|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Vortex Viper HD 8x42 vs olympus pro 8x42
DeBrutus - Nie 19 Mar, 2023 Temat postu: Vortex Viper HD 8x42 vs olympus pro 8x42 Hej,
Chciałbym Was podpytać o zdanie, chcę zakupić pierwszą porządną lornetkę. wcześniej używałem tylko budżetówki Optisan First 8x21 (ponad 15 lat i działa ) hehe.
Użytkowanie raczej amatorskie, przyroda, zwiedzanie, wycieczki i strzelnica. Z założenia szukam lornetki raczej niewielkiej do schowania w ekwipunek i kiedy będzie potrzeba wyciągnięcia, niż trzymania cały czas na szyji czy w ręku. Zależy mi raczej na kompaktowych wymiarach, solidnym wykonaniu no i lepszych wrażeniach - moja stara lornetka po kilkunastu minutach trochę męczy oczy, pole widzenia jest wąskie a obraz ostry na środku tylko, no ale czego można wymagać za taką cene, i tak jestem z niej zadowolony Dodam że raczej planuje używać lornetki w dzień.
Po przejrzeniu różnych recenzji i porad wybór padł na 8x42 (jeśli z doświadczenia uważacie że np 10x42 była by lepsza to też dajcie znać, ja nie mam porównania). A w rankingach i w dostępności na rynku wyszło mi, że Olympus albo Vortex z tym że Olympus jest dużo tańszy...
Będę wdzięczny za porady i nakierowanie ciekawy model
Pozdrawiam,
Filip
Kot72 - Nie 19 Mar, 2023
Jeśli tylko do użytku w dzień i ma być kompaktowa to raczej szukaj 8x32 . 8x42 to raczej spore lornetki .
Jan55 - Nie 19 Mar, 2023
Popieram kol.Kota72 co do wyboru 8x32. Są to lornetki kompaktowe i lżejsze od 8x42, a jasnością w dzień, nie ustępują 8x42. Podaj kwotę jaka wchodzi w rachubę, ale z tego co napisałeś, to wnioskuję, że jest to około 1700 zł. Moja propozycja to zakup GECO 8x32 za 980 zł (normalna cena 1880) i będziesz zadowolony, bo jakość optyki, tej lornetki jest świetna , MZ, lepsza od Vipera i PRO, co już zostało napisane na forum, przeze mnie i innych użytkowników tej lornetki. Poszukaj w dziale opisowym "Lornetki" pod nazwą GPO i na samym forum .
DeBrutus - Nie 19 Mar, 2023
Dzięki za odpowiedzi!
Hmmmm no spoko z rozmiarem (32), myślałem o 42 ze względu na (tak mi się wydawało) lepsze wrażenia z oglądania w końcu większe szkła itd, może to myślenie laika
Poczytam zaraz recenzje na jej temat bo widzę że jest na promce więc szkoda żeby uciekło
mój budżet jest troche płynny to znaczy myślałem o tym żeby wybrać coś z półki około 1k ale mogę zwiększyć nawet do ponad 2k jeśli było by warto. Myślę, że jak kupie to na kolejne 10 lat co najmniej więc chciałem coś przyzwoitego, żeby też kasy w błoto nie wywalić a czuć różnice do mojego starego maleństwa
Kot72 - Nie 19 Mar, 2023
Miałem proponować Geco 8x32 ale Jan55, mnie uprzedził
W cenie tego Vortexa 8x42 masz dwie świetne lornetki Geco 8x32 i 10x42 i jeszcze w kieszeni grosza zostanie .
Jan55 - Nie 19 Mar, 2023
Kot72, i to jest właśnie to, 8x32 + 10x42 w cenie jednej.Oferta nie do pogardzenia, tym bardziej, że lornetki zacne, z optyką na wysokim poziomie .
Ale kusiciele z Was (ale też o tym już pomyślałem hehe)
Opinie troche znalazłem już i poczytałem ale próbowałem jakieś filmiki znaleźć żeby zobaczyć jak to wygląda to słabo - znaleźć nie mogę :/ To jest pełna nazwa "GECO 8x32" czy to jakiś skrót tylko?
