forum.optyczne.pl

Lornetki - Problem z "zamgloną" soczewką

Lukson29 - Sob 11 Lis, 2023
Temat postu: Problem z "zamgloną" soczewką
Cześć nabyłem ostatnio stary monokular "Berkut 10x46" i mam problem z doczyszczeniem soczewki wizjera, soczewka od zewnętrznej strony wydaje się jakby zamglona, wie ktoś może jak można to doczyścić? Obraz jest przez to lekko widzialny jakby przez mgłe. Próbowałem już to przeczyścić lekko płynem do szyb i izopropanolem natomiast bez widocznego efektu. Poradzi ktoś czym można to doczyścić? z góry dzięki :)
Jan55 - Sob 11 Lis, 2023

Lukson29, wygląda, jakby ją ktoś wcześniej, "czyścił" papierem ściernym :cry: . Jeżeli "brud-zamglenie" nie zeszło po Twoim "zabiegu", to nic, raczej, z tego nie będzie. W/g mnie, szkło wygląda na trwale uszkodzone (przetarte i porysowane), ale może ktoś coś jeszcze doradzi :wink: .
dizba - Pon 13 Lis, 2023

Wpisz w google: polerowanie szkła.
Jan55 - Pon 13 Lis, 2023

dizba, nie polerowanie szkła, tylko polerowanie soczewek, bo to są, dwie różne rzeczy,mimo, że to szkło i to szkło :mrgreen: .
dizba - Pon 13 Lis, 2023

Ja to wiem, ale z premedytacją tak napisałem. Teraz Ty się domyśl dlaczego.
browar - Pon 13 Lis, 2023

Można jeszcze spróbować z myjką ultradźwiękową.
Maciek - Pon 13 Lis, 2023

dizba napisał/a:
Wpisz w google: polerowanie szkła.

Polerowanie szkła = zniszczenie powłok, gdyż to pewnie powłoki są porysowane a nie samo szkło.
Proponowałbym kupić lub w inny sposób pozyskać jakiegoś złoma z dobrą soczewką i ją przełożyć. Z monokularem pewnie będzie ciężko, ale ruscy też robili zunifikowane okulary i obiektywy, więc może się nada z jakiejś lornetki.

Lukson29 - Pią 24 Lis, 2023

Panowie dzięki za odpowiedzi. Postanowiłem jednak kupić inny egzemplarz tego monokularu w dobrym stanie. U mnie mieście nie znalazłem zakładu który mógłby jakkolwiek "zregenerować" te soczewki.
olka411 - Pon 27 Lis, 2023

z tym monokularem Berkut 10x46 to rzeczywiscie moze byc wyzwanie. 😅 najpierw sprawdz, czy nie ma jakichs rys czy uszkodzen na soczewce. jesli sa, to niestety moze byc trudno cokolwiek zdzialac. 🤔 ale jesli to tylko zabrudzenie, to sprobojmy cos poradzic. plyn do szyb i izopropanol to nie zawsze najlepszy wybor, bo moga zostawiac smugi i nie rozpuszczaja wszystkiego. najlepiej uzyc specjalnego plyn do czyszczenia soczewek optycznych. mozna tez sprobowac delikatnej sciereczki z mikrofibry. pamietaj, by nie uzyc papierowych recznikow czy innych materialow, ktore moga porysowac soczewke. 😬 warto tez delikatnie dmuchac, zeby usunac wieksze czasteczki kurzu przed przetarciem. jesli to nie pomoze, to moze byc potrzebna profesjonalna konserwacja. takie sprzety czesto wymagaja specjalnej uwagi. powodzenia i daj znac, jak poszlo! 👍🔍
Wojtas_B - Pon 27 Lis, 2023

Parafrazując pewien filmowy passus, zapytam tak: Przepraszam, czy zastałem Olkę?

A jakże, Olka jest od rana na wszystkich posterunkach. Czuwa i mądrze radzi.

binocullection - Pon 27 Lis, 2023

W San Francisco stworzyli potwora, a jego CEO jest dziś ponoć najlepiej zarabiającym managerem na świecie. Ja póki co otworzyłem pop corn i z napięciem czekam na dalszy rozwój aplikacji na kolejnych polach eksploatacji.