forum.optyczne.pl

Wolne tematy - Księżyc

heding - Sro 18 Cze, 2008
Temat postu: Księżyc
Jest pełnia, a łysy u mnie dziś był w kolorze pomarańczowo-czerwonym... Ktos też zauważył??
Jesienny - Czw 19 Cze, 2008

Jakby to powiedzieć... z księżycem jak ze słońcem - przy wschodzie jest pomarańczowo-czerwony ;)

-------------------------------

A w ogóle kto wymyślił taką durnowatą noc,
Bzem tu cuchnie tak, że trafia człeka szlag!
I bez sensu coś bełkoce kretyn drozd.
A ten łysy świeci K**WA prosto w twarz!

heding - Czw 19 Cze, 2008

a tu się nie zgodzę bo wczoraj taki nie był...
Jesienny - Czw 19 Cze, 2008

Czasem bardziej czasem mniej - to już zależy od powietrza ;)

A wieczorem to zaprezentował inny ciekawy efekt, ale nie mam dziś statywu w mieszkaniu coby cyknąć - tak się przy wschodzie schował za chmury, że wyglądał jak ufo ;)

mar - Czw 19 Cze, 2008

U mnei wczoraj był taki...

Fociłem z ręki bo nie chciało mi się statywu wyciągać :P

Arek - Czw 19 Cze, 2008

W czerwcu ekliptyka w nocy kładzie się nisko nad południowym horyzontem, to i Księżyc w pełni, w górowaniu, świeci nie wyżej niż te kilkanaście stopni. Jak jest więcej syfu w atmosferze, to wtedy
wydaje się pomarańczowo-czerwony.

A tak naprawdę to tylko Was uspokajam. Krwisty Księżyc w pełni, benzyna po 5 zł, powodzie w USA,
Kinga Rusin ma wąsy - koniec świata idzie...

heding - Czw 19 Cze, 2008

Zapomniałeś o "Bolku" ... :mrgreen:
MC - Czw 19 Cze, 2008

Arek, Ty zawsze taki optymistycznie nastawiony...
goltar - Czw 19 Cze, 2008

Arek napisał/a:
koniec świata idzie...
A tam zaraz koniec świata, zlot optycznych się zbliża :twisted:
fatman - Czw 19 Cze, 2008

Panowie...

Kolor księżyca zależy od rozpraszania Rayleighowskiego.
Pełna informacja wraz ze wzorem:
http://pl.wikipedia.org/w...zanie_Rayleigha

Arek ma rację, im więcej syfu w atmosferze tym czerwieńsze słońce i księżyc (lambda jest w mianowniku w 4 potędze) ale za to jakie dla nas wspaniałe wieczorne zachosy do focenia :mrgreen:
Nie ma tego złego...

Arek - Czw 19 Cze, 2008

fatman napisał/a:
(lambda jest w mianowniku w 4 potędze)

No i dzięki temu niebo jest niebieskie :)

MC - Czw 19 Cze, 2008

Arek napisał/a:
fatman napisał/a:
(lambda jest w mianowniku w 4 potędze)

No i dzięki temu niebo jest niebieskie :)

Tzn, ze niebo jest niebieskie, bo jakas lambda jest w mianowniku w 4 potedze? Jeeeezu, jakie to skomplikowane...

Arek - Czw 19 Cze, 2008

Czysta fizyka. A mówiąc prościej, niebieskie światło jest dużo mocniej rozpraszane w atmosferze niż czerwone (właśnie przez tą lambdę) i dlatego niebo jest niebieskie, a Słońce i Księżyc nisko nad horyzontem czerwone.
MC - Czw 19 Cze, 2008

Arek napisał/a:
właśnie przez tą lambdę

A gdzie ona jest i jak wyglada? Ladna jest? :lol: Wybaczcie, ale jestem totalnym ignorantem z fizyki.
A co do tematu, to tez widzialem wczoraj czerwoniutki okragly ksiazyc nisko nad horyzontem, tak ok. 22.30

krzysiek - Czw 19 Cze, 2008

Pełnia owszem ładna, ale jeśli chodzi fotografowanie szczegółów Księżyca, to najefektowniej jest fotografować po nowi, przed nowiem ewentualnie w okolicach kwadr - kiedy światło pada na Łysego pod kątem, przez co ładnie rysują się kratery. Najwięcej szczegółów widać na terminatorze, czyli linii
pomiędzy oświetloną a nieoświetloną częścią Księżyca.

A propos Terminatora, to chyba nową cześć kręcą. Premiera "Terminator Salvation: The Future Begins" za rok:)

MC - Czw 19 Cze, 2008

krzysiek, a kto gra role glowna? Bo chyba nie Gubernator?
k1caj_ns - Czw 19 Cze, 2008

Cytat:
A propos Terminatora, to chyba nową cześć kręcą. Premiera "Terminator Salvation: The Future Begins" za rok:)

Mają nowego Terminatora czy poczciwy staruszek Schwarzeneger (niewiem czy pisownia jest dobra) dalej będzie "terminatorzył"?

