forum.optyczne.pl

Cyfrowe lustrzanki - 450 d i wyostrzanie jpg

interpol - Pią 20 Cze, 2008
Temat postu: 450 d i wyostrzanie jpg
wczoraj zakupiłem pierwszą w moim życiu lustrzankę cyfrową 450d + 50 1.4
Zabawa dopiero sie rozpoczyna. Dzisiaj zamierzam zainstalować na komputerze oprogramowanie np. do wywoływania RAW. Moje pytanie dotyczy wyostrzania zdjęć. Z tego co tu się naczytałem najlepiej zrobić to dopiero po wywołaniu z raw do jpg. Zgadza się? Jakim programem zrobić to najlepiej? Może nie proponujcie od razu PS, na poczatek może coś gratisowego. Wczoraj porobiłem kilka zdjęć na razie jeszcze bezpośrednio w jpg i próbowałem bawić się w podostrzenie programem faststone. Efekty były straszne. Zdjęcia traciły na jakości.

Jesienny - Pią 20 Cze, 2008

Zapewne darmowy Gimp spełni Twoje oczekiwania, choć osobiście nie lubię jego interfejsu - za to możliwości ma bogate:

http://www.gimp.org/

jaad75 - Pią 20 Cze, 2008

interpol napisał/a:
Może nie proponujcie od razu PS, na poczatek może coś gratisowego.

Jak ma być dobrze, to musi być program tego pokroju... Jeżeli darmowy, to jedyny mi znany nazywa się Gimp.

timi1970 - Pią 20 Cze, 2008

FastStone jest dobry jako przeglądarka, GIMPa nie używałem, ale mogę polecić Adobe Lightroom, mnie bardzo się spodobał
boogi58 - Pią 20 Cze, 2008

Skoro kupiłes piewszą lustrzankę, to po prostu ciesz się nią, a nie martw wyostrzaniem.
Radość fotografowania przede wszystkim, myślenie obrazem, fotograficzne widzenie świata, a nie technika. Jak zaczniesz na samym początku drogi martwić się o RAWY i wyostrzane, to na tym etapie już pozostaniesz. Na forach roi się od testerów, sprawdzaczy, łowców martwych pikseli, bf i ff...
Słowem- aparat w dłoń i w plener!
Powodzenia,

B.

palindrom - Pią 20 Cze, 2008

Mam Gimpa 2.4.5 i jest bardzo dobry. Ma fajne filtry, efekty i znakomicie się kadruje. Ma problem ze skalowaniem, tutaj lepsza jest Krita (do wyboru kilka algorytmów skalowania - wspaniałe efekty).

Powoli nadchodzi nowy Gimp, obsługujący duże głębie kolorów. Będzie można pracować bezstratnie ze zdjęciami xx-bitowymi!

lcf - Pią 20 Cze, 2008

@interpol: jeżeli chodzi o samą konwersję z RAWa, to najmniej ingerującym w strukturę obrazu programem jest obecnie dcraw. Optymalny pod względem jakości podstawowy workflow wg. mnie więc wygląda tak:
1. konwersja dcraw do 48bit TIFFa z liniową gammą ("dcraw.exe -v -4 -T -w [nazwa_pliku]").
2. Jeśli potrzeba, to korekta WB (bardziej skomplikowane przypadki (mieszane światło) można w L*a*b* na kanałach a/b, klik). WB najlepiej jest korygować przed interpolacją, więc ew. można się jeszcze pokusić o przerzucenie tego kroku do dcraw (opcja -A <x y w h> lub -r <r g b g>).
3. Jeśli potrzeba, to odszumianie dedykowanym softem (Noise Ninja, czy co kto tam lubi).
4. Jeśli potrzeba, to wyostrzanie USM na kanale lightness w trybie L*a*b*.
5. I dopiero w końcu, jeśli potrzeba, to zapis jako 24bit JPEG.

@palindrom: 16 bitów na kanał w GIMPie 2.6 chyba jeszcze nie będzie - gegl/babl w 2.5.x jest już wkładany, ale pełny support chyba dopiero w 2.8 będzie (klik) - pewnie już razem z floatami i wszelkimi innymi możliwymi formatami pixela :]. Skalowanie również jest na tapecie i w okolicach 2.6/2.8 też powinno być już nieco lepiej (klik, klik).

MichalP - Pią 20 Cze, 2008

Możesz spróbować Irfan View

A ostatnio ACD SEE ma w swojej ofercie niezły obrabiacz

krzysiek - Pią 20 Cze, 2008

boogi - wszystko się zgadza, tylko jeśli już robisz zdjęcia 12-megapikselowe i chcesz je potem wrzucić do internetu, to niestety ale przeskalować by się przydało, a jak już przeskalujesz, to niestety wyostrzenie jest koniecznością, jeśli chcesz, aby to zdjęcie jako tako wyglądało. Jeśli pozostać przy tym co piszesz, to równie dobrze można fotografować analogiem bez kliszy... Wtedy czerpiemy radość z fotografowania, myślimy obrazem i kształtujemy widzenie świata... Ale chyba nie o to w tej zabawie chodzi;)

palindrom - kiedy można się spodziewać nowej wersji Gimpa? Masz jakieś przecieki ze źródła?:)

eef - Pią 20 Cze, 2008

Nie wiem dlaczego nikt nie wspomnial o darmowym 'zamienniku' lightrooma czyli Raw Therapee: http://www.rawtherapee.com/

Bardzo fajny, intuicyjny, nie przeladowany interfejs:)