|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe lustrzanki - Nikon D700 nadchodzi:)
mszczyrek - Sro 18 Cze, 2008 Temat postu: Nikon D700 nadchodzi:) http://www.fredmiranda.com/forum/topic/657828
Najnowsza plotka:) Zdjecia z chinskiego forum, zrobione rzekomo przez jednego z pracownikow drukarni drukujacej ulotki reklamowe. Ulotki dotycza D700 - nowego Nikona z sensorem D3 w body D300. Szczerze mowiac wygladaja dosc realistycznie, jesli to fałszywka to ktos sie bardzo napracowal:) Zobaczymy:)
MC - Sro 18 Cze, 2008
Hmmmm, pozyjemy, zobaczymy. Jak na razie - zero konkretow
mszczyrek - Sro 18 Cze, 2008
Konkrety sa, tylko czy to prawda...
AQQ - Sro 18 Cze, 2008
a mi to wygląda jak D200 z przerobionymi cyferkami
mavierk - Sro 18 Cze, 2008
oczywista sprawa, d700 + nowe szkiełko, wreszcie jakiś mniejszy aparacik z FF Pewnie razem z nim wyjdą nowe stałki z AF-Sem, nic, tylko mieć d700 + AF-S 50/1.4 + 85/1.8 :D
jaad75 - Sro 18 Cze, 2008
AQQ napisał/a: | a mi to wygląda jak D200 z przerobionymi cyferkami |
...i blokiem wizjera?
Wujek_Pstrykacz - Sro 18 Cze, 2008
Czas pokaże odpowiedź. Byłoby to niezłe cacko w rękach nikoniarzy.
Co i daj Boze:) A do pelnej klatki zupelnie wystarcza te stalki ktore sa...
[ Dodano: Sro 18 Cze, 2008 20:51 ]
Tzn oczywiscie do pelnej klatki 12mpix, bo do D3x juz trzeba bedzie wykoncypowac cos nowego. Czego zreszta Nikon zapewne nie omieszka uczynic...
czaszi - Sro 18 Cze, 2008
Wydaje sie to mozliwe - FF zeby rywalizowac z 5d mkII ale chyba troche szybko by byl upgrade do d300.
D300 idze swoja droga, droga DX. I podejrzewam ze nie jest to ostatni DXowy model. Dlatego wydaje mi sie troche podejrzana nazwa D700, beda sie 2 linie zlewaly, troche nielogiczne.
czaszi - Sro 18 Cze, 2008
Wlasnie nazwa wskazuje ze nie jest to nastepca, a raczej zupelnie inny produkt. d200 zmienil sie w d300 (skok tylko o 100), a w przypadku 700 wyglada to na duzo wiekszy skok. Tak rozumujac mogla by to byc prawda.
Z drugiej strony taka 700 nie musialaby sie uplasowac pomiedzy 300 i d3.
Zobaczycie przyjdzie MM i powie jak i co sie uplasuje (oraz doda ze 5d mkII zje d700 na sniadanie )
I porownalem zdjecia korpusow - wyglada jednak jak przerobiony 300a nie 200
lcf - Sro 18 Cze, 2008
Tutaj jeszcze kilka innych fotek i informacja, że premiera ma być razem z 4 nowymi Nikkorami (w tym 3 tilt-shifty).
Kurcze, strasznie realistycznie to wyglada... Albo ktos sie niezle natrudzil.
Jesienny - Sro 18 Cze, 2008
A dlaczego by nie, to w sumie naturalny krok wydać pełną klatkę niekoniecznie full profi. Mam nadzieję tylko, że przy okazji wyjdzie też następca d80, bo na razie na d300 mnie nie stać.
k1caj_ns - Sro 18 Cze, 2008
Dla mnie te zdjęcia nie są zbyt realistyczne no ale wszystko możliwe
Tak swoją drogą to powinniśmy zapytać Gaciowego bo on przewidywał ostatnio przyszłość Tak swoją drogą to dziwi mnie ,że jeszcze nie wyskoczył tutaj z A 900 który zje na obiad 5D mkII ,a na deser 300D
mnich - Sro 18 Cze, 2008
Wypuszczenie nowego przystępnego FF, przed ruchem Canona( 5D II), może dać Nikkonowi sporko klientów. Zabieg sprytny, logiczny... pytanie tylko o cenę.
Jesienny - Sro 18 Cze, 2008
No wiesz Photokina jesienią trzeba coś pokazać a że wysoko się poprzeczkę d300 podniosło...
MM - Sro 18 Cze, 2008
Mnie taki D300 z FF u Nikona bardzo ucieszy. Wtedy Canon będzie się musiał bardziej postarać przy następcy 5D, jego cena będzie musiała być przystępna a na takiego Sony A900 mało kto spojrzy
jaad75 - Sro 18 Cze, 2008
mnich napisał/a: | pytanie tylko o cenę. |
MSRP w okolicach $3000, czyli całkiem rozsądnie... Realna cena będzie koło $2800...
[ Dodano: Sro 18 Cze, 2008 23:19 ]
k1caj_ns napisał/a: | Tak swoją drogą to dziwi mnie ,że jeszcze nie wyskoczył tutaj z A 900 który zje na obiad 5D mkII ,a na deser 300D |
A900, to najprawdopodobniej ta sama klasa, co D700, nie sądzę, żeby celowali wyżej...
bladyrunner - Czw 19 Cze, 2008
MM napisał/a: | a na takiego Sony A900 mało kto spojrzy |
"kartagina musi być zburzona"
AQQ - Czw 19 Cze, 2008
Nadal uważam, że to "zmyłka". A wiecie co mnie do tego skłania ? Maleńki detal będący technicznym krokiem w tył. Luźne dekielki gniazd lampy i sterowania. Krytykowane w D200 (tam był jeden, w "Dniby700" dwa), bo sie gubiły. W D3 i D300 są już na "smyczy". A tu znowu luzem ?
Winston - Czw 19 Cze, 2008
AQQ napisał/a: | Nadal uważam, że to "zmyłka". A wiecie co mnie do tego skłania ? Maleńki detal będący technicznym krokiem w tył. Luźne dekielki gniazd lampy i sterowania. Krytykowane w D200 (tam był jeden, w "Dniby700" dwa), bo sie gubiły. W D3 i D300 są już na "smyczy". A tu znowu luzem ? |
nie są luzem.. są rozdzielone, ale przypięte do body.
AQQ - Czw 19 Cze, 2008
Winston napisał/a: | przypięte do body. |
Racja, nie zauważyłem. Ale nadal uważam, że coś tu jest nie tak
MichalP - Czw 19 Cze, 2008
Najpiękniejsze w tym newsie jest to że ludziki na tamtejszym forum piszą, że idealnie by było jakby ten aparat kosztował 2500 USD (jakby 3000 albo 2800 było nie wiadomo jak wysoką ceną za aparat tej klasy) Jakby gościu miał kupować d700 w Polsce to musiałby ze dwa albo i więcej lat po premierze czekać. Oj poprzewracało im się w głowach (du*ach)
MM - Czw 19 Cze, 2008
bladyrunner napisał/a: |
"kartagina musi być zburzona" |
Też studiowałeś historię?
Obym miał taką samą skuteczność jak ten senator
MC - Czw 19 Cze, 2008
MM napisał/a: | Obym miał taką samą skuteczność jak ten senator |
Watpie. A jesli nawet, to przypominam, ze Cesarstwo Rzymskie zostalo zniszczone przez jakies hordy gotyckie. Moze Zeiss zacznie tworzyc puszki??
Arek - Czw 19 Cze, 2008
No wojna cenowa może być ciekawa, tym bardziej, że canonrumors.com zapowiedziało (podobno z bardzo pewnego źródła) rychłe premiery (czyli sierpień) 5D rozdwojonego na 2 aparaty:
Canon EOS 6D (unknown model name)
Resolution: 14mp Full Frame
FPS: 5fps
LCD:3"
AF: 9 point
ISO: 100-3200
Memory Card: CF & SD
Proc: DIGIC III
Sealing: Some (40D)
Feature: Live View w/AF
Price: $1999 USD
Canon EOS 3D(unknown model name)
Resolution: 20mp Full Frame(Sounds unbelievable, but true)
LCD: 3" VGA
AF: 19 point
ISO: 50-6400
Proc: DIGIC IV (if they use "4")*UPDATED*
Sealing: Yes, Full.
Price: $2999 USD
MC - Czw 19 Cze, 2008
Jezeli ten 6D bedzie kosztowal u nas ok.6tys, to sporo osob go pewnie sobie zakupi...
Mam nadzieję, że w 6D wykorzystają jednak ekran taki jak w 3D czyli VGA. Ten ze specyfikacji (taki sam w 40D i 450D) jest wg mnie nie do przyjęcia.
AQQ - Czw 19 Cze, 2008
MM napisał/a: | Mnie taki D300 z FF u Nikona bardzo ucieszy |
Mnie też. Ale posiadaczy DXowych obiektywów, którzy uwierzyli w bajki PRowców Nikona (z lat 2004-2005) o ponadczasowości tego formatu mniej.
Arek - Czw 19 Cze, 2008
Sam pamiętam, jak opowiadali, że zaletą systemu Nikona jest jeden rozmiar matrycy. Nie to co w tym fatalnym Canonie: FF, APS-H, APS-C.... bleeee...
Itey - Czw 19 Cze, 2008
nie no ale o co chodzi? profesjonalnych objektywow dx jest relatywnie malo, znakomita wiekszosc dx to zoomy o 'duzej swiatloslabosci', wiec aps-c jako konsumencki format jak najbardziej, zas zawodowcy tak czy siak na ff sa przygotowani od strony objektywow.
bladyrunner - Czw 19 Cze, 2008
Arek napisał/a: |
Canon EOS 6D (unknown model name)
Resolution: 14mp Full Frame
LCD:3"
AF: 9 point
ISO: 100-3200
Proc: DIGIC III
Sealing: Some (40D)
Price: $1999 USD
Canon EOS 3D(unknown model name)
Resolution: 20mp Full Frame(Sounds unbelievable, but true)
LCD: 3" VGA
AF: 19 point
ISO: 50-6400
Proc: DIGIC IV (if they use "4")*UPDATED*
Sealing: Yes, Full.
Price: $2999 USD |
Dziwne trochę, model z matrycą o większej ilości megapikseli ma mieć większy zakres iso i co jeszcze dziwniejsze zarówno na dole jak i na górze.
czy ja wiem, czy takie dziwne. Przecież nie od dzisiaj wiadomo, że pro-level DSLRs mają i więcej Mpix i większą rozpiętość ISO i większy (tu wpisz cokolwiek byś sobie nie pomyślał)
ISO 50 (mam nadzieję, że kalibrowane) jest super do fotografii studyjnej gdzie potrzebne są bardzo niskie szumy, a wysokie (wszyscy wiedzą po co)
jaad75 - Czw 19 Cze, 2008
Sztucznie robione ISO100, czy 50 ma zwykle niestety gorszą jakość niż natywne 100, czy 200...
BTW, czy ktoś może orientuje się na jakiej zasadzie odbywa się ISO boost (czy może raczej cut) w przypadku ISO50 lub 100? To jest robione poprzez skrócenie czasu, czy jakieś software'owe ściemnienie o 1EV?
krzysiek29 - Czw 19 Cze, 2008
Arek napisał/a: | Nie to co w tym fatalnym Canonie: FF, APS-H, APS-C.... bleeee... |
Dla mnie ( i dla tych co robią np ptaszki ) gdyby miało APS-C zniknąć to byłaby fatalna wiadomość. Dla mnie crop w tym przypadku to zaleta.
k1caj_ns - Czw 19 Cze, 2008
krzysiek29, Chyba Arek nie napisał tego w tym kontekście
krzysiek29 napisał/a: | Arek napisał/a: | Nie to co w tym fatalnym Canonie: FF, APS-H, APS-C.... bleeee... |
Dla mnie ( i dla tych co robią np ptaszki ) gdyby miało APS-C zniknąć to byłaby fatalna wiadomość. Dla mnie crop w tym przypadku to zaleta. |
Spoko, spoko, tak szybko APSC nie zniknie z ofert firm. A nawet jeśli kiedyś to nastąpi to ówczesne body będą oferowały taką jakość i wytrzymałość, że starczą na bardzo długo.
A jeśli nie to zawsze można dłuższy obiektyw kupić
fafniak - Czw 19 Cze, 2008
No to my czekamy na K3D - moooze jednak bedzie FF ))
Jezeli 700tka nikona FF to prawda to zazdroszcze.... bardzo....
mavierk - Czw 19 Cze, 2008
fafniak napisał/a: | Jezeli 700tka nikona FF to prawda to zazdroszcze.... bardzo.... | ale czego? Że i tak większości z nas nie będzie na nią stać?
jezeli mam byc szcery ... to wizjera - pomimo tego ze pentax ma wieksze wizjerki niz wiekszosc konkurencji to jak patrze w swojego LXa czy ME super......ehhhh
to sa prawdziwe aparaty z prawdziwym wizjerem
Jesienny - Czw 19 Cze, 2008
A może tego, że 300tka stanieje (faajnie by było)
jaad75 - Czw 19 Cze, 2008
fafniak napisał/a: | No to my czekamy na K3D - moooze jednak bedzie FF )) |
Jeśli myślisz o aparacie, który wyjdzie na poczatku 2009, to nie będzie, chyba, że wyjście D700 i A900 sprawi, że Pentax zmieni plany...
A niech se 300tka tanieje - mnie to nie kreci :DDDD
(wyleczylem sie z tego niby bezblednego AFa w tej puszce) ))))
ale napewno obnizka ceny bylaby dobra
[ Dodano: Czw 19 Cze, 2008 22:58 ]
jaaad75 - wlasnie licze na zmiane planow )))
czaszi - Czw 19 Cze, 2008
Ciekawe kiedy wyjda jakies oficjalne wiadomosci co do tych przeciekow. Moze juz niedlugo. Ciekawe jak bedzie wygladal rynek jak Canon wpusci tych 2 nastepcow 5d a Nikon d700.
Na Kod: | www.jacobsdigital.co.uk | jest news ze 1 lipca jeden z duzych dostawcow bedzie oglaszal nowy DSLR. Zobaczymy czy to prawda juz niedlugo.
mavierk - Pią 20 Cze, 2008
czaszi napisał/a: | jest news ze 1 lipca jeden z duzych dostawcow bedzie oglaszal nowy DSLR. Zobaczymy czy to prawda juz niedlugo. | na pewno to nie Sony, bo ten oglosiłby conajmniej 3 na raz, niemalże identyczne :]
MC - Pią 20 Cze, 2008
Sony oprocz A900 powinien wydac tez albo A500 albo A701 , bo przeskok miedzy A3x0 a A700 jest IMO za duzy.
Marian - Pią 20 Cze, 2008
Kto z Was uważa że warto zapłacić 2,500$ jeśli ma się pełną klatkę w postaci Nikona analogowego?
MC - Pią 20 Cze, 2008
Marian, szczerze? Ja mimo wszystko wolalbym cyfre. Ale o tym jest juz watek w dziale aparaty analogowe.
jaad75 - Pią 20 Cze, 2008
Cytat: | Kto z Was uważa że warto zapłacić 2,500$ jeśli ma się pełną klatkę w postaci Nikona analogowego? |
Ja.
Jesienny - Pią 20 Cze, 2008
Ci którzy wolą mieć pełnoklatkową cyfrę. Na pewno Ci którzy nie mają czasu na pierniczenie się z obróbką kliszy, a ich zdjęcia i tak będą obrabiane cyfrowo.
MC napisał/a: | Marian, szczerze? | Szczerze, bo przecież najdalej za rok, a raczej za pół roku, będą od Was chcieli kolejne 2,500$ i tak w koło Macieju. Czytać o kolejnych sobie można, ale żeby kupować?
lcf - Pią 20 Cze, 2008
Marian napisał/a: | Kto z Was uważa że warto zapłacić 2,500$ jeśli ma się pełną klatkę w postaci Nikona analogowego? |
Jeśli podchodzisz do sprawy hobbystycznie i - jak większość z nas - masz jakieś ograniczenia na budżet foto, to IMO lepiej chyba poczekać z roczek czy dwa aż ceny się trochę unormują - tym bardziej, że rynek nieco tańszych cyfrowych FF dopiero się tworzy i spadki cen z powodu pojawiania się nowszych modeli dopiero przed nami :).
Jesienny - Pią 20 Cze, 2008
Ale jeżeli ktoś zarabia na zdjęciach to i stać go na częstsze zmiany puszek, jeżeli ktoś robi zdjęcia dla siebie to nie potrzebuje ciągłej gonitwy za nowinkami.
fafniak - Pią 20 Cze, 2008
Marian - to jest troche pewnie tak ze nowe= lepsze choc nie zawsze potrzebne. Jezeli mam zrobic zdjecia w studio ktore musza byc obejrzane praktycznie na planie (bo ludzie z agencji tego wymagaja) to analog odpada.
Sesje komercyjne robie teraz tylko "z doskoku" ale cyfra jest juz podstawa i niestety coraz mniej ludzi chce analoga - choc skan z 6x7 pobije kazda cyferke (nie wiem jak sredni cyfrowy bo bezposredniego "starcia" tych dwoch swiatow nie obserwowalem)
No, jeśli wymagają oglądania na planie, to cyfra, ale musi być pełnoklatkowa?
Właściwie to powinienem był zapytać, czy jeśli ma się cyfrę APS-C (a tak tu już na forum chyba jest) i analogowy aparat, to trzeba myśleć o kupnie tego D700, skoro za chwilę znowu będą namawiać na jakieś Dx00?
