forum.optyczne.pl

Lornetki - Zeiss SFL 8x30 / 10x30

ppv - Sro 18 Sty, 2023
Temat postu: Zeiss SFL 8x30 / 10x30
Jest recenzja, sponsorowana ale jakaś jest, całkiem sensowna: https://www.rokslide.com/...nocular-review/
ppv - Czw 19 Sty, 2023

Zeiss ewidetnie tym modelem jako konkurencję obiera starego Svarowski Companion CL B, wg tych danych, amerykanska katalogowa cena CL 8x30 to 1554$
https://www.swarovskiopti...on-8x30/5603925
podczas gdy SFL 1500$ https://rokslide.com/forums/threads/zeiss-sfl-8x30-review-a-compact-with-full-size-performance.295129/#post-2916673.

Jan55 - Czw 19 Sty, 2023

To jest tzw recenzja marketingowa. Akurat recenzje z tej strony (rokslide) nie są jakoś wielce miarodajne w stosunku do recenzji z forów BF, CN czy kilku innych recenzentów-użytkowników lornetek, kupionych za swoje pieniądze. Na bardziej miarodajne opinie, bo o testach "naukowych" ala Optyczne nawet nie piszę, trzeba poczekać jeszcze kilka miesięcy, tak jak na opinie o 8-10x40.
ppv - Czw 19 Sty, 2023

Janie, nawet nie przeczytałeś recki jak ją już skomentowałeś. Jak Optyczne dostanie nieodpłatnie sprzęt do recenzji, to jest wszystko ok, eh... jest dokładnie tak samo komercyjna
Jan55 - Czw 19 Sty, 2023

ppv, na jakiej podstawie twierdzisz, że nie przeczytałem recenzji na "rokslide" i na jakiej podstawie twierdzisz, ze testy Optyczne czy podobne, są tak samo komercyjne jak te recenzje, które są sponsorowane przez daną firmę optyczną w czasopismach.
Szkoda, że nie widzisz różnicy pomiędzy testem Optycznych czy np Gijsa Van Ginkela oraz opiniami użytkowników, którzy kupili lornetkę a nie dostali za darmo od sponsora. Widać, że dla Ciebie liczy się dobrze napisana marketingowa specyfikacja, do tego aby wydać swoją opinię, że lornetka jest super i lepsza od innych. Dla mnie liczy się opinia doświadczonych użytkowników, a nie redaktorów czasopism, którzy muszą napisać dobrze o sprzęcie, który dostają do użytku za darmo. "Normalnie" myślący użytkownik lornetki, wszystkie opinie i testy powinien traktować jako coś co służy do porównania ze swoimi odczuciami, dotyczącymi danej lornetki, a nie ślepo wierzyć, że dana recenzja czy test, to wyrocznia i na tej podstawie oceniać czy dana lornetka jest najlepsza w stosunku do innych jej podobnych. Szkoda też, że nie zauważyłeś i nie doczytałeś, że są firmy, które nie chcą udostępnić Optycznym, swoich lornetek do testów. Dlaczego nie chcą ? Dlatego, że te testy są niezależne od nich. Było to gdzieś pisane na forum. Chyba, że się mylę :wink: .
Ale to jest moja opinia i nie musisz się z nią zgadzać.

_Tomek_ - Czw 19 Sty, 2023

Ciekawi mnie praca fokusera. Dość niewielki zakres obrotu (500 stopni) musi obsłużyć odległości od 1.5 metra! Tak samo zresztą w SFL 40. W Swarku CL Companion jest większy zakres obrotu i większy minimalny dystans.

No i druga sprawa, - to naturalnie rzecz upodobań, a nie wada - dla mnie pokrętło ostrości Companiona, a także dwóch NL jakie miałem przyjemność trzymać w rękach pracuje odrobinę za lekko. Jest super precyzyjne, ale wolałbym ciut twardszą pracę. To oczywiście detal i pewnie bym się przyzwyczaił.

