|
forum.optyczne.pl
|
 |
Wolne tematy - Księżyc
heding - Sro 18 Cze, 2008 Temat postu: Księżyc Jest pełnia, a łysy u mnie dziś był w kolorze pomarańczowo-czerwonym... Ktos też zauważył??
Jesienny - Czw 19 Cze, 2008
Jakby to powiedzieć... z księżycem jak ze słońcem - przy wschodzie jest pomarańczowo-czerwony
-------------------------------
A w ogóle kto wymyślił taką durnowatą noc,
Bzem tu cuchnie tak, że trafia człeka szlag!
I bez sensu coś bełkoce kretyn drozd.
A ten łysy świeci K**WA prosto w twarz!
heding - Czw 19 Cze, 2008
a tu się nie zgodzę bo wczoraj taki nie był...
Jesienny - Czw 19 Cze, 2008
Czasem bardziej czasem mniej - to już zależy od powietrza
A wieczorem to zaprezentował inny ciekawy efekt, ale nie mam dziś statywu w mieszkaniu coby cyknąć - tak się przy wschodzie schował za chmury, że wyglądał jak ufo
mar - Czw 19 Cze, 2008
U mnei wczoraj był taki...
Fociłem z ręki bo nie chciało mi się statywu wyciągać
Arek - Czw 19 Cze, 2008
W czerwcu ekliptyka w nocy kładzie się nisko nad południowym horyzontem, to i Księżyc w pełni, w górowaniu, świeci nie wyżej niż te kilkanaście stopni. Jak jest więcej syfu w atmosferze, to wtedy
wydaje się pomarańczowo-czerwony.
A tak naprawdę to tylko Was uspokajam. Krwisty Księżyc w pełni, benzyna po 5 zł, powodzie w USA,
Kinga Rusin ma wąsy - koniec świata idzie...
heding - Czw 19 Cze, 2008
Zapomniałeś o "Bolku" ...
MC - Czw 19 Cze, 2008
Arek, Ty zawsze taki optymistycznie nastawiony...
goltar - Czw 19 Cze, 2008
Arek napisał/a: | koniec świata idzie... | A tam zaraz koniec świata, zlot optycznych się zbliża
fatman - Czw 19 Cze, 2008
Panowie...
Kolor księżyca zależy od rozpraszania Rayleighowskiego.
Pełna informacja wraz ze wzorem:
http://pl.wikipedia.org/w...zanie_Rayleigha
Arek ma rację, im więcej syfu w atmosferze tym czerwieńsze słońce i księżyc (lambda jest w mianowniku w 4 potędze) ale za to jakie dla nas wspaniałe wieczorne zachosy do focenia
Nie ma tego złego...
Arek - Czw 19 Cze, 2008
fatman napisał/a: | (lambda jest w mianowniku w 4 potędze) |
No i dzięki temu niebo jest niebieskie
MC - Czw 19 Cze, 2008
Arek napisał/a: | fatman napisał/a: | (lambda jest w mianowniku w 4 potędze) |
No i dzięki temu niebo jest niebieskie |
Tzn, ze niebo jest niebieskie, bo jakas lambda jest w mianowniku w 4 potedze? Jeeeezu, jakie to skomplikowane...
Arek - Czw 19 Cze, 2008
Czysta fizyka. A mówiąc prościej, niebieskie światło jest dużo mocniej rozpraszane w atmosferze niż czerwone (właśnie przez tą lambdę) i dlatego niebo jest niebieskie, a Słońce i Księżyc nisko nad horyzontem czerwone.
MC - Czw 19 Cze, 2008
Arek napisał/a: | właśnie przez tą lambdę |
A gdzie ona jest i jak wyglada? Ladna jest? Wybaczcie, ale jestem totalnym ignorantem z fizyki.
A co do tematu, to tez widzialem wczoraj czerwoniutki okragly ksiazyc nisko nad horyzontem, tak ok. 22.30
krzysiek - Czw 19 Cze, 2008
Pełnia owszem ładna, ale jeśli chodzi fotografowanie szczegółów Księżyca, to najefektowniej jest fotografować po nowi, przed nowiem ewentualnie w okolicach kwadr - kiedy światło pada na Łysego pod kątem, przez co ładnie rysują się kratery. Najwięcej szczegółów widać na terminatorze, czyli linii
pomiędzy oświetloną a nieoświetloną częścią Księżyca.
A propos Terminatora, to chyba nową cześć kręcą. Premiera "Terminator Salvation: The Future Begins" za rok:)
MC - Czw 19 Cze, 2008
krzysiek, a kto gra role glowna? Bo chyba nie Gubernator?
k1caj_ns - Czw 19 Cze, 2008
Cytat: | A propos Terminatora, to chyba nową cześć kręcą. Premiera "Terminator Salvation: The Future Begins" za rok:) |
Mają nowego Terminatora czy poczciwy staruszek Schwarzeneger (niewiem czy pisownia jest dobra) dalej będzie "terminatorzył"?