LDevil - Pią 20 Cze, 2008
Marian napisał/a: | MC napisał/a: | Marian, szczerze? | Szczerze, bo przecież najdalej za rok, a raczej za pół roku, będą od Was chcieli kolejne 2,500$ i tak w koło Macieju. Czytać o kolejnych sobie można, ale żeby kupować? | Jak uznam, że ich produkt jest wart tych pieniędzy, oraz będzie mnie stać na zakup, to go kupię. Wbrew temu co sądzą niektórzy miłośnicy analogów, to tak naprawdę nie ma przymusu zmieniania cyfrowego body co pół roku.
fafniak napisał/a: | choc skan z 6x7 pobije kazda cyferke |
Skan z 6x7 pobije również skan ze 135... Natomiast, żeby skan ze 135 "pobił" (no powiedzmy) cyfrę (nawet APS-C), to musi być zrobiony z bardzo dobrego, drobnoziarnistego negatywu i skanerem bębnowym, a różnica w jakości i tak nie będzie warta zachodu...
czaszi - Pią 20 Cze, 2008
Marian tak na prawde tutaj wszystko rozbija sie o FF. Nikon mimo, iz w 300 oferuje zdjecia naprawde dobre jakosciowo to nadal wiecej szczegolow mozesz miec na pelnej klatce. No i oczywiscie szeroki kat. Jezeli mas aparat z cropem i on ci wystarcza to nie trzeba sie nastawiac na kupno d700. Jezeli natomiast miales mozliwosc porownania zdjec z Canona 5d i np. swojej cropowej cyfrowki, i stwierdzasz, ze widzisz duza roznice w jakosci, i czegos takiego pozadasz to kupno d700 lub nastepcy 5d wydaje sie dobrym rozwiazaniem.
orbs - Pią 20 Cze, 2008
jaad75 napisał/a: | fafniak napisał/a: | choc skan z 6x7 pobije kazda cyferke |
Skan z 6x7 pobije również skan ze 135... Natomiast, żeby skan ze 135 "pobił" (no powiedzmy) cyfrę (nawet APS-C), to musi być zrobiony z bardzo dobrego, drobnoziarnistego negatywu i skanerem bębnowym, a różnica w jakości i tak nie będzie warta zachodu... |
nie zgadzam sie - zakres tonalny + klimacik kliszy nie ma porownania z cyfra
i to sie liczy bardziej niz "drobnoziarnbistosc" - tylko prosze mi tu nie
sypac cyferkami ze cyfra ma taki sam zakres jak klisza...nadal robie na
klisze i widze roznice na wlasne galy.
orbs napisał/a: | nadal robie na
klisze i widze roznice na wlasne galy. |
Może jeszcze na slajdzie?...
"Klimacik" kliszy w sensie kolorystyki, czy kontrastów da się akurat symulować obróbką (nawet kwestie detali tekstura/krawędź), choć trzeba włożyć w to trochę pracy. Do uzyskania takiej samej plastyki potrzebna jest taka sama wielkość matrycy - chociaż mnie akurat plastyka obrazu APS-C wcale nie wadzi... DR bardzo dobrych kolorowych negatywów jest trochę większy od popularnych DSLR-ów, ale już negatyw "z supermarketu" wcale nie jest tu lepszy, a slajd z całą pewnoscią gorszy...
czaszi napisał/a: | Jezeli natomiast miales mozliwosc porownania zdjec z Canona 5d i np. swojej cropowej cyfrowki, i stwierdzasz, ze widzisz duza roznice w jakosci, i czegos takiego pozadasz to kupno d700 lub nastepcy 5d wydaje sie dobrym rozwiazaniem. | Jest różnica w jakości. Natomiast wniosek z tego wyciągam odmienny: za wcześnie na pełnoklatkową cyfrę. Niech cyfra najpierw osiągnie stan "dojrzałości". Do tego czasu potrzebę "pstrykania" zaspokoi APS-C, a potrzebę "fotografowania" analog.
Arek - Pią 20 Cze, 2008
My szaraczki możemy sobie dyskutować, co lepsze i co komu potrzebne. A prawda jest taka, że D3 i D300 były kierowane do profesjonalistów i miały stanowić tandem: body podstawowe i mniejszy korpus zapasowy.
Niektórzy jednak zaczęli na ten tandem zrzędzić. Bo jak masz 24-70 f/2.8 na D3 to jest fajnie, ale jak go podepniesz do D300 to już mniej...
Itey - Pią 20 Cze, 2008
ciekawe tylko, czy bedzie to rownoznaczne z zakonczeniem linii dx dla pro.
Arek napisał/a: | Bo jak masz 24-70 f/2.8 na D3 to jest fajnie, ale jak go podepniesz do D300 to już mniej... | A od kiedy to na zapasowym body to samo szkło?...
[ Dodano: Pią 20 Cze, 2008 10:46 ]
Marian napisał/a: | Do tego czasu potrzebę "pstrykania" zaspokoi APS-C, a potrzebę "fotografowania" analog. |
Czyli pstrykasz sobie radośnie i w pewnym momencie stwierdzasz "teraz zrobię fotografię" i wyciągasz analoga?...
orbs - Pią 20 Cze, 2008
Cytat: | Może jeszcze na slajdzie?... |
na slajdzie, a co to takie dziwne?
czaszi - Pią 20 Cze, 2008
Marian napisał/a: | Niech cyfra najpierw osiągnie stan "dojrzałości". |
Co to jest ten stan dojrzalosci? Bo to jest pojecie dosc ogolne, a ciekawi mnie co pod tym sie kryje.
Poza tym to zalezy tylko do osoby czy wymaga wiecej czy mniej od swojego aparatu i na podstawie tego powiedzialem ze nalezaloby sie kierowac wyborem miedzy cropem a FF.
czaszi napisał/a: | Co to jest ten stan dojrzalosci? | Poziom nie wymagający już istotnych zmian w jakości uzyskiwanych obrazów, np. kiedy zrezygnuje się z używania filtrów AA.
Najlepsze aparaty analogowe poziom dojrzałości osiągnęły.
Daimon - Pią 20 Cze, 2008
Marian napisał/a: | czaszi napisał/a: | Co to jest ten stan dojrzalosci? | Poziom nie wymagający już istotnych zmian w jakości uzyskiwanych obrazów. |
Dla mnie takim przykładem jest matryca FF o rozdzielczości 14-18 mpix. Patrząc na sprawę dziś i od strony osobistych preferencji. W zasadzie można zacząć dla sportu zadawać pytanie- co po FF?
Ja stawiam na udoskonalonego Foveona. Test DP1 pokazały, że ta technologia to coś więcej niż tylko melodia przyszłości.
lcf - Pią 20 Cze, 2008
Marian napisał/a: | czaszi napisał/a: | Co to jest ten stan dojrzalosci? | Poziom nie wymagający już istotnych zmian w jakości uzyskiwanych obrazów, np. kiedy zrezygnuje się z używania filtrów AA. |
Leica M8 nie ma filtra dolnoprzepustowego (AA), nie mają go też Foveony. Nie jest on niezbędny, ale zmniejsza morę pojawiającą się przy demozaikowaniu obrazu rejestrowanego przez matryce z siatką Bayera. Można to samo robić na poziomie wywoływania RAWa, ale filtr dolnoprzepustowy przed matrycą jest po prostu skuteczniejszy.
MM - Pią 20 Cze, 2008
Ja od dwóch lat bawię się pełnoklatkową cyfrą i gdyby nie D300 to bym zapomniał o APS-C. Robienie zdjęć na FF jest dla mnie tak naturalne i oczywiste jak dla wielu konserwatystów analogiem. Czy swoje 5D mam zamiar wymienić? NIGDY, zostanie u nie aż się nie rozpadnie. Czy kupię jego następcę? Kupię za jakiś rok bo potrzebuję drugi dobry korpus pełnoklatkowy.
orbs napisał/a: | na slajdzie, a co to takie dziwne? | Jeśli na slajdzie widzisz większy DR, to nawet bardzo dziwne...
Daimon - Pią 20 Cze, 2008
MM napisał/a: | Czy kupię jego następcę? Kupię za jakiś rok bo potrzebuję drugi dobry korpus pełnoklatkowy. |
A do którego z tych dwóch hipotetycznych następców się przymierzasz? Jak znam Twój pogląd na sprawę, to pewnie do tego z mniejszą ilością pixeli na sensorze?
MM - Pią 20 Cze, 2008
Daimon napisał/a: |
A do którego z tych dwóch hipotetycznych następców się przymierzasz? Jak znam Twój pogląd na sprawę, to pewnie do tego z mniejszą ilością pixeli na sensorze? |
Fusy mnie nie interesują. Zobaczymy co Canon pokaże. Z pewnością układ AF będzie miał (oprócz jakości zdjęć oczywiście) decydujące znaczenie. Generalnie jak coś się pokaże to sobie potestuję na spokojnie w domu i podejmę decyzję co kupić.
orbs - Pią 20 Cze, 2008
Cytat: | Jeśli na slajdzie widzisz większy DR, to nawet bardzo dziwne... |
oj...zapytales mnie czy robie na slajdzie wiec Ci odpowiedzialem, ale powiem Ci
ze wole slajd niz cyfre - a ze cyfra jest wygodniejsza to trudno - wiekszosc robie
na cyfre, ale analoga nie sprzedam i nie wyrzuce ...zreszta podzielam zdanie
polskiego operatora Kaminskiego na ten temat, i jego uwazam za autorytet w kwestii
tasma vs digital, dla mnie nie wazne sa wykresy - wazne jest to co widac - zreszta
nie o tym jest temat, sam mam 5D i jestem zadowolony z wielkim
zainteresowaniem sledze wszelkie nowosci nt. FF.
Daimon napisał/a: | Ja stawiam na udoskonalonego Foveona. | Mnie też się w tej chwili wydaje bardziej obiecującym kierunkiem doskonalenia niż matryce Bayer'a. No ale zobaczymy co Kodak przygotuje dla nowej Leici. Przypuszczam, że zastosuje nowość w postaci panchromatycznej matrycy, i nie wykluczone, że też bez filtra AA. Zobaczymy.
[ Dodano: Pią 20 Cze, 2008 15:10 ]
lcf napisał/a: | Nie jest on niezbędny, ale zmniejsza morę pojawiającą się przy demozaikowaniu obrazu rejestrowanego przez matryce z siatką Bayera. | Dolno przepustowy filtr jest niezbędny aby uniknąć mory, dopóki rozdzielczość matryc jest mniejsza od rozdzielczości optyki.
AQQ - Pią 20 Cze, 2008
Arek napisał/a: | ... 24-70 f/2.8 na D3 to jest fajnie, ale jak go podepniesz do D300 to już mniej... |
Oj to trzeba być chyba strasznym marudą
Ale jeśli ktoś lubi
mar - Sob 21 Cze, 2008
klik
Daimon - Sob 21 Cze, 2008
Dobry kawałek, tylko to i tak kwestia czasu, by coś takiego pokazało się na rynku. Nie musi być oznaczone jako D700.
mnich - Sob 21 Cze, 2008
a będzie dotykowy 4 calowy ekranik?
mar - Sob 21 Cze, 2008
Nie dość że dotykowy to jeszcze będzie można nim skanować dokumenty
mnich - Nie 22 Cze, 2008
A fax?
mar - Nie 22 Cze, 2008
fax tylko i wyłącznie z gripem
Jesienny - Nie 22 Cze, 2008
ee od faksu i tak ważniejsza klimatyzacja w korpusie.
rysiu - Nie 22 Cze, 2008
a szyberdach i alumy w opcji
MC - Nie 22 Cze, 2008
a ABSy? Ja pytam czy bedzie mial ABSy
Tak, żeby łagodnie hamował po pięciosekundowej serii. ;]
kasza - Nie 22 Cze, 2008
Marian napisał/a: | Dolno przepustowy filtr jest niezbędny aby uniknąć mory, dopóki rozdzielczość matryc jest mniejsza od rozdzielczości optyki. | W innym watku o tym rozmawialismy. Jest producent ktorego wyroby mozesz kupic od reki za uczciwe pieniadze, ktory twierdzi, ze jego optyka nie jest ograniczeniem do jakichs 100-200mpix. Testy rozdzielczosci obiektywow pentaxa mowia o konstrukcjach osiagajacych 80~90 linii/mm. Gdzie widzisz sens w takich rozdzielczosciach matryc?
ksz
mavierk - Nie 22 Cze, 2008
... a można zdjęcia wysyłać od razu na bloga?
MC - Nie 22 Cze, 2008
to moze od razu drukarka wbudowana? jak w polaroidzie?
krisv740 - Nie 22 Cze, 2008
taaaaaaaaaaa. koło gospodyń wiejskich; tańczy,śpiewa,recytuje, daje d... i gotuje
Do drukowania 100% cropów? :}
MM - Nie 22 Cze, 2008
Wystarczy tego dowcipkowania. Następne posty w tym tonie będę wywalał.
Marian - Pon 23 Cze, 2008
kasza napisał/a: | Testy rozdzielczosci obiektywow pentaxa mowia o konstrukcjach osiagajacych 80~90 linii/mm. Gdzie widzisz sens w takich rozdzielczosciach matryc? | Niech chociaż zapewnią 60-70 to nie trzeba by używać filtrów dolnoprzepustowych.
kasza - Pon 23 Cze, 2008
Marian napisał/a: | kasza napisał/a: | Testy rozdzielczosci obiektywow pentaxa mowia o konstrukcjach osiagajacych 80~90 linii/mm. Gdzie widzisz sens w takich rozdzielczosciach matryc? | Niech chociaż zapewnią 60-70 to nie trzeba by używać filtrów dolnoprzepustowych. | mozesz jasniej?
ksz
Matryca od takiej rozdzielczości, nawet bez filtra AA, "praktycznie" przestała by mieć kłopoty z morą.
kasza - Pon 23 Cze, 2008
Marian napisał/a: | Matryca od takiej rozdzielczości, nawet bez filtra AA, "praktycznie" przestała by mieć kłopoty z morą. | Zeiss 50/1.4 ma 320lp/mm. Więc z tym obiektywem by miała. Odrzucając ten ekstremalny przypadek - żeby miec pewnośc ze nie masz do czynienia z mora dla obiektywów pentaksa musial bys miec 60mpix w apsc.
Tylko czy 60mpix ma sens? I czy ma sens czekanie ma aparat z taką matrycą?
ksz
To są wartości praktycznie nieosiągalne i dlatego wielokrotnie mniejsza rozdzielczość wystarcza. Sigma DP-1 nie ma filtra i nie generuje mory, mimo że teoretyczna rozdzielczość sięga tylko 63.
mnich - Pon 23 Cze, 2008
MM napisał/a: | Wystarczy tego dowcipkowania. |
Cały temat jest raczej żartobliwy.
Rozumiem zainteresowanie takim body. Propozycja atrakcyjna, tylko pytanie jaką rolę miała by pełnic rolę w strategii Nikona??
kasza - Wto 24 Cze, 2008
Marian napisał/a: | To są wartości praktycznie nieosiągalne i dlatego wielokrotnie mniejsza rozdzielczość wystarcza. Sigma DP-1 nie ma filtra i nie generuje mory, mimo że teoretyczna rozdzielczość sięga tylko 63. | DP-1 jest kompaktem i wystarczy, że jej obiektyw jest dostatecznie kiepski by robil za swoisty filtr AA. My mówimy o lustrzankach.
Skąd pomysł, że wartosci wieksze niż 60 są praktycznie nieosiągalne?
ksz
Marian - Wto 24 Cze, 2008
kasza napisał/a: | Skąd pomysł, że wartosci wieksze niż 60 są praktycznie nieosiągalne? | Chociażby ze względu na drgania towarzyszące zrobieniu zdjęcia: lustro, migawka, przysłona itd. Jeśli to bliżej cię interesuje to polecam Erwina Putsa i jego stronę internetową.
dawid_ - Wto 24 Cze, 2008
Niech ten D700 i D3x wyjdą. Stanieje D3. Z dwóch korpusów w podobnej cenie i możliwościach (D700 i D3), wybiorę ten, o lepszej ergonomii.
Do niego2 lub 3 jasne stałki (24/50/80) i mam wszystko
mszczyrek - Wto 24 Cze, 2008
mnich napisał/a: | MM napisał/a: | Wystarczy tego dowcipkowania. |
Propozycja atrakcyjna, tylko pytanie jaką rolę miała by pełnic rolę w strategii Nikona?? |
Akurat rola D10/D300ff/D700 jest oczywista - jako zapasowe body dla D3/D3x. Taki aparat musi powstac, kwestia kiedy. Bo jedziesz np robic krajobrazy na Syberii, w twoim D3x wysiada migawka, zapinasz N14-24 do D300 i okazuje sie ze nie masz szerokiego kata...
Albo robisz reportaz z czegos i urywa sie lustro w D3, 24-70 na d300 to juz nie to...;)
Czytalem ostatnio wywiad z jednym z fotografow National Geographic. Jego budzet na kilkumiesieczna wyprawe to kilkaset tys dolarow, a podczas jednej takiej wycieczki robi ok 150tys (150000) zdjec. To ta migawka nie tylko moze pasc, ona padnie napewno:) A 2 sztuki D3/D3x targac za soba ciezko... Duze firmy zawsze podlizywaly sie zawodowcom, tak bedzie i teraz.
