forum.optyczne.pl

Lornetki - Proszę o pomoc w wyborze pierwszej lornetki

VinyL - Nie 16 Lip, 2023
Temat postu: Proszę o pomoc w wyborze pierwszej lornetki
Witam wszystkich serdecznie kłaniam się nisko.
Naszła mnie ostatnio wizja na posiadanie pierwszej w swoim życiu lornetki.
Zrobiłem skromne rozeznanie i wybrałem kilka modeli ale nie wiem który z tych jest najlepszy dla tego też proszę Państwa o doradztwo. Poniżej linki do wybranych przeze mnie lornetek.

https://allegro.pl/oferta/lornetka-mysliwska-comet-20x50-lr042-wojskowa-etui-9151328733

https://allegro.pl/oferta/lornetka-verk-10x50-profesjonalna-wojskowa-etui-13633181644

https://militaria.pl/p/lornetka-wojskowa-blackfire-10x50-59065

https://militaria.pl/p/lornetka-wojskowa-blackfire-16x50-68466

https://militaria.pl/p/lornetka-wojskowa-blackfire-magna-zoom-10-30x50-35264

Do czego potrzebuje lornetki ? Raczej nie do obserwacji nocnych gwiazd chociaż na księżyc chętnie zerkne jak była by taka możliwość.

Lubię obserwować samoloty startujące jak i lądujące a także po prostu widzieć z daleka to czego oko nie jest w stanie dostrzec tj. jakieś zwierzę w zaroślach, dzięcioły które u mnie są dość często jak i również sąsiadkę w oknie ;) .
Przy kupnie czegokolwiek zawsze sugeruje się stosunkiem jakości do ceny także jak warto dopłacić stówę do o wiele lepszego obrazu to chętnie skorzystam natomiast zbyt wymagający nie jestem bo w końcu to pierwsza lornetka. W razie co statyw mam po laserze budowlanym

Z góry dziękuję bardzo za pomoc. Pozdrawiam Rafał

Wojtas_B - Nie 16 Lip, 2023

Wszystkie lornetki z linków to szajs.
Twój budżet nie przekracza 200 zł?

Lepiej patrzeć okiem nieuzbrojonym niż przez te bazarowe zabawki.

VinyL - Nie 16 Lip, 2023

Budżet mógłby przekroczyć 200 zł pytanie tylko czy jest sens. Opisy aukcji czytam z przymrużeniem oka a bardziej skupiam się na opiniach ludzi którzy faktycznie je kupili. Z allegro tylko te dwie mają dobre opinie a przeglądałem też droższe w których ludzie narzekali. Podkreślam że to pierwsza lornetka o to też dla mnie punkt zaczepienia bo od czegoś trzeba zacząć.

Jakieś propozycje od Pana czegoś na co warto wydać więcej pieniędzy ?

Jan55 - Nie 16 Lip, 2023

VinyL, te 200 zł na ten złom lornetkowy :?: szkoda pieniędzy.
Lornetka, żeby była "lornetką" to kosztuje minimum 350 zł. Jest to Delta Entry 10x50 za 329 zł. Najtańsza do kupienia i jak trafisz na dobry egzemplarz to może będziesz zadowolony.
Lornetki 16x do 20x itp, wybij sobie z głowy bo do takich lornetek potrzebny jest statyw, ze względu na ich wagę i zbliżenie. 10x50 to lornetka, którą jeszcze możesz utrzymać w rękach i prowadzić obserwacje z ręki, jeżeli ręce Ci się nie trzęsą. Największą "wadą" lornetek 16-20x są bardzo małe pola, rzędu 3*, co powoduje, że złapanie samolotu na niebie lub czegokolwiek co się rusza, i śledzenie go w obrazie jest loterią, zwłaszcza lornetką o wątpliwej jakości optyce, a taka "optyka" jest w tych lornetkach.
Jak napisałem na wstępie, albo Delta Entry 10x50 329 zł, albo taka sama tylko 8x40. W sklepie Delta Optical są w tej chwili i mają nawet dobre ceny bo 8x40 za 280 zł.
Nie są to też cuda optyczne, ale przynajmniej wyrób firmowany przez Polską firmę Delta Optical i raczej lepszy od tych wymienionych przez Ciebie.
Opinie ludzi na Allegro, Amazonie sobie daruj, bo nikt poważny nie wystawiłby dobrej opinii takim wyrobom :sad: .

VinyL - Nie 16 Lip, 2023

Co do opinii na allegro to uważam że te wystawione pod tymi produktami pochodzą od kompletnych amatorów którzy zobaczyli coś więcej i się cieszą czyli defacto takich jak ja.

Bardzo cenię sobie wspieranie Polskich firm i chętnie zakupię tą lornetkę którą polecasz tylko czy to wszystko nie jest jedno i to samo ? Szczerze nie miałem nawet pojęcia o Polskiej firmie produkującej lornetki ale z tego co się orientuję to obecnie wszelaki sprzęt nie dużych kosztów jest produkowany w Chinach więc jaka będzie różnica ? Te same małe rączki wyprodukowały tą z allegro jak i tą Polskiej firmy chyba że się mylę to czym prędzej przeproszę i wolę kupić Polską lornetkę niż chińską.

Jeszcze taka ciekawostka że prawie każda z tych lornetek ma szkło BAK-4 więc tym bardziej mnie zastanawiają ewentualne różnice skoro wszystko made on ChRL i na tych samych podzespołach.

Wybacz nie znam się, tak tylko pisze do myślę.