Jan55 - Czw 19 Sty, 2023

_Tomek_, bardzo lekka praca fokusera, jak dla mnie, jest bardzo upierdliwa, bo z powodu tego, trzeba uważać aby przypadkowo nie musnąć pokrętła i nie rozostrzyć obrazu. Miałem to w DO Titanium ED HD 10x42 (poszła do zwrotu + lekko pracujący zawias mostka) oraz w Endeavorze II10x42 ( + opadająca muszla oczna). Trzeba było cały czas uważać aby nie dotknąć pokrętła ostrości i musieć znowu ostrzyć obraz. Wiele osób uważa to jednak za wadę. Ja, jak dotąd, nie spotkałem się z tym w innych lornetkach, które miałem w rękach, więc może to wada tylko tych modeli.
MZ, w SFL może być problem ale z umieszczeniem fokusera, centralnie, w połowie obudowy obiektywu, a nie tak jak we wszystkich lornetkach, od strony muszli, co spowoduje przy tak krótkiej obudowie, że trzeba będzie kręcić nie wskazującym palcem ale środkowym. Wskazują na to, też uczestnicy BF.

Wojtas_B - Czw 19 Sty, 2023

Nie rozumiem tych problemów. Gdy obserwuję, co chwila chodzi mi palec, bo zmieniam ostrość. Lekka praca pokrętła jest więc dla mnie zaletą, bo cięższa praca po dłuższym czasie zmęczy palec.
Jan55 - Czw 19 Sty, 2023

Wojtas_B, w lornetce z dużą głębią ostrości chyba co chwilę jej nie zmieniasz, bo i po co.
Natomiast chodzi o muśnięcie pokrętła, które to muśnięcie od razu zmienia ostrość, czyli jak mówią, fokuser jest bardzo czuły, z zerowym oporem. Ale dla każdego co kto lubi lub co komu pasuje :mrgreen: .

Binokularnik - Czw 19 Sty, 2023

Wojtas_B napisał/a:
Nie rozumiem tych problemów. Gdy obserwuję, co chwila chodzi mi palec, bo zmieniam ostrość. Lekka praca pokrętła jest więc dla mnie zaletą, bo cięższa praca po dłuższym czasie zmęczy palec.

W przypadku kowy 6.5x32 to jest rzeczywiście zaleta. Drobne stworzenia, będące w ciągłym ruchu (nie chodzi o ślimaki ), często „wyskakują” po za granice głębi ostrości, ale jeśli chodzi o Terrę 10x25 to gdyby miała blokadę rozstawu tubusów i blokadę nastawionej ostrości, to bym się nie zmartwił.

_Tomek_ - Czw 19 Sty, 2023

Jan55 napisał/a:
MZ, w SFL może być problem ale z umieszczeniem fokusera, centralnie, w połowie obudowy obiektywu, a nie tak jak we wszystkich lornetkach, od strony muszli, co spowoduje przy tak krótkiej obudowie, że trzeba będzie kręcić nie wskazującym palcem ale środkowym. Wskazują na to, też uczestnicy BF.

A Zeiss dumnie chwali się, że to "Smart Focus concept", dzięki któremu nie trzeba rozkładać palców :mrgreen: Na zdjęciach obsługuje się pokrętło wskazującym palcem, ale lornetkę trzeba trzymać bliżej obiektywów, czyli podparcie lornetki na oczodołach będzie ważniejsze niż zwykle. Nie ma rady, trzeba to wziąć do ręki i sprawdzić.

Jan55 - Czw 19 Sty, 2023

_Tomek_, tak jak piszesz, lornetkę trzeba będzie obejmować dwoma palcami, przy końcu obiektywów, a muszle opierać mocno w oczodołach. Gorzej jak ktoś będzie miał duże dłonie i grubsze palce :mrgreen: , no i jeszcze jena sprawa, jaka jest średnica muszli ocznych na styku z oczodołami, bo jak będzie mała, to nie wszystkim chętnym na nią, ta lornetka przypadnie do gustu :cry: . Już w CL niektórzy narzekają na muszle, że wąskie i małe, chociaż mają 38mm średnicy, a generalnie, zależy to od kształtu i wielkości oczodołów.
Ciekawe, czy znajdzie się ktoś na forum, kto porwie się na zakup tej lornetki i będzie chciał coś o niej napisać.