[ Dodano: Wto 24 Cze, 2008 20:10 ]
A my skorzystamy bo dostaniemy tansza pelna klatke:) Jeszcze bardzo bym chcail zeby miala wiecej mpix, 16-18, ale pewnie z tego nici:(
orbs - Wto 24 Cze, 2008
Cytat: | Czytalem ostatnio wywiad z jednym z fotografow National Geographic. Jego budzet na kilkumiesieczna wyprawe to kilkaset tys dolarow, a podczas jednej takiej wycieczki robi ok 150tys (150000) zdjec. To ta migawka nie tylko moze pasc, ona padnie napewno:) A 2 sztuki D3/D3x targac za soba ciezko... Duze firmy zawsze podlizywaly sie zawodowcom, tak bedzie i teraz. |
ciekawe czy adams tez robil 150 tys zdjec podczas jednej wyprawy... sory ale to jakies przegiecie - 300 takich samych kadrow - to jest popelina a nie fotografia.
Jesienny - Wto 24 Cze, 2008
Popelina popeliną, a zarabiać trzeba. Prawa rynku - niestety
dawid_ - Wto 24 Cze, 2008
Myślę że D3 wytrzyma o wiele więcej niż 150 tyś, poza tym nowa migawka w Nikonie to chyba jakieś 1200zł.
lcf - Sro 25 Cze, 2008
@orbs: jak ktoś cały dzień miałby fotografować ruchliwą naturę, to - podobnie jak na kilkugodzinnej sesji z modelką - strzelić kilkaset kadrów nie jest chyba niczym niezwykłym. Zdecydowana większość z tego oczywiście do /dev/null poleci, ale IMO lepiej chyba wymienić co jakiś czas migawkę (szczególnie, jak jej koszt w porównaniu do kosztów wyprawy jest znikomy), niż pozwolić sobie na przepuszczenie kilku niepowtarzalnych kadrów.
jaad75 - Sro 25 Cze, 2008
mszczyrek napisał/a: | ...jeszcze bardzo bym chcail zeby miala wiecej mpix, 16-18, ale pewnie z tego nici:( |
A po co? Nie lepiej mieć niższe szumy i lepszy zakres tonalny?
dawid_ - Sro 25 Cze, 2008
Może potrzebuje np. do fotografii produktów.
Winston - Czw 26 Cze, 2008 Temat postu: Re: Nikon D700 nadchodzi:)
MC - Czw 26 Cze, 2008
A co to za problem takie zdjecie zrobic?
mszczyrek - Czw 26 Cze, 2008
jaad75 napisał/a: |
A po co? Nie lepiej mieć niższe szumy i lepszy zakres tonalny? |
16-18 mpix glownie do krajobrazu, piksele ciagle byly by wieksze niz w d300 (a wiec szumy i DR ciagle lepsze) a realna rozdzielczosc wzrosnie (przy tak "duzych" pikselach nie jest jeszcze ograniczana wadami obiektywu). Uwazam ze 25mpix na pelnoklatkowej matrycy jest jeszcze do przyjecia, i to by bylo dla mnie wg optymalne, ale tyle na razie nie dadza, bo zostawia konkurowanie ze srednim formatem D3x. Pamietajmy, ze takie Hasselblady maja mksymalna czulosc na poziomie 400-800 iso...
Co do wytrzymalosci migawki, ostatnio jak nigdy wlaczylem tryb seryjny w moim wolnym (3kl/s) D80 i na "gołej" manifestacji rowerzystow w Londynie zrobilem 200 zdjec w kilka minut. Z czego 2 sie do czegos nadaja:( Dla zawodowca 150tys strzalów to nic, a tyle wlasnie podaje Nikon jako wytrzymalosc migawki w swoich materialach.
Pozdrawiam,
marcin85 - Pią 27 Cze, 2008
http://www.digitaldepot.c...1350/index.html
Daimon - Pią 27 Cze, 2008
Zobaczymy w poniedziałek.
mar - Pią 27 Cze, 2008
Szczerze wątpie, że D700 ujrzy swiatło dzienne chociaż bardzo bardzo ale to bardzo bym chciał
czaszi - Pią 27 Cze, 2008
Ja mysle ze ani 30go ani 1go nie zobaczymy 700ki ale to nie znaczy, ze go nie moga zapowiedziec.
mavierk - Pią 27 Cze, 2008
ja mam nadzieję, że jak coś nowego, to tylko d700 powinno być
Wujek_Pstrykacz - Pią 27 Cze, 2008
Choć bardzo wątpię w pojawienie się tego Nikona to jednak życzę nikoniarzom aby ten model ujrzał światło dzienne.
mnich - Pią 27 Cze, 2008
Życzymy sobie udanego body. Matryca D3 w D300, to byłby murowany sukces.
Pytanie co z D3x ? Może tak miałbyć pierwotnie oznaczony D700? ( tak, tak wiem pixele się mogą nie zgadzać )
Jesienny - Pią 27 Cze, 2008
Jeszcze życzmy sobie następcy d80. Tzn ja sobie życzę bo na d300 nadal mnie nie stać...
heding - Pią 27 Cze, 2008
mnich napisał/a: | Pytanie co z D3x ? Może tak miałbyć pierwotnie oznaczony D700? ( tak, tak wiem pixele się mogą nie zgadzać ) |
no i to ISO 51200...
dawid_ - Pią 27 Cze, 2008
Z ISO bym nie szalał. Myślę że 6400 to i tak na prawdę dużo, zwłaszcza jeżeli będzie znośne.
Też mam nadzieję że wyjdzie D700, bo stanieje D3
mszczyrek - Pią 27 Cze, 2008
Podejde jutro do Digital Depot i zapytam, znam chlopakow... D700 nadchodzi!:) Jestem lepsza wrozka niz Gaciowy musicie przyznac;)
jaad75 - Sob 28 Cze, 2008
mnich napisał/a: | Pytanie co z D3x ? Może tak miałbyć pierwotnie oznaczony D700? ( tak, tak wiem pixele się mogą nie zgadzać ) |
D3x, to miał być model wyżej od D3 i konkurecja dla 1Ds, więc ten model nie ma z nim nic wspólnego. Jestem dziwnie pewien, że to nie jest sciema...
dawid_ - Sob 28 Cze, 2008
A co ma 1Ds Mk III, czego nie ma D3, oprócz większej liczby Mpx? Pytam z ciekawości.
tkosiada - Sob 28 Cze, 2008
witam wszystkich
własnie miałem okazję spotkac sie z 2 goścmi z nikona (czyt. znajomi) i na moje pytanie co słychac w nikonie pojawiły sie usmiechy i bardzo wykrętnie ze ok i takie tam
ale jak rzuciłem hasło D700 to spytali skąd wiem, a potem że nie mogą bo podpisali że będą cicho... jasne
potwierdzili że tak, ma sie pojawic, najprawdopodobnie po wakacjach, oczywiście w wersji FF i ze nikon teraz bedzie stawiał przede wszystkim na pełna klatkę, wiecej nie chcieli zdradzic. aha i żebym nie kupował D300 tylko odkładał już na to FF
o nowych szkłach też ze nie mogą mówic
to tyle, teraz czekamy
zyczę miłego weekendu wszystkim optycznym
mnich - Sob 28 Cze, 2008
tkosiada napisał/a: | nikon teraz bedzie stawiał przede wszystkim na pełna klatkę |
To chyba najlepsza droga, czyż nie ?
dawid_ - Sob 28 Cze, 2008
Zależy dla kogo. Dla mnie najlepsza. Dla osób fotografujących np. ptaki, już nie koniecznie. Wtedy taki D300 będzie dla nich lepszy niż D700, chyba że ten drugi będzie miał 16-18Mpx (czego bym nie chciał) i będzie z czego wykroić.
Czekamy tylko na pierwszy cyfrowy średni format od Nikona. Może taki S1?
dawid_ napisał/a: | Czekamy tylko na pierwszy cyfrowy średni format od Nikona. Może taki S1? | A dlaczegóż firma, która ma znikome tradycje średnioformatowe (zrobili parę szkieł do Broniki) miałaby uderzać w tym kierunku, zwłaszcza, że rynek MF jest mocno niszowy i dużych pieniędzy tam nie zarobią?
mavierk - Sob 28 Cze, 2008
myślę, że robiąc klatkę troszeczkę większą od FX i opracowywując kompatybilność z bagnetem, można by mieć na prawdę fajne pole popisu Ale nie wiem, czy jest to możliwe technicznie i opłacalne.
Pytanie, czy Sony będzie tym zainteresowane...
Ale rzeczywiście, można zrobić np. coś w rodzaju elektronicznej stabilizacji jak w kamerach...
Wujek_Pstrykacz - Sob 28 Cze, 2008
Ja myśle,że z nikonowskiego bagnetu nie wyciągniemy nic powyżej 24x36. Wszystkie większe formaty będą miały winietke.
Pstrykacz, ale chodzi o elektroniczną stabilizację...
mszczyrek - Nie 29 Cze, 2008
To na jedno wychodzi, jesli bagnet bedzie "zaslanial" matryce to nici ze stabilizacji. Swoja droga ciekawy pomysl z elektroniczna stabilizacja w lustrzance...
Co do sredniego formatu, to po to powstaja takie cuda jak Mk1ds i daj Boze D3x, zeby go wykonczyc wlasnie... A raczej odebrac spora czesc klientow.
jaad75 - Nie 29 Cze, 2008
mszczyrek napisał/a: | o na jedno wychodzi, jesli bagnet bedzie "zaslanial" matryce to nici ze stabilizacji. |
Nie, bo w takim przypadku pracuje tylko ta część matrycy, która znajduje się w danym momencie w świetle bagnetu... Mówimy o przypadku, w którym matryca jest znacznie większa od średnicy bagnetu i może być bardzo szybko czytana...
mszczyrek napisał/a: | Co do sredniego formatu, to po to powstaja takie cuda jak Mk1ds i daj Boze D3x, zeby go wykonczyc wlasnie... |
Taa... Przez kilkadziesiąt lat nie udało się to analogowym 135-tkom, to niby dlaczego miałoby się udać cyfrowym?
fafniak - Nie 29 Cze, 2008
mszczyrek napisał/a: | Co do sredniego formatu, to po to powstaja takie cuda jak Mk1ds i daj Boze D3x, zeby go wykonczyc wlasnie... | kolejna bardzo "ciekawa" teoria
dawid_ - Nie 29 Cze, 2008
hehe niezła
MF był by ciekawy dla mnie z jednego powodu. Mamy przykładowo obiektyw 50/1.8 który staje się dość szerokim szkłem, ale z bardzo małą głębią ostrości. Ciężko to uzyskać na APS-C
Musiałby kryć klatkę co najmniej 645 - obiektywy MF sporadycznie schodzą poniżej f/2.8...
..ale 2.8 to na MF już chyba dużo?
jesli chodzi o szkla srednie to 2.8 jest juz "duza" jasnosc. Jest chyba 105mm 2.4 pentaxa - chyba cos jeszce jest ale wiekszosc to sa 3.5-4.5
Chodziło mi o GO.
mavierk - Nie 29 Cze, 2008
no to Ci piszą... z tego wychodzi, że sonnar 180/2.8 jest odpowiednikiem 120/1.8 na FF i 80/1.2 na aps-c
To już mi się podoba
http://nikonrumors.com/20...d700-specs.aspx
specyfikacja wygląda całkiem realistycznie jak w polsce będzie w cenie do 8k.... moje wakacje będą ambitne na budowie
ja tam zazdroszcze pewnosci w jakie szkla inwestowac....
ale po roku to każdy już wie, czego chce. A trzeba wychodzić z założenia, że taki nikkor 24-70/2.8 N to już raczej na całe życie jest
heding - Nie 29 Cze, 2008
mavierk napisał/a: | taki nikkor 24-70/2.8 N to już raczej na całe życie jest |
no chyba że wyjdzie taki z lepszym światłem mavierk
Wujek_Pstrykacz - Nie 29 Cze, 2008
Nawet jak wyjdzie to i tak ten ze światłem 2,8 nadal będzie wspaniały.
żadern aktualny posiadacz tego nie zaneguje... tylko czemu brak testu tego szkła na optyczne.pl???
Dlatego aby nie pobić wspaniałego Zeissa do Sony.
Arek - Nie 29 Cze, 2008
Tylko dlatego, że Sony dało nam swojego Zeissa w dniu światowej premiery. Nikon Polska wolał 24-70 f/2.8 dać Fotopolis, choć go i tak nie przetestowali (mieli go przy teście D3). My prosiliśmy kilka razy, ani razu nie dostaliśmy. A w sklepach jest problem, bo są kolejki na to szkiełko i jak przychodzi kilka sztuk, to od razu się rozchodzi.
Nawet w zaprzyjażnionym Pstryku???
mszczyrek - Nie 29 Cze, 2008
fafniak napisał/a: | mszczyrek napisał/a: | Co do sredniego formatu, to po to powstaja takie cuda jak Mk1ds i daj Boze D3x, zeby go wykonczyc wlasnie... | kolejna bardzo "ciekawa" teoria |
To nie jest teoria, to jest fakt:)
Nawet zawodowcy najczesciej wypozyczaja (za spora oplata) sredni format. No chyba ze pracuja w studiu na okraglo i mode robia... Maloobrazkowych lustrzanek uzywaja na codzien. To teraz jesli taka lustrzanka bedzie miala 25mpix (przypominam ze typowy PhaseOne to 21mpix, wieksze sa juz bardzo drogie, cen nie pamietam dokladnie), a w dodatku beda mieli do niej swietna optyke (r&d w malym obrazku postepuje szybciej, np nowe powloki itd), to jak w reklamie proszku do prania, jesli nie widac roznicy to po co przeplacac? MF bedzie musial staniec bardzo zeby byc konkurencyjnym...
AQQ - Nie 29 Cze, 2008
Arek napisał/a: | ... ani razu nie dostaliśmy. A w sklepach jest problem, ... |
Jesli robicie testy w Warszawie, to chętnie wypożyczę swój. A najchętniej [z czystej ciekawości] popatrzyłbym jak taki test sie odbywa.
Arek - Nie 29 Cze, 2008
AQQ napisał/a: | Jesli robicie testy w Warszawie, to chętnie wypożyczę swój. A najchętniej [z czystej ciekawości] popatrzyłbym jak taki test sie odbywa. |
Dzięki za propozycję. Jeśli w ciągu najbliższego miesiąca nie uda nam się zdobyć tego szkła od sklepów, to skorzystamy z Twojej pomocy.
mnich - Nie 29 Cze, 2008
AQQ napisał/a: | A najchętniej [z czystej ciekawości] popatrzyłbym jak taki test sie odbywa. |
Właśnie, może ktoś z redaktorów by pokusił się o jakiś reportarzyk z takiej sesji testowej. Wszyscy lubimy znać pewne sprawy od kuchni.
Jakie są procedury testowe to wiemy. http://www.optyczne.pl/3....obiektywy_.html
Ale może coś tak ze smaczkiem
mszczyrek napisał/a: | Nawet zawodowcy najczesciej wypozyczaja (za spora oplata) sredni format. |
Chyba w Polsce. Zawodowcy robiący zdjęcia studyjne, modę, czy reklamę używają cyfrowego średniego formatu nagminnie. Jak już kiedyś pisałem, koło mnie w parku jest plenerek ślubny i tam też widzę tam średnioformatówki bardzo często. Obejrzyj sobie program American Next Top Model - często pokazują tam sesje "od kuchni" i naprawdę sporadycznie pojawia się jakiś 1Ds (chyba tylko raz widziałem)... Poza tym, nie zapominajmy, że 645, to takie średnioformatowe APS-C, a część ścianek, czy DSLR-ów cropuje nawet z tego formatu, więc wciąż jest tu wiele do ulepszenia w kwestii jakości obrazu, nie mówiąc już o przejściu w pełni na 67... Tymczasem pełna klatka 135 przy 24MP ma już zagęszczenie większe, niż 10MP matryca APS-C...
no ale o czym w ogóle rozmowa...
MF jest sprzętem niszowym, jednakże bardzo istotnym w aktualnej fotografii i myślę, że głównie ze względu na efekty, jakie daje fizyka większej klatki, tego nie osiągnie się w małym obrazku.
Po za tym ilu z Was, mając do wyboru do studia:
mały format z 25mpix za 24k
czy
średni format z 30mpix za 26k
plus tam świetna optyka na ekwiwalencie małego obrazka: 35mm i 50mm przykładowo.
wybrałoby to 1? Podkreślam, tylko i wyłącznie do studia.
mszczyrek napisał/a: | To nie jest teoria, to jest fakt | uhm......taaaak
jaad75 napisał/a: | Chyba w Polsce | raczej.....
mszczyrek, moze tobie chodzi o zawodowcow od "kotletow"
[ Dodano: Nie 29 Cze, 2008 18:30 ]
mavierk, ale po co placic 26 tysi....
ok 2tys za dzien sesji - kwestia tylko kosztorysu i budzetu sesji...no ale tak czy inaczej ciezko raczej uzywac MF do jakis malizn za 3-4 tys. tu APS-C wystarczy
MC - Nie 29 Cze, 2008
Pstrykacz, czy sugerujesz, ze teraz Optyczni celowo dzialaja, zeby Sony bylo najlepsze na swiecie? Zart jakis czy co...?
fafniak napisał/a: | ok 2tys za dzien sesji - kwestia tylko kosztorysu i budzetu sesji...no ale tak czy inaczej ciezko raczej uzywac MF do jakis malizn za 3-4 tys. tu APS-C wystarczy | Zaufaj mi, ludzie, którzy kupują MF, robią to, bo muszą mieć jakość
mavierk napisał/a: | Zaufaj mi, ludzie, którzy kupują MF, robią to, bo muszą mieć jakość | a o czym ja pisze....? Kwestia tylko albo wydajemy i to nie 26 tys ale ok 40-80 tys. albo wypozyczamy na konkretne zdjecia
MC napisał/a: | Pstrykacz, czy sugerujesz, ze teraz Optyczni celowo dzialaja, zeby Sony bylo najlepsze na swiecie? Zart jakis czy co...? |
A co to źle że ten Zeiss nie ma na razie równych sobie. I pewnie Nikkor nie będzie lepszy. Ja zawsze miałem zaufanie dla firmy Zeiss, nawet teraz mimo że robi obiektywy dla Sony.
MC - Nie 29 Cze, 2008
Pstrykacz, wybacz, ale zrozumialem Twoja wypowiedz w ten sposob, ze optyczni nie testuja tego Nikkora, bo przypadkiem moze byc lepszy od CZ. Jesli chodzilo o cos innego, to przepraszam.
Mnie chodziło tylko o to że ten Zeiss to bardzo udana konstrukcja i Nikkor pewnie go nie przebije choć nie twierdze że nie dorówna.
Dzisiaj jest jakiś zły dzień, ciężko nam się zrozumieć fafniak napisał/a: | a o czym ja pisze....? Kwestia tylko albo wydajemy i to nie 26 tys ale ok 40-80 tys. albo wypozyczamy na konkretne zdjecia | w sumie mi chodziło o to, że te 80k to w rok się takiej osobie spokojnie zwrócą
mavierk napisał/a: | w sumie mi chodziło o to, że te 80k to w rok się takiej osobie spokojnie zwrócą | biorac pod uwage wieksze sesje to zwrot kosztow zakupu moga zwrcic sie po 4-5 miesiacach...
No ale rok jest bardziej prawdopodobny - to fakt
tak czy siak - jakby mi się opłacało to i ja miałbym MF w domu
mavierk napisał/a: | tak czy siak - jakby mi się opłacało to i ja miałbym MF w domu |
Taak? A ja myślałem, że musisz zbierać na jakieś śmieszne 50/1.2L?...
jak zacząłem żyć nadzieją, że d700 niebawem będzie potwierdzony, to zbieram na nowe body nikona
Zawsze na coś trzeba zbierać. Ja myślę o Marku. Nie o sobie tylko o 1DMark III.
Jesienny - Nie 29 Cze, 2008
I jak zwykle skończy się na wydaniu pieniędzy na coś innego bardziej potrzebnego...
Pstrykacz napisał/a: | Nie o sobie tylko o 1DMark III. | czyli w sumie o sobie
Jesienny napisał/a: | coś innego bardziej potrzebnego... | już w tym tygodniu za odłożone pieniądze kupuje sobie 24pak
mavierk napisał/a: | jak zacząłem żyć nadzieją, że d700 niebawem będzie potwierdzony, to zbieram na nowe body nikona |
To na MF musiał byś pozbierać tak z 10 razy dłużej... Tyle lat bez wakacji?...
krisv740 - Nie 29 Cze, 2008
śliwowica
Jesienny - Nie 29 Cze, 2008
Czy ja coś mówię , sam zbieram na d300 to równie dobrze mogę na ewentualne d700, w danej chwili jest to dla mnie podobny zasięg = może kiedyś będę tyle miał.
jaad75 napisał/a: | To na MF musiał byś pozbierać tak z 10 razy dłużej... Tyle lat bez wakacji?... | nie, wtedy bym sobie kupił P-sixa
mszczyrek - Pon 30 Cze, 2008
fafniak napisał/a: | mszczyrek napisał/a: | To nie jest teoria, to jest fakt | uhm......taaaak
jaad75 napisał/a: | Chyba w Polsce | raczej.....
mszczyrek, moze tobie chodzi o zawodowcow od "kotletow"
[ Dodano: Nie 29 Cze, 2008 18:30 ]
mavierk, ale po co placic 26 tysi....
ok 2tys za dzien sesji - kwestia tylko kosztorysu i budzetu sesji...no ale tak czy inaczej ciezko raczej uzywac MF do jakis malizn za 3-4 tys. tu APS-C wystarczy |
Po raz kolejny pojawia sie problem definicji "zawodowca", moze powinienem to dac w cudzyslow. Napisalem przeciez, ze Fotograficy mody itp sredni format kupia (a raczej juz kupili). Tylko ilu ich jest np w Polsce? 10? 50? Szczerze pytam bo nie wiem ile sprzedaje sie takich Sinarow czy Hasselbladow. Smiem twierdzic ze przy tak malej ilosci koszty na badania sa po prostu nieproporcjonalnie duze... Sa jeszcze "zawodowcy" weselno/plenerowo/portretowi ktorzy czasami podpieraja sie MF, ale kiedy dostana dobre 25mpix w 135 po prostu nie beda musieli. Zapotrzebowanie na MF zmaleje, koszty jednostkowe jeszcze wzrosna itd. Gospodarka rynkowa upomni sie o sredni format tak jak upomniala sie o plyty szklane, duzy format, czy film. Oczywiscie nisze zawsze pozostana.
Chyba ze MF stanie sie tak tani ze zainteresuja sie "amatorzy".
jaad75 - Pon 30 Cze, 2008
mszczyrek napisał/a: | Tylko ilu ich jest np w Polsce? 10? 50? |
Ale Polska to malutki i stosunkowo ubogi rynek - nie może być w żadnym razie wyznacznikiem dla trendów sprzedaży dla cyfrowego MF... Tak jak nie może być wyznacznikiem dla rynku sportowych samochodów....
mszczyrek napisał/a: | Sa jeszcze "zawodowcy" weselno/plenerowo/portretowi ktorzy czasami podpieraja sie MF, ale kiedy dostana dobre 25mpix w 135 po prostu nie beda musieli. |
Gdyby tak było, to analogowy MF, czy LF wyginąłby wraz z upowszechnieniem się 135, a jak wiadomo, ma się całkiem dobrze do dziś...
mszczyrek napisał/a: | Chyba ze MF stanie sie tak tani ze zainteresuja sie "amatorzy". |
To znaczy jak tani? Pentax 645D według niektórych plotek, miał kosztować w okolicach $7000 - jak na cyfrowy MF, to niesamowicie tanio, ale czy za tę cenę miałby szansę zainteresować amatora, który zastanawia się nad wyborem między 40D, D300 a 5D? Czy ktokolwiek będzie w stanie przekonać przeciętnego Kowalskiego, który cieszy się małym D60, czy 450D, do noszenia aparatu kilkakrotnie większego i cięższego, nie mającego wysokich czułości, do którego niemal nie ma długich zoomów, a większość obiektywów to stałki, do zapłacenia za taki sprzęt choćby $3000? Nie oszukujmy się, to nigdy nie będzie sprzęt masowy, tak jak masowy nie był w wersji analogowej - ale Ci, którzy go używają zwykle wiedzą, dlaczego to robią i co oferuje, więc nie sądzę, żeby zniknął, czy oddał pole małej klatce.
fafniak - Pon 30 Cze, 2008
juz widze kotletowcow podpierajacych sie cyfrowym MF - raczej nie w naszym kraju
mszczyrek napisał/a: | kiedy dostana dobre 25mpix w 135 po prostu nie beda musieli. | myslisz ze potrzebne im jest te 25 MPix ??? Do czego?
Sadzisz ze jedyna roznica pomiedzy MF a malym obrazkiem to kwestia ilosci pixeli ???
cinekk1 - Pon 30 Cze, 2008
Czy już coś wiadomo o nowym modelu? Był już oficjalny komunikat? To dzisiaj miało być?
Foxer - Pon 30 Cze, 2008
Niektórzy mówili 30 czerwca, inni 1 lipca, a jeszcze inni (większość): nieprędko jeżeli w ogóle! Dzisiaj, jak dotąd, kompletna cisza i żadnego zaskoczenia.
mavierk - Pon 30 Cze, 2008
jutro
czaszi - Pon 30 Cze, 2008
Moze oglosza na przelomie 30/1. Tak o polnocy zeby bylo ciekawiej.
Winston - Pon 30 Cze, 2008
http://img46.imageshack.u...rofifotoia3.jpg
veenee - Pon 30 Cze, 2008
http://www.photoscala.de/D700-statisch.html
spoznilem sie o dwie minuty
mhahahahahahahahah!
W sensie, że czad Bardzo się cieszę
Wujek_Pstrykacz - Pon 30 Cze, 2008
Poczekajmy z tą uciechą na prawdziwą oficjalną prezentację tego modelu. Wtedy zobaczymy co to za nowy pomysł Nikona.
http://farm4.static.flick...3a98178a6_b.jpg a tu tak z bliska. ze szczegółami ;]
marcin85 - Pon 30 Cze, 2008
a jest tu moze jakis podolski ktory by to umial na szybko przetlumaczyc? Poza tabelka to nic nie rozumie Z gory dzieki!
będzie sehr gut! ;]
MC - Pon 30 Cze, 2008
Tlumaczenie w skrocie:
Eine zeyebyste aparaten kamera z pelen klatken
A tak na marginesie, to Nikon szaleje. Dodadza kilka fajnych szkielek i Canon moze sie schowac.
A slowo stalo sie cialem:)
[ Dodano: Pon 30 Cze, 2008 19:56 ]
Ciekaw jestem kiedy D3x pokaza...
MichalP - Pon 30 Cze, 2008
Jak dla mnie bomba - jakość D3 w body D300. Ciekawe jak z funkcjonalnością LV?
A troszkę poprawiając tłumaczenie MC - Eine Zajebiste Digitale Kamera Mit Pełna Klatka von Nikon. Endlich. Ja, ja. Ich mochte eine sehr gern
Arek - Pon 30 Cze, 2008
MC napisał/a: | Eine zeyebyste aparaten kamera z pelen klatken |
Doskonałe
czaszi - Pon 30 Cze, 2008
Popieram, glosujmy na MC jako naczelnego tlumacza optyczne.
Podoba mi sie opis w tabelce:
Opoznienie d700 - krotkie, d3 - krotsze.
Dziwi mnie troche ze w d300 jest pokrycie 100% a w d700 wedlug tabeli 95%
mar - Pon 30 Cze, 2008
Kolejne zdjęcie aparatu widmo >klik<
MC - Pon 30 Cze, 2008
Fajne to widmo.
czy możemy spodziewać się testu na optyczne?
MC - Pon 30 Cze, 2008
mavierk, pytanie nie powinno byc zadane czy tylko kiedy
MM - Pon 30 Cze, 2008
Jak wyjdzie to sprawdzę, porównam z D300 i 5D a wnioski przedstawię choćby w formie oficjalnej (jak Arek mi pozwoli ).
Paweł_G - Pon 30 Cze, 2008
Może wypuszczenie tego D700 w końcu skłoni Canona do zaprezentowania następcy 5D - mam nadzieję że w cenie dla ludu.
k1caj_ns - Pon 30 Cze, 2008
Myślę ,że na pewno skłoni Canona do zaprezentowania 5D mkII ,a jego cena będzie w dużej mierze uzależniona od ceny D700 .
Ja się bardziej nie mogę doczekać testu 5D mkII
Arek - Pon 30 Cze, 2008
mavierk napisał/a: | czy możemy spodziewać się testu na optyczne? |
Pomyślimy co da się zrobić
a ja słyszałem, że już ją testujecie ;D
Mozesz sie Arku podzielic pierwszymi spostrzezeniami?;)
mnich - Pon 30 Cze, 2008
Paweł_G napisał/a: | Może wypuszczenie tego D700 w końcu skłoni Canona do zaprezentowania następcy 5D - mam nadzieję że w cenie dla ludu. |
No cóż.. wszyscy czekaliśmy na D90/D80x oraz 5D MII a tu Nikon zrobił taką niespodziankę. Cudowne posunięcie, nawet jeśli D700 nie dorówna "plastyką obrazu" 5D będzie to naprawdę doskonałe zagranie Nikona. Czekajmy teraz na pierwsze wrażenia, zdjęcia i na odpowiedź konkurencji, końcówka roku zapowiada się cudownie
dla wszystkich amatorów fotografii
mnich napisał/a: | Paweł_G napisał/a: | Może wypuszczenie tego D700 w końcu skłoni Canona do zaprezentowania następcy 5D - mam nadzieję że w cenie dla ludu. |
No cóż.. wszyscy czekaliśmy na D90/D80x oraz 5D MII a tu Nikon zrobił taką niespodziankę. Cudowne posunięcie, nawet jeśli D700 nie dorówna "plastyką obrazu" 5D będzie to naprawdę doskonałe zagranie Nikona. Czekajmy teraz na pierwsze wrażenia, zdjęcia i na odpowiedź konkurencji, końcówka roku zapowiada się cudownie
dla wszystkich amatorów fotografii |
mam nadzieję że nie żałujesz zakupu d300
Cokolwiek by sie nie stalo, 5D bedzie niedlugo (po premierach) mozna kupic w bardzo rozsadnej cenie. Zeby jeszcze dobre szkla Canona nie byly takie drogie:(
mnich - Pon 30 Cze, 2008
MichalP napisał/a: | mam nadzieję że nie żałujesz zakupu d300 |
No coś Ty
Nigdy nawet nie myślałem poważnie o FF.
DX spełnia moje potrzeby, nawet ze wszystkimi swoimi ograniczeniami.
Czekam za to na jakieś ciekawe szkiełko i akcesoria
mszczyrek napisał/a: | Cokolwiek by sie nie stalo, 5D bedzie niedlugo (po premierach) mozna kupic w bardzo rozsadnej cenie. Zeby jeszcze dobre szkla Canona nie byly takie drogie:( |
Też chciałem kupić 5D, tylko słychać dookoła marudzenie na nieprecyzyjny AF. A może tylko zawodowcy to dostrzegają?
@mnich - a ja myślę, tylko na razie mnie nie stać. D3 kosztuje 12.5kzł a d700 podejrzewam o 10k więc i tak zweimal droższe od naszego. Ale poczekamy zobaczymy. Jeszcze trochę i FF/FX trafią pod strzechy tak jak DX wyższej klasy obecnie. W tej chwili nie widzę sensu zmiany (choć chciałbym) Poczekam za to na udogodnienia w stylu LV rodem z wiadomych alf. Wiem, że to zabija duszę lusterek ale taki jest naturalny bieg rozwoju.
krisv740 - Pon 30 Cze, 2008
a ja dzisiaj macałem 1ds mkIII i muszę ze wstydem przyznać że nie skuszę sie na to lustro. jest piekne, ciężkie ,ergonomiczne. ale ja tesknie za 5d (mkII?).
podczepiłem 16-35L i było cudnie. pod analodową jedynką też. wiem niestety ze dla mnie ds to za duzo nigdy nie wykorzystam mozliwości tego sprzetu. szkoda go
ale ff to jest to. myslałbym o d700 , ale po zakupie szkieł L i nie tylko szkoda mi zmieniać system
dawid_ - Pon 30 Cze, 2008
Dlaczego ten D700 nie ma czerwonej gumki pod spustem?
krisv740 - Pon 30 Cze, 2008
polacy tam byli?
znaczy - bylismy tam?
bo to zdjęcie czarno-białe
mnich - Pon 30 Cze, 2008
dawid_ napisał/a: | Dlaczego ten D700 nie ma czerwonej gumki pod spustem? |
A to wogle jest gumka?
Aaaa nie... fakt.. to plastik. Przynajmniej w D80.
mnich - Pon 30 Cze, 2008
może gdybym tak sprzedał D300 i 70-200VR... hmmm
[ Dodano: Pon 30 Cze, 2008 23:27 ]
dawid_ napisał/a: | Można to tak określić. Jest czerwone i się ciągnie.. |
..i kupił 5D. Jak wyjdzie MKII to będzie za 3,5 tyś
krisv740 napisał/a: | a ja dzisiaj macałem 1ds mkIII i muszę ze wstydem przyznać że nie skuszę sie na to lustro. jest piekne, ciężkie ,ergonomiczne. ale ja tesknie za 5d (mkII?).
podczepiłem 16-35L i było cudnie. pod analodową jedynką też. wiem niestety ze dla mnie ds to za duzo nigdy nie wykorzystam mozliwości tego sprzetu. szkoda go
ale ff to jest to. myslałbym o d700 , ale po zakupie szkieł L i nie tylko szkoda mi zmieniać system | No w Twoim przypadku nie ma sensu przejścia na inny system zważywszy na posiadany arsenał. Ja jeszcze mogę bo na razie skromniutka stałeczka 50 1.8.
Dopisano - wiem, że jest super, chodziło mi raczej o cenę. A stosunek jakość/cena jest boski. Chociaż nie wiem, czy czasem nie zamienić na wersję 1.4 bo czasem zdaje mi się ma kłopoty z ustawieniem ostrości (chyba wychodzi te 15% błędów w laboratorium)
mnich - Pon 30 Cze, 2008
dawid_ napisał/a: | i kupił 5D. Jak wyjdzie MKII to będzie za 3,5 tyś |
TIPA , będzie musiała zrobić nową kategorię:
FF entery level
[ Dodano: Pon 30 Cze, 2008 23:31 ]
MichalP napisał/a: | Ja jeszcze mogę bo na razie skromniutka stałeczka 50 1.8. |
to jedno z najleszych szkieł Nikona! Jak możesz!
mnich napisał/a: | może gdybym tak sprzedał D300 i 70-200VR... hmmm |
zawsze zostanie stałeczka i lampka i pamięć więc będzie czym focić a w przypadku FX ta stałeczka stanie się uniwersalna.
mnich - Pon 30 Cze, 2008
MichalP napisał/a: | zawsze zostanie stałeczka i lampka i pamięć |
Jeszcze w obwodzie D80+18-135, co prawda wypożyczony dziewczynie do nauki, ale jest.
Ty jej dałeś, z tego, co pamietam, tego d80
w jakiej cenie ten sprzęt będzie teraz, jak wyjdzie? 10k? 12k? 8?
