|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - Tamron (canon) 17-50 2.8 uszkodzona taśma
the_d - Wto 06 Cze, 2023 Temat postu: Tamron (canon) 17-50 2.8 uszkodzona taśma Witam, na wyjeździe w czasie normalnej pracy obiektyw (Tamron SP AF 17-50mm F/2.8 XR Di II LD) się 'zaciął' i nie można było regulować zoom-a. Po próbach (środek wyjazdu - jakoś zdjęcia trzeba było robić) zaczął się poruszać ale trzeba było mu pomagać przy wysuwaniu. AF działa - zdjęcia wyszły dobre.
Po rozkręceniu, uszkodzona taśma flex AE-16911:
jedna szczotka (ta od zooma) też jest lekko uszkodzona.
Ile może kosztować naprawa w serwisie? Czy możecie polecić kogoś w Warszawie?
Znalazłem zamiennik na allegro za 40zł i mnie korci żeby samemu wymienić...
the_d - Wto 13 Cze, 2023
Kupiłem zamiennik na allegro taśmy i wyprostowałem szczotki. Trochę to zajęło, bo ze 3 razy go składałem zanim udało mi się go złożyć jak należy. (Najgorszy był pierścień z przełącznikiem auto/manual - masakra żeby to założyć )
I wszystko działa poza autofocusem na końcu ogniskowej. Na pełnym zoomie, ostatnie 0,5 cm wysuniętej tuby, autofocus się gubi i kilka razy musi przejechać aż w końcu wyostrzy. Przy mniejszych ogniskowych nie ma problemu.
Co może być przyczyną? Niedokładnie naklejona taśma, wygięty element na szczotce czy może niewłaściwie osadzony silnik? Czy ma znaczenie w jakiej pozycji pierścienia 'focusa' włoży się silnik autofocusa?
|
|