forum.optyczne.pl

Lornetki - lornetka x15

mariuszi - Wto 27 Wrz, 2022
Temat postu: lornetka x15
cześć

od jakiegoś czasu "chodzi mi po głowie" lornetka na statyw - drapieżne ptaki z dużych odległości.
Poczytałem w internecie ...

celuje w zeiss'a Conquest HD 15x56

ale są jeszcze

Vortex Kaibab HD 15x56
no i
Swarovski SLC 15x56

ale też Meostary ...

.... może ktoś z posiadaczy podzieli się opinią na temat wymienionych powyżej ....

miałem kilka modeli 15x70 i 16x70 , wszystkie IF i w zasadzie do astro

goornik - Wto 27 Wrz, 2022

A dlaczego nie ZEISS 15x60 T*?

goornik napisał/a:
A dlaczego nie ZEISS 15x60 T*?

w sieci piszę się o niej w superlatywach .. ale produkcja zakończyła się dość dawno , dostępność w zasadzie tylko na niemieckim ebay... a ceny dość wysokie.

na którymś spotkaniu oglądałem Dialyt a 7x42 cieszącego się dobrymi opiniami .. moje wyobrażenie o tym jak fajny obraz daje nie wytrzymało konfrontacji z rzeczywistością.

ale może jakbym miał okazje popatrzeć przez 15x60T* to moje nastawienie mogło by się zmienić

goornik - Wto 27 Wrz, 2022

Masz do wyboru w zasadzie trzy lornetki
(1) zachodnioniemiecki ZEISS 15x60 T* (duże pole, małe odsunięcie źrenicy)
(2) zachodnioniemiecki ZEISS 15x60B T* (inne okulary, więc pole mniejsze, ale odsunięcie większe)
(3) jeński Carl Zeiss Jena 15x60 Nobilem, również w wersji Docter

Mam wszystkie trzy :)
Najchętniej sprzedam jeniacza

anton - Wto 27 Wrz, 2022

@mariuszi, przecież Ty masz Kowę TSN 883 po co Ci takie lornetkowe monstrum 15x ? Jeżeli masz problem z trafieniem w ptaka i utrzymywaniem go w polu widzenia to może mniejsza luneta z większym polem widzenia ? Jako mega zadowolony posiadacz Meopty Meostar S2 82mm w ostatni weekend aby sprawdzić czy jeszcze orliki krzykliwe kręcą się w znanych mi miejscach wziąłem ze sobą Deltę 65ED II. Orlików już nie było ale ze śledzeniem krogulca, kobuza i kilku myszołowów nie było większego problemu. Nie sugeruję że ma to być Delta (swoją drogą ma rewelacyjne kąty widzenia), Kowa też robi lunety mniejsze: TSN-660/600/550. Taka moja sugestia że mniejsza luneta to większa mobilność lunety, będziesz ją chętniej zabierał ze sobą, a ze statywem węglowym to cud, miód, malina

anton napisał/a:
@mariuszi, przecież Ty masz Kowę TSN 883 po co Ci takie lornetkowe monstrum 15x ? Jeżeli masz problem z trafieniem w ptaka i utrzymywaniem go w polu widzenia to może mniejsza luneta z większym polem widzenia ? Jako mega zadowolony posiadacz Meopty Meostar S2 82mm w ostatni weekend aby sprawdzić czy jeszcze orliki krzykliwe kręcą się w znanych mi miejscach wziąłem ze sobą Deltę 65ED II. Orlików już nie było ale ze śledzeniem krogulca, kobuza i kilku myszołowów nie było większego problemu. Nie sugeruję że ma to być Delta (swoją drogą ma rewelacyjne kąty widzenia), Kowa też robi lunety mniejsze: TSN-660/600/550. Taka moja sugestia że mniejsza luneta to większa mobilność lunety, będziesz ją chętniej zabierał ze sobą, a ze statywem węglowym to cud, miód, malina

W zasadzie masz racje , obraz z KOWy mimo ze jednoroczny jest zdecydowanie rewelacyjny ….. ale byłem ostatnio w Bieszczadach i tam gdzie właziłem lunety nie zabrałem ( już nie , góry z każdym rokiem coraz wyższe ;-) ) …
X15 bym zabrał . Zabierałem x10 i było OK ale może byłoby bardziej OK z x15 …

Jak popatrzę przez kilka lornetek x15 to może mi przejdzie i dam sobie spokój :wink: