forum.optyczne.pl

Lornetki - Habicht 10x40 W

NoVik - Pon 24 Paź, 2022
Temat postu: Habicht 10x40 W
Panowie.
Zastanawia mnie to wciąż - jak to jest z tym ER?
Przymierzam się do zakupu Habichta 10x40 W i nie wiem jak to będzie z tym kłopotliwym dla mnie odstępem źrenicy.
Np. taki Dekarem ma 10 mm i oczy muszę wręcz wcisnąć w muszle żeby cieszyć się całym polem widzenia, a Swarovski ma deklarowane 13 mm, jak w standardzie spotykanych dachówek jest mi nawet 15 za mało. Czy to zależy od konstrukcji okularu? Szansą dla mnie jest to, że Habicht to stara konstrukcja i pozostaje mi wierzyć, że nic tam nie zmienili jeśli konstrukcja okularu jest bliźniacza jak w Dekarem.
Czy ktoś może rozwiać moje wątpliwości przed zakupem? Po prostu nie chciałbym się rozczarować...

Maciek - Wto 25 Paź, 2022

NoVik, Też miewałem podobne rozterki i problemy. Moim zdaniem najważniejsza jest kwestia kształtu i budowy muszli ocznych w lornetce. Sprowadza się to do tego, żeby budowa muszli ocznej umożliwiała komfortowe dosunięcie soczewki na odległość < ER. Pozytywne jest to, że w starych lornetkach muszle zazwyczaj spełniają tą funkcję choć nie są regulowane.
Spotkałem się również z tym, że problemem są zbyt długie rzęsy muskające soczewkę i powodujące mroczki, wtedy nawet dobre muszle nie pomogą, ewentualnie rzęsy można przyciąć :???:

mariuszi - Wto 25 Paź, 2022

Cześć
Na spotkaniu „na rybce” patrzyłeś przez 8x30 ( chyba )
10x40 ma tak samo

Obie miałem , 8x30 mam dalej ..