|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Filtry do lornetek
browar - Pią 02 Cze, 2023 Temat postu: Filtry do lornetek Chciałbym poruszyć temat filtrów do lornetki/monokularu. Chodzi mi o filtr polaryzacyjny, stosował ktoś z Was? Jeśli już to czy na obiektywie czy na okularze? Konkretnie to chciałem przy pomocy Monovida zajrzeć pod powierzchnię wody i pogapić na szczupaki i inne stwory. W astro ponoć stosuje się jakieś filtry UHC na okularach. Macie jakieś doświadczenia w temacie?
_Tomek_ - Pią 02 Cze, 2023
Polar na obiektyw i działa jak aparacie Ciemniejszy obraz, bardziej nasycone kolory i kasowanie odblasków.
Pytanie jak zamocować. Ja mam w lornetce gwint na filtry 46 mm i zbieram się właśnie do kupna dwóch redukcji 49 -> 46 i 52 -> 46 (bo akurat mam takie dwa filtry CPL do obiektywów foto).
Na razie tylko przykładałem filtr i patrzyłem jednym okiem.
browar - Czw 08 Cze, 2023
Kupiłem używany filtr Marumi CPL 25 mm bo taki gwint w Monovidzie jest. Niestety ten gwint jest troszkę schowany i musiałem na gwint filtra nakleić taśmę żeby wszedł na lekki wcisk. Filtr działa, można zaglądać przez szyby, pod wodę, kasuje odblaski od liści itd. Niestety dramatycznie zredukował clear/ostrość obrazu, zwłaszcza na większym dystansie. Moje zdanie jest takie że może się przydać nad wodę, ale do obserwacji np ptaków się nie nadaje.
|
|