[ Dodano: Czw 19 Cze, 2008 12:43 ]
MC, To był double post :wink:

MC - Czw 19 Cze, 2008

k1caj_ns, pisownia chyba troche inna :wink:
Staruszek moze to i jest, ale i tak bardzo bym nie chcial, zeby sie na mnie wkurzyl...

Dodałem C ale i tak nie wiem czy dobrze :razz: Nie chce mi się sprawdzać.

No zarówno on jak i Stalone trzymają się całkiem nie źle . OStatnia wersja RAMBO podobała mi się najbardziej ze wszystkich bo była najbardziej realistyczna (jeśli warto w ogóle mówić o realizmie mając na myśli wcześniejsze części RAMBO :smile: )

Arek - Czw 19 Cze, 2008

krzysiek napisał/a:

A nie mówiłem, że koniec świata?

Arek, Ty przepowiadasz koniec świata , Gaciowy koniec Canona :smile: Jakieś dziwnie podobne prorocze wizje macie .
Arek - Czw 19 Cze, 2008

Gaciowy obwieścił ostateczny tryumf Sony i obiecał się więcej nie wypowiadać. Mam nadzieję, że dotrzyma słowa.
krzysiek - Czw 19 Cze, 2008

Arnold chyba nie gra. Brakuje go w obsadzie:
http://www.imdb.com/title/tt0438488/

Zresztą, on się teraz polityką zajmuje. Spoważniał chłopak:-)

A wracając do Księżyca. Ciekawe zdjęcia w czasie zaćmienia:

http://antwrp.gsfc.nasa.gov/apod/ap080220.html
http://antwrp.gsfc.nasa.gov/apod/ap030521.html
http://antwrp.gsfc.nasa.gov/apod/ap070317.html

krzysiek napisał/a:
Zresztą, on się teraz polityką zajmuje. Spoważniał chłopak:-)

No w buncie maszyn zagrał mimo ,że był już gubernatorem o ile sie nie mylę . Więc poważnieje tak stopniowo chyba :wink:

MC - Czw 19 Cze, 2008

k1caj_ns, bunt to chyba do kina wtedy wchodzil, ale glowy nie dam.

Odnosnie konca swiata, to przypominam sobie jak w lipcu 1999r. bylem swiadkiem takiej oto rozmowy na jednym z placow w Grudziadzu. Rozmawia dwoch panow, o fioletowych nosach:
- Ty, k*** co Ci jest?
- A bo k*** telewizja i radio to k*** klamia...
- A co k***?
- Bo mowili, k***, ze koniec swiata bedzie i ja cala rente przepilem i k*** konca swiata nie bylo.

:wink:

Heh dla tych panów apokalipsa nigdy nie nadejdzie bo nie będą tego świadomi :wink:
Erais - Czw 19 Cze, 2008

:lol: A ja myślałem, że mi wczoraj tak lampa z parkingu wali po oczach i spać nie daje (hałasujących meneli pomijając), a to kurcze był księżyc :lol:
kozidron - Czw 19 Cze, 2008

Gaciowy nie dotrzymał słowa...(dokonał kolejnego wpisu). Kurde wy tu o końcu świata a ja przeżyłem trałme w pracy, odcięli mnie na 8 godzin od optycznych.

Cytat:
Gaciowy nie dotrzymał słowa...(dokonał kolejnego wpisu). Kurde wy tu o końcu świata a ja przeżyłem trałme w pracy, odcięli mnie na 8 godzin od optycznych.

Ja bym rzucił pracę :smile:

kozidron - Czw 19 Cze, 2008

nie mogę, fajna jest, tylko czasem za dużo wymagają (no i powiązana z hobby)

Jak powiązana z hobby to wycofuję wcześniejszy post :wink:
edmun - Wto 24 Cze, 2008

co do księżyca. koniecznie statyw ?
przy F8.0 można spokojnie z ręki na 1/200 sekundy lecieć przy ogniskowej około 400 mm.
w takim razie czy statyw konieczny? nie wiem jak to się ma przy F22 na przykład

goltar - Wto 24 Cze, 2008

To było bez statywu... więc można :wink: ale ze statywem będzie jeszcze lepiej.
400mm, 1/350s, f/5.6