Kot72 - Nie 19 Mar, 2023
Poszukaj na temat lornetek GPO Passion ed . To jest to samo co Geco . Ja tam nikogo nie namawiam ale fakt pozostaje faktem że w cenie do tysiąca zł nic lepszego i nowego nie kupisz . A aby kupić coś wyraźnie lepszego od w/w to musisz wydać powyżej 3k . Taniej to coś z Svbony 202 ed ale pole widzenia mniejsze i z jakością też bywa różnie .
Jan55 - Nie 19 Mar, 2023
GECO to GPO Passion ED.
Są to najlepsze lornetki w cenie do 3000 zł.Podobne optycznie, ale , MZ , nie lepsze, to Nikon M7 i Opticron Traveller BGA ED,z cenami powyżej 2000 zł. SvBony to lornetki zdecydowanie słabsze, zwłaszcza mechanicznie, Œa optycznie nie takie dobre, jak by się mogło wydawać.Ale co kto woli, albo cena i jakość, albo tanio i niespodzianki. W/g mnie, Vortex 8x32, jest lepszy od SvBony, ale słabszy od GECO.
Ok już znalazłem
Faktycznie wyglądają całkiem spoko, chyba się skusze nie wiem jeszcze czy na jedną czy na obie
Powiedzcie jeszcze z doświadczenia, warto dokupić od razu jakiś zestaw do czyszczenia? swoją obecną lornetkę przecieram ściereczką z mikrofibry lub czymś podobnym miekkim...
Kot72 - Nie 19 Mar, 2023
W zestawie z lornetką jest min. ściereczka do czyszczenia optyki . Warto posiadać gruszkę , pędzelek , chusteczki bezpyłowe plus jakiś płyn . Ja używam zwykły Ajax do okien
browar - Nie 19 Mar, 2023
Są specjalne płyny do optyki, chodzi o to żeby nie skasować powłok.
_Tomek_ - Nie 19 Mar, 2023
U mnie podstawa to ściereczka i płyn do okularów. Tak od lat czyszczę lornetki, obiektywy (współczesne, ale także takie 50-letnie, które mają gorsze powłoki) i jest okej, w sensie powłoki nienaruszone i szkło czyste. Ważne żeby nie trzeć za mocno i nie czyścić za często
Jak są jakieś luźne brudy, które mogą porysować, np. piasek, to najpierw odmuchuję, a potem miękkim pędzlem do golenia z włosia borsuka (syntetyczne włosie jest sztywne).
Kot72 - Nie 19 Mar, 2023
Poza tym przy minimum BHP nie ma potrzeby niczego czyścić . Samoistnie nic się nie pobrudzi . Gorzej z kobietami . Zawsze pchają paluchy tam gdzie nie trzeba
_Tomek_ - Nie 19 Mar, 2023
W zasadzie BHP u mnie gra i szkła powinny być czyste, a jednak co jakiś czas zauważam odciski paluchów na obiektywach, bez wpływu na obraz... Mówisz kobiety? W każdym razie nie lecę od razu po szmatkę i płyn, choć niektórzy mówią, że takie tłuste plamy i pot uszkadzają powłoki. Ja jednak wolę czyścić rzadziej.
Jan55 - Pon 20 Mar, 2023
Dzisiejsze powłoki na szkłach, są bardziej trwalsze od tych z przed lat, nie mniej jednak, im rzadziej je przecieramy tym dłużej wytrzymają. Oczywiście nie dotyczy to lornetek z najniższej półki cenowej oraz no mamę, chociaż widziałem Foresta II 8x42, 10 letniego, intensywnie eksploatowanego, i szkła obiektywów miał w porządku (nie poprzecierane powłoki), co może dowodzić, że w lornetkach tanich, ale "markowych", powłoki też są dobre . Do wszystkiego potrzebny jest poprostu umiar.
