forum.optyczne.pl

Inne akcesoria fotograficzne - Nikon MB-D10 Battery Pack

heding - Sro 18 Cze, 2008
Temat postu: Nikon MB-D10 Battery Pack
Czy wszyscy forumowicze posiadający D300 używają Nikon MB-D10 Battery Pack, a jeśli nie to dlaczego? czy tylko pełni profi potrzebują czegoś takiego?
Wujek_Pstrykacz - Sro 18 Cze, 2008

Ja myślę, że nie wszyscy go używają ze względu na dodatkową masę którą trzeba nosić. A poza tym nie jest to aż tak potrzebne akcesorium. Lepiej te pieniążki doinwestować w lepszą optykę.
Arek - Sro 18 Cze, 2008

Z gripem wzrasta prędkość w serii, jest lepszy pionowy uchwyt, masz dłuższe zasilanie. Dla niektórych to ważne rzeczy.
MM - Sro 18 Cze, 2008

Arek napisał/a:
Z gripem wzrasta prędkość w serii

Pod warunkiem, że kupisz sobie taki aku jaki ma D3 :wink:
Mnie akurat grip w D300 jest zbędny choć generalnie się przydaje (portrety).

heding - Sro 18 Cze, 2008

a na ile fotek bez lampy tak realnie wystarcza pełna bateria? no i powiedzmy bez strzelania długich serii..
I czy zasilacz sieciowy może kiedykolwiek się przydać? czy to zbędny luksus pracy w studiu?

MM - Czw 19 Cze, 2008

Realnie średnio według mnie D300 robi 700-800 zdjęć na jednym aku przy szkle z VR. Innych nie używam niestety z tym modelem.
W studio zasilacz sieciowy zawsze może się przydać.

heding - Czw 19 Cze, 2008

MM napisał/a:
D300 robi 700-800 zdjęć na jednym aku

tzn przy mniej wymagających szkłach będzie ciut więcej??

MM - Czw 19 Cze, 2008

Przy szkłach bez stabilizacji i takim samym sposobie pracy z korpusem aparat powinien zrobić więcej zdjęć. Stabilizacja jakby nie było swoją dawkę energii musi dostać.
heding - Pią 20 Cze, 2008

MM napisał/a:
700-800 zdjęć na jednym aku

skoro tak to lepiej mieć kartę 8 czy czy np. 2x4 GB? i jeszcze pytanie czy są takie imprezy, gdzie szybko zapełnia się kartę 4GB?
Jaką Ty masz w swoim d300 MM?

AQQ - Pią 20 Cze, 2008

MM napisał/a:
Arek napisał/a:
Z gripem wzrasta prędkość w serii

Pod warunkiem, że kupisz sobie taki aku jaki ma D3

Jest tańsze rozwiązanie zamienne: 8 akumulatorów AA, taniej wychodzi i też daje 8 kl/sek.

MM - Pią 20 Cze, 2008

heding napisał/a:
MM napisał/a:
700-800 zdjęć na jednym aku

skoro tak to lepiej mieć kartę 8 czy czy np. 2x4 GB? i jeszcze pytanie czy są takie imprezy, gdzie szybko zapełnia się kartę 4GB?
Jaką Ty masz w swoim d300 MM?

Ja mam karty od 1 GB, przez 2GB, 4GB do 8 GB. Wszystko zależy jaka to impreza i w jakim formacie się robi. Bo jak w RAW-ach jadę pokazy lotnicze, dużo się dzieje, jest dynamika, mijanki, starty, akrobacje a przerw brakuje, jak nie mam czasu zrobić szybkiej selekcji to taka karta 8GB znika w oczach i może zniknąć np. w pół godziny :mrgreen: Tylko dlatego "tak długo" bo teraz więcej kadruję głową. Może też być tak jak ostatnio w Góraszce. Tam mało się dzieje tak naprawdę i w D300 przy robieniu w RAW-ach wystarczyła mi spokojnie jedna karta 8GB a w 5D nawet nie zapełniłem połowy karty 4GB.