Jan55 - Nie 16 Lip, 2023

VinyL, to co jest w opisach specyfikacyjnych tamtych lornetek, to trzeba podzielić przez pół, skąd wiesz kto to pisał i co wymyślił. Chińczyki to sprytny naród, zrobią i napiszą wszystko, zwłaszcza jak ma to brzmieć "światowo". Natomiast to co sprzedaje Delta pod swoją nazwą jest poparte i sprawdzone przez ludzi mających wiedzę na ten temat, min testy na Optyczne. Te lornetki z Allegro, jak masz trochę pieniędzy to możesz kupić na Alliexpres w postaci całej palety (700 szt) płacąc po 5$ za szt. Z tego może 100-200 będzie zdatne do jakiegoś użytku a reszta na śmieci. Myślisz, że za 5$ chińczyk wsadził pryzmaty BaK4 i soczewki ze szkła z powłokami? do tego korpus z alu ?. Myslisz, że to przeszło jakąś kontrolę jakości? Wybij to sobie z głowy. Takie lornetki (z Allegro itp) na zach Europy można kupić w hinduskich sklepach za 10-15eu i to w/g mnie i nie tylko mnie, jest za wysoka cena, za ten złom.
To, że lornetki Delty są produkowane w Chinach , nie jest żadną tajemnicą, bo wiele światowych firm optycznych, zleca produkcję sprzętu w Chinach. Tylko, że jeden produkt tam wyprodukowany nie jest równy innemu markowemu , też tam wyprodukowanemu.

VinyL - Nie 16 Lip, 2023

Przekonałeś mnie. Dziękuję za fachową poradę i póki co wybór pada na lornetkę przez Ciebie poleconą.

Zostawię temat otwarty jakby ktoś chciał coś dodać.

Jan55 - Nie 16 Lip, 2023

VinyL, źyczę powodzenia w zakupie i zadowolenia z obserwacji.
Abs - Nie 16 Lip, 2023

Nie spiesz się zanadto bo pośpiech jest złym doradcą. Poczytaj trochę o 2 lub 3 typach. Może jakiś test na Optyczne.pl. Zwróć uwagę na wagę lornetki - może nie potrzebna ci "cegła". Krok wyżej Delty jest Nikon Aculon...
https://www.optyczne.pl/2...ntry_10x50.html
https://www.optyczne.pl/2...A211_10x50.html
Jest różnica w cenie ale także w punktacji końcowej na korzyść Nikona. Jestem niemalże pewny, że nie potrzebujesz apertury 50 mm, która podnosi wagę lornetki. Z Nikona warto zwrócić uwagę na parametry 10x42 lub 8x42 - lżejsze, tańsze. Na tutejszej giełdzie jest przyzwoity Bushnell 8x32 https://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?p=576063&sid=43715be35e4b9ff5345483c7dd638311#576063 także testowany https://www.optyczne.pl/3...rime_8x32.html. Jeszcze mniejszy od Nikonów. Jak trochę poczytasz, pomyślisz, pewnie dojdziesz do nowych wniosków, że np. warto dołożyć nieco do puli i mieć coś markowego i satysfakcjonującego, co posłuży trochę czasu a nie rozpadnie się po miesiącu sporadycznego używania. Ja już to przerabiałem. Jest oczywiście jeszcze sporo propozycji niż podajemy powyżej. Warto dać sobie parę dni przed ostatecznym wyborem. Powodzenia.

Jan55 - Nie 16 Lip, 2023

Abs, 8x32 do samolotów to raczej nie, chyba, że przy lotnisku, natomiast co do Nikonów, to jeżeli ktoś chciał kupić "lornetkę " za 200 zł na Allegro, to widać, że nie interesowały go lornetki 2-3 x droższe.
Masz rację, dla równowagi powinien spojrzeć na coś ciut lepszego od Entry, z tym, że nie sądzę, aby tą lepszość zauważył, będąc laikiem w tej kwestii. Aculony do cudów optyki też nie należą, bo są słabsze od starych Actionów VII.

Soniak10 - Nie 16 Lip, 2023

VinyL, to co proponuje Ci Jan55 to jest absolutne minimum, poniżej którego wchodzimy w strefę zabawek lornetkopodobnych. Oczywiście każda stówka dodatkowo do budżetu na pierwszą lornetkę warta jest dołożenia, zwłaszcza właśnie w segmencie tych najtańszych lornetek, spośród których chcesz wybierać tę pierwszą dla siebie.
Tak a'propos na co można liczyć za ok. 200 zł to muszę Ci powiedzieć, że kiedy niedawno kupowałem nowe okulary do pracy z komputerem, to za same tylko dwie soczewki do nich - wcale nie najdroższe jakie były u optyka - zapłaciłem 1200 zł po opuście, więc sam rozumiesz czego można się spodziewać od gadżetu udającego lornetkę za 200 zł?
Żeby Ci trochę rozjaśnić o czym mówimy, pozwolę sobie w tym miejscu przytoczyć moją autorską klasyfikację lornetek w zależności od ceny. Klasyfikacja dotyczy w miarę aktualnych cen lornetek "dachówek" o powiększeniu 8-10x i średnicy obiektywu 40-50mm. No więc:
1) do 500 zł - zabawki lornetkopodobne,
2) 500 do 1200 zł - klasa podstawowa,
3) 1200 do 3000 - klasa średnia,
4) 3000 do 5000 zł - klasa wyższa,
5) powyżej 5000 zł - biżuteria lornetkowa (dla kolekcjonerów).
Oczywiście im niższa kategoria cenowa tym większa rozpiętość jakościowa i jeżeli się wie gdzie i czego szukać, to można znaleźć coś sensownego, jak np właśnie to, co proponuje Jan55.
No to powodzenia. :idea:

VinyL - Pon 17 Lip, 2023

Zgadzam się z Janem. Pytanie czy jest sens się pakować w drogą lornetkę jak mogę nie zauważyć różnicy będąc kompletnym amatorem. Do czego w ogóle ją porównam skoro to moja pierwsza. Myślę że wydając ponad 500 zł mógłbym popełnić błąd. Tak to chociaż "coś" będę miał i będzie to jakiś punkt zaczepienia w przyszłości jakby jednak bardzo spodobały mi się obserwacje i stwierdził bym że potrzebuje lepszego sprzętu.

