forum.optyczne.pl

Lornetki - Lornetka do obserwacji 10x42 do 1500-1800zł

Rubidur - Wto 23 Sie, 2022
Temat postu: Lornetka do obserwacji 10x42 do 1500-1800zł
Chciałbym zakupić lornetke, troche poczytałem podpięte tematy ale jestem kompletnie zielony.
Chciałbym czasem pooglądać ptaki. Interesuje mnie lornetka 10x42.
Jakie modele polecicie? do 1500-1800zł

Jan55 - Wto 23 Sie, 2022

Rubidur, z dachówek to : (nowość) Nikon Prostaff P7, Delta Chase ED, Delta Titanium ED HD, Vortex Diamonback HD, Delta Forest II, albo trochę drożej, ale najlepiej, Kowa BD II XD i Kite Falco.
Arek - Pią 26 Sie, 2022

Jeszcze Olympus PRO i Bushnell Forge. Obie bardzo dobre i blisko budżetu.

Diamondbacka i Foresta bym unikał. Przy budżecie prawie 2000 zł nie ma potrzeby kupowania takich lornetek - to półka jakościowo-cenowa niżej.

Jan55 - Nie 28 Sie, 2022

Ceny Olympusa i Forge są już dużo wyższe od budżetu Rubidura, więc pozostają mu te, które wymieniłem, chyba,że Rubidur zdecyduje się zwiększyć, znacznie,budżet. Jest jeszcze kwestia wagi lornetki.Forge to cegła (1kg),więc noszenie jej na szyi. przez dłuższy czas jest mało wygodne, no ale to już zależy od preferencji użytkownika. Vortexa i Foresta II wymieniłem specjalnie na końcu, właśnie ze względu na ich "słabość", chociaż ja osobiście nie widzę dużej różnicy między Chase a Vortexem (poza AC i ostrością brzegową), ale to jest moje zdanie i nie wszyscy muszą się z nim zgodzić. :wink: