|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - obiektywa do D 80
julas - Sro 27 Wrz, 2006 Temat postu: obiektywa do D 80 Witam
Jestem zwykłym pstrykaczem. Robię zdjęcia szczególnie podczas wakacji. W zależności od miejsca jest to architektura, przyroda oraz zdjęcia osób na tle architektury, przyrody, lubię zdjęcia reklam, neonów świetlnych i różnych dziwactw jakie można spotkać na świecie, zimą ośnieżone góry a latem to różnie. Takie zwykłe fotki.
Właśnie kupiłem D 80 z kitem 18-135 (wcześniej Canon S 50 też robił fajne zdjęcia). Proszę poradźcie mi jaki/jakie obiektywy powinienem sobie dokupić. Przez ostatnie parę dni przeczytałem na ten temat dużo, ale nadal nie wiem jaki zestaw obiektywów byłby odpowiedni np. bardzo słoneczna dolina śmierci (zdjęcia krajobrazu może czasami znajomi na pierwszym planie) i oświetlone neonami Las Vegas (budynki i neony, czasami też postaci). A jaki obiektyw do wnętrza?
Arek - Sro 27 Wrz, 2006
Moim zdaniem masz już wszystko co Ci potrzeba. Ten 18-135 jest przecież bardzo uniwersalny.
julas - Sro 27 Wrz, 2006
chyba nie do końca;
obiektyw jest ciężki, o zmroku wymaga długich czasów naświetlania
myślę o obiektywach jasnych stałoogniskowych
Arek - Sro 27 Wrz, 2006
No to na szybko i za nieduże pieniądze można mieć 1.8/50. Klasyk, który zawsze się przyda.
MM - Sro 27 Wrz, 2006
Ja bym radził kupno 35/2. Po cropie robi się z niego prawie klasyk. Ostatnio zrobiłem kilka zdjęć D200 z tym szkiełkiem i było bardzo ok.
olaieryk - Czw 28 Wrz, 2006
julas napisał/a: | chyba nie do końca;
obiektyw jest ciężki, o zmroku wymaga długich czasów naświetlania
myślę o obiektywach jasnych stałoogniskowych |
proponuję kupić statyw
faktycznie obiktyw 18-135 pokrywa "zakresem" większość zastosowań
jak masz wolną kasę to u cioci na imieninach przyda się lampa - kup SB600 lub lepiej SB800
co do 35 vs. 50 głosuję za 50 1,8D
może nie klasyk (50x1,5=75), ale ładne portrety można robić za śmieszne pieniądze.
Swoją drogą przydałyby się testy 18-135 i 70-300 VRII
Arek - Czw 28 Wrz, 2006
18-135 ma dojśc do nas jutro.
rob14 - Sob 30 Wrz, 2006
To kiedy można się spodziewać gotowego testu?
Arek - Sob 30 Wrz, 2006
Trudno mi w tej chwili podać jakiś termin. Ale na pocieszenie powiem, że wczoraj już został obstrzelany na wszystkich naszych tablicach testowych.
|
|