Także mówicie że pasowało by coś lepszego od entry to w takim razie budżet 500 zł powinien być wystarczający. No dobra jakby na prawdę ale to na prawdę było warto to jestem skłonny wydać 600. Ale to już musi być różnica warta tych 100 zł

Co do lornetki to rozglądałem się za modelami 10x50 bo w mojej ocenie wyglądają jak lornetki i jakoś mi to odpowiada. Wszystkie inne "małe" albo o jakiejś prostokątnej budowie wyglądają dla mnie dziwnie ale co ja Panowie wiem skoro nigdy lornetki w rękach nie miałem. Raczej nie będzie mi przeszkadzało że będzie duża bo w razie co statyw jest a i nabiore trochę wiedzy praktycznej i w przyszłości może stwierdze że lepiej mieć małą lornetkę ? Nie dowiem się tego póki jakiejś nie kupię.

Prosiłbym was serdecznie o jakieś propozycje lornetki do 500 zł chyba że warto dać 600 to niech będzie za 600.
Dziękuję

VinyL - Pon 17 Lip, 2023

VinyL napisał/a:
Zgadzam się z Janem. Pytanie czy jest sens się pakować w drogą lornetkę jak mogę nie zauważyć różnicy będąc kompletnym amatorem. Do czego w ogóle ją porównam skoro to moja pierwsza. Myślę że wydając ponad 500 zł mógłbym popełnić błąd. Tak to chociaż "coś" będę miał i będzie to jakiś punkt zaczepienia w przyszłości jakby jednak bardzo spodobały mi się obserwacje i stwierdził bym że potrzebuje lepszego sprzętu.

Także mówicie że pasowało by coś lepszego od entry a ta kosztuje w granicach 350 zł to w takim razie budżet 500 zł powinien być wystarczający. No dobra jakby na prawdę ale to na prawdę było warto to jestem skłonny wydać 600. Ale to już musi być różnica warta tych 100 zł

Co do lornetki to rozglądałem się za modelami 10x50 bo w mojej ocenie wyglądają jak lornetki i jakoś mi to odpowiada. Wszystkie inne "małe" albo o jakiejś prostokątnej budowie wyglądają dla mnie dziwnie ale co ja Panowie wiem skoro nigdy lornetki w rękach nie miałem. Raczej nie będzie mi przeszkadzało że będzie duża bo w razie co statyw jest a i nabiore trochę wiedzy praktycznej i w przyszłości może stwierdze że lepiej mieć małą lornetkę ? Nie dowiem się tego póki jakiejś nie kupię.

Prosiłbym was serdecznie o jakieś propozycje lornetki do 500 zł chyba że warto dać 600 to niech będzie za 600.
Dziękuję

Soniak10 - Pon 17 Lip, 2023

VinyL napisał/a:
Pytanie czy jest sens się pakować w drogą lornetkę jak mogę nie zauważyć różnicy będąc kompletnym amatorem
→Po pierwsze, powinieneś zmienić myślenie: 600 zł to nie jest "droga lornetka".
→Po drugie: jasne że dopóki nie będziesz miał z czym porównać, dopóty będzie Ci się wydawało że wszystko jest OK, ale prędzej czy później okazja do porównania się pojawi i wtedy zaczniesz żałować. Wiesz, ja namówiłem kolegę z pracy do zakupu małej lornetki klasy 8x32. Dałem mu kilka propozycji, z których on nie wiedzieć czemu wybrał najtańszą, poniżej 500 zł (Meade Wilderness), choć bez problemu stać go było na znacznie droższą. Kiedy mi ją dał i spojrzałem przez nią - zaniemówiłem: obraz faktycznie mdły i nie dało się go do końca wyostrzyć. Gdybym wiedział że akurat tę wybierze, to słowo honoru bym jej nie proponował (Mea culpa), choć z wyglądu jest sympatyczna i mechanicznie sprawia wrażenie przyzwoitej, ale patrzenie przez nią nie jest zachęcające. Pewne wrażenie niedającej się usunąć nieostrości będzie istniało nawet dla kogoś, kto pierwszy raz patrzy przez lornetkę.
→No i po trzecie: jeżeli już wchodzimy w strefę 600 zł, to rozważ tę DO Forest II 8x42 . "Naprawdę ale to naprawdę warto" :!: Mam taką od blisko 9 lat (fakt że w wersji 10x42) i używam naprzemiennie z innymi, znacznie droższymi lornetkami. Poza tym jest to konstrukcja polska, ze sprawnym serwisem, więc w razie czego (upadek lornetki i rozkolimowanie, obłamanie pokrywy obiektywu itp) nie będzie problemu z szybką naprawą/wymianą elementu, czego sprzęt z allegro za 200 zł Ci nie zapewni. Te z allegro za 150-200 zł to w zasadzie jednorazówki.
Pzdr.

Jan55 - Pon 17 Lip, 2023

VinyL, tak jak proponuje kolSoniak10, Delta Forest II 8 lub10x42 i nic lepszego w takiej cenie nie kupisz, lornetka idealna na pierwszą i nawet jedyną. Lornetka uniwersalna, nie mała i nie duża, bardziej mobilna niż klocki typu porro 10x50, które swoimi gabarytami i wagą, zniechęcają do noszenia na wycieczki czy spacery. Ciężkie i duże lornetki porro, bardziej nadają się na balkon czy taras a nie do użytku terenowego.
Tak więc rozważ to co piszemy a powinieneś być zadowolony z zakupu.

VinyL - Pon 17 Lip, 2023

Wygląda na to że jestem coraz bliżej ostatecznego wyboru.
Prosiłbym jeszcze o poradę w jednej kwestii bo spotkałem coś takiego na stronie DP
https://sklep.deltaoptical.pl/lornetka-delta-optical-discovery-10-22x50-zoom?from=listing

Szczerze nie znam się ale brzmi zajebiście. Oglądam jakiś obiekt i chce go zobaczyć ciut bliżej i jest tutaj taka możliwość. Bardzo mnie to zaintrygowało.

Co o tym sądzicie ?

VinyL napisał/a:
Wygląda na to że jestem coraz bliżej ostatecznego wyboru
Oby był to wybór dobry. Tak gwoli uzupełnienia Twojej wiedzy w temacie tanich superokazyjnych lornetek z allegro, proponuję przeczytać test jednej z takich tanich lornetek . Wygląda na to, że w jej środku brakuje tylko przysłowiowego "dziada z babą" :wink:
A jak chodzi o pytanie o tę lornetkę z zoomem, to muszą się wypowiedzieć inni Koledzy, bo ja z zasady takich lornetek unikam. Raz dałem się nabrać na tanią lunetę z zoomem i stwierdziłem, że o ile przy minimalnym powiększeniu jeszcze daje się przez nią patrzeć, to przy próbie zbliżenia obraz szybko staje się mdły do tego stopnia, że luneta ostatecznie leży od lat w szafie (jak chcesz, to mogę Ci ją "okazyjnie" sprzedać: za, powiedzmy, 159,99 zł :grin: ) a do obserwacji używam lornetek, m.in. tej DO Forest II 10x42. Tak że ja bym się nie nakręcał tą "możliwością zbliżenia".
Jak powiedział Lis do Małego Księcia: "nic nie jest doskonałe".

Mechooptyk - Pon 17 Lip, 2023

VinyL, tylko nie to! Lornetki z zoomem są słabe optycznie, ciemne (po zwiększeniu przybliżenia) bardziej awaryjne od lornetek ze stałym powiększeniem, mają mały kąt widzenia. Patrzyłem przez ciekawość przez kilka takich lornetek i zawsze odkładałem je z niesmakiem. A były wśród nich modele dwa razy droższe ot tej, którą zalinkowałeś. Zdecydowanie nie warto.
Jan55 - Pon 17 Lip, 2023

VinyL, daj sobie już spokój i nie szukaj, jak mówią "kwadratowych jaj" :sad: . Wybór masz zawężony i jak najbardziej trafny. Propozycja lornetki Forest II jest najlepszą jaką Ci zapodaliśmy. Teraz się decyduj. Jeżeli Ci nie pasuje dachówka to kup porro Nikona, masz trzy modele do wyboru 8x40,10x40 i 10x50. Wszystkie propozycje w podobnej cenie do 650 zł, więc musisz się sam zdecydować co kupić :wink: .
VinyL - Pon 17 Lip, 2023

Panowie ależ jestem podekscytowany :twisted:
To już się dzieje, już niebawem będę miał lornetkę 😁

Ostatnie szlify trzeba jednak wykonać aby być pewnym idealnej decyzji.
Wnioskuję że przy lornetkach defacto najważniejszym parametrem jest jej cena xD chociaż dziwnie to brzmi.
Zdecydowałem się na porro 10x50. Od wczoraj cały czas coś czytam na temat lornetek i podobno porro 10x50 jest uniwersalnym rozwiązaniem i tym bardziej pasuje na pierwszą lornetkę bo można później ustalić czego się oczekuje i kupić ewentualnie bardziej pasujący sprzęt.
Prosiłbym jeszcze o napisanie coś na temat tych lornetek wymienionych niżej

https://sklep.deltaoptical.pl/lornetka-delta-optical-silver-10x50?from=listing&q=10x50
Niby niedostępna ale można ją kupić na allegro za te same pieniądze.

https://sklep.deltaoptical.pl/lornetka-nikon-aculon-a211-10x50?from=listing&q=10x50
Rozumiem że tą mi obecnie polecacie kupić skoro zdecydowałem się na porro ?

https://militaria.pl/p/lornetka-wojskowa-bushnell-legacy-10x50-wp-4357?gclid=Cj0KCQjwzdOlBhCNARIsAPMwjby4DTYHPc7f5yb5THG2P23zB4kffqASU8HIH8LOnBJq1BBbFh1SolMaAhRFEALw_wcB
Tutaj takie egzemplarz. Jako amator pozwolę sobie napisać że jest brzydka ale może daje dobry obraz ? Co wy na to ?

https://sklep.deltaoptical.pl/lornetka-nikon-action-ex-10x50-cf?from=listing&q=10x50
I tu ostatnia. Całkowicie wymyka się z moich założeń budżetowych ale już mnie nosi już nie mogę usiedzieć a zobaczyłem tam taki przycisk "oblicz ratę" :roll: jeżeli oczywiście ma to jakikolwiek tylko sens bo cena mega wysoka.

Dziękuję za pomoc !

VinyL, porro 10x50 to mniej więcej kilogram do noszenia. Jest przy tym mniej zgrabna niż odpowiedniki dachowe i bardziej podatna na rozkolimowanie. Optycznie może być lepsza, przy założeniu, że wydasz na nią tyle samo co za odpowiednik w systemie roof. To tak żeby Ci jeszcze zamieszać przed dokonaniem ostatecznej decyzji. :twisted:
VinyL - Pon 17 Lip, 2023

https://deltaoptical.pl/lornetka-delta-optical-forest-ii-10x50

180 gram różnicy między tą a Nikon Action. Która z tych bardziej nada się do obserwacji nocnych ? Jak już mi tak budżet wzrósł to może narzucę sobie jakieś większe oczekiwania.

VinyL, akurat lornetki DO Forest II z aperturą 50 mm nie są warte zakupu. Mają mniejsze pole widzenia niż modele 8x42 i 10x42 i generalnie słabszą optykę. Moim (i nie tylko moim) zdaniem spośród wszystkich modeli DO Forest II najlepsza jest 8x42, zaraz potem 10x42.

Różnica 180 gram w wadze lornetki to wbrew pozorom duża różnica. Odczujesz ją kiedy ponosisz sprzęt na szyi chociażby przez parę godzin. :-) Ja ostatnio nawet ważącą ok 700 g lornetkę 8x42 noszę na specjalnych szelkach (Vortex Harness Strap). A chłop jestem duży i niesłaby. :-)

Abs - Pon 17 Lip, 2023

Forest II 10x50 daje słaby obraz o niedużym polu. Nie wiem czemu ale jak się porówna do Foresta II 8x42 to w tej drugiej obraz jest 2x lepszy... Z Forestów polecam 8x lub 10x42

Nikon Aculon 10x50 lub 10x42 to dobry wybór w tym budżecie.

Często pierwsza lornetka ma parametry 10x50 i są ok... potem szukamy kolejnej lornetki typu 8x30 aby dało się ją nosić. Pamiętam swoją pierwszą wędrówkę po lesie z Ex 10x50 na szyi. Wtedy się dowiedziałem, że do wędrówek się nie nadaje. 50 mm nie daje dużej przewagi nad 42mm (Widać to w nocy i o zmierzchu ale w dzień w ogóle). Pomijając wagę w 10x50, to tak jak piszą - dobre parametry.

Jan55 - Pon 17 Lip, 2023

VinyL, mam dla Ciebie propozycję, zanim kupisz lornetkę, weź np1kg cukru do torby i powieś sobie na szyi, następnie wyjdź na spacer i pochodź z tym tak z godzinkę, podnosząc na wysokość oczu co chwilę ten pakunek. Wtedy zobaczysz o czym piszemy w stosunku do lornetek porro, o dużych gabarytach i ważących 1 kg :cry: . Jeżeli uznasz, że Ci to nie przeszkadza to kupuj taką jaką Ty chcesz i będzie po sprawie.
VinyL - Pon 17 Lip, 2023

No to moi drodzy przede wszystkim chciałem wam bardzo podziękować za każdy post który zbliżył mnie do podjęcia decyzji bo byłem w tym jasno zielony a teraz jestem chociaż ciemno zielony.
Póki co raczej będę oglądał statycznie stąd pada wybór na porro 10x50. Za dziecka marzyłem o teleskopie stąd też celuje w produkt który wieczorem też się przyda. Zerkne sobie na księżyc a co mi tam.
Pozostał ostateczny wybór i poraz kolejny proszę o doradztwo który model wybrać.

Nikon Aculon czy Nikon Action ? Różnica w cenie odczuwalna pytanie czy w jakości też i czy warto za tą jakość dopłacić parę stówek.

Binokularnik - Pon 17 Lip, 2023
Temat postu: Re: Proszę o pomoc w wyborze pierwszej lornetki
VinyL napisał/a:

https://militaria.pl/p/lornetka-wojskowa-blackfire-10x50-59065

Na ostatnim wyjeździe rowerowym znajomy pochwalił się nowym nabytkiem –„ zobaczcie jaka fajną lornetkę kupiłem w militariach, w promocji za niecałe 2 stówki”- rzekł wielce uradowany. Był to Blackfire 10x50. Lornetka po wzięciu do ręki robi naprawdę dobre wrażenie. Dobrze leży w dłoniach, duże, wygodne pokrętło ostrości obraca się jak „masełko”, mostek idealnie wyregulowany. Przykładając ją do oczu od razu widać, że to nie Bak-4, ale tego bym się w tym wypadku nie czepiał. Pierwszy problem to regulator dioptrii. Mam jednakowe oczy, ale w położeniu „0” g……. widziałem jednym okiem. Obraz stał się wyraźny gdy owo pokrętło przekręciłem do oporu – nie pamiętam czy w lewo, czy w prawo. Drugi problem to taki, że ta lornetka nie powiększa 10x tak jak to jest napisane na obudowie. A ile? No nie wiem, ale powiem tylko tyle, że pole rzeczywiste jest w niej podobne do tego z Terry 10x25 a pozorne do Kowy Sv 8x25. Ostrość obrazu jest moim zdaniem ok. (może to wynika z małego powiększenia?) szkoda tylko, że przez tak dużą lornetkę tak niewiele widać.

PS. Kolega mimo wszystko jest zadowolony.

Wojtas_B - Pon 17 Lip, 2023

Poczytaj opinie, bo kojarzę, że po Aculonach jak po łysej kobyle jeździł nawet redaktor tego portalu.
EX to taki trochę klasyk - krytykowany, ale też chwalony.

Wojtas_B - Pon 17 Lip, 2023

Binokularnik, Nie znalazłem w opisie słowa "profesjonalna"...
Jan55 - Pon 17 Lip, 2023

VinyL, MZ, różnica w cenie 80% nie jest warta dopłaty, bo jakością różnią się niewiele, poza tym, że EX jest wodoodporna i cięższa a obrazek ma tylko trochę lepszy od Aculona. Ty wybierasz i Ty będziesz płacił więc wybór i tak należy do Ciebie.
Ja zdecydowanie wolałbym Foresta II 8x42 lub 10x42, ale ja nie jestem fanem lornetek porro :mrgreen: .

VinyL - Pon 17 Lip, 2023

Żona jak usłyszała ile chce wydać na lornetkę to mi załatwiła od kogoś jakiś eksponat :???: Przynajmniej pierwsze oglądanie mam za sobą. Całkiem znośnie poza tym że obraz jakiś żółtawy.

https://ibb.co/FJW7wSK

Dalej się motam który model wybrać. Różnica 300 zł. Poszukam jeszcze informacji. Wodoodporność jest ważna w lornetce ?

gruber - Pon 17 Lip, 2023

VinyL napisał/a:
Wodoodporność jest ważna w lornetce ?

Chcesz kupić kloca, do użytku stacjonarnego. Z wanny przecież nie będziesz patrzył. Podczas deszczu też nie oglądniesz gwiazd..
Obserwacje stacjonarne szybko Ci się znudzą i lornetka zostanie zasypana kurzem na parapecie.
Kup lepiej lornetkę 8x32 lub 10x42. To bardziej mobilne formaty. Zabierzesz na spacer, w góry czy na wczasy.

VinyL - Pon 17 Lip, 2023

Wybór został już podjęty. Padło jednak na Action ex 10-50. Miał być Aculon ale po przeszukaniu wszelakich forów zbyt często spotykałem się z twierdzeniem że warto dopłacić trochę mamony bo można potem lekko żałować. Nie wytrzymałem tych myśli i już zamówiłem tego actiona. Czy będę zadowolony ? Nie mam zielonego pojęcia. Piszecie o tej wadze i wielkości że lipa z tego będzie to najwyżej na statyw się nada do oglądania gwiazd bo do tego jest głównie polecana.
Oglądałem dzisiaj przez naście minut lornetka wymieniona wyżej którą załatwiła żona. Zważyłem ją na wadze kuchennej i miała niecałe 700g. Rąk mi nie urwało i obraz nie drgał chociaż wiadomo że tam będzie ten obraz większy to i tendencje do drgania się zwiększą a waga 300g więcej może to nasilić. Nie będę tego wiedział dopóki nie użyje i się nie przekonam. Jak będzie mega tragedia to przecież jest świetne rozwiązanie w postaci zwrotu do 14 dni jeżeli produkt nie spełnia oczekiwań.
Konstrukcyjnie podobno o wiele trwalsza od aculona i to też przeważyło o tym wyborze bo tak sobie myślę że mam małe dziecko i jak uda mu się dorwać do lornetki to większe szanse że Action to przeżyje aniżeli Aculon.

No cóż. Mimo wielu przeczytanych postów na różnych forach to i tak za żadne skarby nie jestem pewien czy podjąłem dobra decyzję bo nigdy nie miałem lornetki. Już mi powoli zaczęła głowa parować i doszedłem chyba do jedynego słusznego wniosku - muszę coś mieć i chwilę z tym popracować bo inaczej nigdy nie dojdę do tego jaka lornetka tak na prawdę będzie dla mnie idealna. Nawet nie wiem co bardziej mnie będzie cieszyło - czy zwierzęta czy samoloty czy może gwiazdy. A może jednak najbardziej ucieszy mnie jak policzę wszystkie ....... sąsiadki ? Kij wie.

Najlepsze jest to że wyjechałem z chęcią kupna lornetki za 150 zł a kupiłem lornetkę za 900. Tego się po sobie nie spodziewałem i jakbym tu posiedział jeszcze kilka dni to bym skończył z kredytem i lornetką za 5k bo coraz więcej mi zaczyna nie pasować i nagle czuję że potrzebuje czegoś lepszego chociaż nigdy nic nie miałem i nawet nie wiem czego od jakiego sprzętu oczekiwać. Facepalm i tyle chyba w tym temacie.

Jedyne czego jestem pewien to tego że będę mądrzejszy jak się chwilę pobawię tym actionem. Byle bym nie był mądry po szkodzie.

Pozdrawiam wszystkich.

Abs - Pon 17 Lip, 2023

Mam Ex-a od wielu lat i jestem zadowolony. Napisałem w sąsiednim wątku, że to cały czas pewny wybór. Jeśli idzie o spacery/wycieczki jest ciężkawa i zbyt duża (ten problem być może rozwiąże kolejna, mała lornetka, kiedyś...) ale jako przydomowy typ sprawdza się bardzo dobrze i powinieneś być zadowolony. Jest także fajna nad jezioro, do obserwacji nieba czy samolotów... Ze 150 zł do 900 zł? -samo życie... Gratuluję decyzji i miłego użytkowania.

VinyL napisał/a:
będę mądrzejszy jak się chwilę pobawię tym actionem. Byle bym nie był mądry po szkodzie.
Żebyś nie musiał żałować, to radzę Ci maksymalnie wykorzystać te 14 dni, a w praktyce pierwszy tydzień po otrzymaniu lornetki, na intensywne testy terenowe, zwłaszcza długie spacery z lornetką na szyi, bo dopiero to pozwoli ocenić sensowność zakupu.
Abs napisał/a:
Mam Ex-a od wielu lat i jestem zadowolony
Ale domyślam się że to nie jest Twoja jedyna lornetka? Jakie masz inne i którą z nich używasz najczęściej, jako podstawową?
Abs - Pon 17 Lip, 2023

Zgadza się. Mam sporo lornetek i ciągle sobie jakieś planuję. Ex-a używam głownie do gwiazd i na punktach widokowych gdzie podjeżdżam autem. Najczęściej korzystam z maluchów bo mieszczą się w kieszeni/przy pasku, mimo ich pewnych wad. Dlatego dobrze mieć w domu duet, np. 10x50 i lekką 8x25/30. U miłośników lornetek rzadko kończy się pasja na jednym egzemplarzu. Sami wiecie jak to jest.
Soniak10 - Wto 18 Lip, 2023

Abs, no właśnie: i wtedy to ma sens. VinyL musi się dopiero sam przekonać, że kilogramowa lornetka 10x50 i w dodatku porro - to nie jest najlepszy wybór na lornetkę uniwersalną. Pozostaje tylko czekać kiedy Kol VinyL założy kolejny wątek z zapytaniem: "jaką radzicie mi dokupić do tego Actiona?" :wink: Ale przynajmniej nabierze własnego doświadczenia, a to jest rzecz bezcenna, prawda :?: I w przyszłości będzie mógł doradzać innym forumowiczom.
VinyL - Wto 18 Lip, 2023

Na ile waszym zdaniem ta lornetka https://ibb.co/FJW7wSK faktycznie ma parametry takie jak napisane są na obudowie ? Pytam bo jak już wcześniej pisałem nie mam do czego porównać a jeżeli chodzi o odczucia to jak tam jest 7x35 to dla mnie mało. Jak parametry nie oszukane to na pewno chciałbym większe zbliżenie niż x7.
Chociaż teraz mnie naszło jeszcze jedno pytanie na które zapewne znacie odpowiedź.
Obraz z lornetki 7x35 i 7x50 będzie identycznie powiększony ? Intuicja podpowiada że nie.

