zawsze czysty. Naprawdę trzeba się przyłożyć, żeby zauważyć.

2) Terra 8x25 to łatwiej zauważalne, ale delikatne spłaszczone X, z lewego toru cięciwa na godzinach 8-14, z prawego 10-16.

3) Kowa BD II 8x42 wypada najgorzej, choć nadal są to delikatne świetliste linie. Lewy tubus generuje cięciwę na godzinie 10:30-16:30 oraz, to ciekawe, dokładnie prostopadły do niej promień od centrum do 7:30. Prawy tubus daje cięciwę 8:30-14:30. W sumie patrząc dwojgiem oczu możemy zauważyć krzywe X oraz promień na dokładkę.

Tak że wychodzi na to, że chodzi tu precyzję wykonania pryzmatów; w jednej lornetce oraz obu torach wcale nie musi być tak samo :roll: Nie mówiąc już o dwóch egzemplarzach tej samej lornetki...