forum.optyczne.pl

Lornetki - BAYREUTH STEINER 10x50e co to?

Pawel582 - Pią 28 Lip, 2023
Temat postu: BAYREUTH STEINER 10x50e co to?
Dzień dobry, czy może ktoś coś wie o tej lornetce i jaka jest jej cena znalazłem i nie wiem czy jest coś warta pozdrawiam.
Jan55 - Pią 28 Lip, 2023

Staroć Steinera a wart tyle ile ktoś za niego da. Ceny nikt Ci nie poda bo to lornetka stara, prawdopodobnie lata 70-80 i mało popularna, co widać w sieci.
Abs - Sob 29 Lip, 2023

Lornetka wygląda dobrze. Marka rozpoznawalna - zapewne wczesny etap produkcji. To może być atut podobnie jak napis Made in W. Germany. Bardzo istotna jest jakość obrazu. Jeśli jest czysty, pojedynczy, nie zamglony można wystawić za...? i tutaj testujemy potencjalnego nabywcę.. 150 EU?, 200 EU?... do sprzedaży takich unikatów najlepszy jest eBay. Tam ceny mogą zaskakiwać. Jeśli tam znajdziesz kogoś kto akurat jej szuka, można zaryzykować i 499 EU... (ale tutaj stan musi być zbliżony do ideału, najlepiej z dedykowanym kartonikiem i papierami - wtedy mamy pełny egzemplarz kolekcjonerski).
Jan55 - Nie 30 Lip, 2023

Pawel582, na BF masz odpowiedź gościa, który ją miał i który wycenił ją, obecnie, na 60-100 eu i poleca Ci lepszego Opticrona Adventurera T WP 10x50.
RoboBat - Pią 11 Sie, 2023

Kiedyś miałem okazję popatrzyć przez bodajże 8x30 z tej serii. Była na sprzedaż u mnie w okolicy. Pojechałem. Na wszelki wypadek wziąłem dla porównania mojego Nikona 7x35 EX. I powiem co się stało. Ja przyłożyłem do oka tego Steinera a sprzedąjacy mojego Nikona. Ja od razu załamka (taki to shit), a tamten gość zachwycony Nikonem i pyta po ile ten Nikon. Jak się dowiedział ile kosztuje nowy Nikon to nie wierzył, że tak tanio można kupić tak dobrą lornetkę (to było z 5 lat temu więc ceny nie były jeszcze takie kosmiczne) i stwierdził, że ta jego lornetka to gówno i jest warta max 50 zł (a chciał chyba z 500). A za 50 zł to mu się nie opłaca sprzedawać bo woli wnukom jako zabawkę dać. Ogłoszenie natychmiast zdjął. Śmiać mi się chciało jak sam stwierdził, że nie ma co się wygłupiać i wstydu sobie przed ludźmi robić. Taka to lornetka była.
Jurand_Kaminski - Czw 21 Wrz, 2023

RoboBat napisał/a:
Kiedyś miałem okazję popatrzyć przez bodajże 8x30 z tej serii. Była na sprzedaż u mnie w okolicy. Pojechałem. Na wszelki wypadek wziąłem dla porównania mojego Nikona 7x35 EX. I powiem co się stało. Ja przyłożyłem do oka tego Steinera a sprzedąjacy mojego Nikona. Ja od razu załamka (taki to shit), a tamten gość zachwycony Nikonem i pyta po ile ten Nikon. Jak się dowiedział ile kosztuje nowy Nikon to nie wierzył, że tak tanio można kupić tak dobrą lornetkę (to było z 5 lat temu więc ceny nie były jeszcze takie kosmiczne) i stwierdził, że ta jego lornetka to gówno i jest warta max 50 zł (a chciał chyba z 500). A za 50 zł to mu się nie opłaca sprzedawać bo woli wnukom jako zabawkę dać. Ogłoszenie natychmiast zdjął. Śmiać mi się chciało jak sam stwierdził, że nie ma co się wygłupiać i wstydu sobie przed ludźmi robić. Taka to lornetka była.

haha, zabawna sytuacja