forum.optyczne.pl

Cyfrowe aparaty bez lustra z wymienną optyką - Panasonic GX-80 na ptaki

sim17 - Pią 09 Gru, 2022
Temat postu: Panasonic GX-80 na ptaki
Czołem, fotografuję ptaki - wiem, jedyna słuszna opcja to lustrzanka + lufa 600 mm i takiego zestawu używam ;)

Kolega jednak po znajomości sprzedaje mi w cenie bardzo okazyjnej prawie nieużywanego Panasonica GX-80. Jakie szkło byście polecili, aby i z niego coś w temacie ptaków wycisnąć?

Wiem, że pewnie nie będzie to ta liga, ale sprzęt jest mniejszy i może się przydać tam, gdzie ciężki zestaw podstawowy trudno jest zabrać.

_Tomek_ - Pią 09 Gru, 2022

Ja czasem używam do tego M. Zuiko 75-300 z E-M5 II, ale nie polecam tego obiektywu, ponieważ jest ciemny, niezbyt ostry i stabilizacja w aparacie (bardzo dobra) słabo radzi sobie na 300 mm. To samo dotyczy Panasonica 100-300.

Gdybym miał dla siebie budować zestaw na ptaki oparty na GX-80 (ale też E-M5 II/III czy OM-5 - chodzi o średnie korpusy), to kupiłbym Panasonic Leica 50-200/2.8-4 z telekonwerterem 1.4x. Drogo, ale warto. Nie używałem co prawda tego obiektywu, ale posiadam Panaleica 12-60 i jest to obiektyw klasa, jeśli więc 50-200 gorszy nie jest (a sądząc po testach i dostępnych zdjęciach - nie jest) to warto się szarpnąć. Do tego z GX-80 będzie działać Dual IS, a to ważne, zwłaszcza wychodząc powyżej 200 mm.

Dłuższe lub jaśniejsze obiektywy (Panaleica 100-400, M. Zuiko 300/4) łączyłbym z korpusami z gripem, czyli Panasem GH lub OM-1. Z kolei krótsze to mz mało na ptaki.