|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Tani Tele do Sony A350
kginvest - Sro 18 Cze, 2008 Temat postu: Tani Tele do Sony A350 Witam, kupilem sony Alfe 350 z obiektywem kit, jak narazie jesli chodzi o jakosc zdjec to jest on dla mnie zadowalajacy, moze w przyszlosci szarpne sie na jakis szerokokatny lub zamiennik kita.
Narazie chcialbym dokupic telezoom do soniaka, znalazlem takie szkło SIGMA 70-300 DG MACRO cena 555 zł (allegro)
Czy za małe pieniądze powiedzmy 500- 600 zł moge wybrac cos innego ? widzialem tez chyba obiektyw sony za podobna kase i podobna ogniskowa. pozdrawiam
MC - Sro 18 Cze, 2008
Wez Sigme, ale z APO. Kosztuje 850zl. Tej bez APO nie kupuj, bo jest slaba, podobnie jak Sony (chociaz komor dal sie nabrac na ladny bokeh
kginvest - Sro 18 Cze, 2008
a co to jest APO ?
goltar - Sro 18 Cze, 2008
APO to skrót od apochromatyczny, http://www.optyczne.pl/10...APOCHROMAT.html
komor - Sro 18 Cze, 2008
MC napisał/a: | Tej bez APO nie kupuj, bo jest slaba, podobnie jak Sony (chociaz komor dal sie nabrac na ladny bokeh |
No co ja zrobię, że zdjęcie mi się podobało?
MC - Sro 18 Cze, 2008
komor, ja Cie nie winie ale to tylko dowodzi, ze ten SAF ma nie tylko same wady.
Arek - Sro 18 Cze, 2008
No nieostrości to on ma ładne. Ma ich naprawdę dużo, w zasadzie same. To chociaż dobrze, że ładne
A wracając do tematu Sigma 70-300 APO to dobrze szkiełko na początek. Sam bawiłem się nim sporo czasu.
Wujek_Pstrykacz - Sro 18 Cze, 2008
Ale do 14mln. matrycy taki obiektyw? Tu lepiej pasuje jednak 70-200/2.8 SSM. Albo używka Minolty 80-200/2.8
A to ? bardzo tania sigma ? oplaca sie kupic ? pewnie za 3-3,5 stowy pojdzie http://www.allegro.pl/ite..._6_minolta.html
No może okazać się że nie będzie działać z Soniakiem. A poza tym to pompka.
Pstrykacz napisał/a: | No może okazać się że nie będzie działać z Soniakiem. A poza tym to pompka. |
Dlaczego mialby nie dzialac ? przeciez minolta/sony to to samo mocowanie ?
Pompka ? sorry, ale masz doczynienia z amatorem ktory nie do konca rozumie fotograficzny slang
Nie będzie działać ze względu na stary czip w tym obiektywie. A pompka to nic innego jak zoomowanie wzdłuż osi obiektywu. To znaczy że nie kręcimy pierścieniem zooma a suwamy wzdłuż obiektywu.
Dzieki
A co myślicie o tym obiektywnie sony 55-200 ? tym, ktory jest dodatkowym aparatem standardowym do A350 ? a allegro rownie za 500 - 600 zł mozna wyrwac
Ten dodatkowy obiektyw do A 350 jakim jest 55-200 to raczej marne narzędzie. Tu Sigma 70-300APO będzie lepsza.
Znalazlem jeszcze jeden konkurencyjny cenowo obiektyw: Tamron 70-300 4-5.6
Na allegro tez sporo szkieł minolty http://www.allegro.pl/ite...al_hama_uv.html
http://www.allegro.pl/ite..._pokrowiec.html
Moze warto skusić sie na ktores z nich ?
a moze ktorys z kolegow zna we wroclawiu jakis z uzywanym sprzetem foto ?
RB - Sro 18 Cze, 2008
Spośród wszystkich tych Tamronów Minolt i Sony (Minolty i Sony 75-300 to praktycznie dokładnie to samo szkło w nieco innej obudowie) Sigma 70-300 APO uważana jest powszechnie za najlepszą. Z tym, że rozrzut jakościowy Sigm (tanich Sony podobnie) jest na tyle powazny że egzemplarz Sigmy może byc widocznie gorszy od egzemplarza Sony itede.
Ja stwierdziłem ze poza większą aberracją chromatyczną szkło Sony nie ustępuje szkle Sigmy, jednak to zostało to stwierzdone na probie po 1 egzemplarzu...
Jednak Sony nieco szybciej ostrzyło, choc to pojęcie jest względne, bo w obu wypadkach średnia precyzja i prędkośc ostrzenia jest (na długich ogniskowych) niezadowalająca. Generalnie jeśli komus potrzebne sa naprawdę ogniskowe powyżej 200 to szybko powinien się przesiąśc na coś innego (cenowo także). Jeśli do 200 wystarcza to mimo wszystko stara uzywana Minolta 70-210/4 jest chyba lepszym rozwiązaniem...
Uzywany sprzęt foto we Wrocławiu - w Foto No 1 na Odrzańskiej miewają trochę zabytków made by Minolta w rozsądnym stanie Tych do C czy N jest więcej...
kginvest - Czw 19 Cze, 2008
Czytalem testy na optyczne.pl i znalazlem cos takiego jak tamron 55-200, wypadł calkiem niezle... moze na niego sie skusic, bo rzeczywiscie ogniskowe >200 juz nie beda mi potrzebna
chyba, nie bedzie gorszy od kita sony ?
MC - Czw 19 Cze, 2008
kginvest, a moze jednak Sigma z APO?? I bez kombinowania?
Arek - Czw 19 Cze, 2008
To samo cisnęło mi się na usta już kilka postów temu.
RB - Czw 19 Cze, 2008
kginvest napisał/a: | Czytalem testy na optyczne.pl i znalazlem cos takiego jak tamron 55-200, wypadł calkiem niezle... moze na niego sie skusic, bo rzeczywiscie ogniskowe >200 juz nie beda mi potrzebna
chyba, nie bedzie gorszy od kita sony ? |
Gorszy, nie gorszy... IMO to wszystko jest praktycznie takie samo...
Do 200mm to IMO Minolta 70-210/4 (ale TYLKO wersja ze światłem 4). Stare ale zdecydowanie najciekawsze szkło. Próbuj kupić na forum KKM.
Jeśli musisz mieć nówke - to Sigma APO.
|
|