A ja zaniedługo stanę się, mam nadzieję, szczęśliwym posiadaczem 70-300VR. Później udam się na poszukiwania zooma standardowego. a na końcu jakieś makro (dużego sensownego wyboru na szczęście nie ma - Nikkory 60 i 105mm, Tamron 90 i może jakaś Sigma - nie wnikałem)
w dalszej kolejności poczekam na obniżkę SB-800 (po wejściu SB-900 na rynek) i na razie styknie zakupów.
Oczywiście te zakupy będą rozłożone w czasie - podejrzewam cykl dwuletni.
mnich - Pon 30 Cze, 2008
Dałem, wypożyczyłem, co za różnica, i tak kiedyś znów będzie mój ... to znaczy Nasz, znaczy jej i mój
AQQ - Pon 30 Cze, 2008
mavierk napisał/a: | w jakiej cenie |
Pewnie w połowie drogi między d3 i d300.
Ale narazie to gdybanie.
Zaczekam na potwierdzenie całej sprawy tutaj:
http://www.nikon.com/about/news/index.htm
mnich - Pon 30 Cze, 2008
8499 pln. Kto da więcej?
No widzę ,że kilka obrazków się pojawiło a koledzy już w myślach aparaty sprzedają Zero przywiązania do własnego sprzętu
Ja o zmianie systemu już teraz mogę zapomnieć chyba ,że wygram w totka i strata dla mnie nie będzie miała żadnego znaczenia.
ja myślę, że z początku cena to około 9k a po ustabilizowaniu 8200 tylko ta cholera tanieć nie będzie...
mavierk napisał/a: | Ty jej dałeś, z tego, co pamietam, tego d80
w jakiej cenie ten sprzęt będzie teraz, jak wyjdzie? 10k? 12k? 8? |
W swoich domysłach skłaniam się ku złotemu środkowi czyli 10k. 12k to koszuje d3. Bardziej prawdopodobne jest 8 ale po pewnym czasie
mnich - Pon 30 Cze, 2008
k1caj_ns napisał/a: | koledzy już w myślach aparaty sprzedają |
No oczywiście że jestem przywiązany do swojego aparatu.
Wspomniałem wcześniej o tym że DX wystarcza mi w zupełności. A jak bym zmieniał to na coś w stylu D3/D+ odpowiedni numerek
Może za 3-4 lata.
[ Dodano: Pon 30 Cze, 2008 23:47 ]
k1caj_ns napisał/a: | chyba ,że wygram w totka |
Ja gram regularnie
mnich napisał/a: | k1caj_ns napisał/a: | koledzy już w myślach aparaty sprzedają |
No oczywiście że jestem przywiązany do swojego aparatu.
Wspomniałem wcześniej o tym że DX wystarcza mi w zupełności. A jak bym zmieniał to na coś w stylu D3/D+ odpowiedni numerek
Może za 3-4 lata.
[ Dodano: Pon 30 Cze, 2008 23:47 ]
k1caj_ns napisał/a: | chyba ,że wygram w totka |
Ja gram regularnie |
Ja też na razie nie myślę o zmianie chyba że wygram w coś (czyżby totka???) Taka jest prawda - lepsze jest wrogiem dobrego i producenci wiedzą o tym "wydzielając" nowinki partiami tak aby móc coś tam dodać i zwiększyć sprzedaż bo znajdę się tacy co od razu wymienią sprzęt na nowy.
Ja na mojego czekam już dwa tygodnie i strasznie się już zdążyłem przez ten czas przywiązać do niego . W media markt byłem pomacać chyba już 5 razy i sprzedawcy się dziwnie na mnie już tam patrzą
Tak w przeciągu dwóch ,trzech lat to albo 5d mkII albo 5D mkIII . Chociaż ten drugi to kto wie co to będzie o ile będzie. Teraz też planuję przy 40 D zostać przez kawałek czasu chyba ,że los się do mnie uśmiechnie i szósteczka padnie.
mnich - Pon 30 Cze, 2008
k1caj_ns napisał/a: | W media markt byłem pomacać chyba już 5 razy i sprzedawcy się dziwnie na mnie już tam patrzą |
Pochodź jeszcze trochę może go Ci dadzą z litości
Mój kolega mawia tak:
Jak coś dają za darmo to bierz, a jak nie dają to postaraj się by dawali
znam ten okres wyczekiwania. Jest najpiękniejszy. Chodzenie do sklepów, oglądanie prospektów, czytanie forum, testów i inszych. Też tak miałem ale w innej branży - jak kupowałem swoje pierwsze moto (już sprzedane). ehh
Jest to fajne bo w oczekiwaniu na ten sprzęt to już zakupiłem dwie karty ładowarkę do akumulatorków AA 8 akumulatorków do lampy osłonkę na LCD i ściereczkę do czyszczenia z nową gruszką Chyba pójdę spać to szybciej będzie jutro Przychodzi w jednej paczuszce z 16-35L i 580 EX II więc warto było czekać i się niecierpliwić
MichalP - Wto 01 Lip, 2008
no to gratuluję - niezły zakup - dobranoc - będzie szybciej
jaad75 - Wto 01 Lip, 2008
AQQ napisał/a: | mavierk napisał/a: | w jakiej cenie |
Pewnie w połowie drogi między d3 i d300. |
Ja obstawiam cały czas $2999.95 MSRP i $2899.95 pierwsze Street Price. Jakieś zakłady?...
mavierk - Wto 01 Lip, 2008
Poczekam do premiery... jak ja nie lubię faktu, że USA jest największą potęga gospodarczą na świecie i wszystkie premiery są wg ich czasu...
Jesienny - Wto 01 Lip, 2008
Cierpliwość to cnota
Ale teraz już czas spać po 15 godzinach w robocie.
Ja teraz cierpliwie poczekam na spadek ceny d300 ;]
Mnie ciekawi, dlaczego zdecydowali się na wizjer z 95% kryciem, skoro D300 ma 100% - szkoda... BTW, jeśli cena w Europie będzie w okolicach sugerowanych 2600 euro, to cena amerykańska może być jeszcze niższa niż ta którą strzeliłem...
czaszi - Wto 01 Lip, 2008
Jak znam zycie to w Europie bedzie odpowiednik w Euro tego co jest w USA w dolarach - jezeli sugerowana cena to ok 3000 to w europie pewnie jakies 2800 (w UK w przeliczniku na Euro wyjdzie pewnie jakies 2500-2600). Zmniejszenie wizjera o 5% (o ile to prawda) nastapilo zapewne aby jeszcze bardziej rozgraniczyc d700 od d3. Jutro (dzisiaj) zobaczymy czy dowiemy sie wiecej od producenta :] Mam nadzieje, ze nie beda nas dalej trzymac w ciemnosciach.
dawid_ - Wto 01 Lip, 2008
A nikt nie woli D3 w cenie D700? Pewnie na tyle stanieje, po ukazaniu się D3x.
mszczyrek - Wto 01 Lip, 2008
Oj, Nikony tak szybko nie tanieja:) To D3x bedzie bardzo drogi po prostu...
Ale sugerowana cena w euro to 2599...
RobertO - Wto 01 Lip, 2008
no to macie juz oficjalnie:
nasze wrazenia
http://www.optyczne.pl/89...%C5%BCenia.html
a tu od groma zdjec
http://www.optyczne.pl/10...Nikon_D700.html
Ceny tak jak mówiłem - MSRP $2999 lub €2599... Czyli w Stanach powinien być realnie do kupienia $100 taniej na starcie... Można się skusić...
No to ja tez:
http://www.nikon.pl/produ...7/overview.html
P.S. Czy wy chlopaki cala noc wyczekiwaliscie na tego newsa?
MM - Wto 01 Lip, 2008
Wizjer ograniczony przez wbudowaną trzepaczkę. Szkoda choć ja się przyzwyczaiłem w 5D do tego, że zdjęcie wychodzi szersze niż to co widzę i w takim 1D czy D300 często "przycinam" mając niejako zakodowany zapas w wizjerze
Jeżeli pole krycia AF-u jest takie samo jak w D3 to jest to wada tego aparatu. To co widać w wizjerze D300 czy 1D jest optymalne jak dla mnie.
Czy jest wiadmoma maksymalna dostępna czułość (jakoś nie doczytałem). Będzie tak samo jak w D3?
Edit: Pisałem jednocześnie z kolegą czaszi i już doczytałem. Jest baaardzo fajnie. Sony może sobie zakopać swoje A900 a teraz czekam na następcę 5D
MM napisał/a: | Wizjer ograniczony przez wbudowaną trzepaczkę. |
No co Ty? Przecież to nie ma nic do rzeczy... Myślę, że po prostu miało być taniej - 100% krycia wymaga bardzo ciasnych tolerancji przy montażu... Chociaż z drugiej strony D300 ma...
[ Dodano: Wto 01 Lip, 2008 07:53 ]
czaszi napisał/a: | P.S. Czy wy chlopaki cala noc wyczekiwaliscie na tego newsa? |
U mnie jeszcze drugiej nie ma...
MM - Wto 01 Lip, 2008
jaad75 napisał/a: | MM napisał/a: | Wizjer ograniczony przez wbudowaną trzepaczkę. |
No co Ty? Przecież to nie ma nic do rzeczy... |
Też tak mi się wydawało, ale wyczytałem coś takiego w tekście newsa na optycznych.
MM napisał/a: | wyczytałem coś takiego w tekście newsa na optycznych. |
Szukałem, ale nie znalazłem... Może coś im się pomyliło i usunęli...
Arek - Wto 01 Lip, 2008
Nikon tak twierdził w materiałach, które dostaliśmy. Krycie wizjera jest zmniejszone o 5% ze względu na mechanizm czyszczenia matrycy. Nie wiem dlaczego, bo aparatu nie rozbierałem.
Arek napisał/a: | Krycie wizjera jest zmniejszone o 5% ze względu na mechanizm czyszczenia matrycy. | Nie mogli sobie lepszej wymówki znaleźć? Np. że chcieli zmieścić wbudowaną lampę i musieli pójść na kompromis...
MM - Wto 01 Lip, 2008
Dzięki Arek bo teraz też szukałem i nie znalazłem tego fragmentu. Już rwałem resztę włosów, że mam jakieś wizje z przepracowania albo mi się przyśniło
fafniak - Wto 01 Lip, 2008
MM napisał/a: | Już rwałem resztę włosów | a udalo ci sie to ? Bo z kaskiem na glowie to chyba dosc ciezko ?
Arek - Wto 01 Lip, 2008
MM dobrze widziałeś. Nic nie usuwaliśmy. Ten tekst jest cały czas w 3 rozdziale, podrozdział "Czyszczenie matrycy"
Arek - Wto 01 Lip, 2008
jaad75 napisał/a: | Nie mogli sobie lepszej wymówki znaleźć? Np. że chcieli zmieścić wbudowaną lampę i musieli pójść na kompromis.. |
W to pewnie łatwiej byłoby uwierzyć
A generalnie, jak wrażenia z użytkowania w porównaniu z D3? Mam wrażenie, że D700 z gripem, może trochę lepiej leżeć w ręce, zwłaszcza w pozycji portretowej...
Dlaczego wiekszosc tych nowych aparatow MUSI miec niewiadomoileASA do fotgrafowania "bez swiatla" a zapomina sie o takich czulosciach jak 25-50 asa ?
Wiem ze rynek napedzaja fotopstryki ale to nie jest jedyna grupa uzytkownikow....
Arek - Wto 01 Lip, 2008
D3 leży lepiej (właśnie szczególnie w pionie), choć z aparatami klasy D200/D300/D700 mi sie pracuje znakomicie i nie narzekałem. Aparat dobrze leży w ręku, obsługa bezproblemowa. Wizjer mimo 95% krycia i tak robi świetne wrażenie.
Fafniak, ISO 25-50 wymagałoby zastosowania nowej matrycy, a tej pewnie Nikon pod ręką nie miał. Nowe CMOSy z D3 i D300 ukierunkowane są na pracę na dużych czułościach stąd natywne ISO 200. Krążą plotki, że
następca 5D ma mieć ISO 50. Może się przesiądziesz?
fafniak, bo jak obniżysz czułość bazową sensora, to trudniej go potem ciągnąć w górę... Zresztą, filtry ND też muszą się sprzedawać...
Arek napisał/a: | ISO 25-50 wymagałoby zastosowania nowej matrycy |
no i co..... zrobic podzial "kolejny" tym razem na sprzet "reporterski" i nazwijmy to "studyjno-plenerowy" z roznymi zakresami czulosci.
Prawie juz cos takiego canon kiedys zrobil z 1D i Ds (myla mi sie te oznaczenia) roznily sie chyba szybkostrzelnoscia i iloscia pikseli....
[ Dodano: Wto 01 Lip, 2008 09:08 ]
acha no i aparat BW pracujacy "wszystkimi pikselami" bez tych wszystkich interpolacji/śmacji
ja tam spałem smacznie do 6.00 (chyba coś wyczułem) potem obudziłem się o 8.30 i dzięki temu spóźniłem się do pracy
Wujek_Pstrykacz - Wto 01 Lip, 2008
No to mamy początek nowej rywalizacji w FX. Teraz oczekujemy na Canona 5D Mark II i te nieszczęsne Sony A900. Będzie w czym wybierać. Ja raczej skłaniam się ku Canon 1D Mark III. Zależy mi bardziej na szybkości.
mnich - Wto 01 Lip, 2008
Prezentacja D700 we Wrocławiu.
14 lipca, poniedziałek - Wrocław
sklep FOTO-MASTER, ul. Odrzańska 24-29/2, 50-114 Wrocław
godziny pokazu 13.00-18.00
13.00-14.00 prezentacja produktu
14.00-16.00 pokazy mima/testowanie aparatu
16.00-17.00 prezentacja produktu
17.00-18.00 pokazy mima/testowanie aparatu
goltar - Wto 01 Lip, 2008
Z dzisiejszej premiery najbardziej cieszy mnie to, że Canon nie może już dłużej czekać z następcą 5D Dziwi za to pokazanie tylko dwóch nowych obiektywów. Nikon pewnie chce zostawić coś na wrześniowe targi photokina
Lada dzień zaskoczą nas informacją o nowym Canonie.
Pstrykacz napisał/a: | Lada dzień zaskoczą nas informacją o nowym Canonie. |
...1500D
mnich - Wto 01 Lip, 2008
Bardziej od tego D700 podoba mi się ten obiektyw PC 85/2.8
niezla portretowka bedzie
http://www.optyczne.pl/89...żytkowanie.html
[..]w nim znajdziemy system czyszczenia detektora oparty o drgania na wysokich częstościach.
Foxer - Wto 01 Lip, 2008
Wydaje się świetny aparat! Aż nie mogę się doczekać testów, tak samo jak nie mogłem się doczekać oficjalnych informacji o D700. To jest dzień dla Nikona, popisali się.
BTW. W galerii zdjęć: http://www.optyczne.pl/1058-n... źle podlinkowane pierwsze zdjęcie w drugim rzędzie.
MC - Wto 01 Lip, 2008
Ponoc oficjalne zdjecia, jak by to kogos interesowalo
http://imaging.nikon.com/...d700/sample.htm
JPG mało mówi niestety. Gdyby dali NEF'y to co innego.
W exif rzeczywiście jest D700. Zdejęcia jak zdjęcia. Nic nadzwyczajnego.
AQQ - Wto 01 Lip, 2008
Hmm.
Myślę, że teraz trzeba zaczekać 6-12 miesięcy aż ceny D700 i SB900 zejdą na rozsądniejszy poziom.
FX, zoom lampy do 200mm i powrót do "szerszych" możliwości obiektywów FX jednak są kuszące. No i na szczęście MBD10 nadaje się też do D700.
Się porobiło
Ostegolectric - Wto 01 Lip, 2008
Szkoda że w tych zdjęciach oficjalnych to nie dali nic z czułości wyższej jak 400
mnich - Wto 01 Lip, 2008
Cytat: | On sale in July for US$2999 or €2599 body only. |
mnich napisał/a: | Cytat: | On sale in July for US$2999 or €2599 body only. |
|
Raczej mało prawdopodobne aby u nas sprzedawali na wejściu za 8800 zł (2600 EURO * 3,4)
"Transport" każdej sztuki wycenią na 1200 zł.
krisv740 - Wto 01 Lip, 2008
mnich,
nie trzeba było podawać ceny w usd!
już zacząłem liczyć
michał - ty sie możesz z mnichem nad tym zastanawiać, ja na razie czekam na 5d
zazdroszczę WAM.
piekny aparat duzo w tym prawdy, że ładny sprzęt lepiej się sprzedaje. jeszcze jedno wyniosłem z pracy w usa jest takie powiedzenie jeśli coś ma być naprawdę dobre musi być ładne i odwrotnie) . ten nikon jest po prostu piekny
Paweł_G - Wto 01 Lip, 2008
Aparat ciekawy, lampa też. Tylko czy stanie się FF dla ludzi? Myślę że aby odpowiedzieć na to pytanie trzeba poczekać na odpowiedź Canona i ustabilizowanie cen na rynku. Poza tym ceny D300 powinny zacząć spadać co też jest niezłym faktem dla nas - potencjalnych kupujących.
krewzszafy - Wto 01 Lip, 2008
nikon ostro idzie do przodu i dobrze w końcu cos ruszyło w temacie FF
Arek - Wto 01 Lip, 2008
A mnie zastanawia śmieszna sytuacja, która się teraz wytworzyła. Nikon ma fajne puszki (jak jeszcze zrobi dobry upgrade D80 to będzie w zasadzie ideał) ale ma spore braki w szkłach. Wszystkie stałki z zakresu 20-135 mm to starocie projektowane pod analoga bez SWM, stare są 4/300, 80-400 VR, nie ma w ogóle 4/400 czy
5.6/400... Z dobrych kitów na pełną klatkę jest tylko drogi 24-70 f/2.8...
U Canona zrobiło się jakoś na odwrót. Są dwa fajne kity na pełną klatkę 24-105 i 24-70, są doskonałe
stałki 24L, 35L, 50L, 85L, 135L (wszystkie z USM) jest nowe 2/200 mm, przydałby się upgrade 100-400, 4/300, 5.6/400 ale tym co jest da się focić. Zrobił się problem puszek... 5D ma już swoje lata i jego AF
oraz brak uszczelnień jest sporym problemem. 1D MkIII w zasadzie we wszystkim ustępuje D3 no i
nie jest FF...
ale panowie redaktorzy to wszystkie ordery za pazucha trzymali
mieli puchę i wiadomości ale pary to juz nie puścili
sytuacja tak jak arek napisał jest co najmniej dziwna. naprawdę w chwili obecnej ani designe ani spec.techniczna canona nie jest konkurencyjna dla nikona. jakość matryc jest już bardzo podobna i w tym momencie canon dostaje bardzo mocno w cztery litery. tylko te szkła nikona. mniej i drożej.
och dajcie mi kasę a zmieniam system - mam na mysli totka
Daimon - Wto 01 Lip, 2008
Ja myślę, że w temacie szkieł Nikon nie powiedział jeszcze ostatniego słowa i możemy się spodziewać kilku dorodnych rurek.
Daimon,
na pewno! pokazali to wypuszczając takie aparaty. ale to kwestia czasu i pieniędzy które będzie trzeba zainwestować. a nikon plitykę cenową ma chyba jeszcze lepszą niż canon
Arek - Wto 01 Lip, 2008
Jak na razie pokazują same niszowe szkiełka w stylu tych PC-E...
MC - Wto 01 Lip, 2008
Szkielka pewnie beda.
Tak jak Arek napisal w kwestii FF:
Nikon ma swietne puszki, ale nie az tak wiele da sie podpiac.
Canon ma swietne szkla, ale juz body slabsze...
k1caj_ns - Wto 01 Lip, 2008
Czyli jeśli teraz canon nadrobi 5d mkII i 50D to dalej będzie liderem ze względu na dobrą i pokaźną szklarnie . Oczywiście jeśli nie przesadzą z cenami.
Wystarczy, że w 50D dadzą porządny ekran (3" high-res) przyciski do obsługi z boku ekranu i porządny LV i będzie strzał w dziesiątkę. Ale Canon tego nie zrobi, bo nie sprzedałby swojego następcy. Oczywiście korekta AF w body też by się przydała. Ale nie wymagajmy zbyt wiele...
Arek - Wto 01 Lip, 2008
Plotek jest dużo. Ostatnie mówią o rozdwojeniu 5 D na 3D i 6D. To w sumie byłby dobry ruch, bo Canon obłożyłby Nikona ze wszystkich stron. 6D byłby tańszy od D700, 3D może siedzieć pomiędzy D3 a D700, 1D MkIII konkurować z D3, a 1Ds MkIII czekać na górze piramidy na D3x.
Podobno ma być sporo szkieł od Canona właśnie. Krążą ploty o EF-S 18-200 IS, a także o upgrade 100-400 oraz 24-70 f/2.8 (ma być z IS-em). Przebąkuje się o 5.6/400 IS i poprawionej na FF 17-40 f/4L, choć to już mi wygląda na pobożne życzenia, a nie na rzeczywistość.
Winston - Wto 01 Lip, 2008
a myślicie, że sb-800 jakoś w wkrótce stanieje? bo mam kasę i mnie korci, a nie wiem czy nie stracę
Ona i tak nie jest droga.
Winston - Wto 01 Lip, 2008
nie jest, ale zawsze to parę groszy do przodu (wiecej aku)
Pstrykaczu - masz tyle sprzętu, że powinieneś już wiedzieć, że tańsze jest wrogiem taniego Rzecz w tym aby uznać kiedy to tańsze jest przyjazne dla naszej kieszeni. Obecna cena SB-800, może i nie należy do najwyższych, ale dla niektórych nie jest (jeszcze) przyjazna.
Ciekaw jestem czy canon zaprezentuje następcę 100-400 bo nadal dobrze się sprzedaje ,a konkurencja w tym segmencie się jak na razie nie popisała. Odnośnie rozgałęzienia 5D na 3D i 6D to faktycznie posunięcie najlepsze.
w 50D chciałbym tylko jeszcze lepsze uszczelnienia i matrycę z 450D . Tylko wtedy mielibyśmy coś bliskiego ideału ,a to nie byłoby dobre dla puszek tej firmy stojących wyżej w drabince.
Gustaw08 - Wto 01 Lip, 2008
Świetny ruch ze strony Nikona! Tak trzymać! Myślę, że ten model to spełnienie marzeń wielu tylko cena nieco razi ale tu historia uczy, że upływ czasu i działanie konkurencji robią swoje
Ciekawe co na to Olympus bo im więcej FF na rynku tym więcej chmur na olkowskim niebie...
Arek - Wto 01 Lip, 2008
Dla Olka nie ma znaczenia ile FF będzie na rynku. Wręcz im będzie ich więcej, tym mocniej Olek może eksponować swoje zalety. W Olku winieta 30% to maks absolutny, a w jasnych szkłach na FF 70% winieta to typowa rzecz.
Olek?.. Coraz mniej się liczy i ten trend się chyba utrzyma. Równia pochyła.. a szkoda, szkoda.
Arek napisał/a: | W Olku winieta 30% to maks absolutny, a w jasnych szkłach na FF 70% winieta to typowa rzecz. |
Tylko, że poza winietą to jest ogólnie gorzej. Kłopoty z szerokim kątem, większa głębia ostrości, a przede wszystkim mała szklarnia i brak podstawowego zooma ze stałym światłem.
mar - Wto 01 Lip, 2008
Arek napisał/a: | Plotek jest dużo. Ostatnie mówią o rozdwojeniu 5 D na 3D i 6D. To w sumie byłby dobry ruch, bo Canon obłożyłby Nikona ze wszystkich stron. 6D byłby tańszy od D700, 3D może siedzieć pomiędzy D3 a D700, 1D MkIII konkurować z D3, a 1Ds MkIII czekać na górze piramidy na D3x.
Podobno ma być sporo szkieł od Canona właśnie. Krążą ploty o EF-S 18-200 IS, a także o upgrade 100-400 oraz 24-70 f/2.8 (ma być z IS-em). Przebąkuje się o 5.6/400 IS i poprawionej na FF 17-40 f/4L, choć to już mi wygląda na pobożne życzenia, a nie na rzeczywistość. |
No właśnie! Ja pod koniec tego roku zamierzam wybrać któryś z systemów C lub N i tak jak piszecie Nikon zaatakował super puszkami a Canon ma tańszy i dający większe pole wyboru zestaw szkieł. Na dzień dzisiejszy chyba rozsądniej byłoby zainwestować własnie w Canona. Mimo tego, że Nikon zakasował Canona puszkami to jednak wydaje mi się że Canon jednym precyzyjnym ruchem może zniwelować straty prezentując zbliżone osiągami puszki do nowości Nikona. Im więcej puszek i szkieł tym większe pole do manewru dla użytkowników. Sony włączy się do walki z A900 . Firmy zaczną konkurować nie tylko obiektywami i puszkami ale i cenami. Nic tylko się cieszyć!
Arek - Wto 01 Lip, 2008
Zgadza się. Canon przy założeniu udanych premier w sierpniu i na Photokinie może nadrobić wszystkie zaległości. Wystarczy wypuścić owe mityczne 3D i 6D, dorzucić 24-70 IS USM, zrobić upgrade 100-400
i 5.6/400. Do tego brakuje jeszcze jakiegoś EF-Sa klasy 16-70(80) ze światłem 3.5-4.5 i IS oraz USM.
Potem w lutym 2009 roku 50D i 1D Mk IV.
Wydaje mi się że Nikon niedługo odświerzy szklarnię. Myślę że to szybszy i łatwiejszy krok, niż wypuszczenie dwóch puszek dla Canona. Przecież istnieje dużo starszych konstrukcji, które wystarczy zmodernizować (zmienić soczewki na ED, wrzucić silniczki itd.). Może jednak się mylę. Nie znam technologii produkcji szkieł.
Arek - Wto 01 Lip, 2008
Ujjjj.... polemizowałbym. Ze szkłami wcale tak prosto nie jest. Nie da się zamienić jednej soczewki na ED i mieć problem z głowy. Dodanie silniczka ten nie zawsze jest takie proste. Często wymaga to przekonstruowania całego szkła ma takie w którym ogniskowanie odbywa się poprzez ruch małych kilku soczewek wewnątrz, a nie całego układu.
Pewnie masz rację. Ja się po prostu cieszę że Nikon ostatnimi czasy coraz silniej wchodzi w półkę profesjonalną, a to dobrze wróży firmie. Kiedyś patrząc na zawodowca widzieliśmy tylko napis Canon na puszce i biały obiektyw. Myślę że to się powoli zmienia.
I badz tu madry i pisz wiersze - Canon i obiektywy czy Nikon i korpusy. Biorac pod uwage wypowiedzi na forum powinnismy isc w Canona bo - lepsze obiektywy slabszy korpus. Zobaczymy jak sie sytuacja rozwinie. Zgadzam sie z marem ze tak czy siak powinno wyjsc na korzysc dla nas.
Teraz tylko czekac na test pelnej wersji d700.
A zdjecia ktore podlinkowal MC bardzo szczegolowe. Zapowiada sie niezle.
czaszi,
gdybym dzisiaj mógl wybierać bez bagażu to mój wybór byłby jeden - nikon!
MC - Wto 01 Lip, 2008
Moj tez. NIKON. Ale musialbym miec minimum 15k PLN
Ja bym wybrał Canona ze względu na szkła. Bo 40D ma teraz przystępną cenę ,a do 5d mkII sytuacja może się diametralnie zmienić. Zauważcie ,że Canon nie pokazał jeszcze żadnej premiery więc teraz ich ruch ,a w sómie w tym momencie są pod względem wyboru systemu powiedzmy na jednym poziomie.
czaszi napisał/a: | Biorac pod uwage wypowiedzi na forum powinnismy isc w Canona bo - lepsze obiektywy slabszy korpus. | ale to nie jest prawda, AF z d700 bedzie działać z nienajgorszym 35/2 50/1.4 czy 85/1.4 do tego dochodzą jeszcze super szkła: 105/2 DC i 135/2DC po za tym do d700 planuję zestaw: Sigma 20/1.8 + 50/1.4 + nikkor 85/1.8 + 70-300VR
mar - Wto 01 Lip, 2008
Czy lepszym bedzie Nikon Canon czy też inny system to bez rożnicy Ważne natomiast jest to że konkurowanie miedzy firmami nabiera rumieńców a to pociągnie za sobą lepsze konkurencyjne ceny i nowe premiery szkieł i puszek Ja chętnie też wybrałbym Nikona ale rozsądnie patrząc na dzień dzisiejszy wybrałbym Canona. Na szczęście mam czym focić a odpowiednią sumę na szkła i moją pierwszą lustrzankę cyfrową będę miał za kilka miesięcy a do tego czasu sporo się może zmienić Oby więcej takich dni jak dzisiejszy! Czekamy teraz na ruch Canona i Sony a potem na ruchy cen
mavierk,
nie zgodzę się z tobą.
oferta szkieł nikona jest okropna. albo stare, albo drogie.
to jednak nieważne. canon dostał w d.... w zaawansowaniu układów af i ekspozycji oraz wspólpracy z lampami i obiektywami. nikon jest po prostu najbardziej ergonomiczny i rzyjazny uzytnikowi. trzeba za to zapłacic obiektywami
[ Dodano: Wto Lip 01, 2008 20:52 ]
[quote="mar"]Czy lepszym bedzie Nikon Canon czy też inny system to bez rożnicy Ważne natomiast jest to że konkurowanie miedzy firmami nabiera rumieńców a to pociągnie za sobą lepsze konkurencyjne ceny i nowe premiery szkieł i puszek
dla mnie już nie - w stosunku do pierwszego stwierdzenia
ale pod drugim podpisuje sie racicami
krisv740 napisał/a: | albo stare, albo drogie. | ale oba warianty dają radę optycznie. Więc czym się przejmować? Jak długo śrubokręt jest w zestawie, moim zdaniem nie ma czym
Wg mnie, opinia o "lepszych" szklach Canona jest co najmniej dyskusyjna. Tanie Canony (50/1.8, 35/2) sa slabo wykonane, a drogie sa ... bardzo drogie, i o jakosci tez niepewnej (vide 35/1.4, 24-70/2.8). To jesli chodzi o stalki. Natomiast jesli chodzi o zoomy, Nikon ma:
N14-24 - najlepszy w klasie
N24-70 - exequo z CZ 24-70
N70-200 - podobno tez nie najgorszy
To sa wszystko nowe szkla, no i codzienny zakres jest pokryty. Kity Nikon ma lepsze od dawna (N18-70 chocby, 16-85VR). A nawet jesli Canon ma fajne szkla xx/4, to kto bedzie cos takiego kupowal do pelnej klatki na ktora wyda 10tys lub wiecej z akcesoriami?
Mocne stalki Nikon beda - wyjda razem z D3x, bo na 12mpix "stare" radza sobie calkiem niezle (patrz test chocby D3 i porownanie rozdzielczosci na N35/2 i C35/1.4L, czy chocby wykresy taniutkiego 50/1.8 na FF). Jesli sie komus spieszy, sa Zeissy ZF i Voigtlandery o ktorych chyba zapominacie... Tele tez powinni odswiezyc przed Olimpiada, ale cos nie widac na razie....
mszczyrek,
zgoda , ale porownaj ceny
mszczyrek, zachowałeś się jak maniakalny nikoniarz Canon ma super oferte stałek, nie najgorszą ofertę zoomów, ale w jednym masz racje: jak ktoś chce szeroki kąt + coś jasnego do codziennego focenia, może sobie relatywnie tanio wypełnić zakres 14-200/2.8. Problem przychodzi wraz z dłuższymi ogniskowymi. Moim zdaniem nikon odświeżył to, co się sprzedawało najlepiej (24-70)
krisv740 napisał/a: | mszczyrek,
zgoda , ale porownaj ceny |
Ceny są porównywalne.
[ Dodano: Wto 01 Lip, 2008 21:13 ]
Cytat: | Jak na razie pokazują same niszowe szkiełka w stylu tych PC-E... |
To byłyby pierwsze szkła jakie bym kupił w tym systemie i jedyne, dla których mógłbym go zmienić.
takie 85/2.8 do portretu może być turbo
jaad75,
ze wskazaniem na nikona
mavierk napisał/a: | takie 85/2.8 do portretu może być turbo |
W zasadzie mógłbym mieć ten zestaw T&S-ów i nic innego...
krisv740 napisał/a: | jaad75,
ze wskazaniem na nikona |
Canona bym się i tak nie tknął...
No nie wiem, ja z przyjemnoscia doplacilem pare zlotych do N50/1.8 w porównaniu z C50/1.8 (a zaluje ze jeszcze nie pare wiecej do 50/1.4 - 50/1.8 tanio sprzedam:) C35/1.4 do tanich nie nalezy, ale w promocji mozna dostac dziure w soczewce. Optycznie jest w sumie podobny do 35/2 (pomijam swiatlo za ktore niektorzy zaplaca kazde pieniadze bo potrzebuja). Ceny dobrych zoomow sa podobne tu i tu, a taki np C24-70, jak to ktos zauwazyl na forum, "wystepuje takze w wersji soft". Wiec nie wiem jak to jest do konca z ta tanioscia Canona.
jaad75,
zadżumiony?
Maverick:
Nie maniakalny Nikoniarz, tylko czlowiek ktory wybral system po pol roku przemyslen i teraz sie cieszy ze zrobil dobrze:) Mam stalki Nikkora od 24 do 85mm (4 sztuki), podlicz sobie ile by Lki kosztowaly...
marcin-vlc - Wto 01 Lip, 2008
Moze dorzuca wkrotce D90 do kompletu nowosci, bo podobno na kanadyjskim rynku wlasnie zakonczyli dostawy D80.
D90 w sierpniu, najpozniej na Photokinie.
[ Dodano: Wto 01 Lip, 2008 21:34 ]
A do tego bedzie lepszy niz polprofesjonalny 40D.
mszczyrek napisał/a: | podlicz sobie ile by Lki kosztowaly... | adektantnie do jakości wykonania i jakości obrazu Po za tym Mavierk a nie Maverick
mavierk napisał/a: | Po za tym Mavierk a nie Maverick |
A bo żeś se ksywkę wybrał...
Sorry za przekrecenie, literowka, mózg nie pracuje po calym dniu biegania:) Czy adekwatnie do jakosci obrazu - zobacz testy D3, D300 gdzie porownywane sa N35/2 czy smiesznie tani 50/1.8 do L-ek. A jesli chodzi o mityczna "plastyke" to ja po prostu w cuda nie wierze. Pamietac nalezy, ze obiektywy na FF beda dawaly GO mniejsza o 1 dzialke niz APSC, co ponownie sklania do zastanowienia nad sensem wydawania pieniedzy na "superjasne" szkla (GO bedzie wystarczajaco "plytka" przy 2.8 gdzie wszystkie ww. pracuja juz bardzo ladnie). Tzn jesli sie liczy z pieniedzmi, bo jesli nie to sa przeciez Zeissy i inne cuda.
[ Dodano: Wto 01 Lip, 2008 21:53 ]
Natomiast mi, czlowiekowi z natury oszczednemu, 2.8 + iso 3200 na FF wystarczy chyba do wiekszosci zdjec... Nawet sie zastanawiam czy stalek nie sprzedac i nie zakupic 24-70 dla wygody....
mszczyrek,
kolego, to jak na "z natury oszczednego" to za swoje stałki przepłaciłeś w stosunku do canona. po podliczeniu (takim prostym) w polsce ok 250pln
ja wychodzę z założenia, że żeby mieć taką samą głębie z aps-c z 50/1.2 trzeba na FF mieć 85/1.8 <- cenowo już wtedy wychodzi taniej. Czyli, żeby mieć efekt głębi z FF 85/1.2L trzeba mieć aps-c 50/0.8 -> Tobie może taka głębia nie jest potrzebna, ale ja jestem nią zauroczony
AQQ - Wto 01 Lip, 2008
mszczyrek napisał/a: | ... Nawet sie zastanawiam czy stalek nie sprzedac i nie zakupic 24-70 dla wygody.... |
Wygody z 24-70 największej [szczególnie z osłoną] nie ma, bo to dość duże bydle. Nawet czasem przyjemnie jest "spacerowo" odpiąć grip i zamienić 24-70 na maleńki 50/1.4 albo 24/2.8.
Ale z mojego [prywatnego i subiektywnego] porównania jakości [ostrość, kontrast] przy f2.8 [przy f5.6 też] wynika, że jednak te stałki są słabsze. Kiedyś wydawało mi się to nieprawdopodobne, ale co zrobić - już się jakoś tak porobiło
tkosiada - Wto 01 Lip, 2008
biorąc pod uwage ceny szkieł nikona i canona uwazam że taniej kupię szkła do canona
porównywałem niedawno kilka szkieł zoom, są tańsze i jest ich wiecej, nie biorąc pod uwagę zew firm tokina sigma ...
canon wypuści kolejne FF i ma juz całe zaplecze, a w przypadku nikona sprawa jest dyskusyjna
no niestety, 14-24 i 24-70 i 200-400 to szkła typowo tylko ciemniejsze od stałek Ja w sumie chciałbym jakiegoś 50-135/2.8 pod FF
krisv740 napisał/a: | mszczyrek,
kolego, to jak na "z natury oszczednego" to za swoje stałki przepłaciłeś w stosunku do canona. po podliczeniu (takim prostym) w polsce ok 250pln |
Ale porownujesz C50/1.8 z N50/1.8 np? To sa jakosciowo troche inne obiektywy. C35 i N35 tez.
mszczyrek napisał/a: | krisv740 napisał/a: | mszczyrek,
kolego, to jak na "z natury oszczednego" to za swoje stałki przepłaciłeś w stosunku do canona. po podliczeniu (takim prostym) w polsce ok 250pln |
Ale porownujesz C50/1.8 z N50/1.8 np? To sa jakosciowo troche inne obiektywy. C35 i N35 tez. |
To zależy. Jakość wykonania jest po stronie Nikona, jakość zdjęć wydaje mi się porównywalna.
Chodzilo mi wlasnie o jakosc wykonania.
mszczyrek napisał/a: | Chodzilo mi wlasnie o jakosc wykonania. | Czyli piszesz, że N 35/2 jest najlepszą 35/2 w cenie od 1100 do 1200zł...
mavierk napisał/a: | Czyli piszesz, że N 35/2 jest najlepszą 35/2 w cenie od 1100 do 1200zł... |
Raczej nie...
Jaad to wszystko poukłada zawsze tak żeby Pentax był najlepszy
Z tych wykresów wynika ,że jak C35 /2 przymkniemy do 5.6 to prawie wygrywa z pozostałą dwójką na tej samej przysłonie
No nie do końca. Wpisz sobie wszystkie dane do Excela i machnij wykresik Z tego wynika że Pentax rządzi (przynajmniej na wykresach). Piękne zachowanie Pentaxa już od pełnej dziury i małe różnice w ostrości środek/brzeg.
Myślę jednak, że jakby ustawić obok siebie zdjęcia pstryknięte tymi obiektywami to ciężko by było po ostrości je odróżnić.
Arek - Wto 01 Lip, 2008
Z porównania tych wykresów nic nie wynika i jaad doskonale o tym wie. Manipulując wyostrzaniem jestem w stanie wygenerować odwrotną kolejność. Samo Photozone twierdzi, że wyników uzyskanych na różnych lustrzankach nie można porównywać.
Cytat: | Z tych wykresów wynika ,że jak C35 /2 przymkniemy do 5.6 to prawie wygrywa z pozostałą dwójką na tej samej przysłonie
| Zwłaszcza poza centrum kadru...
A matryca w Canonie mniejsza...
[ Dodano: Wto 01 Lip, 2008 23:37 ]
Cytat: | Z porównania tych wykresów nic nie wynika i jaad doskonale o tym wie. |
Ależ wynika - zarówno Canon, jak i Nikkor odstają wyraźnie poza centrum...
A tak z ciekawości, czemu wartości podziałkowe kończą się na 50 a nie pełnymi setkami?
Arek - Wto 01 Lip, 2008
jaad75 napisał/a: | Ależ wynika - zarówno Canon, jak i Nikkor odstają wyraźnie poza centrum... |
Pentax 40 LTD na testach PZ miał rozdzielczość w centrum taką samą jak na brzegu kadru (na pełnej dziurze), choć to było wbrew prawom fizyki...
jaad75 napisał/a: | Zwłaszcza poza centrum kadru... |
Kto by się przejmował jakimś brzegiem kadru
Arek napisał/a: | Z porównania tych wykresów nic nie wynika i jaad doskonale o tym wie. Manipulując wyostrzaniem jestem w stanie wygenerować odwrotną kolejność. Samo Photozone twierdzi, że wyników uzyskanych na różnych lustrzankach nie można porównywać. |
No właśnie i tym najlepiej została podsumowana próba wywyższenia Pentaxa nad Canona i Nikona
Nia mam 40-stki, więc się o niej nie wypowiadam. FA35 mam i mogę potwierdzieć, że jest bardzo ostra... Chociaż jakoś wcale specjalnie jej nie lubię - coś mi nie do końca pasuje w tym szkle...
Arek - Wto 01 Lip, 2008
Poza tym w te wykresy nie można wierzyć z jeszcze jednego względu. PZ używa tylko jednej granicy (pionowej) do pomiaru rozdzielczości, nie uzyskując tym samym informacji o astygmatyzmie. Przez to wiele obiektywów może im wychodzić superostro na pełnej dziurze, a wcale takim nie być - vide test Sigmy 1.4/30, która na f/1.4 ma pionowe MTFy 2x wyższe niż poziome. Jak się weźmie te wyższe do testu obiektyw wypada świetnie, jak te gorsze słabo, jak średnią - średnio... I jaad też o tym doskonale wie, ale droczy się z Wami.
Aha. Wcale nie przeczę że ta 35tka Pentaxa wypada najlepiej, bo może i wypada.
k1caj_ns napisał/a: | Kto by się przejmował jakimś brzegiem kadru
|
Ktoś kto nie bardzo ma w zwyczaju strzelanie centralnych kadrów?...
Cytat: | Ktoś kto nie bardzo ma w zwyczaju strzelanie centralnych kadrów?... |
Przecież centralne są najlepsze
Dobra ja już się więcej pśtykał z jaad-em nie będę bo jeszcze ktoś wybiórczo przeczyta to co napisałem i mnie weźmie za jakiegoś pół mózga
A niestety większość poprawnych fotek nie ma centralnego kadru (trójpodział)
No masz... MichalP już pomyślał ,że pewnie ładuję centralne jeden za drugim
mavierk - Sro 02 Lip, 2008
ale jaad czemu Ty porównujesz 35/2 w cenie od 1100 do 1200 sprzęt, który w tym zakresie się nie znajduje? Mi tylko o to chodziło
mszczyrek - Sro 02 Lip, 2008
Pentax ma swietne szkla bez dwoch zdan, ale ja o Pentaxie nie myslalem. Wogole najlepsze szkla to ma Olympus, ale ja przy wyborze bralem pod uwage tylko Canona i Nikona z wiadomych wzgledow. A co do jakosci 35tek w tych systemow polecam poczytac testy chocby tutaj, na Optycznych...
jaad75 - Sro 02 Lip, 2008
mavierk napisał/a: | ale jaad czemu Ty porównujesz 35/2 w cenie od 1100 do 1200 sprzęt, który w tym zakresie się nie znajduje? Mi tylko o to chodziło |
Jak to się nie znajduje? To szkiełko jest nawet trochę tańsze od odpowiedników C i N... Normalnie kosztuje ok. $300, w PL jakieś 1200zł właśnie...
heding - Sro 02 Lip, 2008
swiatobrazu.pl podają, że zapowiadana cena korpusu to 2599 euro, w sprzedaży już od 25 lipca.
Optyczni też to potwierdzają???
goltar - Sro 02 Lip, 2008
heding - cytat z naszego newsa: "Aparat zostanie wprowadzony do sprzedaży w lipcu br, a sugerowana cena producenta będzie wynosić 2599 euro." czytać się nie chce
przepraszam, goltar, widać mi umknęło ..za dużo piszą a ja nie jestem modem...
mnich - Sro 02 Lip, 2008
Jeszcze jedno przemyślenie po wczorajszej premierze...
Nikon D300 przestał być profesjonalny, teraz jest co najwyżej pół profesjonalny. Ot taka lepsza zabawka dla amatorów
Jesienny - Sro 02 Lip, 2008
I dlatego czekamy na obniżkę cen albo na premierę następcy d80
marcin-vlc - Sro 02 Lip, 2008
ja czekam na jedno i drugie, czyli nastepce D80 i jak bedzie dobry to az stanieje
007areka - Sro 02 Lip, 2008
...jak tak bedziecie czekac to wam fajne foty przejda kolo nosa, tyle sprzetu na rynku a Wy wybrzydzacie....
Ktoś dobrzze napisał... "D700 i D300 bardzo fajny zestaw, a u Canona 1000D ...."
marcin-vlc - Sro 02 Lip, 2008
Poki co mam D50 i bardziej pili mnie jakies szkielko z wyzszej polki, bo moje dwa tanie obiektywy (N28-80G i T55-200 ) czesto nie pozwalaja zrobic tego co bym chcial, pozniej przyjdzie czas na body, a focic i tak chodze jak mi jakis pomysl wpadnie do glowy
Pzdr
Jesienny - Sro 02 Lip, 2008
007areka, ja podobnie, też mam czym robić zdjęcia więc nic mi nie ucieka
007areka - Sro 02 Lip, 2008
... to dobrze
mavierk - Czw 03 Lip, 2008
marcin-vlc, to zrozumiałe, z drugiej strony jak ktoś wie, czego chce i ma świadomość, że FF mu to ułatwi, to co stoi na przeszkodzie?
marcin-vlc - Czw 03 Lip, 2008
mavierk
to co zawsze, kasa, tylko przy odrobinie cierpliwosci jak dam rade z wydatkami wazniejszymi to postaram sie wygospodarowac cos na to dosc drogie hobby, moze do tej pory bedzie mi latwiej zdecydowac czy stac mnie na FF, jedno nas powinno cieszyc,
czas dziala na nasza korzysc, sprzet tanieje, pojawia sie duzo nowych korpusow, poki co mamy czym focic, a tacy jak ja co nie mieli lustra cale zycie wyjasnia im sie czego szukaja.
muad - Czw 03 Lip, 2008
Ja bynajmniej cieszę się, że kupiłem niedawno C 40d, FF jak na razie na moje potrzeby amatorskie jest dużo za drogie i przeskok jakościowy (dla mnie) jest za mały. Niemnie dobrze, że coś się dzieje i wychodzą kolejne FF, za parę lat jak się zdecyduje na FF cena cena pewnie będze korzystniejsza.
mario - Czw 03 Lip, 2008
duze brawa dla nikona za ta puche,swietny ruch
idealne body reporterskie gdy liczy sie kazdy gram i cm3 mniej w plecaku
teraz tylko czekamy na nowe stalki,jednak stele AFy mocno ograniczaja
czaszi - Pią 04 Lip, 2008
No to juz chyba wiem co kupie. W UK w sklepie dowiedzialem sie ze bedzie kosztowac faktycznie 1999 co daje ok. 2600 euro - czyli tak jak plnaowano.
Zeby nam sie nie nudzilo.
http://dc.watch.impress.c...07/03/8782.html
Tutaj jest troche testowych fotek. Fotki niestety rewelacyjne nie sa. Focus w zdjeciach potrafi byc w roznych miejscach. Tekst raczej trudny do przeczytania ale jak cos mozna poprosic MC o tlumaczenie - w koncu ostatnio dobrze mu idzie
Jakby ktos kto ma FF, moglby sie wypowiedziec na podstawie zdjec z powyzszego linka, co do jakosci w porownaniu do swojej puchy to bedzie bardzo milo. Oczywiscie majac na uwadze ze powyzszcze zdjecia prawdopodobnie z modelu przedprodukcyjnego.
MC - Pią 04 Lip, 2008
A prosze bardzo Niestety, nie jestem do konca pewien co to za jezyk, ale wrodzony talent pozwala mi to i tak przetlumaczyc
Autor pisze mianowicie, ze aparat byc niesamowity bardzo mnostwo, w zasadzie taki troche malomniejszy niz D3. Podpial do niego Nikkora 24-70/2.8 i jego zdaniem aparat wymiata. Przewiduje takze, to byc marzenie wiele fotograf, ale nie miec on kosztowac az tak duzo, wiec byc szansa na nabycie.
veenee - Pią 04 Lip, 2008
Poczekalbym jeszcze z zamowieniem - 1999£ to cena w Jessops, ktory to nie zawsze jest najtanszy.
Jak zawsze, polecam sprawdzenie tu:
http://www.camerapricebuster.co.uk/cat4.html
choc D700 na liscie jeszcze nie ma, zapewne wkrotce sie pojawi.
krisv740 - Pią 04 Lip, 2008
MC - porażasz mnie swoją lingwistyką - jest doskonała
od dzisiaj czytam tylko twoje tłumaczenia
mnich - Pią 04 Lip, 2008
Cytat: | 撮影可能枚数 約1,000枚(CIPA準拠) |
Ale dlaczego rzucał wulgaryzmami?
MC - Pią 04 Lip, 2008
mnich, bo to taki dialekt. To jest skrot od Bardzo Fajny Aparat.
mnich - Pią 04 Lip, 2008
MC, ja to zrozmiałem tak że zna tysiąc innych bardzo fajnych aparatów
MC - Pią 04 Lip, 2008
mnich, a ja Ci mowie, ze to dialekt inny
jaad75 - Pią 04 Lip, 2008
Wprawdzie daleko temu do tłumaczenia MC, ale może komuś ułatwi:
http://babelfish.yahoo.co...TrUrl=Translate
czaszi - Pią 04 Lip, 2008
jaad nie powinienes takich herezji tu wklejac, na tym forum jedyne sluszne tlumaczenie to tlumaczenie MC (znowu swietne ).
Oczywiscie to tlumaczenie od jaada tez warto przeczytac.
Co do ceny na jessops to ja pytalem w misfuds - oni sa na ogol troszeczke tansi i tam jest wlasnie 1999. Nie sadze zeby to szybko sie zmienilo zwlaszcza ze popyt na ten korpus bedzie spory. Trzeba sie na liste wpisac.
[ Dodano: Pią 04 Lip, 2008 14:18 ]
Tak sobie chodzilem po stronkach i cos takiego zwrocilo moja uwage:
http://www.allegro.pl/ite..._d700_nowy.html
MichalP - Wto 08 Lip, 2008
Pierwszy d700 na skąpcu http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/353437
Całe 11,5k czekamy cierpliwie na obniżkę. Jeszcze nie kupujemy.
AQQ - Wto 08 Lip, 2008
chyba ktoś się naćpał
heding - Wto 08 Lip, 2008
trochę sporo przed terminem... trochę podejrzane, że SB-900 jeszcze u nich nie można kupić a pucha już jest...
AQQ napisał/a: |
chyba ktoś się naćpał |
no, zdjęcie mają d300
mnich - Wto 08 Lip, 2008
MichalP napisał/a: | no, zdjęcie mają d300 |
O co kaman?
mnich napisał/a: | MichalP napisał/a: | no, zdjęcie mają d300 |
O co kaman? |
a looknij sobie na ich stronkę i powiększ aparat
mnich - Wto 08 Lip, 2008
Ja widzę D700, nawet wizjer ma odpowiedni. ??
Indonaro - Wto 08 Lip, 2008
są 3 foty. Na pierwszej jest D300.
KLIK
mnich - Wto 08 Lip, 2008
A tu... tu nawet nie zerknąłem. zatrzymałem się na obrazkach na skąpcu
veenee - Wto 08 Lip, 2008
czaszi napisał/a: |
Co do ceny na jessops to ja pytalem w misfuds - oni sa na ogol troszeczke tansi i tam jest wlasnie 1999. Nie sadze zeby to szybko sie zmienilo zwlaszcza ze popyt na ten korpus bedzie spory. Trzeba sie na liste wpisac.
|
Mifsuds moge osobiscie polecic - bardzo solidna i konkretna firma.
czaszi - Wto 08 Lip, 2008
Dobrze wiedziec. U nich na stronie juz jest za 1999 Funtow czyli na PLN okolo 8800.
MichalP - Sro 09 Lip, 2008
veenee napisał/a: | czaszi napisał/a: |
|
Mifsuds moge osobiscie polecic - bardzo solidna i konkretna firma. |
Powiadasz? A odbiór osobisty, czy wysyłają?
