forum.optyczne.pl

Lornetki - Lornetka nie ostrzy na oba okulary.

kosor - Pon 17 Lip, 2023
Temat postu: Lornetka nie ostrzy na oba okulary.
Witam.
Dostałem służbową lornetkę Swarovski EL 10X42.
Niestety, ale mam problem z nią. Nie idzie ustawić ostrości na raz w obu okularach.
Albo jedno jest ostre a drugie rozmyte, a jak ustawie drugie ostre to pierwsze jest już nie ostre. Mogę to samemu naprawić? lornetka nie jest tania i służbowa, ale firma nie zapłaci za naprawę.

_Tomek_ - Pon 17 Lip, 2023

Czy ustawiłeś w lornetce pod siebie (swoją wadę wzroku) indywidualne ogniskowanie?
kosor - Pon 17 Lip, 2023

Zamykam prawe oko, w lewym ustawiam ostrość. Zamykam lewe, prawe jest rozmyte więc ostrzę.
Sprawdzam lewe i mydło:( Testowane na kilku osobach. Również na takich, które mają tą samą lornetkę i ustawianie działa dla dwóch okularów.

_Tomek_ - Pon 17 Lip, 2023

Ale ostrość na każde oko ustawiasz centralną śrubą? Na prawe trzeba indywidualną, czyli tak:
Zamykasz prawe oko, głównym fokuserem ostrzysz na lewe oko, potem zamykasz lewe, otwierasz prawe i indywidualnym pokrętłem do oka prawego ustawiasz na prawe. Potem używasz już normalnie, tylko centralnego fokusera.
Nie wiem gdzie jest w tym Swarze pokrętło indywidualne, lornetki mają albo koło śruby centralnej, albo wokół prawego tubusa, może ktoś z użytkowników napisze jak tu jest

mzksiak - Pon 17 Lip, 2023

jesli najnowszy to trzeba pociągnac pokretlo do siebie. i wtedy ostrzymy
Wojtas_B - Pon 17 Lip, 2023

Odciągasz centralne pokrętło (kliknie), teraz kręcąc wprowadzasz różnicę dioptrii między obiektywami, po zakończeniu wciskasz pokrętło (znowu klik) i ono już teraz znów równolegle zmienia ostrość w obu obiektywach.