ppv - Pią 20 Sty, 2023

_Tomek_ napisał/a:
Na zdjęciach

nie stoi nic na przeszkodzie obejrzeć też na filmikach , gdzie prezenter tą kwestię właśnie omawia
https://www.youtube.com/watch?v=ZWW7kjhW-20
a tu coś jakby unboxing https://www.youtube.com/watch?v=v_F4PrXI-24
i jak kręci się ostrością https://www.youtube.com/watch?v=K6cBnfDIi_w - fajne zestawienie rozmiaru z 'małym' ale dużym NL 32, chociaż dla Jana to tez pewnie komercyjna recenzja, bo sami nie kupili

Jan55 - Pią 20 Sty, 2023

Od kilku dni można kupić w Astroshopie, SFL 8x40 w cenie (7700 zł), jaka prawdopodobnie będzie za SFL 8x30. Czyli okazja :mrgreen: dla tych, którzy myślą o zakupie 8x40 lub w zamian za 8x30. Taniej, chyba, już nie będzie :cry: .
_Tomek_ - Sob 21 Sty, 2023

ppv napisał/a:
nie stoi nic na przeszkodzie obejrzeć też na filmikach , gdzie prezenter tą kwestię właśnie omawia

Na pierwszym filmie facet obsługuje fokuser wskazującym palcem, ale mały wisi nad/przed obiektywem, później niby dołącza go do pozostałych, ale widać, że tubus jest za krótki, żeby wygodnie położyć wszystkie palce.

Na drugim gość ma łapy jak mały bochen chleba, lornetka ginie mu w dłoniach i od razu obsługuje pokrętło środkowym palcem. Później dołącza do niego wskazujący, bo pewnie za mało precyzyjnie było, albo przypomniał sobie, że to smart focus i tak trzeba :mrgreen:

Ja mam mieszane wraźenia, musiałbym sam obejrzeć, żeby zdecydować czy mogę tego używać (środkowy palec mam nie do końca sprawny). W SFL 40 tubus jest dłuższy i tam takie położenie fokusera z przodu wygląda lepiej.

Wojtas_B - Sob 21 Sty, 2023

_Tomek_ napisał/a:

Ja mam mieszane wraźenia, musiałbym sam obejrzeć, żeby zdecydować czy mogę tego używać (środkowy palec mam nie do końca sprawny). W SFL 40 tubus jest dłuższy i tam takie położenie fokusera z przodu wygląda lepiej.

Pewnie, bierz SFL 10x40!

ppv - Sob 21 Sty, 2023

Jan55 napisał/a:
Astroshopie, SFL 8x40 w cenie (7700 zł),

to już przeszłość :) dzisiaj 8100.
Dla SFL 8x30 parametrami konkurencją jest Nikon Monarch HG, na stronie nikona cena ~3900, co na dzień dzisiejszy właściwie okazja, swego czasu ceny Companion i MGH były zbliżone, a MGH jak dla mnie ostrzejszy był w samym centrum od CL, księżyce galileuszowe przez MHG były wyraźniejsze, też poręczniejszy, szersze pole i bliższy focus, ale jednak podatny na bliki i pogorszenie ostrości przy brzegach, gorzej też leżał przy oku. SFL to nie Victory, wiec nie ma co liczyć na cuda, ale ocena ogólna ma szansę być lepsza od CL i MGH

_Tomek_ napisał/a:
ale widać, że tubus jest za krótki, żeby wygodnie położyć wszystkie palce

hm, trochę niezrozumiałe aby wymagać od małej lornetki komfortu pełnowymiarowej

Wojtas_B napisał/a:
Pewnie, bierz SFL 10x40!

Litości, nie kuś :) Już kilka razy wspomniałem, że na tą chwilę ta lornetka podoba mi się jak żadna inna...

ppv napisał/a:
hm, trochę niezrozumiałe aby wymagać od małej lornetki komfortu pełnowymiarowej

Jasna sprawa. Chodzi mi tylko o to, że takie ułożenie fokusera w środku sytuację dodatkowo pogarsza, bo wymusza przesunięcie dłoni do przodu na krótkim tubusie. Na jeszcze mniejszej przecież Terze 8x25 cała dłoń, moja przynajmniej, ląduje wygodnie, bo pokrętło jest bliżej okularów.

ppv napisał/a:
Nikon Monarch HG, na stronie nikona cena ~3900

Stówę drożej niż teraz Conquest HD 8x32, co jest za niego dobrą ceną. Tylko masa z innej ligi, jak SFL 40...