[ Dodano: Czw 19 Cze, 2008 12:43 ]
MC, To był double post
MC - Czw 19 Cze, 2008
k1caj_ns, pisownia chyba troche inna
Staruszek moze to i jest, ale i tak bardzo bym nie chcial, zeby sie na mnie wkurzyl...
Dodałem C ale i tak nie wiem czy dobrze Nie chce mi się sprawdzać.
No zarówno on jak i Stalone trzymają się całkiem nie źle . OStatnia wersja RAMBO podobała mi się najbardziej ze wszystkich bo była najbardziej realistyczna (jeśli warto w ogóle mówić o realizmie mając na myśli wcześniejsze części RAMBO )
Arek - Czw 19 Cze, 2008
krzysiek napisał/a: | A propos Terminatora, to chyba nową cześć kręcą. Premiera "Terminator Salvation: The Future Begins" za rok:) |
A nie mówiłem, że koniec świata?
Arek, Ty przepowiadasz koniec świata , Gaciowy koniec Canona Jakieś dziwnie podobne prorocze wizje macie .
Arek - Czw 19 Cze, 2008
Gaciowy obwieścił ostateczny tryumf Sony i obiecał się więcej nie wypowiadać. Mam nadzieję, że dotrzyma słowa.
krzysiek - Czw 19 Cze, 2008
Arnold chyba nie gra. Brakuje go w obsadzie:
http://www.imdb.com/title/tt0438488/
Zresztą, on się teraz polityką zajmuje. Spoważniał chłopak:-)
A wracając do Księżyca. Ciekawe zdjęcia w czasie zaćmienia:
http://antwrp.gsfc.nasa.gov/apod/ap080220.html
http://antwrp.gsfc.nasa.gov/apod/ap030521.html
http://antwrp.gsfc.nasa.gov/apod/ap070317.html
krzysiek napisał/a: | Zresztą, on się teraz polityką zajmuje. Spoważniał chłopak:-) |
No w buncie maszyn zagrał mimo ,że był już gubernatorem o ile sie nie mylę . Więc poważnieje tak stopniowo chyba
MC - Czw 19 Cze, 2008
k1caj_ns, bunt to chyba do kina wtedy wchodzil, ale glowy nie dam.
Odnosnie konca swiata, to przypominam sobie jak w lipcu 1999r. bylem swiadkiem takiej oto rozmowy na jednym z placow w Grudziadzu. Rozmawia dwoch panow, o fioletowych nosach:
- Ty, k*** co Ci jest?
- A bo k*** telewizja i radio to k*** klamia...
- A co k***?
- Bo mowili, k***, ze koniec swiata bedzie i ja cala rente przepilem i k*** konca swiata nie bylo.
Heh dla tych panów apokalipsa nigdy nie nadejdzie bo nie będą tego świadomi
Erais - Czw 19 Cze, 2008
A ja myślałem, że mi wczoraj tak lampa z parkingu wali po oczach i spać nie daje (hałasujących meneli pomijając), a to kurcze był księżyc
kozidron - Czw 19 Cze, 2008
Gaciowy nie dotrzymał słowa...(dokonał kolejnego wpisu). Kurde wy tu o końcu świata a ja przeżyłem trałme w pracy, odcięli mnie na 8 godzin od optycznych.
Cytat: | Gaciowy nie dotrzymał słowa...(dokonał kolejnego wpisu). Kurde wy tu o końcu świata a ja przeżyłem trałme w pracy, odcięli mnie na 8 godzin od optycznych. |
Ja bym rzucił pracę
kozidron - Czw 19 Cze, 2008
nie mogę, fajna jest, tylko czasem za dużo wymagają (no i powiązana z hobby)
Jak powiązana z hobby to wycofuję wcześniejszy post
edmun - Wto 24 Cze, 2008
co do księżyca. koniecznie statyw ?
przy F8.0 można spokojnie z ręki na 1/200 sekundy lecieć przy ogniskowej około 400 mm.
w takim razie czy statyw konieczny? nie wiem jak to się ma przy F22 na przykład
goltar - Wto 24 Cze, 2008
To było bez statywu... więc można ale ze statywem będzie jeszcze lepiej.