Abs - Wto 18 Lip, 2023

Wielu z nas zaczynało od 10x50. Zazwyczaj nadal je mamy i nie narzekamy że są. Sęk w tym, że nie ma lornetki do wszystkiego. Jeśli kupiłby np. Forresta II 8x42 - byłaby lżejsza, mniejsza ale nie byłaby lornetką turystyczną. Ok fajną do lasu ale nieco deficytową do astro i samolotów. Z doświadczenia wielu lat wiem, ze lornetek od 600g wzwyż nie pakuje się do bagażu podróżnego. Tutaj max 8x32 albo lepiej 8x25. Każda lornetka to jakiś kompromis.
Kolega VinyL wybrał dobrą pierwszą lornetkę choć tym razem nie turystyczną.

Abs - Wto 18 Lip, 2023

VinyL napisał/a:

Obraz z lornetki 7x35 i 7x50 będzie identycznie powiększony ? Intuicja podpowiada że nie.

Tak. jeżeli lornetki są markowe nie powinno być rozbieżności w powiększeniu, które tutaj wynosi 7x (druga wartość to apertura)

VinyL - Wto 18 Lip, 2023

Soniak10 napisał/a:
Pozostaje tylko czekać kiedy Kol VinyL założy kolejny wątek z zapytaniem: "jaką radzicie mi dokupić do tego Actiona?"

Teoretycznie jest już wybrana w tym wątku i jest to forest II.
Popracuje z tą i myślę że będę wiedział czego potrzebuje i jak bardzo Action mi w czymś nie pasuje albo może będzie mi pasował na tyle że nie uznam potrzeby posiadania innej dodatkowej ? Czas pokaże. Zacząłem od rozmiaru myślę idealnego chyba że się mylę ale spotykałem podczas poszukiwań większe powiększenia jak i mniejsze i powiększenie 10x50 wydało mi się wyśrodkowane co teoretycznie da mi możliwość oceny czy właśnie takie powiększenie jest konieczne, za duże bądź za małe.

Jan55 - Wto 18 Lip, 2023

Abs, napisał..." Jeśli kupiłby np. Forresta II 8x42 - byłaby lżejsza, mniejsza ale nie byłaby lornetką turystyczną."
Z tą nieturystycznością 8x42, to "pojechałeś po bandzie" :mrgreen: :mrgreen: . Dużo ludzi nosi turystycznie takie lornetki, co sam widziałem, bywając za granicą, i to ludzi wiekowych, co zresztą i ja praktykowałem kiedyś, nie mając dobrej 8x32, pomijam turystykę górską. Zdecydowanie wygodniejsze jest noszenie dachówki 8x42 niż porro 8x42. W Polsce, ponieważ najbardziej rozpowszechnione są niby lornetki za 80-150 zł, to raczej widuje się (jeżeli w ogóle widuje się) na szyjach "turystów" takie właśnie pseudo lornetkowe klocki, bo to szpan i widać z daleka :lol: (oczywiście klocka).
Niedawno, będąc na spacerze z żoną, w podkrakowskim lesie, spotkaliśmy, pierwszy raz od długiego czasu, jedną osobę, Panią (około 60-tki) z dwoma pieskami i lornetką na szyi. Był to Bushnell Prime 8x42. Po krótkiej rozmowie o pieskach i ogólnie, Pani powiedziała, że lubi przyjeżdżać do lasu z psami, a przy okazji popatrzeć przez lornetkę na ptaki, samoloty i lotnisko w Balicach, bo właśnie w tym celu kupiła sobie lornetkę. Da się nosić 8x42? da się :grin: , a dlaczego 8x42 a nie 8x32?. Pani odparła, że lepiej się jej przez taką patrzy.

Wojtas_B - Wto 18 Lip, 2023

Lornetki o większej źrenicy (większych obiektywach) są zwykle bardziej komfortowe w patrzeniu. Dodatkowo wady optyczne mniej się ujawniają, bo mamy do dyspozycji więcej szkła, więc mniejszy udział ma część optyki gorzej skorygowana.
_Tomek_ - Wto 18 Lip, 2023

VinyL, ja też zaczynałem od 10x50, prawdopodobnie nawet gorszej od tego Nikona. Brałem ją na wycieczki, wyjazdy wakacyjne i (najwięcej) pod nocne niebo. Poużywasz i zobaczysz co dalej. Ja teraz w ogóle pożegnałem klasę 10x50 i na razie nie myślę, by do niej wracać.

Jan55 napisał/a:
Pani powiedziała, że lubi przyjeżdżać do lasu z psami, a przy okazji popatrzeć przez lornetkę na ptaki

Trzeba było jej powiedzieć, że połowę ptaków ma już z "głowy", bo pieski przepłoszą. Najlepiej bez piesków, bez dzieci i za dużo się nie ruszać :)

Lech149 - Wto 18 Lip, 2023

Najlepiej nie wychodzć z domu . :razz:
Soniak10 - Wto 18 Lip, 2023

Jan55 napisał/a:
Był to Bushnell Prime 8x42
A nie poprosiłeś przy okazji, żeby Ci pozwoliła przez nią popatrzeć? BTW: nie ukrywam, że pod względem estetyki ta seria mi się podoba, a że zamierzam uzupełnić swój zestaw o coś małego, do zabierania na koncerty i do teatru/opery, więc jedną z opcji która mi chodzi po głowie jest ten Bushnell Prime 8x32 . Nie chciałbym wydawać na nią więcej niż ok. 700 zł. Ostatnio byłem na koncercie z moją DO Forest II 10x42 i z biedą, ale zmieściła się do saszetki razem z portfelem i smartfonem więc myślę, że taka 8x32 byłaby w sam raz? Chyba żeby np DO One albo jeszcze coś innego? Co sugerujesz?
VinyL - Wto 18 Lip, 2023