Jan55 - Pon 20 Mar, 2023
Dzisiejsze powłoki na szkłach, są bardziej trwalsze od tych z przed lat, nie mniej jednak, im rzadziej je przecieramy tym dłużej wytrzymają. Oczywiście nie dotyczy to lornetek z najniższej półki cenowej oraz no mamę, chociaż widziałem Foresta II 8x42, 10 letniego, intensywnie eksploatowanego, i szkła obiektywów miał w porządku (nie poprzecierane powłoki), co może dowodzić, że w lornetkach tanich, ale "markowych", powłoki też są dobre . Do wszystkiego potrzebny jest poprostu umiar.
DeBrutus - Pon 20 Mar, 2023
Dziękuję wszystkim za pomoc! właśnie zakupiłem oba GECO dam znać jak doją i jakie są pierwsze wrażenia.
Jan55 - Pon 20 Mar, 2023
DeBrutus, dobra decyzja. Czekamy na opis wrażeń .
Kot72 - Pon 20 Mar, 2023
DeBrutus, mądra decyzja . Jak poszanujesz to ta parka starczy na ładnych parę lat .
DeBrutus - Pon 20 Mar, 2023
No już się doczekać nie mogę , a tak z ciekawości to jak szybko oni (astroshop) procesują te zamówienia? tak jak jest w opisie czy lubią przedłużać? czytałem opinie to pozytywne wszędzie
Kot72 - Pon 20 Mar, 2023
Jeśli zapłaciłeś wczoraj/dziś plus darmowa dostawa to w czwartek będziesz miał przesyłkę .
DeBrutus - Pią 24 Mar, 2023
Hej, właśnie odebrałem lornetki no i muszę powiedzieć że jest różnica, zastanawiałem się na jakiej płaszczyźnie będzie lepiej w stosunku do mojej starej lornetki bo wydawało mi się że działa spoko ale już wiem
Ogólnie o wiele większa scena (jeśli tak się to nazywa) nawet 10x42 pokazuje więcej niż moja staruszka, o wiele czystszy obraz (w starej jest taki hmmm mleczny, zaćmiony? ciemniejszy, barwy były stłumione) tutaj jest przejrzyście i fajnie. Wiele większy obszar jest ostrzejszy w poprzedniej obraz był ostrzy głównie na środku a tutaj w zasadzie cały obraz (tak mi się wydaje )
Opakowania są spoko, 10x42 ma lepszą torbę - wygodniejszy pasek na ramie, o wiele lepszy zamek widać że jest lepsza jakość. więcej miejsca w środku, spokojnie się pasek na kark mieści i duperele, można w całości otworzyć i wygodnie uporządkować wszystko. Na plus przegródka. Mniejsza lornetka ma trochę gorszą torbę (chodzi tylko o szczegóły materiał jest ten sam) i z paskiem zapina się na styk trzeba docisnąć jak torbę po wakacjach nie mniej jak wspomniałem obie są spoko sztywne i wygodne!
Obie lornetki są bardzo fajne i cieszę się z zakupu, także wszystkim serdecznie dziękuję za porady!
Kot72 - Pią 24 Mar, 2023
Trochę poużywasz i podejrzewam że Twoja stara lornetka wnet wyląduje w fosie lub na OLX
Jan55 - Pią 24 Mar, 2023
DeBrutus, gratulacje, i zapomnij o starej lornetce. Ciesz się szerokimi i pięknymi widokami , bo teraz dopiero zobaczysz świat, z innej perspektywy .
_Tomek_ - Pią 24 Mar, 2023
DeBrutus, gratulacje!
Może namówisz Arka, red.nacz., na test któregoś Geco? Po co Ci jednocześnie dwie nowe lornetki Ostatnio taka popularna, bylby punkt odniesienia. Pewnie wiele osób byłoby wdzięcznych
Jan55 - Pią 24 Mar, 2023
_Tomek_, z tego co pamiętam, to Arek na forum,kiedyś pisał, że nie bierze prywatnych lornetek do testów, ale może źle pamiętam .
|
|