O ile dobrze pamiętam, chciałem u nich jakiś czas temu (z 2-3 miesiące) kupić C40D i stwierdzili (jak większość brytyjskich sklepów), że nie wysyłają poza ich piep* wyspy.
Nawet podałem im kontakt z firmą kurierską (polsko-brytyjską) - nic nie pomogło.
dopisek - sorki chłopaki, nie zauważyłem skąd jesteście. No to możecie kupować śmiało
czaszi - Sro 09 Lip, 2008
Ja poczekam chyba az troszke szal po premierze opadnie i bedzie mozna lekko taniej kupic. Gdzies na stronie w Holandii jest do nabycia za 2200 Euro a nie 2600. A jakbys bardzo chcial to mozna kupic i wyslac do PL .
I nadal poza wyspy nie wysylaja. Przynajmniej nie oficjalnie.
Indonaro - Sro 09 Lip, 2008
D700? To przeżytek
Mam coś lepszego : KLIK
veenee - Sro 09 Lip, 2008
MichalP napisał/a: |
O ile dobrze pamiętam, chciałem u nich jakiś czas temu (z 2-3 miesiące) kupić C40D i stwierdzili (jak większość brytyjskich sklepów), że nie wysyłają poza ich piep* wyspy.
|
no widzisz, nie ma tego zlego... teraz masz przynajmniej zamiast tego 40D - D300
[ Dodano: Sro 16 Lip, 2008 15:08 ]
sample z D700 sa juz na imaging-resource:
http://www.imaging-resour...D700GALLERY.HTM
http://www.imaging-resour...D700/D700A7.HTM
heding - Nie 20 Lip, 2008
Fotojoker zna już cenę na przyszłotygodniową premierę D700 w PL...8888 PLN...
a w Vobisie 7999...
MM - Nie 20 Lip, 2008
W cyfrowe.pl też bodaj 8 kzł. Dobra cena i cieszy mnie w perspektywie cen następcy 5D. A900 będzie musiało kosztować tyle co 5D, żeby ktoś chciał to kupić.
no to może i D300 trochę spadnie
Jesienny - Nie 20 Lip, 2008
I na to właśnie liczę
mnich - Nie 20 Lip, 2008
heding napisał/a: | no to może i D300 trochę spadnie |
Mi jeszcze nie spadł. Nawet trochę.
mnich napisał/a: | Mi jeszcze nie spadł. Nawet trochę. |
obyś nie wypowiedział tego w złą godzinę...
mnich - Nie 20 Lip, 2008
Bez obawy, leży już na ziemi ( w torbie ).
A wracając do tematu. Nie zamieni się ktoś? Oddam D300 i 70-200 VR za D700 i 85/1.8 ?
Jesienny - Nie 20 Lip, 2008
A jeszcze niedawno nie chciałeś przechodzić na FF a ile chcesz za d300?
mnich napisał/a: | Oddam D300 i 70-200 VR za D700 i 85/1.8 ? |
nikt się nie zamieni.... bo nikt nie ma
mnich - Nie 20 Lip, 2008
Nie no żartuje z tą zamianą. Nie potrzebuje jeszcze formatu FX. Chociaż jestem przygotowany, bo szkiełka mam odpowiednie. Właściwe w D700/D3 korci mnie tylko to wysokie ISO. Resztę mam w D300- jak zużyje migawkę, może wtedy pomyślę o FX.
dawid_ - Nie 20 Lip, 2008
Ja już ostrzę sobie zęby na D300 od jakiegoś idioty. Już widziałem za 3900zł nowe. Ciekawe jak to jest, że nagle D300 przestał robić zdjęcia..
MM - Nie 20 Lip, 2008
mnich napisał/a: | Nie no żartuje z tą zamianą. Nie potrzebuje jeszcze formatu FX. Chociaż jestem przygotowany, bo szkiełka mam odpowiednie. Właściwe w D700/D3 korci mnie tylko to wysokie ISO. Resztę mam w D300- jak zużyje migawkę, może wtedy pomyślę o FX. |
W D300 nie masz jakości pełnej klatki. Wysokie ISO to pikuś przy tej zmianie. Dopiero byś zrozumiał, że tak naprawdę zdjęcia z D300 to są takie sobie
mavierk - Pon 21 Lip, 2008
marzy sie d700 + 50/1.4 + 85/1.4 oj marzy... 13k tylko
Wujek_Pstrykacz - Pon 21 Lip, 2008
Wszyscy mamy jakieś marzenia. Ja też mam....1Ds MarkIII.
mnich - Pon 21 Lip, 2008
MM, Masz rację. W D300 nie ma jakości pełnej klatki, nie miałem na razie z FF styczności i niechcę się tą śmiertelną chorobą zarazić. Pozostane - podkreślam- narazie przy DX. Z biegiem czasu pewnie dorosnę i zmądrzeje i kupię coś w stylu D3/D4, ale mam na to jeszcze czas. Chcę jeszcze pożyć sobie w tej mojej Nibylandii.
MC - Sro 23 Lip, 2008
Do zamowienia w e-fotojoker. Za 8888zl. Gwarancja wysylki jeszcze w tym tygodniu.
MichalP - Sro 23 Lip, 2008
A jednak warto było poczekać te dwa-trzy tygodnie. 3000 zł w kieszeni
veenee - Czw 24 Lip, 2008
Jessops (UK) rowniez ma go juz w ofercie:
MichalP - Czw 24 Lip, 2008
2000 GBP czyli ok 8200. Już mamy 700 zł w kieszeni do tego karta 8GB, o wartości ok 300 zł więc tauzen. Ale trzeba odliczyć koszty transportu, hehe - bezcenne, bo Angole z reguły nie wysyłają do Polski. Jedyne wyjście to mieć tam kogoś albo właśnie jechać. Tak się kiedyś przymierzałem i koszty podróży przelot + kolej wynosiły mnie koło 300-350 zł.
krzysiek29 - Czw 24 Lip, 2008
z polskiej dystrybucji 8250 kto da mniej?
komor - Czw 24 Lip, 2008
Kartę dostaniesz pewnie jak skorzystasz z zaznaczonej oferty, czyli weźmiesz puszkę razem ze słoikiem 24-120 VR. Taki słoik to TAKIEJ puszki...
AQQ - Czw 24 Lip, 2008
krzysiek29 napisał/a: | z polskiej dystrybucji 8250 kto da mniej? |
8183
http://www.ceneo.pl/1632870
MichalP - Czw 24 Lip, 2008
a ......., wejdź sobie na stronę
http://www.mojecyfrowe.pl...html?skad=ceneo
veenee - Pią 25 Lip, 2008
http://www.purelygadgets....24716&wysiwyg=9
jakies 7850pln
k1caj_ns - Pią 25 Lip, 2008
Coś szybko ten nikonik leci z ceny Jak tak dalej pójdzie to zacznę wyprzedawać swoje L-ki
MichalP - Pią 25 Lip, 2008
Jeszcze czekamy, aż zrówna się z d300
jaad75 - Pią 25 Lip, 2008
A w Stanach wciąż $2999 w pre-orderach...
http://www.adorama.com/IN...=d700&item_no=2
No to prawie jak u nas d300 - jeszcze trochę i będzie równo
AQQ - Pią 25 Lip, 2008
ooo, spryciarze
AQQ napisał/a: |
ooo, spryciarze |
A czasem tak bywa, Konieczko, więc jak jest podejrza..aa..aaa.aaa..nie niska cena to nale..eee.eee.eży się jeszcze upewnić
AQQ - Pią 25 Lip, 2008
MichalP napisał/a: | Jeszcze czekamy, aż zrówna się z d300 |
1. wydaje mi sie, że do końca roku cena 300 powinna spaść do ok. 4 a 700 do ok. 7
2. może też C coś wypuści w tym segmencie i wtedy byłby szybszy ruch w interesie ?
Na pewno do końca roku coś się ruszy, ale ja się tym nie martwię bo już zakupy mam za sobą. I nie podejrzewam, aby d300 jakoś strasznie i szybko staniało co widać choćby po cenie d200 czy innych puszek klasy średnio wyższej
Jesienny - Pią 25 Lip, 2008
Bo myśmy są bogaty kraj... jakiś czas temu widziałem body d300 w jakimś sklepie ze stanów około 1700$.
Inny przykład... Szukałem płytki. Cena polska (za podwójny album) 100, sprowadzenie ze Szwecji razem z wysyłką - 20€
komor - Pią 25 Lip, 2008
jaad75 napisał/a: | A w Stanach wciąż $2999 w pre-orderach... |
Bo dolar tanieje, więc coraz tańszą puszkę muszą kupować coraz drożej...
krzysiek29 - Pią 25 Lip, 2008
a jednak od wczoraj potaniał 8099 z polskiej dystrybucji
krzysiek29 napisał/a: | a jednak od wczoraj potaniał 8099 z polskiej dystrybucji |
No no fajna gwarancja Panasonic Polska
jaad75 - Pią 25 Lip, 2008
Jesienny napisał/a: | Bo myśmy są bogaty kraj... jakiś czas temu widziałem body d300 w jakimś sklepie ze stanów około 1700$. |
Tyle to kosztował już parę miesięcy temu - debiutował niewiele drożej... W tej chwili spokojnie kupujesz go poniżej $1600, a w nietórych sklepach (których nie polecam... ) nawet ponizej $1400...
Ten sklep jest akurat ok:
http://www.buydig.com/sho...D300&sku=NKD300
Jesienny - Pią 25 Lip, 2008
Dlatego mówię, że nasz kraj jest bogaty skoro ma takie ceny
muad - Pią 25 Lip, 2008
odnośnie cen, kumpel jakiś rok temu chciał kupić zaślepkę na poduszkę powietrzną, dzwonił do serwisu - cena 1000 zł, strasznie drogo. Szukał u handlarzy na allegro i nie mógł znaleźć, niedawno znów dzwonił do nich myśląc, że przy tak niskim kursie euro cena znacznie spadnie. Okazało się jednak, że cena wciąż wynosi 1000 zł. Podejrzewam, że gdyby w między czasie euro umocniło się względem złotego to cena byłaby wyższa. Powyższa zależność występuje pewnie w wielu innych produktach.
Gdyby w Polsce cena aparatów byłaby podobana jak na zachodzie (w wartości nabywczej - jeżeli w USA aparat kosztuje np. 2000 usd a średna pensja to 2000 usd, to ten sam aparat w Polsce kosztowałby tyle co średna krajowa czyli 3000 zł). Zalożę się, że spora ilość osób na tym forum mających teraz aparat klasy 30/40d czy d300 kupiłaby FF. Ja bynajmniej kupiłbym.
jaad75 - Sob 26 Lip, 2008
muad napisał/a: | a średna pensja to 2000 usd |
Chyba mówisz o średniej pensji nieznającej angielskiego sprzątaczki, albo studenta na wakacyjnych saksach...
Indonaro - Sob 26 Lip, 2008
Proszę...druga część testu z FP.
NIKON D700
czaszi - Sob 26 Lip, 2008
Z purelygadgets odradzam, nie daja oryginalnej Nikonowskiej gwarancji (podobno z hong kongu gwarancja) i podobno srasznie dlugo schodzi im na wysylke. Przy gwarancji trzeba wyslac sprzet do nich, a jak im tyle z wysylka schodzi to realizacja gwarancji to dopiero musi trwac.
Dzisiaj chwile sie pobawilem 700tka i musze powiedziec ze naprawde bardzo fajny aparat zarowno pod wzgledem ergonomi jak i fotek (w koncu matryca FF taka jak d3). Jedynie cena troche boli bo za tyle mozna miec np d300 + jakis niezly obiektyw.
veenee - Pon 28 Lip, 2008
czaszi napisał/a: | Z purelygadgets odradzam |
dobrze wiedziec, dzieki
muad - Pon 28 Lip, 2008
jaad75 napisał/a: | muad napisał/a: | a średna pensja to 2000 usd |
Chyba mówisz o średniej pensji nieznającej angielskiego sprzątaczki, albo studenta na wakacyjnych saksach... |
To tylko przykład pokazujący mój tok myślenia, oczywiście w USA zarobki średnie są dużo wyższe (2k usd to "tylko" 4k złotych). W sumie nie wiem ile tam się zarabia średnio, ale z pewnością dużo więcej niż u nas. Chociaż i u nas ostatnimi laty średnie zarobki dość mocno wzrosły.
jaad75 - Pon 28 Lip, 2008
muad napisał/a: | W sumie nie wiem ile tam się zarabia średnio, ale z pewnością dużo więcej niż u nas. |
Wg. statystyk, średnia krajowa to $36K rocznie, ale w dużych miastach średnie zarobki bywają znacznie wyższe...
kijos - Pon 28 Lip, 2008 Temat postu: D700 w praktyce Czy na forum jest użytkownik D700?
mnich - Pon 28 Lip, 2008
czekaj, czekaj. Już zmieniam 3 na 7
Winston - Pon 28 Lip, 2008
na nikon club polska są.
kijos - Pon 28 Lip, 2008
A zdążysz do końca miesiąca?
[ Dodano: Pon 28 Lip, 2008 22:52 ]
Winston, dzięki popytam.
Winston - Pon 28 Lip, 2008
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=66689
czaszi - Pon 28 Lip, 2008
Zarobki zarobkami a dodatkowo trzeba wliczyc w to koszty utrzymania i wyzywienia. W Irlandii przy dobrej pracy zarabia sie ok 1800-2200 Euro miesiecznie ale trzeba z tego odliczyc mieszkanie (za przyzwoity standard ok 550 Euro) no i jedzonko. Oczywiscie jak ktos jest dobry moze zarabiac i wiecej lub mniej.
jaad75 - Pon 28 Lip, 2008
czaszi napisał/a: | Zarobki zarobkami a dodatkowo trzeba wliczyc w to koszty utrzymania i wyzywienia. |
Zapewniam Cię, że jest taniej, niż w PL. Mam porównanie.
orbs - Wto 29 Lip, 2008
tak szczegolnie dobre zarcie tam macie
zero GMO
tak patrzac na fotki z D700 jakos mnie one nie przekonaly.
moze sam aparat swietny ale fotki takie - "cyfrowe"...
jaad75 - Wto 29 Lip, 2008
orbs napisał/a: | tak szczegolnie dobre zarcie tam macie
zero GMO |
Co nie zmienia faktu, że jest w wielu przypadkach tańsze, a w relacji do zarobków nieporównywalnie tańsze... A modyfikowanie żywności, to zdaje się ogólnoświatowa praktyka i trudno przed tym uciec...
BTW, zawsze mam polew z biadolących na ceny benzyny amerykanów, kiedy im mówię, że u mnie w kraju musieliby zapłacić jakieś $9 za galon (w Stanach cena oscyluje wokół $4-4.5)...
[ Dodano: Wto 29 Lip, 2008 11:51 ]
orbs napisał/a: | tak patrzac na fotki z D700 jakos mnie one nie przekonaly.
moze sam aparat swietny ale fotki takie - "cyfrowe"... |
CMOS Panie, CMOS...
mszczyrek - Wto 29 Lip, 2008
Bogu dzieki ja mam D80 z CCD i nie mam tego problemu
mnich - Wto 29 Lip, 2008
jaad75 napisał/a: | CMOS Panie, CMOS... |
fotki z CMOS strasznie śmierdzą cyfrą.
Jesienny - Wto 29 Lip, 2008
Jak powąchać zdjęcie? To zapach bardzie spalenizny czy raczej może zgnilizny?,
PS. Zdjęcia z mojej CCD fiołkami nie pachną
MC - Wto 29 Lip, 2008
Ja mam jakis kiepski komputer. Zarowno fotki z A100 (CCD) jak i A700 (CMOS) nie wydaja zapachu. Ale moze to kolejna wada systemu
mnich - Wto 29 Lip, 2008
Jesienny napisał/a: | To zapach bardziej spalenizny czy raczej może zgnilizny? |
Smród spoconego Dromadera pędzącego do Oazy.
czaszi - Wto 29 Lip, 2008
jaad75 napisał/a: | czaszi napisał/a: | Zarobki zarobkami a dodatkowo trzeba wliczyc w to koszty utrzymania i wyzywienia. |
Zapewniam Cię, że jest taniej, niż w PL. Mam porównanie. |
Ja nie mowie ze nie ale tylko nadmienilem, ze trzeba brac takie rzeczy pod uwage bo liczenie zarobkow na czysto troche mija sie z celem.
orbs - Sro 30 Lip, 2008
ale tak serio popatrzcie na fotki - byc moze to wina szklarni, ale patrzac na nie mam wrazenie ze ogladam tv - wydanie glowne dziennika - strajk pielegniarek... wizualnie niczym sie to nie rozni.
AQQ - Sro 10 Wrz, 2008
było:
heding napisał/a: | Fotojoker zna już cenę na przyszłotygodniową premierę D700 w PL...8888 PLN...
a w Vobisie 7999... |
nie minęły 2 miesiące i:
http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/353437
mavierk - Sro 10 Wrz, 2008
przepowiednia arka o d700 za 5k na początku 2009 zaczyna być realna...
Jesienny - Sro 10 Wrz, 2008
Oby spełniły się Twoje przepowiednie co do cen obiektywów ;D
AQQ - Sro 10 Wrz, 2008
D700 to najszybciej [w%] taniejący korpus z ostatniej trójki [D3,300 i 700]. Z A900 myślę będzie [wśród Alf] podobnie. Dodatkowo najprawdopodobniej pojawi się 5D?bis, który [w przeciwieństwie do A900] nieźle namiesza.
Dlatego zastanawiam się, czy przypadkiem D700 nie jest jakąś przejściówką ...
goltar - Czw 11 Wrz, 2008
Dalszą dyskusję na temat D700 proponuję prowadzić w TYM TEMACIE.
|
|