|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Lornetki 7x50
Marcelixt - Pon 03 Lip, 2023 Temat postu: Lornetki 7x50 Mam lornetkę 7x50 i pole widzenia w niej wynosi 124 m/1000m.Czy tak jest w większości lornetek 7x50?Bo to raczej małe.
Dlaczego pole widzenia jest mniejsze w takiej 7mce niż np. w 8 mce np. bpc 5 gdzie wynosi 150m/1000 pomimo większego powiększenia???Nie bardzo to rozumiem.
krzys13k - Wto 04 Lip, 2023
Marcelixt, tak większość lornetek 7x50 ma takie małe pola widzenia. I ogólnie większość lornetek o dużej źrenicy wyjściowej. Z tego co mówił Arek wynika to z konstrukcji okularów, które musiałyby posiadać bardzo duże soczewki i złożone układy optyczne żeby zapewnić szerokie pole.
Niestety moja wiedza na tym się kończy.
Widać to na przykładzie Nikona WX który ma bardzo duże pole ale też ogromnej wielkości okulary.
Inny przykład to lornetka BLC 8x60 z czasów 2 wojny światowej o polu 8.75 / 63 stopnia, która także jest ogromna.
Chyba więc obecnie producenci odpuszczają takie konstrukcję ze względu na budżet i potencjalną małą liczbę nabywców (?).
TRYTON7 - Sro 05 Lip, 2023
...oprócz zastosowanych danych systemów soczewek okularów- które notabene podnoszą pozorny kąt widzenia danej lornetki, istotny jest jeszcze parametr przelotu całego stożka światła z soczewki do pryzmatów.
czyli jeśli mamy tej samej wielkości i konstrukcji dane pryzmaty porro to większy kąt uzyskamy w takiej 30-40mm lornetce o małym powiększeniu niż w 50mm + przy podobnym powiększeniu.
Wymienione to rosyjskie lornetki maja raczej takie same systemy okularów, dlatego bino. 30-40 mm ma większy kat widzenia niż 50mm+.
Gdyby pryzmaty lornetek porro 50mm + były dużo większe zapewne udało by się przy tych samych konstrukcjach okularów o danej ogniskowej uzyskać większy pozorny kat widzenia w stosunku do 30mm+.
NoVik - Sro 05 Lip, 2023
Też mnie to zastanawiało.
Ale chyba mają tak tylko sprzęty w konstrukcji porro, bo dachowe już mają sporo więcej przy niewielkim spadku średnicy obiektywu.
Taki Dialyt 7x42 ma 150m, a Leitz Trinovid 8x32 również tyle. To też jest ciekawe.
Jan55 - Sro 05 Lip, 2023
NoVik napisał..."chyba mają tak tylko sprzęty w konstrukcji porro, bo dachowe już mają sporo więcej przy niewielkim spadku średnicy obiektywu."
Popatrz do tematu "Klasyki', to zobaczysz jakie pola miały dawniej, lornetki porro 7x. Nawet 11*, a pole 8-10* w małych lornetkach 6-8x30-32 jest normą w dzisiejszych czasach, w wielu modelach różnych firm, vide APM, E II, Kowa, Nikon itd.
Wojtas_B - Sro 05 Lip, 2023
Niniejszy wątek pokazuje, jak dużo jest wciąż do zrobienia w branży lornetkowej.
Gdyby rzeczona branża nie była tak niszowa i producenci decydowali się na rewolucyjne projekty, mielibyśmy niesamowite cuda optyki.
Marcelixt - Sro 05 Lip, 2023
Bardzo Wam dziękuję za odpowiedzi. Teraz już coś tam zaczynam rozumieć.Dziś gapiłem się przez BPC 5 no miałem uczucie wejścia w obraz w porównaniu do 7x50 ale w 7x50 no jest wąskawo ale spokojniej.Obraz w 7mce jest spokojny-kurde skąd mi to przyszło do głowy takie określenie.
_Tomek_ - Sro 05 Lip, 2023
Jest spokojny z trzech powodów
Małe powiększenie -> drgania lornetki są mniej widoczne
Duża masa (czyli bezwładność) -> trudniej wprawić ją w drgania
Duża źrenica wyjściowa -> mała wrażliwość na położenie względem oczu
Dlatego mimo małych pól lornetki 7x50 są fajne
Marcelixt - Czw 06 Lip, 2023
Mam ich kilka: Adlerblick 7x50,PZO 7x50,PZO 7x45,Omega 7x35 z polem 11 stopni.
Wszystkie lubię.Chciaż przez tą szerokokątną kurde to trzeba umieć patrzeć buhaha,ale obraz nieba w nocy BAJKA.
TRYTON7 - Czw 06 Lip, 2023
dla mnie osobiście bardziej istotne jest czy nie ma tzw. "efektu rury" niż czy te parę minut jest mniej lub więcej
np. taki fuji 7x50 fmtrx ma pole 7.5st.
fuji fmtrx 10x50 - 6.5st.
w siódemce jest delikatny wspomniany tu efekt bo wychodzi - 52.5 st.
w dziesiątce nie ma bo mamy 10x6.5= 65 st.
wypadkowa musi być chyba na poziomie około59st.+ by efekt rury się nam nie pojawiał...
|
|