Jak dobrze pójdzie to już jutro będzie w moich rękach i zacznie się wielkie testowanie :mrgreen: akurat urlop od przyszłego tygodnia i już zaplanowałem kilka wycieczek także będzie test bojowy w różnych sceneriach.
Tak przy okazji bo coś czuję że niebawem i tak zadam to pytanie. Polecacie jakiś uchwyt do statywu żeby pasował do actiona 10x50 ? Widziałem orginalny od Nikona za 100 zł i trochę mi gębę wykrzywiło. Może jest coś w uczciwych pieniądzach jak za kawałek blaszki z gwintem ?

Jan55 - Wto 18 Lip, 2023

Soniak10, do opery DO One idealna, malutka i lekka, MZ, lepsza optycznie od Prime 8x32. Do 700 zł nic innego lepszego i małego, nie kupisz. Następna to już Vortex DB HD 8x32, ale to już ponad 1000 zł.

Co do Prime Bushnella to mam jakąś awersję po, właśnie 8x32, z którą jakoś od początku (już w sklepie) było mi nie po drodze. Oprócz mechaniki, z którą miał problem sprzedawca po optykę, dla mnie jakaś taka szara, z małym kontrastem a i ostrością nie brylowała. Sprawdzałem 2 egzemplarze i oba były takie same. Jedyny Bushnell jaki mi pasował optycznie, to Nitro 10x36, ostry, jasny, bez AC ale z małymi mgiełkami pod światło. Jedyna jego wada to jakość tworzywa z którego wykonano okładzinę korpusu. Urywały się zaczepy dekielków obiektywów. Poszedł do reklamacji i nie wrócił. Od tej pory dałem sobie spokój z Bushnellami, zwłaszcza teraz jak ich ceny są z kosmosu.

Jan55 - Wto 18 Lip, 2023

VinyL, nie każdy inny uchwyt może pasować do Nikona. trzeba sobie sprawdzić samemu.
Abs - Sro 19 Lip, 2023

Jak się nie mylę gniazdo w Nikonie ma 1/4 cala i tutaj większość uchwytów np. z alleg.. powinna pasować. Warto się przyjrzeć jakie jest mocowanie w samym statywie aby to było kompatybilne. Koszt od 20zł wzwyż.
Ja osobiście nigdy nie potrzebowałem statywu do 10x. Sprawdź może to zbędny wydatek.

Jak będziesz kiedyś szukał lornetki turystycznej/kieszonkowej załóż temat. Moim zdaniem nie jest to Forestt II. Miałem i traktowałem jak leśną - na rower czy do podręcznego w samolocie a nawet w aucie była dla mnie zbyt ciężka.

Na razie ciesz się Nikonem. Pamiętam jak tutaj na forum chwalił go jeden wędkarz, który używał go nad jeziorem o wschodzie słońca. To także była/jest klasyka obserwacji astro. Sam go dobrze oceniam. Nie możesz tylko o niej myśleć jako o lornetce premium czy turystycznej bo to nie ten kaliber. Z Nikonem można spacerować i podróżować ale czy to będzie komfortowe na dłuższą metę?... i dlatego większość z nas ma więcej niż jedną lornetkę. Nie ma czegoś takiego jak jedna lornetka do wszystkiego.

VinyL - Pon 07 Sie, 2023

Witam serdecznie. Urlop się skończył i gotowy jestem zdać relację z użytkowania lornetki. Jestem pozytywnie zaskoczony i trochę żałuję że tak późno pomyślałem o kupnie. Jak dla mnie nie jest za ciężka i nie przeszkadzała w podróżach. Jakość obrazu bardzo dobra zarówno w dzień jak i w nocy. Obraz mi nie skacze co ponoć się zdarza przy takim powiększeniu aczkolwiek nie ma opcji utrzymać jej na malutkim punkcie jak gwiazda w bezruchu. Zawsze minimalnie taka mała kropeczka się rusza co dyskwalifikuje oglądanie takich małych punktów.

Co kupiłbym następne po testach ? Jakaś lunetę :twisted:

Powiększenie super ale chciałbym widzieć więcej. Na pewno nie wchodzi w grę nic z mniejszym powiększeniem. Może jakiś monokular albo mały teleskop refraktorowy na sprytnym statywie ? Póki co powrót do szarej rzeczywistości :sad: zobaczymy co życie przyniesie.

Pozdrawiam wszystkich

Binokularnik - Pon 07 Sie, 2023

VinyL napisał/a:
Obraz mi nie skacze co ponoć się zdarza przy takim powiększeniu aczkolwiek nie ma opcji utrzymać jej na malutkim punkcie jak gwiazda w bezruchu. Zawsze minimalnie taka mała kropeczka się rusza co dyskwalifikuje oglądanie takich małych punktów.

Gwiazdka „tańczy” w każdej lornetce (nawet w 6x30) przy patrzeniu z ręki, ale to nie jest duży problem bo wygląda tak samo jak przy patrzeniu gołym okiem- czyli niczego ciekawego na niej nie widać. :wink:

Abs - Pon 07 Sie, 2023

Cieszę się i zarazem nie dziwię, że Nikon zadowala. To dobra lornetka. Życzę dalszej satysfakcji i udanych kolejnych wyborów. Większość "optycznych" (łącznie ze mną) ma lunetę więc czemu nie? Refraktory są relatywnie tanie i dobre.