|
forum.optyczne.pl
|
 |
Wolne tematy - Canon EOS 450 D czy Nikon D60
Drago - Czw 19 Cze, 2008 Temat postu: Canon EOS 450 D czy Nikon D60 mam dylemat soję przed zakupem Canona lub Nikona
sam jeszcze nie wiem co wybrać
jak możecie to proszę doświadczonych o opinie
proszę także o głosowanie w ankiecie i uzasadnianie swojego wyboru z góry dziekuje
MM - Czw 19 Cze, 2008
Wybór systemu z tych dwóch jest generalnie obojętny bo to dwa najlepsze obecnie systemy lustrzanek cyfrowych. Co do konkretnego modelu stawiam na Canona. Jest bardziej zaawansowany i przy porównywalnej optyce zaoferuje lekko lepszą jakość zdjęć.
Drago - Czw 19 Cze, 2008
Dziękuje za opinie
proszę jeszcze kilka osób o komentarz
ale coraz bardziej jestem przekonany do zakupu Canona
MichalP - Czw 19 Cze, 2008
A ja powiem tak - dołóż 400 zł i kup 40D. Otrzymasz za niewielkie dodatkowe pieniądze świetne, wygodne body.
k1caj_ns - Czw 19 Cze, 2008
Zagłosowałem na 450D . Miałem go miesiąc i teraz czekam na 40D Jak chcesz kupować drogie szkła i się rozwijać to 40D jest lepszym wyborem. Kiedyś jak kupię 5D mk2 to jako drugie body lepiej sprawdzi się 40D niż 450D.Między innymi dlatego zrobiłem taki "change"
Drago - Czw 19 Cze, 2008
hym to czemu w ankiecie głosujecie na tego Canona ?
nie rozumiem
Bo nie dopisałeś tam 40D jakby był 40D to bym na 40 D zagłosował.
Drago napisał/a: | nie rozumiem |
Czego nie rozumiesz ?
Drago - Czw 19 Cze, 2008
aha już nic
dziękuję za opinie
dokładnie. z braku laku (40D) głosujemy na 450D. Już wiele razy pisałem, że wygodne body to połowa sukcesu i przyjemność ze zdjęciowania. 450D i d40/d40x/d60 są wg mnie nieco małe. Fakt Nikon mimo małości ma grip o niebo wygodniejszy od 450d ale rozmiary tych aparatów sprawiają, że trzymając grip w prawej a obiektyw w lewej ręce czułem się dość nieswojo (jakbym strzelał foty jakąś hybrydą P&S)
mavierk - Czw 19 Cze, 2008
a ja mówię: kupuj już dziś, cokolwiek, z przewagą canona, coby nie stracić fot
mavierk, Właśnie tak zrobiłem - "wykąpałem się w gorącej wodzie" poleciałem kupiłem i po miesiącu sprzedałem i czekam bez aparatu
kozidron - Czw 19 Cze, 2008
a jakiej wielkości chcesz robić odbitki (bo jak do A4) to obojętne, jak masz zamiar zostać przy kicie(obiektywie do body) to trochę na szale canona. Jak myślisz perspektywicznie o fotografii to MichalP dobrze ci radzi- 40D - najlepiej.
Nie rób ankiety tylko popatrz czego tobie potrzeba w puszce.
Krótko,
-nikon ma 3 pola Af, brak srubokreta- to chyba minusy, za to solidniej wykonany od canona
-canon przez gorsze wykonanie, badziewny punkt oczny-lubi odpadać(ma sie takie ogólne wrażenie plastikowości), za to 9 pól Af i naprwdę przyjemniejsza praca na wyższych iso, troszkę szybszy od N60 ale czy to wykorzystasz...
ja nie głosowałem...()
ps. lepiej kup nizsze body(400D lub 40dx) a reszte kaski spożytkuj na jakiś fajny słoik
mavierk - Czw 19 Cze, 2008
no ja myślałem ciągle o A100 w dupel kicie i... po szybciutkiej kapieli (d70s + kit za 2,6k ostatnie sztuki, do tego 70-300VR wyszło) i w 2 godziny kupiłem :]
Na 50/1.8 namyślałem się... 15 sek (było takie coś... 'hmm... mam 500zł, po co mam rozpieprzać, niech kupię coś fajnego... ooo, 50/1.8 w fotojokerze jest za tyle'
15min i obiektyw podpięty :]
I mam ten sprzęt od roku ponad już.
No i dobrze trafiłeś widocznie bo jak w MM trzymałem d70s to też mi tak przypadł do gustu i wizualnie i fajnie się trzymał.Między 450d ,a 40D to różnica nie bagatelna ... Dzisiaj w Media poszedłem się nim trochę pobawić i było bardzo przyjemnie
btw. Jakbym miał jakiś sklep w mieście typu fotojoker to pewnie już dawno bym wyskrobał na C50 /1.8 ,a tutaj trzeba czekać na przesyłkę i martwić się o egzemplarz czy będzie dobry i tak mi jakoś to umyka
Jesienny - Czw 19 Cze, 2008
A mi nie dane było się w ogóle zastanawiać: Ojciec - Nikon, Brat - Nikon ... Przestaliby się do mnie odzywać gdybym wybrał coś innego
Ale z tych dwóch górnych pewnie bym wziął jednak Canona.
Cytat: | A mi nie dane było się w ogóle zastanawiać: Ojciec - Nikon, Brat - Nikon ... Przestaliby się do mnie odzywać gdybym wybrał coś innego |
A Ty nie miałbyś całkiem pokaźnej szklarni do dyspozycji
Jesienny - Czw 19 Cze, 2008
k1caj_ns napisał/a: | Cytat: | A mi nie dane było się w ogóle zastanawiać: Ojciec - Nikon, Brat - Nikon ... Przestaliby się do mnie odzywać gdybym wybrał coś innego |
A Ty nie miałbyś całkiem pokaźnej szklarni do dyspozycji |
Od czasu do czasu - Brat mieszka w innym mieście, Ojciec w innym, a ja jeszcze w innym
kozidron - Czw 19 Cze, 2008
To jak u was były szybkie kąpiele, to u mnie można by to nazwać grubym praniem. Ja sie długo zastanawiałem i też mnie kusił D70s ale po długim procesie tentegowania w głowie, stwierdziłem ze jak lubię nocne(długie czasy) to raczej canon.
Hańba Ci kozidron
Zainteresowany się nie odzywa, chyba mu namieszaliśmy w głowie. Dalej podtrzymuję swoje zdanie że z tych dwóch (d60 i 450d) wybrałbym 40D Nikon ma również dobry aparat w podobnej cenie - d80, jednak uważam że Canon jest dużo lepszy i nowocześniejszy. A więc śmigaj bracie do sklepu i kupuj co uważasz za słuszne.
MC - Pią 20 Cze, 2008
Z tych dwoch Canon. A najlepiej jak radza koledzy, dolozyc do 40D.
|
|