400mm, 1/350s, f/5.6
Erais - Wto 24 Cze, 2008
Jestem pełen podziwu Przykręciłeś do aparatu teleskop???? Jak tylko zacznie się mój urlop, to spróbuję się pobawić moim P80 i zobaczę co mi z tego wyjdzie. Na razie nabawiłem się kompleksów
mavierk - Wto 24 Cze, 2008
no co zrobić, co lusto, to lustro, na pocieszenie powiem Ci, że p80 kosztuje tyle, co dobry filtr na 100-400
Erais - Wto 24 Cze, 2008
No fakt- to duża pociecha Pewnie biorąc tak drogi sprzęt pod namiot spędził bym wszystkie noce na warcie z kijem bejsbolowym w garści A tak, co najwyżej po północy zaczaję się na księżyc i bez nerwów spokojnie prześpię resztę nocy
Arek - Wto 24 Cze, 2008
Kompleksów to byście się nabawili, gdyby goltarowi chciało się rozstawić statyw i zrobić fotkę, nie na pełnej dziurze tylko np. na f/8.0. Byłoby jeszcze ostrzej
k1caj_ns - Wto 24 Cze, 2008
goltar, Fotka robiona 100-400L ? na długim końcu ma 5,6 więc tak podejrzewam i ostrość też by się zgadzała ale w exifie się nie doszukałem.
Jesienny - Wto 24 Cze, 2008
Eee i bez sprzętu za 5000 da się takie fotki robić
Choć nie jest to z ręki robione, bo trudno by było utrzymać Takiego Rubinara 1000 f10 w ręce, za to można go dostać za 500-600 zł i cieszyć się z doskonałego podglądu okien sąsiadów.
Jesienny, Ja wiem ,że nie trzeba sprzętu za 5 k żeby bawić się w astro po prostu pytam z ciekawości. Ostatnio znajomy mi pokazał Sigmę 600/f.8 . Super szkiełko sprowadzone ze stanów ale na prawdę do astro świetna sprawa i co najważniejsze cena nie przekracza 500zł w Polsce. Ciężko jest to szkło dostać ale jest to możliwe
Ja też żartuję, ale sam sobie kiedyś sprawię takie szkiełko w stylu tej sigmy. Tego Rubinara pożyczyłem tylko na kilka dni, pobawiłem się i oddałem, bo nie wiedziałem co jeszcze mógłbym nim zrobić z balkonu. W teren to trzeba go wozić samochodem raczej
Ta sigma 600 jest bardzo "kompaktowa" jak na 600 mm takie przyjemne szkiełko spacerowe . Jakość wykonania mi się podobała i szufladka na cokiny . Na prawdę pozytywne wrażenie na mnie wywarło szkiełko jak za takie pieniądze ,przynajmniej wizualne ale właściciel zachwalał.
goltar - Wto 24 Cze, 2008
k1caj_ns, fotka robiona 100-400 ale widzę że przy Rubinarze 1000 wypada kiepsko
Erais - Wto 24 Cze, 2008
Aja tak siedzę jak ta biedna myszka Zawsze twierdziłem, że nawet pudełkiem od butów da się zrobić dobrą fotkę, ale po tym co oglądam na forum, to chyba zmienię tę swoją maksymę Może już w następnym tygodniu jak się uda, a najdalej za miesiąc zobaczę co wyciągnę ze swojego Nikona i wtedy bym zamieścił fotkę księżyca, choć niestety, nie będzie na pewno to ta jakość i to ujęcie... Chylę czoła panowie przed sprzętem i umiejętnościami
Wiesz, mój sprzęt łącznie (ten obiektyw którym to robiłem + aparat (Nikon d50)) pewnie nie jest w tej chwili więcej wart niż Twój kompakt. Tak czy siak, przede wszystkim radość ze zdjęć. Kiedyś w końcu znajdą się pieniądze i chęć na lustrzankę.
zwłaszcza, że coraz mocniej biją się wszyscy w entry-level.
BTW zalazłem fotkę, i jak z czymś takim wyjść gdzieś dalej ;}
Choć przyznam, że bardziej niż tego obiektywu brakuje mi tego pożyczonego wraz z nim statywu...
Erais - Wto 24 Cze, 2008
O tak- radość ze zdjęć, tę mam na pewno A reszta? Może kiedyś, jak podciągnę swój warsztat- bo to, co jeszcze pamiętam z kółka fotograficznego to stanowczo za mało, lub w ogóle nie jest przydatne (Kto dziś przelicza ISO na asa, gosty , diny), no i pieniążki- może kiedyś zacznę zarabiać tyle, że bez wahania kupię lustro i parę obiektywów Póki co zamierzam wyciskać ze swojego Nikona ile wlezie, no i cieszyć się że wreszcie mam spory zoom
[ Dodano: Wto 24 Cze, 2008 23:20 ]
No Fakt... Spora ta lufa
|
|