_Tomek_, Na następnym spotkaniu widzę Cię z SFL 40.

ppv, Jeśli ktoś jest wybredny w temacie AC, to MHG ideałem nie jest.
Jan55 - Sob 21 Sty, 2023

AC w MHG 8x30, w/g testu, jest słabiej korygowana niż w Monarchu 7 i M7, ale lepiej niż w CL B, i jest wielu użytkowników i posiadaczy obu, a nawet tych 3 lornetek, którzy twierdzą na forach, że obraz w MHG jest lepszy niż w CL B i Monarchu 7, ale nie wiele lepszy niż w M7 (za pół ceny). Więc widać tutaj, że opinie są różne, co wynika z odczuć subiektywnych, każdego posiadacza danej lornetki.
Co do ceny SFL ( 7700), to jeszcze przed południem taka widniała w Astoshopie, a MHG można kupić za 3799 w Komputroniku. MZ i kilku znajomych binomanów, z którymi o tym rozmawiałem, to obecne ceny tych lornetek (MHG, Conquest + Kowa Genessis i CL B), są dalej za wysokie w stosunku do tego co reprezentują, ponieważ nie odstają aż tak bardzo optycznie, od lornetek tańszych ale też świetnych.
Prawdopodobnie SFL 8x30, też nie będzie aż tak odstawała optycznie, na plus, od tych, które wymieniłem powyżej, więc i jej cena może być nie adekwatnie wysoka.
Być może się mylę, to pokaże czas, ale trzeba z jej oceną poczekać. Oby w między czasie jej cena nie poszła jeszcze wyżej :wink: , co może się zdarzyć.

Jan55 - Pią 31 Mar, 2023

Jeżeli ktoś jest chętny do zakupu Zeissa SFL 8x30, to już jest do kupienia w Astroshopie za 7100 zł. Na BF jest też dokładna opinia niejakiego Canipa, testera lornetek, w której to opinii porównuje, SFL z Monarchem HG i CLC B. Z opinii można wywnioskować, że SFL 8x30 jest bardzo porównywalny optycznie z MHG i trochę z CLC B. Różnią się, między sobą, tylko niuansami, no i oczywiście, dużo wyższą ceną SFL. Jeżeli potwierdzi się to w większości opinii, to zakup SFL w obecnej cenie, będzie, nie za bardzo opłacalny, bo różnica między ceną SFL a HG czy CLC B jest duża (60% i 35%) a w jakości optyki, praktycznie, nic się nie zyskuje. Za różnicę w cenie, np między SFL a HG, można kupić drugą bdb lornetkę o innej aperturze. Czas pokaże, na ile jakość SFL 8x30, jest adekwatna do ceny.
Wojtas_B - Pią 31 Mar, 2023

Zdaje się, że SFL 8x30 bije konkurencję odległością źrenicy 18 mm (atrakcja dla okularników) i minimalnym ostrzeniem od 1,5 m (atrakcja dla entomologów, choć do robaczków moim zdaniem lepsze jest 10x). Spodziewam się też lepszej kontroli AC niż u całej konkurencji.
Recenzenci piszą też o płaskim polu i wynikającej z tego ostrości do samego brzegu.

_Tomek_ - Pią 31 Mar, 2023

No właśnie co do ostrości na brzegu zatanawiające są te wnioski Canipa:
1. SFL odrobinę ostrzejsza na brzegu niż CL,
2. MHG z kolei lepiej niż SFL,
Natomiast wg testu Optyczne nieostrość MHG zaczyna się w 74%, a CL... w 92.5% Bądź tu mądry :roll: Może Canip nieostrość brzegową ocenia po doostrzeniu brzegów, a nie z ostrością ustawioną w centrum, a może patrzy na nieostrość przy samej krawędzi, a może tylko na poziom utraty ostrości, a nie miejsce w polu...?

W każdym razie SFL ma dużo większe pole niż Swar, więc tu akurat różnica w cenie ma przynajmniej trochę uzasadnienia.

_Tomek_, Jeśli lornetka nie ma płaskiego pola, to niektórzy doostrzają brzegi przeogniskowując, następnie patrzą, czy nie ma innych wad składających się na ogólnie pojętą nieostrość, takich jak astygmatyzm i koma. Może tu o to chodzi.
Jan55 - Pią 31 Mar, 2023

Właśnie o tej kontroli AC pisze Canip, że jest słabsza :cry: niż w HG a lepsza :smile: niż w CLC B, to samo z kontrolą ostrości brzegowej. Pod względem AC w tej serii, podobno najlepsza jest SFL 8x40. Co do odległości źrenicy, to wiesz dobrze jak to wygląda, na papierze 18mm, a w rzeczywistości może być 15mm, co i tak będzie bdb odległością. Transmisja podana przez Zeissa wynosi 90%, czyli tyle co HG, CLC B, nie mówiąc o lornetkach 3-4x tańszych np GPO/GECO, M7, Opticron Traveller BGA ED itd, więc nie ma szału :wink: .
MZ, na podstawie tego co już napisano na BF, jest to lornetka z pułapu optycznego Genesisa, Conquesta, HG czy CLC B, a jej cena jest zawyżona, co wynika prawdopodobnie z konkurencji nad Conquestami, które są gorsze pod względem gabarytów i wielkości pól. Między Conquestami a VSF, Zeiss miał duża lukę, więc zapełnił ją SFL-ami i wypośrodkował cenę. Ilu chętnych się na to złapie, to się okaże, na razie to nowość, więc Ci co chcą coś nowego, to kupują, inni czekają na więcej opinii i może "naukowych"testów, które pomogą uwiarygodnić jakość optyczną lornetek serii SFL.

Jan55 - Pią 31 Mar, 2023

_Tomek_, co do testu Optycznych na HG 8x30, to wielu innych testerów na forach BF czy CN, ma odmienne zdanie. Twierdzą, że Optyczne miały słabszy egzemplarz HG i stąd taki wynik. W/g ich opinii i testów, HG jest lepszy pod względem obrazowania od wielu innych lornetek, zwłaszcza tych, znajdujących się powyżej w tabeli, a nieostrość brzegowa zaczyna się dopiero od 80-85% od środka pola. Jedyną jej wadą są wpadające od czasu do czasu zamglenia, co zdarza się też w wielu innych renomowanych lornetkach. Nie miałem w rękach HG (szkoda) więc opieram się tylko na opiniach tych, którzy ją mieli i porównali z innymi, więc inni mogą mieć odmienne zdanie.

Nie porównywałbym SFL 8x30 do "niesławnego" (ostatni wątek na tym forum) Genesisa 8x33, w którym brak płaskiego pola najwyraźniej dał się komuś we znaki.

(Uważam, że jedyna warta uwagi, wywołująca efekt WOW, lornetka z serii Genesis to 10.5x44.)

Czekam, aż Bea będzie miała tego nowego Zeissa w sklepie. Wpadnę tam wtedy i ocenię sam.
Jan55 - Pią 31 Mar, 2023

Wojtas_B, ale ten wątek Genesisa, dotyczy jednego, trefnego, egzemplarza, na który trafił jeden z kolegów, a ogólnie na forach 8x33 zbiera bdb opinie, mimo braku efektu WOW.
Wielu użytkowników NL , np 8x32, też twierdzi, na forach, że po porównaniu z VSF, nie zauważyli efektu WOW w NL, ale zauważyli go w 12x42. Więc to samo, może występować w lornetkach innych marek, jak np wspomniane przez Ciebie Genesisy.
Gdzieś na BF jest opinia użytkownika G 8x33 i NL 8x32, w której to opinii stwierdza, że nie zauważa w NL-u tego WOW, którego się spodziewał, a różnica w obrazku, którą on widzi, polega tylko, na większym kontraście, większym polu i mniejszej nieostrości brzegów w NL. Inni piszą też o występujących delikatnych zamgleniach w dolnej części obrazu NL, tylko nie pamiętam czy dotyczy to 8x32 czy 8x42, ale to nie ważne, ważne jest to, że wpadki optyczne, zdarzają się, nawet wśród lornetek najlepszych marek, o czym należy pamiętać, i nie popadać w przesadną euforię.
Po SFL 8x30, też nie spodziewam się optycznych cudów, a na pewno efektu WOW, ale będzie ciekawie, jak będziesz mógł go sprawdzić i coś o tym napisać :grin: .
Trzeba też pamiętać, że lornetki SFL są produktami japońskimi , firmowanymi przez niemiecką markę Zeiss, więc nie ma co się doszukiwać, w nich, najwyższej niemieckiej jakości, znanej z VSF, HT czy L Noctovid :mrgreen: .

Na naszym ostatnim zlocie były SF 8x32 i NL 8x32. Dla mnie obie są świetne. Wybór zależy już bardziej od tego, czy lubisz charakter obrazowania Swarka czy Zeissa, czy wolisz błyskawicznie działający fokuser czy trochę wolniejszy, choć nadal super precyzyjny. Zrobiliśmy w sporym gronie konkurs i pamiętam, że gremialnie wygrał NL 8x32, ale na pewno nie w stylu miażdżącym, bo to były długie rozważania z dyskusją o niuansach.

Jeżeli gość z BF pisze, że między G 8x33 i NL 8x32 "różnica w obrazku, którą on widzi, polega tylko, na większym kontraście, większym polu i mniejszej nieostrości brzegów w NL", to brzmi to trochę śmiesznie, bo to tak, jakby napisał, że różnica między dwoma samochodami polega tylko na tym, że jeden lepiej przyspiesza, oferuje więcej miejsca i lepiej się go prowadzi. Jest to typowy syndrom usilnego uzasadniania własnego zakupu przez ludzi, którzy zapłacili niemałą kasę i nie chcą czuć się rozczarowani. Prowadzi to do oszukiwania samego siebie.
Dość szybko doszedłem do wniosku, że warto rzucić się finansowo na możliwie najlepszą lornetkę dostępną na rynku, która nie pozostawi niedosytu i uwolni od wracających rozterek, że "mogłem jednak kupić coś lepszego." Spokój ducha jest ważny, a nikt z nas wiecznie żyć nie będzie, nie mamy po 20 lat.

Jako posiadacz tej lornetki może zabrzmię nieskromnie, ale efekt WOW w NL12x42 jest często zgłaszany przez ludzi i słyszałem wiele opinii od koneserów najlepszej optyki, że w dniu dzisiejszym jest to ogólnie rzecz biorąc najlepsza sportowa lornetka na całym rynku.

Jan55 - Pią 31 Mar, 2023

Wojtas_Bnapisał..."Jeżeli gość z BF pisze, że między G 8x33 i NL 8x32 "różnica w obrazku, którą on widzi, polega tylko, na większym kontraście, większym polu i mniejszej nieostrości brzegów w NL", to brzmi to trochę śmiesznie..."
Trzeba pamiętać o jednym, każda opinia o danej lornetce, jest opinią subiektywną jednego użytkownika i ta opinia nie musi się zgadzać z opiniami innych użytkowników, tak samo jak tzw "naukowy" test, który jest robiony na jednym egzemplarzu danej lornetki a nie np na 3 egz. (z pewnych względów nie możliwe) i na podstawie dopiero takiego testu, można by myśleć, czy dana lornetka jest naprawdę dobra czy też nie. Dlatego, nie należy opierać się "ślepo", na tym co ktoś napisze (opinia,test) czy powie o lornetce, tylko samemu trzeba sprawdzić, czy to co napisane, jest ewentualnie zgodne z rzeczywistością i pasuje kupującemu :wink: .

Jan55, Tu nie chodzi o subiektywność czy obiektywność opinii. Facet sam porównał obie lornetki, wymienił przewagi jednej nad drugą w istotnych parametrach i przypisał tym przewagom bagatelne znaczenie.
Z niektórych wpisów na CN i BF też się można pośmiać.

ppv - Pią 31 Mar, 2023

Jan55 napisał/a:
w Astroshopie za 7100 zł.

jak sie lepiej rozejrzeć, to za 6320pln (1350euro) też można kupić, w związku z tym absurdalne ze w polskich sklepach 7500, nawet w szwecji taniej niż tutaj pewien lipny sklepik woła

ppv - Pią 31 Mar, 2023

Wojtas_B napisał/a:
uwolni od wracających rozterek, że "mogłem jednak kupić coś lepszego." Spokój ducha jest ważny,

do czasu pojawienia się lepszego modelu który jeszcze lepiej wpasowuje się w oczekiwania :P

gruber - Pią 31 Mar, 2023

Wojtas_B napisał/a:

Dość szybko doszedłem do wniosku, że warto rzucić się finansowo na możliwie najlepszą lornetkę dostępną na rynku, która nie pozostawi niedosytu i uwolni od wracających rozterek, że "mogłem jednak kupić coś lepszego." Spokój ducha jest ważny, a nikt z nas wiecznie żyć nie będzie, nie mamy po 20 lat.

Mam takie samo podejście do tego tematu.
Choć akurat NL nie wywołał u mnie ŁAŁA :grin:
Jednak po roku używania go niezbyt chętnie sięgam po inne lornetki.

ppv - Pią 31 Mar, 2023

Jan55 napisał/a:
no i oczywiście, dużo wyższą ceną SFL. Jeżeli potwierdzi się to w większości opinii, to zakup SFL w obecnej cenie, będzie, nie za bardzo opłacalny, bo różnica między ceną

stara Leica 8x32 ultravid hd+, na papierze gorsza od sfl 8x30, w tym samym sklepie kosztuje 8640 a sfl 6320, jakoś o tej Leica nikt na forach nie bierze do porównań w kategorii premium kompaktów, a pewnie ktoś to kupuje i nie zastanawia sie czy się opłaca

_Tomek_ - Pią 31 Mar, 2023

gruber, ale NL to nie jest pierwsza Twoja lornetka? Bo, że Wojtasa nie jest, to wiem :) Do świetnego, ale drogiego sprzętu trzeba dojrzeć, wiedzieć dlaczego taki. To bez sensu, żeby ktoś początkujący wydawał tyle na lornetkę, nawet jak go stać, bo jest spora szansa, że nie zauważy różnicy w stosunku do tańszej. A jak sobie kupi tańszą i będzie pluł w brodę, że mógł dołożyć i zaczyna rozumieć dlaczego, no to właśnie dojrzewa. Jedną sprzeda, kupi inną, tego procesu nie da się ominąć ;) Tak samo nie ma sensu kupować drogiego pierwszego samochodu, itp.
Jan55 - Pią 31 Mar, 2023

_Tomek_, masz całkowitą rację :mrgreen: .
gruber - Pią 31 Mar, 2023

Tomek nie jest to moja pierwsza lornetka. Ale nie powiem, że był to super przemyślany zakup :grin: Właściwie sporo w tym wszystkim przypadku...
Jan55 - Pią 31 Mar, 2023

ppv, o tej Leice, najwięcej piszą na BF, ale oni maja na punkcie Leic " fizia", a żeby nie było, to twierdzą, że hd+ jest słabsza od starej hd. U nas nikt nic nie pisze bo prawdopodobnie nikt jej nie ma, no poza jedną hd, która wisi na OlX od dawna, do sprzedania i jak widać, nikt się do niej nie"pali", bo cena jest wysoka, chociaż nie jest tragiczna.
PS. Dlaczego twierdzisz, że ta Leica jest gorsza od SFL Ja poza minimalnie mniejszym polem, ciut większą wagą i za małym odstępem źrenc, nie widzę jakiś różnic w optyce. Największa różnica, w/g mnie, to cena. Ale Leica to Leica i ceni się wysoko, czy adekwatnie do jakości, też nie wiem, ale z tego co piszą na forach, to ich lornetki, pod względem budowy i mechaniki są uważane za genialne, więc może w tym tkwi tajemnica, ich wysokich cen.
Osobiście, jak bym miał kupować w tej chwili super lornetkę 8x32, to kupiłbym Zeissa Victory 8x32T*FL, który jest starszy od SFL ale zdecydowanie lepszy optycznie i tańszy.

ppv - Pią 31 Mar, 2023

Jan55 napisał/a:
Ja poza minimalnie mniejszym polem, ciut większą wagą i za małym odstępem źrenc, nie widzę jakiś różnic w optyce.

oksymoron? o czymś takim pisał Wojtas_B :) skoro nie ma różnic to jakim cudem je wymieniłeś :) zapomniałeś jeszcze dopisać o gorszej min odległości ostrzenia
aczkolwiek jest możliwe że ta leica ma wyższą transmisję i kontrast, w ostrość do brzegów już nie wierzę, nie szukałem opinii i testów, ale Ty masz chyba jakiś pod ręką jakis katalog z tego co piszą na forach o każdej lornetce, bo sypiesz tymi danymi jak z rękawa :)

Jan55 napisał/a:
Victory 8x32T*FL, który jest starszy od SFL ale zdecydowanie lepszy optycznie i tańszy.

gosze pole, min ostrzenie, waga ... to dla mnie bardzo istotne parametry, bardziej niż ostrość do samego brzegu czy tylko laboratoryjnie mierzalną lepszą transmisję, za te dla mnie istotne chetniej dopłacę

Santre - Sob 01 Kwi, 2023

Jan tak się składa że Leica o której piszesz należy do mnie. Optyka jest lepsza od cl companion. Mechanizm ostrości jest tytanowy. Jeśli komuś zależy na gabarytach to jest idealny wybór. Akurat nie zależy mi na sprzedaży i cena się nie zmienia. Dużo osób pisze daje ....tyle i biorę 😊 ale to tak nie działa. Ostrość i kontrast jest zdecydowanie lepszy od wspomnianej cl. W obecnej sytuacji cenowej na rynku nie jest to wygórowana cena.
Jan55 - Sob 01 Kwi, 2023

ppv, każdy ma swoje preferencje przy wyborze , czy to lornetki czy samochodu lub innych rzeczy. Ty masz swoje preferencje a ja mam swoje. Co do wiadomości, to nie mam żadnego katalogu, o tym co piszą inni, ale staram się dużo czytać o rzeczach, które mnie interesują, co nie koniecznie czynią inni, którzy później zastanawiają się, dlaczego ktoś wie, coś więcej, na jakiś temat, od nich :roll: .
Jan55 - Sob 01 Kwi, 2023

Santre, bez urazy, napisałem, że cena jest wysoka ale nie jest tragiczna, mając w myśli obecną cenę hd+. Każdy wycenia to co sprzedaje, według swoich kryteriów, i Ty to zrobiłeś. Trafisz kupca, który zapłaci taką kwotę, to zapewne będziesz się cieszył, czego Ci z całego serca życzę.
_Tomek_ - Pią 09 Cze, 2023

Jest recenzja na Scope Views:
http://www.scopeviews.co.uk/Zeiss10x30SFL.htm
Szkoda, że nie porównał do Swara CL C 10x30, którego też recenzował.
Za to ciekawe porównanie do starego Victory FL.

Jan55 - Pią 09 Cze, 2023

Szkoda, że nie zrecenzował 8x30 i 8x40. 8x40 jest uważana na BF, za najlepszą z SFL Co do 8x30 to już wiadomo, że optycznej rewolucji nie ma, choćby w porównaniu do GPO 8x32, ale podobno w 8x40, ta rewolucja jest, w porównaniu do Conquesta i do SF, do którego (SF) podobno optycznie, bardzo się zbliżyła, ale, ponieważ są to opinie subiektywne właścicieli, to trzeba by się samemu przekonać, czy tak faktycznie jest, lub zrobić testy laboratoryjne i wtedy porównać z innymi flagowcami :wink: .
Jan55 - Sob 15 Lip, 2023

Na stronie Hous of Outdoor jest wykres zmierzonej transmisji SFL 8x30 vs Terra ED 8x32. Wynik zaskakujący, w paśmie 500-550 : dla SFL wyszło 89,3% a Terra 87,3-89,3%. Czyżby te same powłoki dali do SFL co do 4x tańszej Terry?, która wcale nie jest orłem wśród jej podobnych 8x32.