Erais - Wto 24 Cze, 2008

Jestem pełen podziwu :shock: Przykręciłeś do aparatu teleskop???? :shock: Jak tylko zacznie się mój urlop, to spróbuję się pobawić moim P80 i zobaczę co mi z tego wyjdzie. Na razie nabawiłem się kompleksów :sad:
mavierk - Wto 24 Cze, 2008

no co zrobić, co lusto, to lustro, na pocieszenie powiem Ci, że p80 kosztuje tyle, co dobry filtr na 100-400 :)
Erais - Wto 24 Cze, 2008

No fakt- to duża pociecha :smile: Pewnie biorąc tak drogi sprzęt pod namiot spędził bym wszystkie noce na warcie z kijem bejsbolowym w garści :smile: A tak, co najwyżej po północy zaczaję się na księżyc i bez nerwów spokojnie prześpię resztę nocy :smile:
Arek - Wto 24 Cze, 2008

Kompleksów to byście się nabawili, gdyby goltarowi chciało się rozstawić statyw i zrobić fotkę, nie na pełnej dziurze tylko np. na f/8.0. Byłoby jeszcze ostrzej :)
k1caj_ns - Wto 24 Cze, 2008

goltar, Fotka robiona 100-400L ? na długim końcu ma 5,6 więc tak podejrzewam i ostrość też by się zgadzała :razz: ale w exifie się nie doszukałem.
Jesienny - Wto 24 Cze, 2008

Eee i bez sprzętu za 5000 da się takie fotki robić :)

Choć nie jest to z ręki robione, bo trudno by było utrzymać Takiego Rubinara 1000 f10 w ręce, za to można go dostać za 500-600 zł i cieszyć się z doskonałego podglądu okien sąsiadów.

Jesienny, Ja wiem ,że nie trzeba sprzętu za 5 k żeby bawić się w astro po prostu pytam z ciekawości. Ostatnio znajomy mi pokazał Sigmę 600/f.8 . Super szkiełko sprowadzone ze stanów ale na prawdę do astro świetna sprawa i co najważniejsze cena nie przekracza 500zł w Polsce. Ciężko jest to szkło dostać ale jest to możliwe :smile:

Ja też żartuję, ale sam sobie kiedyś sprawię takie szkiełko w stylu tej sigmy. Tego Rubinara pożyczyłem tylko na kilka dni, pobawiłem się i oddałem, bo nie wiedziałem co jeszcze mógłbym nim zrobić z balkonu. W teren to trzeba go wozić samochodem raczej :)

Ta sigma 600 jest bardzo "kompaktowa" jak na 600 mm takie przyjemne szkiełko spacerowe . Jakość wykonania mi się podobała i szufladka na cokiny . Na prawdę pozytywne wrażenie na mnie wywarło szkiełko jak za takie pieniądze ,przynajmniej wizualne ale właściciel zachwalał.
goltar - Wto 24 Cze, 2008

k1caj_ns, fotka robiona 100-400 ale widzę że przy Rubinarze 1000 wypada kiepsko :grin:
Erais - Wto 24 Cze, 2008

Aja tak siedzę jak ta biedna myszka :sad: :cry: Zawsze twierdziłem, że nawet pudełkiem od butów da się zrobić dobrą fotkę, ale po tym co oglądam na forum, to chyba zmienię tę swoją maksymę :neutral: Może już w następnym tygodniu jak się uda, a najdalej za miesiąc zobaczę co wyciągnę ze swojego Nikona i wtedy bym zamieścił fotkę księżyca, choć niestety, nie będzie na pewno to ta jakość i to ujęcie... :sad: Chylę czoła panowie przed sprzętem i umiejętnościami :smile:

Wiesz, mój sprzęt łącznie (ten obiektyw którym to robiłem + aparat (Nikon d50)) pewnie nie jest w tej chwili więcej wart niż Twój kompakt. Tak czy siak, przede wszystkim radość ze zdjęć. Kiedyś w końcu znajdą się pieniądze i chęć na lustrzankę.

zwłaszcza, że coraz mocniej biją się wszyscy w entry-level.

BTW zalazłem fotkę, i jak z czymś takim wyjść gdzieś dalej ;}

Choć przyznam, że bardziej niż tego obiektywu brakuje mi tego pożyczonego wraz z nim statywu...

Erais - Wto 24 Cze, 2008

O tak- radość ze zdjęć, tę mam na pewno :smile: A reszta? Może kiedyś, jak podciągnę swój warsztat- bo to, co jeszcze pamiętam z kółka fotograficznego to stanowczo za mało, lub w ogóle nie jest przydatne (Kto dziś przelicza ISO na asa, gosty , diny), no i pieniążki- może kiedyś zacznę zarabiać tyle, że bez wahania kupię lustro i parę obiektywów :smile: Póki co zamierzam wyciskać ze swojego Nikona ile wlezie, no i cieszyć się że wreszcie mam spory zoom :smile:

[ Dodano: Wto 24 Cze, 2008 23:20 ]
No Fakt... Spora ta lufa :neutral: