forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - dylemat!!!!

worldman - Czw 19 Cze, 2008
Temat postu: dylemat!!!!
witam!!!

chcialbym uslyszec wasze uwagi na temat 2 obiektywow Canon 10-22 mm f/3.5-f/4.5 EF-S USM czy Canon 17-40 mm f/4.0L EF USM --

naczytalem sie porownan i opisow lecz chialbym zasiegnac opinii od ludzi ktorzy urzywaja ten sprzecik(i nie tylko);)
posiadam canona 40d body
\
ktory z nch polecacie

z gory wielie dzienki!!pozdro fotomaniacy :mrgreen:

MM - Czw 19 Cze, 2008

Polecacie to generalnie oba bo oba są dobre. Ważne jest DO CZEGO bo to bardzo różne typy obiektywów. 17-40L może być świetnym zamiennikiem kita na 40D, 10-22 to typowy obiektyw szerokokątny na matrycy APS-C.
MC - Pią 20 Cze, 2008

worldman, jesli na 40D chcesz miec ultraszeroki kat, to bierz C10-22. Jesli planujesz zakup w najblizszym czasie aparatu FF, to chyba warto kupic 17-40.
Baku - Pią 20 Cze, 2008

Posiadam 17-40 z 40D - to bardzo udany zestaw. Pracuje szybko i bezbłędnie, nic się nie wysuwa, nic się nie kręci i nic nie trzeszczy.

W pewnym momencie sam stanąłem przed podobnym dylematem a niestety nie stać mnie było na zakup obydwu. Ponieważ potrzebuje obiektywu "trochę do mydła i trochę do powidła" wybrałem 17-40. Na 17mm daje radę w ujęciach krajobrazowych, natomiast na 40mm to całkiem fajne szkło do fotografowania przedmiotów; rozmycie tła może nie takie jak w stałkach, ale można uzyskać całkiem niezłe efekty. W efekcie satysfakcjonuje mnie i od strony amatorsko-wypoczynkowej jak i "chałturnianej".
Kiedyś swoje ulubione krajobrazówki robiłem na 35 mm i jakoś sobie dawałem radę; teraz odpowiednich 27 mm tylko polepszył sytuację.